Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Вторият по големина град във Франция, Марсилия, трепери с жизненост от мястото, където се намира на Средиземно море. Неговото живописно естествено пристанище го прави важен търговски център от векове. Градът е бомбардиран от Германия и Италия, както и от съюзниците по време на Втората световна война, но оцелява и днес съчетава старото и новото по вълнуващи начини. Марсилия е град, създаден за скитане наоколо, от историческия си стар град до смесените архитектурни стилове. Въпреки че всеки момент е подходящ за посещение на този исторически град, Атракции в Марсилия наистина блести в слънчеви дни.

10. Vieille Charite

https://maps.google.com/?ll=43.300278,5.367778&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Някога милосърдие от 17 -ти век, грижещо се за просяци, Vieille Charité сега е музей и културен център. По -късно служи като казарма за френския чуждестранен легион. През вековете сградата се разпада с реставрация, извършена през 70 -те години. Днес тя е дом на два важни музея: Музея на археологията и Музея на изкуството на Африка, Океания и Америндия, който включва гравирани човешки черепи от Южна Америка и маски от Африка. Вътрешният двор на комплекса включва бароков параклис, който се смята за най -оригиналния дизайн на архитект Пиер Пуже.

9. Palais Longchamp

https://maps.google.com/?ll=43.304298,5.394500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Паметникът Palais Longchamp е създаден, за да отпразнува изграждането на Canal de Marseille, който отвежда вода от река Durance до Марсилия. Богато украсената сграда е открита през 1869 г. след 30 години за изграждане. Сградата представя грандиозна сцена през нощта, когато е осветена. Днес в него се помещава музеят на естествената история и изобразителното изкуство на града. Част от комплекса включва Parc Longchamp, една от забележителните градини на Франция. В парка някога е имало зоопарк; тези сгради могат да бъдат посетени днес. Паркът също е дом на забележителни статуи и ръкотворна пещера с вода, която тече през него, и класическа френска градина.

8. MuCEM

https://maps.google.com/?ll=43.295277,5.361944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

MuCEM, официално известен като Musée des Civilizations de l'Europe, е посветен на историята и културата на Европа и Средиземно море от Бейрут до Гибралтар. Всъщност тя е построена върху земя, възстановена от морето. Той се намира до Форт Сен Жан и е открит през 2013 г., когато Марсилия е обявена за Европейска столица на културата. Съвременната сграда на музея представлява модерен Марсилия. Посетителите казват, че експонатите биха могли да бъдат малко по -добре организирани по начина, по който показват важни артефакти и картини.

7. Катедрала де ла Майор

https://maps.google.com/?ll=43.299721,5.365000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Посетителите на Катедралата де ла Майор се наслаждават на красотата на тази католическа църква, високите й тавани и страхотните й мозайки. Те също така казват, че си струва да посетите само за да видите гледката към пристанището. На това място от 5 век се строят катедрали. Най -новата катедрала, построена в грандиозен византийски романски стил, датира от 19 век. Този френски национален паметник е най -старата църква в града, въпреки че не е най -известният; честта принадлежи на Нотр Дам де ла Гард.

6. Льо Пание

https://maps.google.com/?ll=43.298180,5.367387&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Le Panier е старият градски квартал на Марсилия, който се е наричал Масала, когато е основан от гърците през 600 г. пр.н.е. Голяма част от Le Panier е разрушена по време на Втората световна война, като нацистките окупатори едновременно взривяват 1500 къщи. Кварталът преминава през съживяване сега, но цветната му жизненост остава. Едно от най -популярните неща за правене в Марсилия е да разгледате стария град пеша, така че не забравяйте да носите удобни обувки за ходене. Плочите, поставени в земята, улесняват извършването на самостоятелна пешеходна обиколка. Кварталът е добро място за закупуване на занаяти и разглеждане на художествени галерии.

5. Форт Сен-Жан

https://maps.google.com/?ll=43.295300,5.361900&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Форт Сен-Жан е масивна крайбрежна крепост като вход към старото пристанище. Крал Луи XIV заповяда да се построи крепостта, точно както той направи Форт Свети Никола от другата страна на пристанището. Той е бил използван за политически затворници по време на Френската революция, а по -късно е бил отправна точка за нови новобранци от Френския чуждестранен легион. Окупиран от германските военни, голяма част от крепостта е разрушена по време на Втората световна война, когато взривява склад за боеприпаси. Крепостта е възстановена 30 години по -късно и днес е част от MuCEM.

4. Старото пристанище на Марсилия

https://maps.google.com/?ll=43.294724,5.370833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Старото пристанище, или Vieux Port, е естествено пристанище, което се използва от основаването на древногръцкия Марсилия преди 2400 години, въпреки че сега служи главно като популярна туристическа атракция. Едно време 18 000 кораба годишно са били прикачени в Старото пристанище. Old Port е създаден за приятна разходка и релакс на чаша вино в кафене на тротоара. Тук се намира абатството на Свети Виктор, една от най -старите християнски църкви във Франция, както и фарът, Фар дьо Сент Мари и Музеят на римския док.

3. Шато д'Иф

https://maps.google.com/?ll=43.280834,5.326944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Château d’If е островна крепост в Средиземно море край морето от Марсилия, на около две мили от старото пристанище. Укрепленията заемат почти остров Иф. Построен е през 1524 г., за да защити Марсилия от нашественици, приближаващи се от морето. Беше успешен в това. Което е хубаво, тъй като крепостта, с многото си оръжейни платформи, е построена калпаво. По -късно в замъка бяха настанени политически затворници; той е най -известен като декор за романа от 19 век „Граф Монте Кристо“, написан от Александър Дюма. Пътуващите могат да стигнат до него с лодка от Марсилия.

2. Нотр Дам де ла Гард

https://maps.google.com/?ll=43.284027,5.371111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Наблюдателен пост седи на върха на Гарде Хил от 15 век. Следва крепост, която по -късно служи като основа за базиликата Нотр Дам де ла Гард. Днес голяма статуя на Дева Мария седи на върха на камбанарията и наблюдава моряците, рибарите и този пристанищен град; това е една от забележителностите на Марсилия. Светилище в църквата също е посветено на Дева Мария, чийто празник се отбелязва на 5 август. Базиликата е популярна дестинация за поклонници.

1. Les Calanques

https://maps.google.com/?ll=43.216667,5.433333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Les Calanques са поредица от миниатюрни фиорди на юг от Марсилия близо до Касис. Тесните входове са обвити в стръмни стени, направени от варовик или доломит, и са много живописни. Изкачването дори на част от скалистите скали над Средиземно море и неговите фиорди може да отнеме един ден, като през лятото достъпът е ограничен поради екстремна жега, докато пътуването през входовете може да се извърши за няколко часа. Самна, на юг от Марсилия, се счита за задължителна каланка; има скалист плаж и е популярен сред водолазите.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: