Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Легендата разказва, че боговете са създали Спорадските острови чрез хвърляне на цветни камъчета в Егейско море. Митът се отразява в името Споради, което означава „разпръснатите“, и в цветовете на техните зелени хълмове, сапфиреносини води и пясъчни плажове. Разположен край източния бряг на Гърция, архипелагът Споради включва четири постоянно населени острова, всеки от които предлага на посетителите уникално пътуване. От оживения Скиатос с великолепните плажове и активния нощен живот до живописните пейзажи на отдалечен Скирос, Спорадите могат да предложат нещо специално на всеки посетител в търсене на незабравима ваканция на острова.

4. Алонисос

https://maps.google.com/?ll=39.150002,23.833300&z=13

(ВИЖ КАРТА)

По -слабо развит от другите острови в архипелага Споради, Алонисос може да се похвали с множество природни забележителности, а има и обширна система от пътеки, която също приканва към проучване. Като център на национален морски парк, защитените води около Алонисос са кристално чисти. Каменистият плаж на Megali Ammos е чудесен за плуване и въпреки че се намира близо до главното пристанище на острова Patitiri, посетителите често имат плажа само за себе си. С експонати, които показват вътрешната култура на острова, Музеят на традиционната къща в Алонисос в Патитири си заслужава да бъде посетен, а входът е безплатен. Екскурзионните лодки на острова предлагат пътувания до близките островчета, включително Кира Панагия, дом на наскоро реставриран манастир от 10-ти век.

3. Скирос

https://maps.google.com/?ll=38.883331,24.516666&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -южният остров в Споради и най -големият, Скирос е изследване на противоречията. Централното му местоположение в Егейско море направи острова привлекателна военноморска база за дълга редица цивилизации, но самите скайрийци рядко се отправяха към морето. Въпреки че на острова има повече от 300 църкви, повечето са частна собственост. Въпреки че островът има много красиви плажове, му липсват луксозните помещения за настаняване, предлагани на други гръцки острови. Дори пейзажите на острова са несъвместима смесица от скалисти планини, гори и земеделски земи. Със замък, датиращ от 13 -ти век, селище от бронзова епоха, византийски манастир и венецианска тъмница, изследването на разнообразната и уникална културна история на острова е част от забавлението на пътуване до Скирос.

2. Скопелос

https://maps.google.com/?ll=39.116669,23.716667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Прекрасният Скопелос е най -населеният остров в Спорадите и местните жители са решени да гарантират, че нарастващата популярност на острова като туристическа дестинация не унищожава естествената му красота. Тази решителност беше изпитана, когато филмът „Мама Миа!“ е заснет в Скопелос през 2008 г., излагайки очарованието и атракциите на острова пред световна публика. Въпреки притока на нови посетители, Скопелос остава един от най -красивите острови в Егейско море, пълен с красиви плажове, повече от 350 църкви и привлекателен набор от уютни ресторанти, прости таверни и малки хотели. Измитите в бяло домове на хълмовете, украсени с боядисани тапицерии, допринасят за привлекателността на почивка в слънчево Скопелос.

1. Скиатос

https://maps.google.com/?ll=39.166668,23.483334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -близкият от островите Спорад до гръцкия континент, Скиатос е най -достъпният остров за посетители. С повече от 50 плажа и богат асортимент от хотели, ресторанти, барове и клубове, това е и най -популярното място за почивка в Споради. Повечето хора идват в Скиатос за плажовете и има пясък, който със сигурност ще зарадва всеки посетител. Южните плажове се гордеят със спокойни води, които ги правят идеални за плуване и водни спортове като каяк и гребане. Ветрените брегове от северната страна на Скиатос предлагат по -малко пренаселено преживяване. Достъпен само с лодка, северният плаж на Лалария е в близост до няколко красиви морски пещери, които си заслужава да бъдат проучени.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: