Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположена между Карибско море и Тихия океан на Панамския провлак, едноименната страна е дом на много прекрасни пейзажи, с извисяващи се планини и буйни тропически гори, разположени до реки, криволичещи долини и блестящи брегове.

Докато провинциите в Панама са предимно дом на хора от Местизо и черни афро-панамани, има и няколко региона, които защитават и съхраняват културата, езика и обичаите на значителното население на индианците, които живеят в тях.

Разполовяйки страната, известният Панамски канал е само една от многото забележителности, които трябва да се видят. Съблазнителните архипелази на Бокас дел Торо и Перлените острови, както и невероятните национални паркове Ла Амистад, Койба и Вулкан Бару чакат да ги откриете.

1. Бокас дел Торо

Покривайки северозападния ъгъл на страната, Бокас дел Торо, на границата с Коста Рика, е дом на двата възхитителни национални парка на Националния морски парк Isla Bastimentos и Националния парк La Amistad; първият може да се похвали с идиличния архипелаг Бокас дел Торо, който се намира в Карибско море.

Поради цялата прекрасна природа, провинцията е прекрасна част от Панама за изследване. Повечето от очарователните му градове и села са разпръснати из живописната, изпълнена с плажове брегова линия и острови, а интериорът е дом на гъста джунгла и всички видове невероятни диви животни.

Има много чудесни дейности на открито, на които посетителите могат да се насладят, като се предлагат пешеходен туризъм и конна езда. Островените с коралови рифове острови Исла Каренеро и Исла Кристобал се поддават перфектно на гмуркане с шнорхел, гмуркане и плаване. Освен това градове като Бокас Таун са дом на зашеметяваща гама от красиви плажове, с някои страхотни места за нощен живот, открити тук и там.

2. Чирики

Обхващайки широк спектър от спиращи дъха красиви пейзажи, всеки по -впечатляващ от предишния, Chiriqui в Тихия океан на запад от Панама е удоволствие за посещение. Дългото му, пълно с плажове крайбрежие контрастира възхитително с невероятните планински пейзажи, покрити с тропически гори в планините му, докато много идилични острови могат да бъдат намерени в морето.

Две от основните му атракции са величественият национален парк Volcan Baru - кръстен на най -високия връх на нацията - и великолепният национален морски парк в залива Chiriqui. Измити със славна природа, тропическите острови на последния се гордеят с красиви плажове. Кристално чистите му води изобилстват от морски живот, което го прави едно от най -добрите места за наблюдение на китове и гмуркане с шнорхел в страната.

Докато повечето хора идват заради своите екосистеми и природни чудеса, в провинцията има и някои големи градове, които можете да посетите. Давид - столицата на провинцията - и очарователният планински град Бокете си заслужават да се отбият, докато островите Бока Брава, Ислас Паридас и Ислас Сека имат прекрасни курорти, плажове и пейзажи, на които да се насладите.

3. Coclé

Разположен около залива Парита, Cocle в южната централна част на страната е дом на някои от най-популярните плажове в страната. Санта Клара, Фаралон и Рио Хато виждат много посетители, които отсядат в очарователните, спокойни села, разположени по крайбрежието.

Докато златните му пясъци привличат най -много туристи, планинският град Ел Вале става все по -популярна дестинация, тъй като е сгушен в вулканична калдера. Близкият национален паметник Cerro Gaital може да се похвали само с някои от невероятните диви животни на Панама и впечатляващото биоразнообразие.

В допълнение към това, редица предколумбови археологически обекти могат да бъдат намерени осеяни из провинцията, като тези в Археологическия парк Ел Кано са особено зашеметяващи. Столицата на региона, Penonome, е дом на някои интересни исторически забележителности и разнообразно население, демонстриращо много различни културни влияния.

4. Колон

Докато град Колон отдавна е свързан с търговията и търговията, тъй като атлантическият вход към Панамския канал лежи по крайбрежието на Карибите, едноименната провинция всъщност може да предложи много повече. Красиви плажове, цветни коралови рифове и буйна тропическа гора са изложени, като защитената гора Сан Лоренцо е само един от многото акценти.

Въпреки че самият град често се смята за малко опасен за посещение, Колон е пълен с прекрасна архитектура, завладяващи исторически забележителности и впечатляващи културни забележителности; паметникът и катедралата на Христофор Колумб са сред забележителностите, които трябва да се видят. Колон си заслужава да бъде посетен, ако имате възможност; виждането на огромни танкери и кораби да преминават през Панамския канал е впечатляващо преживяване.

Провинцията също може да се похвали с очарователен етнически и културен състав. Неговите градове са красива смесица от карибско, испанско и местно влияние, като крепостите и историческите сгради в Портобело трябва да се видят заедно с град Колон.

5. Дариен

Най -източната провинция в Панама, дивата и отдалечена Дариен граничи с Колумбия, като южното й крайбрежие лежи покрай Тихия океан. Покрит в безкрайни гори, блата и блата, прочутият Дариен Гап в източната част на провинцията е напълно неразвит. Тук ще откриете недокоснатия и непокътнат национален парк Дариен.

По -голямата част от великолепната природа в провинцията е доста недостъпна, като само някои малки села са пръснати тук -там сред равнините, речните басейни и планините, които включват прекрасните върхове Такаркуна и Пина.

Въпреки че се намира много встрани от утъпканата пътека, любителите на природата и любителите на открито ще обожават абсолютно това, което Дариен може да предложи. Великолепната облачна гора, интересната топография и огромният набор от фауна и флора наистина я превръщат в очарователно място за изследване.

6. Ерера

Разположен в залива Парита, Ерера е дом на хълмове и гори, с много очарователни рибарски села, сгушени по искрящото крайбрежие.

Това, което може да му липсва по отношение на атракциите, поне в сравнение с други провинции в страната, Herrera повече от компенсира с очарователните си местни фестивали и карнавали; тези в Chitre, Parita и Ocu са сред най -популярните.

Herrera се гордее с богато културно наследство, с най -добрата керамика и най -популярната алкохолна напитка в страната, Seco, произведена в провинцията. Неговите малки градове и села предлагат на посетителите възможността да видят автентичната и традиционна страна на Панама, докато пясъчните й плажове са чудесни за почивка и изглед към залива.

7. Лос Сантос

Сгушен в края на полуостров Азуеро, който се намира в сърцето на страната, Лос Сантос граничи от едната страна с Панамския залив, а от другата с открит океан, като Тихият океан се простира пред вас.

Тъй като е дом на шест национални парка, има много прекрасна природа и пейзажи, които да изследвате. Неговата тропическа савана контрастира великолепно със своите скалисти планини и великолепно крайбрежие, осеяно с мангрови гори, дюни и плажове; величествените острови Игуана и Канас лежат точно край брега.

С отличителна културна идентичност, градове като Лас Таблас - столицата на провинцията - са очарователни за изследване. Лас Таблас действа като център за панамско изкуство, музика, култура и кухня; най -доброто време на годината за посещение е по време на известния му карнавал. Други популярни места за спиране в Лос Сантос са плажовете Ахотинес, Гуараре и Венадо, като долините в Тоноси също си заслужават да бъдат разгледани.

8. Панама

Дом на столицата Панама Сити, провинция Панама е първото пристанище на много посетители и нито едно посещение не може да се счита за завършено, без да се отправите към шлюзовете Мирафлорес, за да наблюдавате как някои от огромните кораби и танкери преминават през Панамския канал.

Докато столицата, с нейните очарователни исторически забележителности и културни забележителности, със сигурност си заслужава да бъде посетена, струва си да се отдалечите по -далеч; провинцията е дом на някои красиви природни забележителности, като Националният парк Soberania може да се похвали с много хубави пътеки и пътеки, по които можете да се разходите.

Панама също има зашеметяващата Исла Табога, която можете да посетите, както и зашеметяващия архипелаг Перлени острови, който е пълен с идилични плажове и девствени гори. Най -известното място е остров Контадора, който се появи в телевизионното шоу Survivor. Освен че са красиви, островите имат и много фантастични дейности на открито, на които можете да се насладите, като плуването, плаването и гмуркането с шнорхел са популярни.

9. Panamá Oeste

Разположен точно на запад от Панамския канал, Panama Oeste е свят на контрасти; той е дом на някои от най -големите градове в страната, както и на някои страхотни диви животни и природа.

Градовете La Chorrera, Arraijan и Vista Alegre имат свои собствени атракции и забележителности, в които можете да се забиете. Има и много спокойни, спокойни градове и села, разположени по протежение на Панамския залив, които си заслужават да бъдат посетени заради отличните си плажове и великолепните залези.

Някои от най -впечатляващите места за разглеждане са защитената гора Arraijan и величественият национален парк Altos de Campana, който е най -старият природен резерват в страната. Домът на хълмове и долини, националният парк има изобилие от диви животни, а гледките от върха на най -високите му върхове са спиращи дъха.

10. Верагуас

Единствената провинция в страната, която граничи както с Атлантическия, така и с Тихия океан, Верагуас е едно от най -добрите места за посещение в Панама, ако търсите грандиозни природни забележителности. Той е дом на всичко - от планини, реки и долини до безкрайни гори и златни плажове.

Националният парк Cerro Hoya и Sante Fe са очарователни за опознаване със своето богатство от пътеки и буйни тропически гори. Едно място обаче наистина се откроява от останалите - Национален морски парк Coiba. Разположен на брега на Тихия океан, този величествен морски парк наистина трябва да се види, когато сте в Панама. Често описван като „Галапагоските острови в Централна Америка“, той предлага някои от най -спиращите дъха пейзажи, морски живот и гмуркане.

Верагуас също има някои прекрасни плажове, на които можете да се отпуснете, като тези в Малена, Торио и Плая Санта Каталина са особено възхитителни. Столицата на провинцията, Сантяго де Верагуас, има невероятна катедрала и централен площад, които си заслужават да бъдат разгледани.

Автохтонни региони

Проектирани да защитават и съхраняват както местообитанията и екосистемите на териториите, така и културата, обичаите и стила на живот на хората, които живеят в тях, коренните региони са административни райони в Панама, които са дом на значително коренно население.

Създаването на местните региони Ембера, Гуна Яла и Нгабе-Бугл сега защитава както човешките, така и политическите права на местните хора, както и им дава възможност свободно да практикуват своя език, култура и традиции.

11. Emberá

Сгушена сред девствена и недокосната джунгла в източната част на страната, Ембера се състои от двете отделни територии Чепигана и Пиногана, които заобикалят голям речен басейн.

Хората Ембера се гордеят с богато културно наследство. Да останеш в едно от техните традиционни села или градове, които прегръщат речните брегове, е фантастично преживяване, което ти позволява да научиш повече за техните обичаи и начин на живот.

В допълнение към това, преходите в тропическите гори или планините на Национален парк Дариен и круизите по реката ви свързват с величествените природни чудеса навсякъде около вас.

12. Гуна Яла

Прегръщайки североизточното карибско крайбрежие на страната, Гуна Яла е благословена с невероятна природа. Неговата дълга брегова линия е облицована с красиви плажове и разпалена тропическа гора, докато примамливият архипелаг от 365 острова лежи край брега.

Скрити по крайбрежието има много спокойни градове и села, които можете да посетите, като повечето местни жители работят или в селското стопанство, и в риболова, или в туризма.

Местният регион е чудесен за посещение, ако искате да научите повече за културата и обичаите на хората от Гуна. Комбинирайте вашето културно преживяване с ваканция на плажа или разходка с лодка до островите Сан Блас, за да отидете на шнорхел или риболов.

13. Ngäbe-Buglé

Покривайки обширна територия в северозападна Панама, Ngabe-Bugle е много планински и може да се похвали с много прекрасни тропически гори. Серо Сантяго е само един от най -впечатляващите му върхове.

Поради топографията и географията на терена, това е чудесно място да се насладите на дейности на открито като туризъм и скално катерене. Възможен е и рафтинг с бяла вода по мощните му реки, а изолираните плажове по крайбрежието на Карибите правят много спокойна алтернатива.

Домът на народите Ngabe и Bugle, местният регион е пълен с големи градове и села, които можете да разгледате. Където и да отидете, ще срещнете оживени пазари с хора, продаващи всички видове плодове и зеленчуци, както и местни занаятчийски продукти.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: