Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Дом на много прекрасни селски и драматични пейзажи, Шотландия се намира в северната част на Великобритания и е известна с величествените езера и вековни замъци, които са осеяни с великолепните шотландски планини.

С Атлантическия океан на запад и Северно море на изток, Шотландия има дълга и пресечена брегова ивица, която можете да разгледате, с спиращите дъха пейзажи на Оркнейските и Шетландските острови и дивите планински Хебриди, лежащи край брега.

С широки долини, обширни гори и оживени градове като Глазгоу и Единбург, Шотландия наистина има по нещо, на което всеки да се наслади.

1. Югозапад

Състои се предимно от селски райони и живописна провинция, низините в югозападната част на Шотландия са много живописна част от страната, като „Ривиера Глазгоу“ е особено заслужаваща да се разгледа.

Контрастирайки възхитително с раздвижените ферми и полета, които покриват региона в море от зеленина, крайбрежието на Клайд е дом на много очарователни крайморски градове и села. Айр, родното място на известния поет Робърт Бърнс, привлича много посетители, които идват да видят паметниците и музеите, посветени на националната икона на Шотландия.

Докато непринудените градове Ларгс и Гирван също са прекрасни за скитане, впечатляващият остров Аран е несъмненият акцент; обширните му долини и величествените върхове правят фантастично туризъм. Освен това близкият Свещен остров със сигурност заслужава посещение, тъй като зашеметяващата му природа е дом на будистки манастир и общност от монаси, както и страхотни туристически пътеки.

2. Граници

Разположен в югоизточния ъгъл на страната на границата с Англия, Borders може да се похвали със зашеметяващ набор от различни пейзажи. Неговите скалисти планини и хълмове някога са били място за множество битки и схватки срещу англичаните.

Поради близостта си на юг, старите шотландски крале са много желаели да залагат претенциите си за региона, изграждайки множество наблюдателни кули и крепости, както и красивите „Гранични абатства“ в Дрибърг, Келсо, Джедбърг и Мелроуз - всички от които определено си струва да се отбиете. Регионът е изпълнен с история и много величествени величествени домове също са изложени, като тези на Мелерстайн и Пакстън са особено впечатляващи.

Докато посещавате красивите градове и историческите забележителности, осеяни с целия регион, човек едва ли може да не забележи красивата природа, която ви посреща, където и да отидете. Пеннинският път, Южният възвишен път и Пътят на Свети Кътбърт всички се нареждат сред най -живописните пътеки на нацията, с много диви и отдалечени природни околности, на които можете да се насладите по крайбрежието.

3. Централен пояс

Домът на Глазгоу и Единбург, Централният пояс е мястото, където се намира по -голямата част от населението. Докато части от него са много урбанизирани, все още можете да намерите повече от достатъчно зашеметяващи пейзажи и провинция, като регионът се простира в цялата страна - от брега на Северно море в Шотландия до Атлантическия.

Единбург и Глазгоу са разбираемо основните привличания с безбройните им невероятни забележителности, като Единбургския замък, Arthur's Seat и Катедралата в Глазгоу, да не говорим за широката им гама от красиви сгради и архитектурни стилове. Въпреки това, градове и селища като Стърлинг и Пейсли също си заслужават да бъдат посетени заради техните исторически забележителности и живописни обстановки.

Централният пояс също има някои великолепни селски райони за разглеждане, докато неговото пресечено крайбрежие е дом на много причудливи, затрупани от вятъра рибарски села. Приказната луга на Лох Ломонд и националният парк Trossachs в западната част на региона, пресичащи границата с планините.

4. Планини

Най -известният регион в цяла Шотландия, Хайлендс е дом на някои от най -величествените пейзажи, които можете да си представите. Тук сред суровите езера и осеяните с планини долини и долини възниква стереотипният образ на гайдарски шотландци, носещи килтове и тартан.

Докато Лох Нес, Лох Ломонд и Бен Невис са сред най -известните му забележителности, регионът е благословен, когато става въпрос за природните му чудеса. Лох Ломанд, Националният парк Trossachs и Националният парк Cairngorms са пълни с невероятни пейзажи и диви животни.

Поради живописните си пейзажи, планините са чудесно място за колоездене или пешеходен туризъм, с много прекрасни пътеки, преплитащи се сред очарователните долини и планини. Тук и тук има няколко фантастични замъка, които можете да посетите, като тези на Дънробин и Айлин Донан са сред най -добрите. Градове и градове като Inverness, Inveraray и Mallaig действат като портали към внушаващите страхопочитание природни забележителности навсякъде около вас.

5. Североизточна Шотландия

Центриран около градовете Абърдийн, Дънди и Пърт, Североизточна Шотландия е дом на голяма част от крайбрежието на Северно море в страната. По протежените от вятъра брегове ще откриете стръмни скали, скалисти издатини и пусти плажове с причудливи рибарски села и живописни крайбрежни пътеки.

Повечето хора се отправят към трите му големи града, които са пълни с музеи, галерии и исторически забележителности. Интериорът обаче също си заслужава да бъде разгледан заради многото му планини и хълмове, които контрастират зашеметяващо с безкрайните си вереща и гори.

Историята също изобилства; редица великолепни замъци могат да бъдат намерени в цяла Североизточна Шотландия, като тези на Crathes, Fraser и Fyvie са много впечатляващи. Разрушеният Dunnottar с изглед към брега и Balmoral, частната собственост на кралското семейство, са две от най -популярните атракции в региона.

6. Хебриди

Разпръснати по северозападното крайбрежие на Шотландия, здравите и отдалечени Хебриди са дом на някои от най -зрелищните пейзажи на Британските острови, със славни планини, разположени покрай красиви плажове и буйни пейзажи.

Щедрата природа на шоуто до голяма степен се дължи на постоянния дъжд, който придава блестящ блясък на изумителните скални образувания и полета. Рядко населените острови са чудесно място за разходки, докато водните спортове стават все по -популярни.

Разделени на Външните и Вътрешните Хебриди, до многото великолепни острови се стига или с фериботи; живописните пътувания през искрящите води до места като Бара, Луис и Сейнт Килда ще живеят дълго в паметта, като остров Скай е безспорен акцент в партидата.

7. Оркнейските острови

Разположени на север от континенталната част на Шотландия, Оркнейските острови са красива част от страната за изследване. С над 70 острова, разпръснати из архипелага, единственият въпрос е: откъде да започнем?

Континенталната част, където живеят по -голямата част от хората в региона, е дом на атрактивни градове като Kirkwall, Stromness и Stenness. Други острови като Хой и Южен Роналдсей също си заслужават да бъдат посетени, а много древни селища и погребални пещери чакат.

В допълнение към това, отдалеченото местоположение на Северните острови и непокътнатата природа ги превръщат в убежище за наблюдатели на птици, които се стичат до бреговете им. Където и да отидете на Оркнейските острови, ще бъдете посрещнати със спокойни зелени пасища и плодородни ниви, с езера и скалисти всмукания, разположени сред прекрасната природа.

8. Шетландски острови

Разположени още по -северно от Оркнейските острови, слабо населените Шетландски острови са най -северната точка на Великобритания. Поради отдалеченото си местоположение, стоте острова, съставляващи архипелага, са идеални за хора, които търсят много спокойна почивка.

Тъй като повечето от островите са доста ниско разположени и напълно лишени от дървета, хората в миналото е трябвало да строят от камък. Следователно, доста археологически обекти могат да бъдат намерени разпръснати наоколо, като тези от Walls и Jarlshof са най -впечатляващите.

Въпреки че няма много забележителни градове, които да посетите, тези на Леруик и Унст са очарователни и се отличават с вековни исторически забележителности и невероятна природа. Шетландските острови имат много пусти, но странно красиви пейзажи.

Сгушен сред многобройните си фиорди и заливи, ще намерите изобилие от диви животни, с разходки с лодки из архипелага както популярно, така и необходимо забавление, ако искате да се преместите от един остров на друг.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: