Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Светът е калейдоскоп от чудеса, създадени от човека, от извисяващи се небостъргачи до огромни разработки. Някои от най-големите сгради бяха изненадващо построени за настаняване на масивни самолети и космически кораби на НАСА, но има някои други сгради с големи размери, които счупиха изумителни рекорди за далеч по-малко.

От O2 Arena в Обединеното кралство до най -големия закрит аквапарк в Германия, това са най -големите сгради в света по обем.

10. Дворецът на парламента

https://maps.google.com/?ll=44.427502,26.087500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дворецът на парламента в Букурещ е най -голямата административна сграда за цивилни в света, надвивайки Пентагона в САЩ само с това предупреждение. С дължина 270 метра и височина 86 метра, с още 92 метра спускане под земята, тази масивна 20 -етажна сграда - осем етажа от които са под земята - може да се похвали с впечатляващите 3000 и повече стаи, повечето от които са неизползвани.

Първоначално построен през 1984 г. като седалище на парламента на Румъния, и никога не е напълно завършен, дворецът е смесица от зали, галерии и офис пространства. Изградена от мрамор, цимент, стомана, кристал и стъкло, тя е една от най -тежките и скъпи сгради на Земята, с тегло от невероятни 4 098 500 000 килограма!

9. О2 Арена

https://maps.google.com/?ll=51.502899,0.003200&z=18

(ВИЖ КАРТА)

O2 Arena е огромна многофункционална арена в югоизточен Лондон с капацитет за зашеметяващите 20 000 души. Той е построен под съществуващия вече Купол на хилядолетието, за който е лесно разпознаваем - най -големият купол в света, проектиран от архитекта сър Ричард Роджърс, открит през 2000 г., за да отпразнува новото хилядолетие. Той беше затворен и беше използван повторно за няколко по -малки събития, преди да се отвори отново официално като O2 през 2007 г. на фона на мащабен политически и икономически контрол.

Целта на огромното събитие и изложбено пространство беше да бъде възможно най -гъвкава. Днес той може да бъде пренасочен като ледена пързалка, спортен корт, конферентен център и - най -важното - като място за концерти. През рекордната 2015 година над 600 000 пинти бира бяха продадени на различните й събития.

8. Inex Sipoo

https://maps.google.com/?ll=60.377205,25.156818&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Inex Sipoo е масивен логистичен център за хранителни стоки и потребителски стоки, разположен на границата на Sipoo и Kerava във Финландия. Построен в пет различни секции между 2016 и 2022 г., той има способността да обработва хиляди артикули на потребителски стоки - от нетрайни продукти до сухи храни - в поредица от различни складове и температурни зони.

С водещата си автоматизирана технология сградата позволява над 1,4 милиона единици да се сортират всеки ден от тави до колички и складови палети. Само складът с табла има капацитет за 550 000 тави! Само една фаза в целия процес всъщност изисква човешка намеса - премахване на защитното фолио от палетите - останалото се извършва изцяло от машини.

7. Сграда на НАСА за сглобяване на превозни средства

https://maps.google.com/?ll=28.586390,-80.651390&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Сградата за сглобяване на превозни средства на НАСА в космическия център Кенеди във Флорида е четвъртата по големина сграда в света по обем. Построен през 1966 г. за сглобяване на ракетите за космическите мисии „Аполо“ и „Сатурн“ - а по -късно и космическата совалка - това е най -голямата едноетажна сграда на Земята и най -високата сграда извън градски град в САЩ.

Извисявайки се на внушителните 160 метра и се простира на 218 метра, сградата VAB от бетон и стомана е повече от три пъти по -голяма от щата Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. Едно от най -огромните американски знамена е изписано по външната му страна - което е използвало над 6000 галона боя.

6. Boeing Composite Wing Center

https://maps.google.com/?ll=47.929691,-122.270653&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Boeing Composite Wing Center във Вашингтон е създаден като съоръжение за изграждане на най -големите композитни крила за реактивния самолет 777X. Разпъвайки размерите на повече от 21 футболни игрища, конструкцията е толкова голяма, че за изграждането й са били необходими над четири милиона часа и са били необходими повече от 31 000 тона стомана.

Всъщност сградата е толкова голяма, че може да побере три от най -големите цилиндрични автоклави в света (по същество фурни под налягане за печене на съставни части на самолета), всеки от които е достатъчно голям, за да побере два фюзелажа на Boeing 737. В допълнение към огромното пространство, необходимо за настаняване на части от самолети, сградата включва и офисите на персонала, който наблюдава процеса на производство на мамут.

5. Meyer Werft Dockhalle 2

https://maps.google.com/?ll=53.098610,7.366389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Meyer Werft Dockhalle 2 в Германия е сред трите най -големи корабостроителни зали на планетата, използвани за изработка на световни пътнически фериботи, изследователски кораби, контейнерни кораби и най -луксозните круизни кораби от P&O до Celebrity Cruises. Това е и най -големият сух док в света и може да се похвали с петото по големина използваемо пространство на всяка сграда на Земята.

Акцент в туристическия радар на Папенбург, колосалната корабостроителница предлага „посещение на океанските гиганти“, където посетителите могат да видят круизните кораби, докато се строят. Съоръжението включва впечатляващо множество интерактивни експонати, образователни филми и дори симулирана кабина за круизи.

4. Антерия

https://maps.google.com/?ll=52.037498,13.748611&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Aerium в Германия е четвъртата по големина сграда в света по използваем обем. Разположен в Краусник близо до Берлин, той някога е носил титлата за най-масовия свободно стоящ самолетен хангар в света и първоначално е бил построен с намерението да конструира самолети. Въпреки това, поради бюджетни ограничения, дирижабълът никога не е построен, а компанията CargoLifter отиде в ликвидация през 2002 г.

Няколко години по -късно Aerium се трансформира в мегалитен закрит тематичен парк, известен като Tropical Islands Resort, който постигна рекорд за най -големия закрит аквапарк в света. Днес огромният воден парк под прикритие има множество басейни и водни разходки, на които можете да се насладите при предварително зададени 26 градуса по Целзий.

3. Завод Жан-Люк Лагардере

https://maps.google.com/?ll=43.646523,1.361924&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Специално изграденият завод Jean-Luc Lagardère е голямо съоръжение за индустриална авиация, разположено на летище Тулуза-Бланяк във Франция. Това е втората по големина сграда в света по използваемо пространство. Тук Airbus A380 - в момента най -големият самолет в света - се осъществява.

Завършен през 2004 г., бяха необходими удивителни над 50 000 тона стомана, за да се създаде това огромно съоръжение. Толкова е голямо, че окончателният процес на сглобяване на самолета, както и процесите на наземно тестване, могат да се извършат в четирите му стени. В допълнение към обширното пространство, необходимо за производството на самолети, съоръжението включва и разнообразие от ресторанти, козметични салони, конгресен център и бензиностанция.

2. Голямата джамия в Мека

https://maps.google.com/?ll=21.422001,39.826000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Голямата джамия в Мека, по -известна като Ал Масджид Ал Харам, е най -святото от светите места в ислямската култура. Разположена в Саудитска Арабия, това е най -голямата джамия в света и една от най -старите.

С възможността да настанят милиони поклонници по едно и също време, самата джамия не е изненадващо една от най -големите сгради в света. Разширяван няколко пъти през годините, сега той се увеличава само от фабриката на Boeing Everett в САЩ. Фокусът на джамията е Свещената Кааба, украсена в черно и злато, която предшества дори самия пророк Мохамед.

1. Фабрика на Боинг

https://maps.google.com/?ll=47.925716,-122.271843&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Фабриката на Boeing Everett във Вашингтон, САЩ, е най -голямата сграда в света, измерена по обем и използваема площ. Построен е през 1967 г., за да улесни сглобяването на самолети, по -специално самолети на Boeing от 747 до 787.

Толкова е голямо, че използва милион електрически крушки, но все пак не се нуждае от отоплителна система поради 15 000 служители, които работят тук, и интензивно отопляеми машини, създаващи повече от достатъчно енергия за отопление на фабриката. Поради големия си размер и необходимото ниво на опасна работа, фабриката има редица мерки за безопасност, като собствена пожарна, полицейско управление и медицинско заведение.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: