Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Финландия има бурна история. Окупирана от шведите, а по -късно и от руснаците, страната най -накрая получава независимост през 1917 г. Редица белези на това цветно минало остават разпръснати из цялата страна, под формата на завладяващи руини, криволичещи калдъръмени улички и извисяващи се крепости.

Финландия обаче е най -известна със своята невероятна природна красота. Кристално чисти езера, зашеметяващи островни архипелази, а на север девствените зимни чудеса доминират в пейзажа. Междувременно съвременните градове са в крак с времето, като предлагат възможности за хранене и настаняване от световна класа. Ето един поглед към най -добрите туристически атракции във Финландия:

14. Старата Раума

https://maps.google.com/?ll=61.128334,21.511667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Малкият град Раума е основан през 1300 -те години, което го прави един от най -древните градове във Финландия. Старата част на общината се характеризира с цветни, исторически сгради и криволичещи, калдъръмени улички. Много кафенета и ресторанти са разположени наскоро реставрирания Пазарен площад в стария град.

Районът е известен със своята традиционна търговия с изработка на бобински дантели и ежегодно се провежда Седмица на дантелата, за да се отбележи това традиционно местно умение. В допълнение към тези забележителности, редица църкви с известни стенописи, датиращи от Средновековието и след него, си заслужават да отделите малко време за проучване.

13. Замъкът Турку

https://maps.google.com/?ll=60.435280,22.228611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този великолепен замък стои от края на 13 век. Заедно с катедралата Турку, която е построена по същото време, тя е най -старата окупирана сграда във Финландия. Впечатляващата структура гледа към река Аура и се е превърнала в най -емблематичната сграда в Турку. Първоначално построен като военна крепост, той е сменял собствениците си многократно през епохата на Средновековието. Днес замъкът Турку е един от най -посещаваните музеи във Финландия и известен със своето величие.

През летните месеци има ежедневни обиколки на замъка. Ако посетителите проучват сами, ще им трябват поне половин ден, за да се възползват максимално от това невероятно място, тъй като замъкът е изпълнен до краищата с усукващи се пасажи, старинни мебели, множество експонати и външни дворове.

12. Катедралата в Хелзинки

https://maps.google.com/?ll=60.170277,24.952223&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Столицата на Хелзинки е дом на великолепна църква: катедралата в Хелзинки. Това обаче не е вашата класическа църква, а празнува уникален, неокласически стил на архитектура. Строителството на катедралата започва през 1830 г. и най -накрая отваря вратите си през 1852 г. като финландска евангелска лутеранска църква.

Дванадесет статуи на апостолите на Исус стоят на стража на покрива пред катедралата, която гледа към града и пристанището му. След като посетят, повечето туристи се отправят към Пазарния площад, който е облицован с различни хранителни сергии и ресторанти с отопляеми вътрешни дворове, което го прави идеалното място за хапване.

11. Саамската култура в Инари

https://maps.google.com/?ll=68.904999,27.030277&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Саамският народ е единственият официално признат абориген, който живее в рамките на Европейския съюз. Мнозина поддържат традиционните си поминъци, които се състоят от лов и събиране, дребно земеделие и отглеждане на елени, въпреки че наскоро са се насочили към туризъм и занаяти.

Инари е фокусната точка за народа на саамите. Това е мястото, където да научите за тяхната завладяваща култура и традиции. Тук в Инари живее парламентът на саамите, който управлява техните езикови и културни операции. Инари също е дом на музея на саамите, културния център на саами и приветства посетителите на традиционните ферми за елени. Извън общината се намират множество разпръснати пустинни паркове.

10. Езеро Сайма

https://maps.google.com/?ll=61.250000,28.250000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Езерото Сайма е най -голямото езеро във Финландия и е дом на над десет хиляди острова. Районът е с подходящ прякор Лейкленд. Съставен от криволичещи водни пътища, буйни зелени острови и гъсти гори, той е изключително популярен сред финландските виладжии и посещаващите туристи; като каяк и преходи са най -популярните дейности в района.

Регионът има богата история с параходи, които са били използвани като транспорт, преди колите да станат широко достъпни. Тези дни обаче районът е за забавяне и просто наслада на девствените пейзажи около езерото Сайма.

9. Крепостта Суоменлина

https://maps.google.com/?ll=60.143612,24.984444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

По време на шведското царуване във Финландия шведите построили крепостта Суоменлина на шест острова. Той е проектиран като военна крепост и е стратегически разположен на входа на пристанището на Хелзинки. Строителството започва през 18 век, а крепостта се управлява от шведите, руснаците и финландците.

След като на финландците е предоставена независимост през 1917 г., те преименуват крепостта Суоменлинна крепост, което в превод означава крепостта на Финландия. Днес над 800 жители живеят в Суоменлина, работещи предимно в туристическата индустрия.

8. Национален парк Урхо Кеконен

https://maps.google.com/?ll=68.333336,28.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този национален парк е вторият по големина във Финландия. Той е много разнообразен и привлича туристи, туристи и скиори. Все още има някои местни саами, които практикуват традиционно отглеждане на елени в района. Като такива, сафари от елени и хъски може да се насладите тук.

Достигайки чак до руската граница на север, Korvatunturi или Ear Fell, е известен сред финландците като дом на Дядо Коледа. Чистите потоци, дълбоките клисури и хълмовете представляват зашеметяващия природен пейзаж, който се променя драматично от сезон на сезон, преминавайки от яркозелено към искрящо бяло.

7. Каране на ски в Леви

https://maps.google.com/?ll=67.805000,24.802000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Посетителите идват в Леви заради невероятните му ски. Склоновете от световна класа са почти празни през по-голямата част от годината, линиите за седалковите лифтове не съществуват, а районът генерира редовен снеговалеж. Съоръженията в Levi са модерни и чисти.

Има редица възможности за хранене и нощен живот, които обслужват скиорите в Levi Resort и дори ако карането на ски не е вашата чаша чай, в околността има много други дейности, свързани със снега, включително моторни шейни, хъски и сафари с елени и обувки за сняг. Посетителите не трябва да пропускат да посетят Levin Iglut Resort, докато са в района, известен със своите иглута със стъклени покриви.

6. Замъкът Olavinlinna

https://maps.google.com/?ll=61.863888,28.901112&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на остров с изглед към езерото Сайма, замъкът Olvinlinna е наистина великолепен. Построен за стратегическа защита на региона Саво, той се превръща във важно укрепление срещу нападения от руснаците на изток.

Всяка година от 1912 г. насам замъкът провежда своя Годишен оперен фестивал, който привлича гости от цял свят. Замъкът е отворен за обществеността всеки ден и предлага впечатляваща обиколка с екскурзовод, която разкрива всички тайни, скрити в стените на замъка.

5. Старо Порвоо

https://maps.google.com/?ll=60.394444,25.663889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Приречният град Порвоо е вторият най -стар във Финландия. Той се превърна в емблематичен за рубинените червени дървени къщи, които се простират на река Порвоонйоки в края на града. Реката се влива във Финландския залив, свързвайки Порвоо с Хелзинки, а през лятото очарователен параход превозва посетители между двете места.

Калдъръмените улици и странни дървени къщи са стандарт тук, заедно с много модерни магазини и ресторанти с вътрешни дворове на открито. Градът може да се похвали с идилични паркове, площад на открит пазар и живописни забележителни сгради. Това е чудесно място за бягство през уикенда, еднодневна екскурзия от столицата или дори релаксираща, по -дълга почивка.

4. Насладете се на финландска сауна

https://maps.google.com/?ll=61.341000,28.011000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Финландските къщи са уникални в смисъл, че почти всеки дом има сауна. Това наистина е национална традиция. Всъщност финландците са измислили концепцията. Сауните са дървена стая, прикрепена или отделена от дома, загрята от пара от горещи скали.

Класическото изживяване включва свалянето на дрехите, влизането в парната стая и след това скачане в езеро или река. Учтиво е да си вземете душ, преди да влезете в сауната. Дори и да не познавате местни жители, с които да се присъедините, много курорти предлагат това класическо финландско изживяване за гостите.

3. Аландски острови

https://maps.google.com/?ll=60.116669,19.900000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този мъничък регион на Финландия съдържа единственото нация шведско говорещо мнозинство. Архипелагът се намира в Балтийско море на юг от континентална Финландия. Добре развитите пътища и фериботна система улесняват скачането на острови. Най -популярните дейности в района включват посещение на столицата Мариехамн, разглеждане на изоставени средновековни руини или приключения около безлюдни острови.

Столицата има космополитна сцена за хранене и настаняване. Извън града посетителите могат да се насладят на великолепните морски пейзажи или да отидат на каяк, туризъм, гребане и други дейности на открито.

2. Снежен замък на Кеми

https://maps.google.com/?ll=65.726097,24.568701&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Всяка година Кеми приветства посетителите на най -голямата крепост в света, направена от лед. През пролетта се топи и всяка зима те възстановяват страната на чудесата с малко нови архитектурни проекти. Районът включва хотел, ресторант (с чаши за лед!), Художествена галерия и дори параклис.

Стаите на хотела могат да се разглеждат през деня, а посетителите идват от цял свят, за да се оженят или кръстят в параклиса. Снежният замък е отворен от януари до април, когато температурите са най-ниските, но сега има планове за изграждане на Снежен замък през 2022 г., който ще продължи през цялата година.

1. Северно сияние в Лапландия

https://maps.google.com/?ll=67.000000,26.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Северното сияние трябва да бъде изживяно от всеки поне веднъж в живота си, а Лапландия предлага пълната слава на този природен спектакъл отблизо и лично. В ясна и звездна нощ през зимата посетителите имат изключително голям шанс да станат свидетели на това вълшебно явление.

Мигновените нюанси на зелено, синьо, жълто, лилаво и червено танцуват по небето ще ви накарат да се почувствате като в приказка.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: