Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Рим, вечният град, също е вечно католик. Той е дом на папата, въпреки че технически главата на църквата се намира във Ватикана, който е малка, отделна страна, заобиколена от Рим. Пътуващите обаче не е нужно да са католици, за да се възхищават на приказното изкуство и архитектура, които съдържат тези вековни църкви. Посещението на маса в една от тези църкви в Рим може да бъде както културно преживяване за некатолиците, така и религиозно преживяване за католиците и ще осигури нова гледна точка за това, което кара Рим да отбележи.

8. Базилика Санта Мария дел Пополо

https://maps.google.com/?ll=41.911388,12.476389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

От всички църкви в Рим се казва, че базиликата Санта Мария дел Пополо съдържа най -добрите примери за произведения на ренесансови художници, включително Рафаел, Бернини и Караваджо. Църквата е построена през 1099 г., за да се пребори с убежденията на жителите, че призракът на Нерон преследва района близо до северната порта към Рим, защото зловещи гарвани живеят в дърво; дървото беше отсечено и църквата построена. Църквата има няколко параклиса, всички от които съдържат творби на водещи художници от онова време.

7. Санта Мария в Трастевере

https://maps.google.com/?ll=41.889442,12.469722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Санта Мария в Трастевере е една от най -старите църкви в Рим, като повечето историци смятат, че за първи път е построена около 350. Църквата има впечатляващи мозайки от 12 -ти и 13 -ти век; тя е увеличена и възстановена през годините. Църквата е разрушена, когато Рим е разграбен през 410 г., но е възстановен. Главата на св. Аполония се пази като реликва, както и част от Светата гъба. Една легенда, свързана с църквата, е, че маслото е потекло от земята в деня на раждането на Христос; По -късно на това място е построена Санта Мария в Трастевере.

6. Санта Мария Сопра Минерва

https://maps.google.com/?ll=41.898056,12.478333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Санта Мария Сопра Минерва, църква, управлявана от доминиканците, стои на мястото, което някога е било храм на египетската богиня Изида, въпреки че по това време се смяташе, че е на гръко-римската богиня Минерва. Построен през 1370 г., той се намира на около блок от Пантеона. Считана за малка базилика, църквата е единственият останал пример за оригинална готическа църква в Рим. Той съдържа статуя на Микеланджело, както и впечатляващи стенописи от 15 -ти век.

5. Пантеон

https://maps.google.com/?ll=41.898602,12.476800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пантеонът е една от малкото големи религиозни структури в Рим, които не са започнали като католическа църква. Тази най -влиятелна сграда в древен Рим е била храм на римските езически богове. Построен е от император Адриан около 118 г., за да замени пантеона, разрушен от пожар през 80 г. Той се е превърнал в католическа църква в началото на 7 век. Пантеонът е най -забележим със своята архитектура, особено куполът, поддържан от арки. Тук са погребани двама крале и Рафаел, ренесансов художник.

4. Базиликата Сан Клементе

https://maps.google.com/?ll=41.889442,12.497500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Базиликата Сан Клементе е кръстена на Свети Климент, който е бил третият папа след Свети Петър. Разположена само на няколко пресечки от Колизеума, настоящата църква е изградена върху четири слоя сгради, включително и други църкви, започвайки с християнски дом, който е разрушен през 64 г. при пожар, най -тясно свързан с император Нерон. По едно време църквата е била езически храм; той също е бил както августински, така и доминикански обект, а днес се управлява от ирландски доминиканци. Църквата е известна със своите приказни стенописи и мозайки.

3. Сан Джовани в Латерано

https://maps.google.com/?ll=41.885906,12.506156&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Сан Джовани в Латерано (Свети Йоан Латерански) е една от четирите основни базилики в Рим. Посветен на Йоан Кръстител и Йоан Евангелист, той е домашна катедрала както за архиепископа на Рим, така и за папата. Известна е като „катедралата на Рим и на света.“ Смята се, че това е първата католическа църква, построена в Рим. Екстериорът му не изглежда толкова украсен като другите църкви, но влезте вътре и уау! Той е много богато украсен, с декорации на стени, колони, мозайки и картини; дори свещниците носят изображения на пророците.

2. Базилика Санта Мария Маджоре

https://maps.google.com/?ll=41.897499,12.498611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Базиликата Санта Мария Маджоре (Св. Мария Майор) се счита за една от най -важните католически църкви в Рим, което би могло да се каже, бижу на короната. Църквата съдържа впечатляваща гама от артефакти и изкуство, които представляват християнската художествена цивилизация на Рим. Поклонници от цял свят идват тук, за да отдадат почит на базиликата, където всеки витраж, колона или фреска има религиозна история. Пътуващите, които са в Рим на 5 август, може да искат да присъстват на празника „Чудото на снега“, когато хиляди бели венчелистчета паднат от тавана.

1. Базиликата Свети Петър

https://maps.google.com/?ll=41.902222,12.453333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Може да не е най -старата католическа църква в Рим, но базиликата Свети Петър определено е най -известната, може би в целия свят. Базиликата е построена на мястото, където се смята, че първият папа, Свети Петър, е бил разпънат на кръст. Създаването на настоящата базилика отне повече от 150 години, но чакането си заслужаваше. Творби на такива известни ренесансови художници като Микеланджело, който също е проектирал купола, могат да бъдат намерени в целия му богато украсен интериор. Базиликата и свързаните с нея параклиси и музеи трябва да се наслаждават, а не да се втурват в неясно.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: