Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Шотландските замъци са здрави и яки. Няма приказно качество за тях, но посетителите могат да предизвикат видения на рицари в блестящи доспехи, които се бориха в добрата битка за своя клан и държава. Шотландските замъци са построени най -вече за отбрана и често седят на върха на скалите с изглед към езерата и океана, което ги прави привидно непревземаеми. Тези каменни конструкции днес предизвикват усещане за благодат и мир. Те са меко казано внушаващи страхопочитание.

10. Замъкът Dunnottar

https://maps.google.com/?ll=56.945999,-2.197000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Dunnottar има висок уау фактор, седнал както на върха на скала с изглед към североизточното крайбрежие на Шотландия. Тази средновековна крепост сега е в руини, но има богата история, свързана с шотландски личности като Уилям Уолъс, Мери кралица на Шотландия и Чарлз II, преди да стане крал. Може би е най -известен като мястото, където малък гарнизон устоява осем месеца срещу армията на Кромуел, като по този начин спасява бижутата от шотландската корона. Картофените дивани може да искат да избегнат този замък, тъй като стигането до там включва стръмна разходка с много стъпки.

9. Замъкът Дуарт

https://maps.google.com/?ll=56.455433,-5.653958&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Дуарт, разположен на остров Мъл, започва като правоъгълна каменна стена, обграждаща двор. Замъкът преминава на шотландски вожд като част от зестрата, която булката му довежда до брака още в средата на 14 век. Той е паднал в руини през вековете; през последните 400 години се счита за родословие на клана Маклин. Посетителите на замъка днес ще видят каменен замък, кацнал на хълм с изглед към Звука на Мул. Маклеанците възстановяват замъка през последните две десетилетия, но посетителите все още могат да се разхождат из подземията и да се възхищават на стратегическото положение на замъка в края на полуостров.

8. Замъкът Уркухарт

https://maps.google.com/?ll=57.324001,-4.442000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Urquhart някога е бил смятан за един от най -големите замъци в Шотландия, но днес почти само кулата е останала от тази средновековна крепост. О, и зашеметяващите гледки с изглед към Лох Нес. Историята му е всичко друго, но не и мирна, тъй като смени собственика си между Англия и Шотландия, както и между кланове. Последните нашественици го взривяват през 1692 г., така че никога повече не може да се използва като военна крепост. Днес претенцията му за слава се крие в средновековните му артефакти и че повече хора твърдят, че са виждали чудовището от Лох Нес от това място, отколкото всяко друго на езерото.

7. Замъкът Балморал

https://maps.google.com/?ll=57.040833,-3.230000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Балморал започва като ловна къща за крал Робърт II през 14 век. Различни кралски жители са го добавяли през годините и сега съдържа голямо разнообразие от пейзажи. Въпреки че настоящата сграда прилича на замък, тя се счита за имение в баронен архитектурен стил. Днес е най -известен като ваканционен дом за британски кралски особи. Територията и много стаи са отворени за обществеността, въпреки че някои стаи се считат за частни стаи на кралицата. През 2014 г. замъкът ще бъде отворен за обществено разглеждане от април до юли.

6. Замъкът Инверарей

https://maps.google.com/?ll=56.237499,-5.073333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Inveraray се счита за задължително посещение на западното крайбрежие на Шотландия. Дом на херцозите на Аргайл от векове; построяването му отне 43 години, след което беше частично разрушено от пожар през 1877 г. Стаите на замъка разказват историята на клана Кембъл, някога най -могъщият клан в Шотландия. Замъкът има официални градини и обширна колекция от оръжия, които според родителите са очаровали децата им. Замъкът, отворен само между април и октомври, разполага с стая за чай, която предлага традиционни шотландски ястия.

5. Замъкът Стърлинг

https://maps.google.com/?ll=56.123131,-3.946660&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Стърлинг се счита за център на изкуствата в Шотландия през 16 век, но също така е важен исторически и стратегически като дом на много от кралете на страната. Замъкът Стърлинг е огромен, даващ на посетителите много възможности да видят как са живели шотландските кралски особи, включително кралският дворец и параклисът, където Мери Кралицата на Шотландия е коронована през 1534 г. Замъкът е известен и като мястото, където Робърт Бърнс е написал много от своите стихотворения.

4. Единбургският замък

https://maps.google.com/?ll=55.948612,-3.200833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Единбургският замък е великолепен пример за архитектурата, идеологията, политическия такт и военното значение на Шотландия. Високо на върха на спящ вулкан дебне тази доминираща структура. Присъствието му се вижда от километри във всяка посока. Заплашвайки всички, които биха ги предизвикали, шотландците използваха Единбургския замък за всичките си големи битки и военно стратегическо планиране. Силен постоянен символ на тяхната упоритост и борба за независимост, Единбургският замък е една от най -добрите атракции на Шотландия.

3. Замъкът Culzean

https://maps.google.com/?ll=55.354401,-4.789500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Culzean се счита за една от най -популярните атракции в Шотландия. Първоначално замъкът е принадлежал на клана Кенеди, който произлиза от Робърт Брус, но едва в края на 18 век е построен настоящият, зашеметяващ замък. След Втората световна война последният етаж на замъка е преустроен за използване от тогавашния генерал Дуайт Айзенхауер в знак на признателност за американската подкрепа по време на войната; сега тези стаи са хотел. Сега замъкът показва обзавеждане от по-висок клас от 18-ти век и една от най-големите колекции от мечове и пистолети в света, всички заобиколени от парк от 600 акра.

2. Замъкът Гламис

https://maps.google.com/?ll=56.620300,-3.002400&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Гламис има връзки с кралските особи, тъй като кралица Елизабет Втора е израснала тук, както и майка й, кралицата мама и принцеса Маргарет е родена тук. Разположен в праисторическо село, Макбетът на Шекспир някога е бил кралят на Гламис. Още по -рано шотландският крал Малкълм беше убит тук. Днес той се счита за един от най -красивите замъци в Шотландия, разположен сред зелени дървета и трева. Дом на графовете на Стратмор в продължение на повече от 600 години, днес посетителите могат да се насладят на разходка в официалните градини или да направят обиколка на исторически стаи с екскурзовод.

1. Айлин Донан

https://maps.google.com/?ll=57.274029,-5.516111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Eilean Donan е построен върху земя, която е била обитавана още през 6 -ти век, въпреки че първият укрепен замък е построен за още 700 години. Замъкът е частично разрушен при въстание в началото на 1719 г., а след това падна в руини за няколко стотин години. Сега напълно възстановен, замъкът се намира на остров, свързан с континента с каменен пешеходен мост. Той е кръстен на келтски светец, който е бил мъченик тук през 617 г. Разположен в планините, Eilean Donan се счита за един от най -романтичните замъци в страната. Той се появява в няколко филма, включително Highlander и The World Is Not Enough.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: