Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Според повечето оценки Швеция е дом на едва срамежливи 100 000 езера, така че независимо къде пътуванията ви отвеждат в границите на страната, никога няма да сте далеч от това.

Много от тях са сред най-големите в Скандинавия и Европа и не е изненадващо, че голяма част от целогодишната почивка, на която местното население се наслаждава, се намира около тези изобилни и живописни водоеми.

Поради близостта си до Северния полярен кръг страната преживява сурови зими, а много от езерата в Швеция са покрити с медни дебели платове лед през по-голямата част от годината. Но за разлика от много места, където нещата спират през зимата, това не е задължително случаят в Швеция.

10. Езеро Аснен

https://maps.google.com/?ll=56.633331,14.733333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположено в южния централен регион на Швеция между бреговете на Балтийско и Северно море, езерото Аснен е най-известно с архипелага от повече от 1000 острова, които осеяват повърхността му.

Езерото се намира в близост до частната зона за опазване на дивата природа Getna Gard, едно от най-големите резервати за птици в Скандинавия, така че е особено любимо на наблюдателите на птици и фотографите на дивата природа.
Любителите на птиците ще трябва да донесат своя бинокъл и книги за идентификация на птици и да планират да прекарат прилично време в този зашеметяващ резерват.

Известно с буйните зелени гори, които обхващат голяма част от бреговата линия през пролетните и летните месеци, езерото също е лабиринт от водни пътища, криволичещи между островите, което прави сравнително лесно за каякери, гребци и рибари да намерят нетъпкани заливи и участъци на бреговата линия.

Районът е известен и с дивата природа; видрите, лосовете и скопите са доста често срещани, особено в по -малко пренаселените райони на езерото.

9. Езеро Аккаджауре

https://maps.google.com/?ll=67.635277,17.641390&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Макар и технически резервоар, създаден от човека, езерото Akkajaure е едно от най-големите в страната. Той е формиран в началото на 20 -ти век, когато строителството на язовир Суорва е завършено през изворите на река Луле.

Това е едно от най -дълбоките езера в Швеция и тъй като се използва за генериране на електричество за околните селски райони, нивата на водата му се колебаят значително.

Разположено в северозападния регион на страната, на около 50 километра от Норвежко море, езерото Аккаджауре предлага на посетителите някои от най -зашеметяващите и безпрепятствени гледки към Алпийския басейн, които можете да намерите навсякъде в страната.

Риболовът, разходката с лодка и плуването са любими летни занимания, но есента и зимата идват рано поради северното му местоположение, затова се запознайте със сезоните, преди да подредите.

8. Езеро Хорван

https://maps.google.com/?ll=66.233330,17.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположено в северния централен район на страната между Норвегия и Ботническия залив, езерото Хорван е разположено в северния край на веригата от пръстовидни езера, която се простира до западната граница на Швеция с Норвегия. Той е уникален с това, че е почти заобиколен от някои от най -популярните национални паркове в страната.

Като най -дълбокото езеро в Швеция, езерото Хорван е образувано преди еони от ледници, издълбали големи пропасти в земята. Подобно на повечето езера в страната, по-голямата част от прясната му вода идва от ледниковото стопяване, което се случва през краткотрайните пролетни и летни сезони.

Има много възможности за целогодишно настаняване край езерото. За тези, които биха искали да се насладят на групови или обиколки с екскурзовод, има много налични, включително някои много селски приключения в пустинята, които са идеални за младите (или млади по душа), годни и безстрашни.

Това е идеалното място, което да добавите към своя маршрут, ако търсите качествено време на открито, за да разгледате дивите места на Швеция и да видите някои ендемични диви животни.

7. Езеро Торнетраск

https://maps.google.com/?ll=68.366669,19.100000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Едно от най -големите и най -северните езера в страната, преведено на английски, езерото Торнетраск означава „блатно езеро.“ Това погрешно наименование е по -скоро за меката и гъбеста земя около него, а не защото е мътна и изначална, както си мислим за блата в Европа и Север Америка.

Южният край на езерото е част от Националния парк Абиско, който привлича посетители от цяла Скандинавия и континента. Често остава покрит с лед от ноември до юни, когато се размразява за кратко.

В зависимост от условията в атмосферата, това е едно от най -добрите места в страната, където можете да видите Aurora Borealis - или Северното сияние - наистина невероятно зрелище, което не бива да се пропуска, когато посещавате района.

Зимните развлекателни дейности включват риболов на лед, пързаляне с кучета и експедиции с къмпинг с екскурзовод.

6. Езерото Силян

https://maps.google.com/?ll=60.849998,14.800000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Живописната красота на езерото Силян се крие главно в нежните хълмове и гори, които идват точно до ръба на водата около голяма част от периметъра му.

Разположен в провинция Даларна в центъра на страната, той е с дължина почти седем мили в най -широката си точка, което го прави много по -пълно и по -малко тясно от повечето езера в Швеция.

Остров Солерон в северозападния ъгъл на езерото е водеща дестинация за спортисти, любители на природата и ентусиасти на открито, особено през пролетните и летните месеци. Странните градове по брега му са особено известни със своята уникална архитектура, тесни улички и чар на стария свят, които карат повечето посетители да се чувстват така, сякаш са отстъпили назад във времето век-два.

5. Езерото Хялмарен

https://maps.google.com/?ll=59.250000,15.750000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Със своите изобилни острови, чисти води и близост до Стокхолм, езерото Хялмарен е една от най -популярните дестинации за отдих в страната. Това е рай за туристите, живеещи в града, които искат да изпитат чудесата на открито, без да прекарват твърде много време в колата.

Голяма част от земята около езерото се състои от живописни гори и полета. Подводният терен в много от заливите и заливите на езерото се характеризира със сравнително плитка вода, гъста растителност и стърчащи скали и трупи, което го прави идеалното местообитание за дивеч като щука - които растат до епични размери.

Въпреки че няма да видите планини на заден план на езерото Ялмарен, равнината на земята създава огромни участъци от безпрепятствена гледка към езерото и гората; широко отворените пространства дават усещане за релакс и свобода.

4. Езерото Сторшон

https://maps.google.com/?ll=63.216667,14.316667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

От всички езера в Швеция, езерото Storsjon е сред най-известните, най-вече защото се предполага, че е дом на легендарно създание, наречено чудовище Lake Storsjon.

Тези, които твърдят, че са го виждали, казват, че е дълъг около 20 фута, с дълга шия и зелено -сиво тяло - подобно на емблематичното чудовище от Лох Нес от Шотландия.

Заобиколено от хълмове, залесени полуострови и извисяващи се, често покрити със сняг планини на хоризонта, езерото Storsjon е едно от най-живописните водни басейни в страната. Това е друга любима зона за риболовците, които идват в търсене на щука, целувка и пъстърва - както през лятото, така и през зимата, когато риболовът на лед става популярен.

3. Езеро Маларен

https://maps.google.com/?ll=59.500000,17.200001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Често наричан с английското си име Lake Malar, Malaren е третото по големина езеро в Швеция. Тъй като е само на няколко километра западно от Стокхолм, той е и един от най -често посещаваните.
В миналото езерото е било част от Балтийско море, но намаляващите водни нива през 10 -ти и 11 -ти век го правят постоянно без излаз на море. В крайна сметка солената вода беше заменена с прясна, ледена.

Въпреки че по -голямата част от земята около езерото е залесена, има няколко голф игрища, които предлагат зашеметяващ човешки контраст с естествената природа.

Езерото е известно и с уникалните си и често снимани мостове и малките градове и курорти, които осеяват бреговете му с дървета.

2. Езеро Ванерн

https://maps.google.com/?ll=58.916668,13.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С замъци по бреговете си, датиращи от 13 -ти век, езерото Ванерн и околностите му са били важни за икономиката и растежа на Швеция от векове; много от близките села все още зависят от риболова като основно средство за подкрепа.

Това е най-голямото езеро в Швеция и се намира точно в центъра на страната по линията изток-запад между Осло и Стокхолм.

През 1800 -те години са построени редица шлюзове и канали, за да се улесни транспортирането на суровини от едната страна на страната до другата.

Почти равният терен около езерото и неговите многобройни заливи, острови и полуострови го правят един от най -живописните. Той е особено известен с невероятни залези, затова планирайте следобедно посещение, ако искате да преживеете нещо.

1. Езеро Ватерн

https://maps.google.com/?ll=58.400002,14.600000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Осеян с живописни фарове, големи участъци от обработваеми земи, изпъкнали навътре, и обширни участъци от бял пясъчен плаж, езерото Ватерн е може би най-живописното от всички шведски езера.

Въпреки че това е заглавие, претендирано от повече от няколко езера в страната, поради неговата неоспорима красота и относително централно местоположение, може да откриете, че след пътуване до езерото Ватерн наистина няма да ви се налага да посещавате много повече езера.

Известният град Hjo на западния бряг на езерото е един от малкото останали по рода си. Изградена почти изцяло от дърво, ярката, но естетична архитектура в скандинавски стил е любима на туристи, фотографи и художници. Странният град е задължително място за тези, които се интересуват да изпитат очарованието на Стария свят на Швеция. В близост е до няколко плажа, които са популярни зони за плуване и слънчеви бани, и те са безплатни за всички.

Предлагат се обиколки на езерото с параход, както и гребни дъски, които са популярен начин за придвижване, разглеждане на забележителностите и упражнения.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: