Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Камбоджийската столица е известна както с красивата си архитектура, както древна, така и от френските колониални времена, както и с неотдавнашната си насилствена история. Преди войната през седемдесетте години Пном Пен е наричан Париж на Изтока и е приветстван заради красивите си бели фасади, осеяни с храмове (ватове) на възраст над хилядолетие. Въпреки че режимът на Червените кхмери отдавна го няма, грапавостта на Пном Пен бавно изчезва. Най -големият чар на града е, че той не е западен до нивото, на което са били някои от съседните му страни, и в него дава по -непокътнат опит в Югоизточна Азия. Ето един поглед към най -добрите туристически атракции в Пном Пен:

10. Ват Уналом

https://maps.google.com/?ll=11.567778,104.929726&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този комплекс от над четиридесет сгради се смята за будисткия щаб на страната. Основана през 1443 г., тази прекрасна, богато украсена колекция от пагоди и пълни с реликви ступи е забавна за изследване. Това е домът на главата на камбоджанското будистко братство, както и на редица други монаси, облечени в оранжево. По-високите достъпи предлагат шансове да видите по-слабо гледани произведения на изкуството и прекрасни гледки към Меконг, които малцина отделят време да открият. Макар и повреден от Червените кхмери, голяма част от статуята на храма е възстановена и продължава да се посещава при свещени поклонения. Особено внимание заслужава ступата, съдържаща вежди на самия Буда, и надпис на древния език на Пали.

9. Паметник на независимостта

https://maps.google.com/?ll=11.556400,104.928101&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази кула е създадена през 1958 г., за да отпразнува свободата на Камбоджа от френското колониално правило пет години по -рано. Той е моделиран по централната кула на най-известния древен храм в страната, Ангкор Ват, и представлява ступа с форма на лотос, която също почита мъртвите от войната в Камбоджа. Паметникът се намира близо до парк, който съдържа редица други важни статуи, почитащи героите от войната и мирни споразумения със съседни нации като Виетнам. Той е център на много фестивали, провеждани по време на национални празници, и често е украсен с цветя по време на тържества или се радва на посетителите на парка по време на концерти, часове по бойни изкуства на открито или други развлекателни дейности.

8. Руски пазар

https://maps.google.com/?ll=11.540440,104.914665&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че най -известната чуждестранна окупация на Пном Пен е тази на французите, има забележителен руски компонент на града, дошъл тук през ерата на студената война в началото на осемдесетте. Руският пазар е забележително място за закупуване на много отстъпки (макар и често не автентични) дизайнерски артикули на десета от цените в САЩ. Неговите занаяти са също толкова впечатляващи и включват бижута, коприна и други тъкани, дърворезби, музикални инструменти и много други. Това е чудесно място да се научите да се пазарите, тъй като очакваната търсена цена често е много по -ниска от първата оферта.

7. Национален музей на Камбоджа

https://maps.google.com/?ll=11.565800,104.929001&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Националният музей на Камбоджа не само е най -добрата колекция на нацията от камбоджанската културна история, но служи и като най -големия архитектурен и исторически музей. Преди посетителите да влязат в сградата, те са посрещнати с грандиозни, богати градини и оживения теракотен павилион, който се простира на четири крила, пълни със съкровища, които да откриете. Специално представена е колекцията от произведения на изкуството от най -голямата етническа група в Камбоджа, кхмерите. Той също така съдържа изявени и важни статуи за будистката и индуистката вяра.

6. Център за геноцид Чоенг Ек

https://maps.google.com/?ll=11.484394,104.901993&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Това най-известно от всички масови гробища на Червените кхмери или полета за убийства се превърна в паметник в чест на жертвите на зверството в мрачната история на Камбоджа. Той е трансформиран в будистка ступа или възвишен с кули паметник на реликви, създаден в чест на безсмисленото убийство между 1975 и 1979 г. на деветте хиляди души в тази област и милионите хора в цялата страна. Това не е гледка за хора със слаби сърца; вътре в сградата е акрилна стъклена кутия с над пет хиляди черепи, открити тук.

5. Ват Пном

https://maps.google.com/?ll=11.576111,104.923058&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този храм на хълм в града е съименник на самия град. Легендата разказва, че вдовицата Пен е намерила дърво на брега на реката с четири свещени статуи на Буда вътре и е създала светилище на това място, за да защити неговата святост. Самият храм се отличава повече с историческото си значение, отколкото с физическата структура, но паркът е приятно зелено пространство и популярно място за събиране на местните жители. За тези, които се надяват да уловят малко късмет, може би си струва да се помолите за успех в бизнеса или други начинания, както правят много камбоджанци тук.

4. Кралски дворец на Камбоджа

https://maps.google.com/?ll=11.563680,104.931122&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Със своите класически кхмерски покриви и пищна декорация, Кралският дворец доминира над силуета на Пном Пен. Разположен близо до брега на реката, той има забележителна прилика с аналога си в Банкок. Дворецът е дом на кралското семейство по време на мир от 1860 -те години, когато столицата е преместена от Удонг. Този комплекс от сгради има 4 основни структури, Сребърната пагода, дворецът Хемарин, Тронната зала и Вътрешния двор. Въпреки че половината от комплекса се счита за резиденция на краля и е затворен за обществеността, сребърната пагода и престолната зала са популярни атракции в Пном Пен и могат да бъдат изследвани свободно.

3. Музей на геноцида Туол Сленг

https://maps.google.com/?ll=11.549444,104.917778&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Преобразена през 1975 г. от режима на Червените кхмери от някогашната гимназия, Туол Сленг стана най -ужасяващият затвор в Камбоджа. От повече от 17 000 души, затворени в Туол Сленг за четирите години, в които работи, има само няколко известни оцелели. След като виетнамската армия разкрива затвора през 1979 г., Туол Сленг е предаден в исторически музей, спомнящ действията на режима на Червените кхмери. Музеят е лесно достъпен и задължителен за разглеждане от всички, които се интересуват от ужасното минало на Камбоджа.

2. Кей на Сисоват

https://maps.google.com/?ll=11.568929,104.930382&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази крайречна ивица е важен търговски обществен регион от векове. Граничи с река Меконг и опираща се до Кралския дворец, този район е пълен с улични търговци и магазини, ресторанти и хотели. Това е едно от най -добрите места за гледане на състезанията с лодки по време на известния воден фестивал в Пном Пен (и голяма част от Югоизточна Азия), който се провежда в средата на април, за да отпразнува будистката нова година. Кей на Sisowath има много западно, многонационално настроение, тъй като е дом на няколко сгради в колониален стил, както и редица посолства. За тези, които планират пътуване с лодка до Сием Реап, фериботните терминали тръгват оттук.

1. Phsar Thmei (Централен пазар)

https://maps.google.com/?ll=11.569444,104.921112&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Изпод блестящ централен златен купол, четири перлено-бели крила, пълни с натоварени продавачи, се простират в множество коридори и облак от звуци, гледки и аромати. Тази реликва в стил ар деко от френската колониална архитектурна епоха някога се е смятала за най -големия пазар в Азия и е продължила да работи (с изключение на времето на войната), откакто е завършила строителството през 1937 г. Без значение какво търсят, купувачите вероятно са за да се намери сделка тук. От изгорели компактдискове и DVD дискове до тениски с отстъпка, от сочен батиков и брокатен текстил до злато и скъпоценни камъни, тук може да се намери нещо за всеки вкус.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: