Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Много преди първите испански кораби да бъдат видени по хоризонта на Атлантическия океан, няколко древни цивилизации са управлявали части от Мексико. В Мексико са останали много невероятни реликви, които показват великолепието на тези култури. Най -забележителните от тях са многото пирамиди, които представляват почит към техните планетарни и животински богове. Тези монолити са представени в киното и са посещавани от известни филмови икони като Индиана Джоунс, а тяхната красота и усъвършенствани строителни техники са възхитени и до днес. Ето един поглед към някои от най -известните от тях пирамиди в Мексикои това, което се смяташе, че представлява в древната култура:

7. Пирамида на нишите (Ел Тажин)

https://maps.google.com/?ll=20.447887,-97.378281&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Основан от класическата култура на Веракрус, Ел Тажин е важен крайбрежен град около 600 - 900 г. сл. Хр. Най -известната сграда на Ел Таджин е Пирамидата на нишите. Пирамидата се издига на 20 метра (66 фута) на седем слоя, с широко стълбище в източната му страна. Необичайното в тази конструкция е добавянето на декоративни ниши. Първоначално конструкцията беше боядисана в тъмночервено с ниши в черно, предназначени да задълбочат сенките на вдлъбнатите ниши.

6. Голямата пирамида (Калакмул)

https://maps.google.com/?ll=20.490000,-87.731003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Дълбоко в джунглите на Юкатан седеше царството на змията, или Калакмул. Смята се, че този град на маите е един от големите управляващи градове и в постоянна война със съседния Тикал. Голямата пирамида е една от най -големите в региона и вътре са открити четири гробници, най -вероятно от кралски особи. Джунглата е чудесна особеност за този сайт, тъй като е в средата на биорезервата на Калакмул- тропическите птици и маймуните-виещици изобилстват на това отдалечено и вълнуващо място.

5. Пирамида Nohoch Mul (Coba)

https://maps.google.com/?ll=18.105114,-89.810539&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тази най -висока пирамида в Юкатан е част от един от най -важните обекти на маите в района. Руините на Коба са по -големи от повечето и шестнадесет различни бели церемониални пътища се простират от Nohoch Mul до различни близки селища, за които се смята, че поддържат население от 50 000 души. Името Nohoch Mul означава голям хълм, а 120 -те стъпала до върха създават невероятна гледка към района, включително двойните лагуни, за които името Coba (вятър над водите) е най -вероятно получено.

4. Пирамида на магьосника (Uxmal)

https://maps.google.com/?ll=20.361000,-89.772003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Името Uxmal се превежда като „три пъти построено“ и отразява множеството архитектурни стилове в тази област. Това селище е изоставено през десети век, когато започва влиянието на толтеките, и седи свободно до пристигането на испанците. Пирамидата на магьосника е една от малкото сгради, която има име, което да отразява употребата на маите. Това е една от сградите, които показват астрономическите познания за тази култура, тъй като е подравнена по отношение на планетата Венера, а стълбището й е в перфектно съответствие с лъчите на залязващото слънце на лятното слънцестоене.

3. Пирамида на Луната (Теотиуакан)

Теотиуакан, градът на боговете, е основан по времето на Христос като един от първите големи столични райони в Мезоамерика. Името идва от ацтеките, които са посетили град Теотиуакан векове след изоставянето му. Пирамидата на луната е втората по големина пирамида в този град и е посветена на Великата богиня. Той е построен между 200-450 г. и представлява няколко пирамиди, наслоени една върху друга, с нова гробна камера във всяка. Проектиран е да следва контурите на близката планина Серо Гордо.

2. Пирамида на слънцето (Теотиуакан)

https://maps.google.com/?ll=19.693001,-98.844002&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази по -голяма пирамида също е в града на боговете и предхожда всички структури на маите с няколко века. Подобно на своята сестринска пирамида, тя имитира формата на местните планини и съдържа няколко гробници, създадени по време на различни слоеве на сградата. Това е най -високата от всички пирамиди тук и се смята, че е мястото на много магически церемонии. Археолозите откриха набор от камери с форма на детелина дълбоко в пирамидата, за които се смяташе, че са дом на много ритуали за огън и вода.

1. Храм на Кукулкан (Чичен Ица)

https://maps.google.com/?ll=20.682890,-88.568718&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази голяма стъпаловидна пирамида в големия и известен обект Чичен Ица е посветена на бога на маите, изобразен като перната змия. Архитектурата на тази сграда беше толкова прецизна, че залязващото слънце на пролетното и есенното равноденствие ще превърне сенките на стъпалата в илюзия за змия, която се плъзга по перилото. Добавянето на всички стъпки от четири страни към горната стъпка на платформата също ще се равнява на 365 символни дни от една година.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: