Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Атолът е пръстен от корали, който първоначално расте изцяло около бреговата линия на остров и който продължава да расте нагоре върху себе си, когато островът отшумява или ерозира. Тъй като коралостроещите корали процъфтяват само в топли води, атолите се срещат само в тропиците и субтропиците. С други думи; атолите са изградени от тюркоазени лагуни и цветни рифове, обединени с морски живот, предлагащи плажове с картини с картини и стил на живот на Робинзон Крузо.

10. Фунафути

https://maps.google.com/?ll=-8.516667,179.216660&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тувалу е островна държава, разположена в Тихия океан, по средата между Хаваите и Австралия, вероятно най -известна с името си .tv. Това е втората най-малко населена суверенна държава в света, като само Ватикана има по-малко жители. Поради отдалечеността на страната, малко туристи посещават Тувалу. Столицата му Фунафути е малък коралов атол; ширината е само около 20 метра (66 фута) в най -тесните части и около 400 метра (1300 фута) в най -широката част на острова. Населението му е приблизително 4500 и е ниско ключово място. В близост до въздушния терминал има група административни сгради, заедно с красива църква и един хотел.

9. Атол Бикини

https://maps.google.com/?ll=11.583333,165.383331&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Атолът Бикини е известен с две неща: Първо банският бикини е кръстен на атола през 1946 г. Второ, като част от Тихоокеанския полигон, той е бил мястото на повече от 20 изпитания на ядрени оръжия между 1946 и 1958 г. Коренното население е преместено през 194 г. и са останали в изгнание на други острови. Днес островите са безопасни за посещение, а фоновата радиация вече е по -малка от повечето големи градове, но почвата все още съдържа опасни нива на радиоактивен материал. Рибите не са засегнати и са в изобилие поради липса на риболов. Повечето посетители пътуват до атола, за да се потопят в останките от тестовете от 1946 г., почивайки на пода на лагуната.

8. Риф Tubbataha

https://maps.google.com/?ll=8.916667,119.916664&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Tubbataha Reef е една от най -добрите дестинации за гмуркане във Филипините. Рифът се състои от два атола, Северен и Южен, разделени от дълбок канал с ширина приблизително 8 километра. Той се е превърнал в популярно място за гмуркане поради кораловите си „стени“, където плиткият коралов риф рязко завършва, отстъпвайки на големи дълбочини. Тези „стени“ са не само прекрасни места за гмуркане, но и прекрасни местообитания за много колонии риби. Няма постоянни обитатели и рифът се посещава само от рибари и водолази.

7. Lighthouse Reef

https://maps.google.com/?ll=17.315277,-87.534447&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Три от четирите атола в западното полукълбо могат да бъдат намерени във водите на Белизиан, четвъртият атол се намира точно на север в мексиканските води. Lighthouse Reef е може би най -известният от тези атоли поради Голямата синя дупка, която може да се намери близо до центъра му. Най -популярното място за гмуркане в цял Белиз, Голямата синя дупка предлага на водолазите интересни наблюдения на варовикови образувания, които оформят стените му. Колкото по -дълбоко се потопите в Синята дупка, толкова по -бистра е водата и по -спиращата дъха природа, тъй като масивът от причудливи сталактити и варовикови образувания стават по -сложни и интензивни.

6. Тикехау

https://maps.google.com/?ll=-15.116667,-148.216660&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тикехау е част от архипелага Туамоту, верига от атоли, обхващаща площ от Тихия океан приблизително с размерите на Западна Европа. Тикехау несъмнено е картична картичка с дългите си панделки от бели или розови пясъчни острови, вътре в които тюркоазена лагуна приютява най -невероятното разнообразие от риби. Всъщност плътността на рибата в лагуната е толкова висока, че изследователската група на Жак Кусто я обяви, че съдържа най -високата концентрация на риба сред всяко друго място във Френска Полинезия.

5. Остров Каролайн

https://maps.google.com/?ll=-9.936981,-150.211502&z=13

(ВИЖ КАРТА)

За първи път забелязан от европейците през 1606 г., остров Каролайн е част от Република Кирибати. Въпреки повече от 300 години случайно човешко въздействие, островът е един от най -девствените тропически острови в света и е оценен като един от най -непокътнатите атоли в света. Остров Каролайн и неговият съсед, остров Флинт, също са дом на някои от най -големите популации в света на огромния кокосов рак. Тъй като остров Каролайн се простира само на шест метра над морското равнище, той е в опасност при повишаване на морското равнище и може да бъде възстановен от морето още през 2025 г.

4. Атол Айтутаки

https://maps.google.com/?ll=-18.850000,-159.789993&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Атолът Aitutaki се състои от редица вулканични и коралови островчета около триъгълна лагуна. Лагуната и нейните острови са спиращи дъха красиви. Класическата картична картичка на малък тропически остров, ограден с палмово дърво, с плитки, топли тюркоазени води, корали, тропически риби и синьо небе може да се намери точно тук. Най-популярната атракция е Tapuaetai (One Foot Island), малко островче в югоизточната част на лагуната. Ние класирахме Tapuaetai като един от 10 -те най -страхотни плажове в света. През 2006 г. Айтутаки е използван като място за племенния съвет в „Survivor: Острови Кук“. Околните островчета бяха използвани за племенни лагери и места за екипаж.

3. Алдабра

https://maps.google.com/?ll=-9.400000,46.366669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Алдабра, е един от Външните острови на Сейшелите, на повече от 1100 километра (700 мили) от Махе, най -големия остров на Сейшелите и е по -близо до бреговете на Африка. Това е вторият по големина атол в света след Киритимати. Поради трудности при достъпа и изолацията на атола, Алдабра е практически недокоснат от хората и по този начин запазва около 152 000 гигантски костенурки, най -голямата популация в света на това влечуго.

2. Рангироа

https://maps.google.com/?ll=-15.125278,-147.645279&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Рангироа е един от най -големите атоли в света и най -големият атол в архипелага Туамоту (вж. Също Тикехау). Рангироа е основна дестинация за подводно гмуркане заради чистата синя вода на лагуната и изключително разнообразната морска фауна. Популярните места за гмуркане включват Синята лагуна и прохода Типута. Водени от силни течения, акулите могат да останат неподвижни в прохода Типута и да позволят на водолазите да ги наблюдават без никакви затруднения. Могат да се видят и големи манти, морски костенурки и делфини. Обърнете внимание, че повечето плажове в Рангироа са изградени от много дебели корали.

1. Атоли на Малдивите

https://maps.google.com/?ll=4.100000,73.180000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Малката страна на Малдивите в средата на Индийския океан се състои от около 1200 малки коралови острова, групирани в 26 атола. Думата атол всъщност идва от думата Dhivehi (език, който се говори на Малдивите) „atholhu“. С най -високата точка над морското равнище, която е около 2 метра (6,5 фута), начинът на живот на Робинзон Крузо е навсякъде, където погледнете. Основната дейност на Малдивите е гмуркане и гмуркане с шнорхел. Всички атоли са коралови рифове на стотици километри от всяка голяма суша, което означава, че чистотата на водата е отлична и подводният живот е изобилен. Манта лъчи, акули, дори няколко останки, както го наричате, можете да го намерите на Малдивите.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: