Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Когато човек мисли за римско забавление, на ум му идват жестоки битки между затворници и животни (като в Гладиатор) и състезания с колесници (като в Бен-Хур). Състезанията с колесници обикновено се провеждаха в цирка, битките с гладиатори бяха домейн на амфитеатрите. Борбите между престъпници, затворници или война, роби и животни са свидетелство за характера и живота на римляните, които смятат тези битки за добра подготовка за нация от воини. Понякога свободните граждани дори влизаха в битката, за да се насладят на своите 15 минути слава.

Първият Римски амфитеатри са построени през I в. пр. н. е. от дърво и са проектирани чрез завъртане и съединяване на два театъра, построени гръб до гръб, така че да образуват овал (амфитеатър всъщност означава „двоен театър“). Разположени във всеки ъгъл на Римската империя, са открити повече от 230 амфитеатъра, от могъщия Колизей в Рим до руините на арената в Честър, Англия.

10. Амфитеатър Утина

https://maps.google.com/?ll=36.608555,10.169218&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Утина (или Удна) е била римска колония в Тунис. Той беше по главния път за Картаген от юг и запад на страната. Изглежда, че градът е разрушен след арабското завладяване през 7 век. Все още се разкопават, руините са малко посещавани. Археологическият парк включва римски амфитеатър, който може да приеме около 16 000 посетители. Долната половина на амфитеатъра е вкопана в хълма, докато дъгите са над земята. Седалките не са оригинални и са реконструирани едва наскоро.

9. Амфитеатър Поцуоли

https://maps.google.com/?ll=40.825871,14.125078&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Амфитеатърът в Поцуоли е един от най -големите римски амфитеатри в Италия, способен да приюти над 20 000 зрители. Строителството му започва по времето на император Веспасиан, който също инициира изграждането на Колизеума в Рим. За разлика от Колизеума, не са останали много от горните части на седалките, но подземните зони са много добре запазени, включително клетките за отглеждане на животни и части от механизмите за повдигането им на пода на арената. В късния античен период арената е изоставена и частично заровена под пепел след изригване на вулкана Солфатараин.

8. Лептис Магна Арена

https://maps.google.com/?ll=32.632183,14.309276&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в съвременна Либия, Leptis Magna е основан от финикийците през 10 век пр.н.е. и става част от Римската империя след поражението на Картаген през 146 г. пр.н.е. При римското управление градът просперира и се превръща в основен търговски пункт. Лептис Магна е изоставен през 523 г. сл. Хр., След като е уволнен от племе бербери и бързо възстановен от пустинята. Векове наред в пустинен пясък, той съдържа една от най -зрелищните и непокътнати римски руини в Средиземноморието. Римският амфитеатър на Лептис Магна датира от 56 г. сл. Хр. И се намира на около километър източно от центъра на града. Той можеше да побере 16 000 зрители. За разлика от повечето римски амфитеатри, той е построен под земята.

7. Римска арена в Арл

https://maps.google.com/?ll=43.677711,4.630908&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Римската арена е една от най -популярните туристически атракции в град Арл в Южна Франция. Построен е около I век пр.н.е. и е способен да побере над 20 000 зрители на три нива. От 1830 г. до наши дни арената се използва за провеждане на бикове с бикове, което римляните със сигурност биха одобрили, тъй като е само малко по-малко брутално, тъй като състезанията с колесници и кървави ръкопашни битки, на които самите те се наслаждаваха.

6. Амфитеатър Ним

https://maps.google.com/?ll=43.834866,4.359622&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Построена в края на I в. Сл. Н. Е. За 24 000 зрители, Нимската арена е един от най -големите римски амфитеатри в Галия (днешна Франция). През средновековието в рамките на амфитеатъра е построен укрепен дворец. По -късно в неговите граници се развива малък квартал, пълен със 700 жители и два параклиса. През 1863 г. арената е преустроена, за да служи като арена за бикове, а днес тя е домакин на две годишни бикове с бикове, както и на други публични събития.

5. Помпейски спектакъл

https://maps.google.com/?ll=40.751263,14.494970&z=18

(ВИЖ КАРТА)

На 24 август 79 г. сл. Хр. Вулканът Везувий изригва, покривайки близкия град Помпей с пепел и пръст, и впоследствие запазва града в неговото състояние от този фатален ден. Някои от най -добре запазените структури в Помпей са 2 -те театъра и амфитеатърът. Построен около 70 г. пр. Н. Е. Той е най -старият оцелял римски амфитеатър в света. Амфитеатърът се наричаше спектакъл, тъй като терминът амфитеатър все още не се използва. Той би могъл да приеме около 20 000 зрители, равни на цялото население на Помпей. През 59 г. сл. Хр. Между фенове от Помпей и съперничещ град избухна насилие, което накара Сената да забрани всякакви по -нататъшни игри там за десет години.

4. Пула Арена

https://maps.google.com/?ll=44.873192,13.850239&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Амфитеатърът в Пула е шестият по големина оцелял римски манеж и един от най -добре запазените древни паметници в Хърватия. Пула Арена е построена около I век след Христа и може да побере над 26 000 зрители. През 15 -ти век много камъни са били взети от амфитеатъра за изграждане на къщи и други структури около Пула, но за щастие тази практика е била спряна, преди цялата структура да бъде разрушена. Днес той се използва за домакин на различни фестивали и представления през летните месеци.

3. Арена Верона

https://maps.google.com/?ll=45.438889,10.994167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Арена Верона в Италия е третият по големина амфитеатър в света, оцелял от римската древност. Външният му пръстен от бял и розов варовик е почти напълно разрушен по време на голямо земетресение през 1117 г., но вътрешната част е все още удивително добре запазена. Арената във Верона е построена през 30 г. сл. Хр. И може да приеме 30 000 зрители. Римският амфитеатър се използва непрекъснато през вековете за провеждане на представления и игри: гладиаторски битки през римско време, рицари и турнири през Средновековието и от 18 -ти век до наши дни арената е мястото за грандиозните оперни представления на Верона.

2. Амфитеатър на Ел Джем

https://maps.google.com/?ll=35.296371,10.706821&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Римският амфитеатър Ел Джем в Тунис е третата по големина арена в света, след Колизеума в Рим и разрушения театър в Капуа. Ел Джем по -рано е бил римският град Тисдрус, един от най -важните градове в Северна Африка след Картаген. Амфитеатърът е построен в началото на III в. Сл. Н. Е., Способен да побере 35 000 зрители. Структурата остава в добро състояние до 17 -ти век, когато камъни от арената са използвани за изграждане на близкото село Ел Джем и транспортирани до Голямата джамия в Кайруан. Съвсем наскоро и по -малко разрушително, той беше използван за заснемане на някои от сцените от филма „Гладиатор“, носител на „Оскар“. Сега тя е популярна туристическа дестинация в Тунис.

1. Колизеум

https://maps.google.com/?ll=41.890167,12.492269&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Колизеумът в Рим е най -големият и известен амфитеатър в римския свят. Изграждането му е започнато от император Веспасиан от династията на Флавиите през 72 г. сл. Н. Е. И е завършено от сина му Тит през 80 г. сл. Хр. По време на церемонията по откриването на Колизеума в продължение на 100 дни се провеждаха зрелища, в които бяха убити 5000 животни и 2000 гладиатори. Римският Колизей може да побере около 50 000 зрители, които могат да влязат в сградата през не по -малко от 80 входа. Зрителите бяха защитени от дъжда и топлината на слънцето с платна, наречени „велариум“, които бяха прикрепени около върха на тавана. Колизеумът е задължителна забележителност при всяка обиколка на Рим.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: