Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Заливът е свободно дефиниран като водно тяло, частично затворено от сушата. Като цяло те имат по -спокойни води от заобикалящото море и са добро място за приютяване на корабите от атмосферните влияния. Когато са достатъчно големи и дълбоки, заливите се превръщат в естествени пристанища, които често имат голямо икономическо и стратегическо значение. Много от големите градове по света са разположени в естествено пристанище. Този топ 10 включва някои от най -красивите заливи и известни участъци от бреговата ивица в света.

Вижте също: Клубът на най -красивите заливи в света съхранява голям списък с красиви заливи по целия свят.

10. Bay of Fundy

https://maps.google.com/?ll=45.000000,-65.800003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Заливът на Фанди, разположен на атлантическото крайбрежие на Канада, е известен със своя прилив и отлив. Поради уникалната форма на залива разликата в нивото на водата между отлив и отлив може да достигне до 16 метра (52 фута). Едно от най -добрите места за наблюдение на приливите и отливите са скалите Хоууел, редица кули от пясъчник, увенчани с дървета. Основата на скалните образувания се покрива с вода два пъти на ден и може да се види от нивото на земята при отлив.

9. Райският залив

https://maps.google.com/?ll=-64.816666,-62.866669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Райският залив е едно от само двете места, използвани от круизните кораби за спиране на Антарктида (другото е пристанище Неко). Следователно това е един от най -посещаваните райони на Антарктида. Заливът е заобиколен от силно заледени планини и ледени скали. Дейностите включват круиз между айсберг с надуваеми зодиак лодки, посещение на чилийска изследователска станция и фотографиране на местообитания на пингвини.

8. Залив на островите

https://maps.google.com/?ll=-35.200001,174.166672&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Заливът на островите е една от най -популярните туристически атракции в Нова Зеландия. Живописната зона съдържа 144 острова, много уединени заливи и някои страхотни пясъчни плажове. Този красив залив има изобилие от морски живот, включително китове, пингвини, делфини и големия марлин. Не е изненадващо, че това е популярно място за събиране на ветроходни яхти по световни круизи и международни спортни риболовци. Заливът също е исторически значим, тъй като е първата част от Нова Зеландия, заселена от европейците.

7. Которски залив

https://maps.google.com/?ll=42.433334,18.633333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Которският залив се намира в югозападната част на Черна гора на Адриатическо море. Това е един от най -красивите заливи в Европа и често се бърка с фиорд, но всъщност е потопен речен каньон. Идиличният бряг на Которския залив е осеян с множество плажове, няколко туристически курорта и живописните градове Рисан, Пераст и Котор.

6. Заливът Phang Nga

https://maps.google.com/?ll=8.283333,98.599998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен малко над 95 км (60 мили) от остров Пукет, заливът Phang Nga е един от най -живописните райони на Тайланд. Състои се от красиви пещери, водни пещери и варовикови острови, някои от които достигат 300 метра (984 фута) височина. Най -известният остров в залива е варовикова скала, образувана с игла, наречена Ko Ping Kan (по -известна като остров Джеймс Бонд), която беше представена във филма на Джеймс Бонд „Човекът със златния пистолет“. Популярен начин за посещение на залива Phang Nga е с морски каяк, тъй като те са единственият начин да влезете в пещерите и морските пещери.

5. Пристанище Виктория

https://maps.google.com/?ll=22.287752,114.173622&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пристанището Виктория е основна туристическа атракция в Хонконг и едно от най -дълбоките контейнерни пристанища в света. Заливът предлага зашеметяваща гледка към небостъргачите на остров Хонконг от едната страна и бреговата линия Цим Ша Цуй от другата. Пристанището Виктория е и едно от най -натоварените пристанища в света със стотици фериботи, боклуци и бързи лодки, които се стремят нагоре и надолу по брега. Един от най -добрите начини да видите пристанището е пътуване с ферибота Star.

4. Порт Джаксън

https://maps.google.com/?ll=-33.858334,151.233337&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Порт Джаксън е естественото пристанище на Сидни, един от най -оживените и красиви градове в света. Със своите стотици заливи, заливи, плажове и водни пътища, пристанището допринася значително за живописната красота на Сидни. Пристанището съдържа и две от най -известните забележителности на Сидни: Операта в Сидни и Сидни Харбър Бридж.

3. Заливът на Сан Франциско

https://maps.google.com/?ll=37.853699,-122.384102&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Заливът Сан Франциско се намира на калифорнийското крайбрежие. Районът около залива, известен като Bay Area, е втората по големина градска зона на американския Запад с приблизително 8 милиона жители. Сан Франциско е финансовият център на района на залива, а Сан Хосе е най -населеният град. Заливът съдържа много острови, включително малкия остров Алкатраз, който е служил като затвор до 1963 г. Златната порта, която отваря залива към Тихия океан, е обхваната от известния мост Голдън Гейт.

2. Залив Гуанабара

https://maps.google.com/?ll=-22.857500,-43.163044&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Заливът Гуанабара е красив залив, разположен в югоизточна Бразилия. Заливът е заобиколен от тропически гори, плажове, скали със странна форма, високите планини на Serra do Marl и кварталите на Рио де Жанейро. Заливът е открит на 1 януари 1502 г. от португалския изследовател Гаспар де Лемос, който го нарече Рио де Жанейро (река Януари), мислейки, че е голяма река. Името Гуанабара идва от езика Тупи-Гуарани.

1. Ха Лонг Бей

https://maps.google.com/?ll=20.900000,107.199997&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Заливът Ха Лонг се намира в северен Виетнам около брегова линия с дължина 120 километра и буквално се превежда като „залив на низходящи дракони“. Заливът е една от най -популярните туристически атракции във Виетнам и разполага с хиляди острови, всеки от които е покрит с гъста растителност в джунглата, образувайки впечатляващ морски пейзаж от варовикови стълбове. Няколко от островите са кухи, с огромни пещери, други включват езера, а някои поддържат плаващи села на рибари.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: