Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Обширен и разнообразен, Китай е гигант на туристическа дестинация. С повече мегаполиси от която и да е друга страна в света, както и страната с най -голямо население, всяко посещение на този азиатски гигант е съблазнителна и ангажираща смесица от очарователна традиционна култура и модерност. С 53 различни етнически групи и повече от 292 говорими езика, всяка дестинация в Китай е различна от последната.

Посетителите, които правят първото си пътуване до Китай, обикновено се придържат към по -големите градове. По -опитните посетители на Средното кралство ще ударят в други посоки, където пътуването може да бъде малко по -разочароващо поради езиковата бариера, но определено изпълнимо за независими туристи. При толкова много оферти единственият проблем е как да вмъкнем всички най -добри места за посещение в Китай само в едно пътуване?

17. Кунминг

https://maps.google.com/?ll=25.066668,102.683334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кунмин, столицата на провинция Юнан, е икономическият, транспортният и културен център на югозападен Китай. Свързан е с железопътен транспорт от всички големи градове на Китай, както и с Виетнам; железопътната връзка с Ханой е установена през 1901 г. Каравани за Югоизточна Азия, Тибет и Индия са преминали през Кунмин от трети век пр.н.е.

Мекият климат на Кунмин го прави добро място за посещение по всяко време на годината. Има хладни и сухи зими, въпреки че лятото може да бъде горещо и влажно. Условията за отглеждане са чудесни за цветя, като тук се отглеждат повече от 400 сорта. Камелията е официалното цвете на града. Градът е известен и с буйните си зелени паркове, като например Cuihu (Green Lake) Park с неговите водни пътища и криволичещи пътеки. По -младите пътници могат да се насладят на посещение в парка Дагуан заради неговите панаири и щандове за храна.

В допълнение към собствените си прелести, Кунмин служи като база, от която да изследвате дъгата на етническите малцинства в района. Най -известните националности са Дай, Бай и Накси. Друго популярно еднодневно пътуване е до каменната гора Юнан, която е известна като „първото чудо на света“ още от династията Мин. Разположена на 120 км (75 мили) от Кунмин, каменната гора включва страхотни скални образувания в различни формации.

16. Макао

https://maps.google.com/?ll=22.166668,113.550003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в западната част на делтата на река Перла, Макао е основна дестинация за хазарт, която е дом на луксозни курорти, лъскави казина и развлечения от световна класа. Градът е разположен в Южнокитайско море, недалеч от Хонконг и Шенжен и е известен като „Вегас на Китай“.

Тъй като португалците го управляваха четири века, Макао показва завладяваща комбинация от китайски и португалски обичаи и кухни. Интересни исторически забележителности също изобилстват с църкви, храмове и крепости сред колоритните сгради от колониалната епоха на Стария Макао.

Докато полуостров Макао предлага много важни забележителности и няколко фантастични музея, повечето хора идват заради неговите казина. Те са не само дом на всички видове слот машини и хазартни игри, които можете да си представите, но и много ресторанти, барове и хотели. В допълнение, те спортуват големи търговски комплекси, а театрите им правят много хипнотизиращи представления и музикални концерти.

15. Тигър скачащ пролом

https://maps.google.com/?ll=27.235935,100.132484&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Прорязвайки драматично през пресечените пейзажи на провинция Юнан, Тигровото скачащо ждрело е един от най -дълбоките, най -живописни и зрелищни речни каньони на Земята. Разположен точно на север от Лицзян, проломът следва река Джинша, докато минава покрай терасовидни ферми, тихи села и заснежени върхове.

Простирайки се на около 16 километра, дефилето се вие между Снежната планина на Нефритовия дракон и Снежната планина Хаба, и двете се извисяват на повече от 5000 метра. Заедно величествените скали и Тигърът, прескачащ ждрелото, правят някои от най -завладяващите природни забележителности и пейзажи на Китай, с предлагащи спиращи дъха гледки.

Поради естествената си красота, пешеходният туризъм по тясната пътека на дефилето става все по -популярен; това ще ви отведе покрай ревящите бързеи, искрящите водопади и скалните скали. Освен това можете да останете в уединени села и къщи за гости, за да научите повече за богатата култура и история на хората от Накси.

14. Лешан

https://maps.google.com/?ll=29.552000,103.765999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в провинция Съчуан в югозападен Китай, Лешан лежи на мястото, където се срещат реките Даду, Мин и Цинги. Градът е дом на най-големия изсечен от камък Буда в света и е известен със своята близост до прекрасната природа и историческите забележителности на живописната зона на планината Емей.

Въпреки че често се пренебрегва, Лешан има изобилие от ресторанти, кафенета и възможности за настаняване и може да се похвали с процъфтяваща кулинарна сцена. Разпръснати из града са много интересни забележителности, като бившата резиденция на известния писател Гуо Моруо и Паркът на Ориенталския Буда, дом на хиляди невероятни статуи и резби.

Основната причина хората да посещават обаче е гигантският Буда Лешан, който се извисява на невероятните 71 метра. Построена по време на династията Тан, зашеметяващата скулптура от пясъчник е издълбана от плътната скала и гледа към реките Мин и Даду. Наблизо е другата забележителност на Лешан, планината Емей, дом на 76 будистки манастира и много прекрасни природни пейзажи и диви животни.

13. Суджоу

https://maps.google.com/?ll=31.299999,120.599998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Известен отдавна със своята елегантност, красота и култура, Суджоу се намира точно североизточно от Шанхай, в провинция Дзянсу. Разположен на брега на езерото Тай и долното течение на река Яндзъ, градът е пълен с красиви канали и каменни мостове; което води до прозвището му „Източната Венеция“.

Въпреки че през последните години бързото развитие на Китай доведе до появата на безброй съвременни сгради, Суджоу все още може да се похвали с вековни пагоди и живописни улични пейзажи. Градът има четири класически градини, като продължителните градини, с четирите му отделни части, се считат за градина с шедьовър в Китай. Градините са прекрасни за разходка и разполагат със скали, дървета, беседки и езера, всички хармонично събрани. Гранд канал, който свързва Пекин и Хангжу, минава през Суджоу, създавайки мрежа от канали в стария град.

Основан преди повече от 2500 години, Суджоу е основен център на културата на Ву и в един момент е бил столица на едноименното кралство. Като такива, впечатляващи исторически забележителности могат да бъдат намерени из града, а редица отлични музеи осветяват неговата очарователна история и наследство.

12. Лицзян

https://maps.google.com/?ll=26.883333,100.233330&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сгушен в северозападната част на провинция Юнан, Лицзян е приятно и живописно място с вечен вид и усещане. Някога столица на малко царство, градът може да се похвали с един от най-добре запазените исторически центрове в Китай и е популярна туристическа дестинация.

В сърцето на Лицзян се намира неговият великолепен Стар град, дом на красиви канали, стари каменни мостове и криволичещи калдъръмени улички. Неговото множество красиви дървени сгради демонстрират елегантна традиционна архитектура, като обширният комплекс Mu Palace е акцент. Скрити сред тесните му улички са някои очарователни магазини за чай и ресторанти, които можете да опитате.

Освен многото си исторически забележителности, Лицзян е известен като главният център на хората от Накси; тяхната богата култура и наследство се показва, където и да отидете. В културната зала, например, можете да се насладите на традиционно музикално изпълнение, докато в града могат да се намерят редица интересни и информативни музеи.

11. Wulingyuan

https://maps.google.com/?ll=29.333332,110.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен точно до малкия град Zhangjiajie в северозападна провинция Хунан, Wulingyuan може да се похвали с някои от най -впечатляващите и ефектни пейзажи в Китай. Част от планинската верига Wuling, живописната зона е особено известна с хилядите стълбове и върхове, които пресичат парка.

Често обвити в мъгла, тези карстови образувания изглеждат невероятно и много от тях се извисяват на височина над двеста метра. Покрити в субтропични тропически гори, те се издигат над дълбоки дерета и дълбоки клисури, с искрящи реки, езера и водопади, открити тук и там. В допълнение, паркът е дом на безброй пещери и Tianqiashengkong - един от най -високите естествени мостове на Земята.

Разходката из внушителните страхопочитания пейзажи на Улинъюан наистина е удоволствие, а много от неговите тесни пътеки минават по стръмни скали и предизвикателни за смъртта капки. От живописните му и понякога опасни пътеки можете да се насладите на изящни панорами на уникалните пейзажи на парка.

10. Дали

https://maps.google.com/?ll=25.700001,100.166664&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на брега на блестящото езеро Ерхай с великолепни планини, издигащи се наоколо, Дали отдавна е популярна туристическа дестинация. Разположен в провинция Юнан, малкият град е известен най -вече със своята живописна обстановка, богато културно наследство и прекрасен стар град.

През вековете Дали е бил столица на няколко кралства, така че интересни и впечатляващи исторически и културни забележителности могат да бъдат намерени около града. Повечето от красивите сгради в стария град датират от династията Мин, като неговите основни забележителности са древните му градски стени, трите пагоди и храма Чуншен.

Много големи музеи също са разпръснати наоколо, а езерото и близките планини предлагат множество дейности за отдих на открито. Пешеходният туризъм, конната езда и скалното катерене в планината Кангшан са много популярни, докато бреговете на езерото Ерхай са дом на уединени и живописни села и древни градове и храмове.

9. Jiuzhaigou

https://maps.google.com/?ll=33.216667,103.916664&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Долината Jiuzhaigou е място, което ще се хареса на пътешествениците, които се наслаждават на чудесното открито и харесват природата си девствена и претрупана. Национален парк в провинция Съчуан, той е дом на няколко тибетски села, предлагащи на посетителите шанс да видят друг начин на живот, без да се налага да се преборят с височините на хималайския регион. Името на региона означава „девет тибетски села“.

Националният парк е описан като приказна страна поради многото си водопади; заснежените карстови планини и неговите 108 сини, тюркоазени и зелени езера, които са толкова кристално чисти, че могат да се видят дъната. Това е и местообитание на гигантски панди, въпреки че шансовете да ги видите са малки поради размера на парка и броя на туристите.

8. Хангжу

https://maps.google.com/?ll=30.250000,120.166664&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Хангжу е столицата на провинция Zhejiang. Известен с естествената си природа, Хангжу и западното му езеро са увековечени от безброй поети и художници. През 13 век Марко Поло описва града като най -красивия и великолепен в света.

Най -известната забележителност на Хангжу, Западното езеро е голямо езеро, разделено с настилки и облицовано с древни сгради и градини, предназначени за отдих и духовност. Посетителите ще открият пагоди, храмове, пешеходни пътеки, места за сядане, ферми за чай и музей по бреговете му, а понякога и надвиснали над водата. Чаят е важна част от опита на West Lake. Чаят Dragon Well, произведен там, е един от най -известните чайове в Китай.

Докато West Lake вероятно предлага най -доброто, което Хангжу може да предложи по отношение на китайската архитектура, градинарство и пейзажи, Xixi National Wetland Park разполага с традиционен храм и няколко домове, както и като добро представяне на местната дива природа и нейното местообитание. Ботаническата градина и зоопаркът предлагат типично градско забавление, но в ясно изразена китайска обстановка.

7. Яншо

https://maps.google.com/?ll=24.783333,110.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Yangshuo в южен Китай някога е бил магнит за туристи, заради ниските си цени и спокойната атмосфера, но днес привлича всякакви пътешественици да се насладят на живописната му красота.

Янгшуо е добра база за еднодневни екскурзии в района. Любимо занимание е да се качите на лодка между Яншо и Гуйлин за едно спокойно пътуване по река Ли, известна с красивите си пейзажи и карстови планини, които са станали известни от фотографи и художници по целия свят. Много пътници избират да наемат велосипеди за обратно пътуване, тъй като маршрутът е сравнително равен и им дава възможност да видят фермерите, които се трудят в техните полета.

Другите известни обекти на Яншуо включват Лунния хълм, наречен така, защото огромна дупка в хълма прилича на луна; Сглобяване на Драконовата пещера, кръстена на върховете във формата на дракон, които я заобикалят, и вземане на час по китайски от една от многото езикови школи на Яншо.

6. Лхаса

https://maps.google.com/?ll=29.650000,91.099998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Лхаса е един от най -важните градове в Тибет и един от най -високо повдигнатите в света на 3500 метра (11 500 фута). Лхаса, въпреки поглъщането си в по -голям Китай, е запазил голяма част от своята култура. През 7 век Тибет е обединен при Сонгцен Гампо, който построява дворец на планината Мапори. С течение на времето Лхаса влиза и излиза от столицата на Тибет, но винаги е оставала важен духовен център.

Лхаса е много важен за тибетската история и се намира смислено в долината на Хималаите. Градът е дом на двореца Потала, който е бил бившият дом на Далай Лама. Построен е на Червения хълм преди повече от 360 години. Той се състои от две части, Белия дворец, където е живял Далай Лама, и Червения дворец, където са се провеждали религиозни изследвания и практики.

Друг дворец в Лхаса е Norbulingka, построен през 1755 г. Това е бил летният дворец на Далай Лама преди неговото изгнание. Най -забележителни са градините на двореца, които се простират на почти 90 акра с разтегнатия дворец. Други туристически възможности включват посещение на пазара Jokhang или Chokpori, една от четирите свещени планини на Тибет. За да пазарувате традиционни изделия и сувенири, отидете на улица Barkhor.

Лхаса също все още е очевидно град под окупация, с въоръжени войници, които стоят нащрек по ъглите на улиците и покривите, и постоянни патрули в целия град. Гражданите, които не са китайци, са длъжни да получат специално разрешение за посещение на Тибет (разрешително за влизане в Тибет) и да наемат екскурзовод всеки ден, когато пребивават в Тибет. Това се прилага стриктно, но подробностите се променят от време на време.

5. Сиан

https://maps.google.com/?ll=34.266666,108.900002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сиан е приблизително стар колкото Пекин и служи като столица на провинция Шанси в северозападен Китай. Историята на Сиан е едно от най -големите му привличания. Това беше началото на някога незаменимия Път на коприната, който направи търговията между много страни в Евразия възможна.

Това е императорското седалище за не по -малко от единадесет династии, преди обединението на Китай между 1000 г. пр. Н. Е. И 1000 г. сл. Н. Е., Което го прави една от четирите велики древни столици на Китай. Днес тя е културен и технологичен център, където се намира индустриалната база за научно -технологична наука и технологии в Сианя.

Най -известната му атракция е сравнително наскоро откритата Теракотна армия, защитниците на гробницата на първия император на Китай. Мястото на древния дворец Даминг включва някои оригинални структури и някои реконструкции, които бяха отворени за обществеността едва през последните години.

Сиан също може да се похвали с градски стени от 14 -ти век, които са дълги повече от 12 км (8 мили). Те не са само част от историята на града, но пътуването в Сиан понякога изисква преминаване под, върху или около тях. Други интересни структури в града включват римокатолическата катедрала „Свети Франциск“ в Сиан, камбанарията и барабанните кули на династията Мин, построени през 14 век, и ислямската Велика джамия. Тези, които искат по -източно изживяване, могат да гледат традиционна китайска опера в голямата опера на Шанси.

4. Шанхай

https://maps.google.com/?ll=31.200001,121.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в Източнокитайско море и устието на река Яндзъ, Шанхай е най -големият град и най -развит град в Китай. Почти една трета от китайския износ идва от района и той привлича почти една четвърт от всички чуждестранни инвестиции на страната, повече от която и да е развиваща се страна.

Неговият хоризонт е изпълнен с небостъргачи, докато наред се издигат лъскави търговски центрове, луксозни хотели и престижни центрове за изкуства. Градските нощи в Шанхай са представителни за западния изглед на китайските градове с ярки неонови табели, оживени улици и многобройни фирми.

Когато става въпрос за придвижване в Шанхай, този град има всичко, включително обширна система на метрото. Най -популярното място за разходка е Bund, колониалната река на Шанхай по река Huangpu. Докато налозите значително са променили облика на Bund, редица архитектурно значими сгради са в непосредствена близост до ивицата и все още се виждат.

Посетителите ще видят няколко останки от стар Китай в Шанхай. Градът обаче е забележително модерен с футуристични сгради като Mercedes-Benz Arena и ориенталската перлена кула, осеяна с пейзажа. Посещението на музеи е най -добрият начин да разгледате културата на района и как тя се е променила през годините. Освен това музеите също са в интересни сгради. Те включват Шанхайския природонаучен музей, Шанхайския музей и Музея на изкуството Rockbund.

Настаняване: Къде да отседнете в Шанхай

Вижте също: Най -добрите атракции в Шанхай

3. Великата китайска стена

https://maps.google.com/?ll=40.354168,116.006943&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -големите световни архитектурни и инженерни триумфи, Великата китайска стена обхваща над 6000 километра и е най -известната забележителност в страната. Общо той преминава през 15 китайски провинции. Неговите наблюдателни кули, порти и укрепления са нанизани от пустинята на запад до Бохайско море на изток.

Построена през вековете и хилядолетията от различни китайски кралства, държави и империи, стената криволичи през коварния терен и покрай някои очарователни пейзажи. Докато най -ранните му сегменти са построени през VII век пр.н.е., за да предпазят хората от нападатели, много от най -известните му части датират от династията Мин.

Докато се извива през планини, долини и хълмове, Великата стена има изобилие от зашеметяваща природа, на която посетителите могат да се насладят.Докато някои части са много добре възстановени, други се намират в диви и отдалечени райони и са в различни аварийни състояния. Един от най -популярните участъци на Великата стена за посещение е Бадалинг, точно извън Пекин, докато Джиншанлинг привлича туристи, поради своята недокосната природа и страхотни гледки.

2. Хонконг

https://maps.google.com/?ll=22.278334,114.158890&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен край югоизточното крайбрежие на Китай, Хонконг е блестящ търговски център от световна класа, където китайската култура, британските колониални влияния и съвременните високотехнологични технологии се смесват заедно. Въпреки че съдържа най -високата концентрация на небостъргачи в света и една от най -високите гъстоти на населението, Хонконг предлага и много зелени площи, гледки към планини и плажове.

Някои от забележителностите, които задължително трябва да посетите, включват прочутото пристанище Виктория, което е невероятна гледка през нощта с всички ослепителни небостъргачи и Пикът, най-високият хълм на остров Хонконг, който предлага внушителни гледки към пристанището. От увеселителни паркове като Ocean Park и Disneyland Hong Kong до престижни музеи, приказни търговски центрове, оживени нощни пазари, конни надбягвания, красиви плажове и разходки по най -дългия открит ескалатор в света, Хонконг има за всекиго по нещо.

Храненето в Хонконг е едно изживяване с голямо разнообразие от кухни от международна до местна кантонска. Популярен стил на хранене е dim sum, който включва малки порции храна, традиционно представени в кошници за пара. Типичните ястия с дим сума включват вкусни кнедли с месо, оризова юфка, задушени зеленчуци и супи, сервирани с китайски чай.

Настаняване: Къде да отседнете в Хонконг

Вижте също: Най -добрите атракции в Хонконг

1. Пекин

https://maps.google.com/?ll=39.913891,116.391670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пекин е настоящата столица и остава едно от най -популярните места за посещение в Китай. Нейната история датира от повече от 3000 години и голяма част от тази история все още е жива в нейните граници. Пекин буквално означава Северна столица, роля, която е играл много пъти в дългата история на Китай.

За първи път става забележителен в китайската история, след като е превърнат в столица на щата Ян под името Yanjing. Монголите завземат града през 1215 г. и от 1264 г. той служи като столица на обединен Китай под ръководството на Кублай хан. След падането на основаната от Монгол династия Юан през 1368 г., столицата първоначално е преместена в Нанкин, но е преместена през 1403 г. и получава сегашното си име.

Пекин е дом на площад Тянанмън, Забранения град, Националния музей на Китай, както и Стария и Новия летен дворец. Тези и други атракции са идеални за наблюдение на китайските градини, древната архитектура и китайската култура от различни периоди от историята на страната. Има много храмове в и извън града за тези, които искат да станат свидетели на Конфуций, даоистки и будистки забележителности или може би имат духовно преживяване. Едно от най -популярните места за разглеждане на Великата китайска стена е в Badaling, разположен на около час с влак или на 1,5 часа с автобус от Пекин.

Известен със своята равнинност и редовно строителство, градът има само три хълма и концентричните му околовръстни пътища всъщност са правоъгълни, подобно на конфигурацията на Забранения град. Пекин може да се похвали с обширна мрежа за обществен транспорт, която включва обширна система на метрото.

Има велосипедни пътеки, но пътниците може да открият замърсяването твърде потискащо за колоездене. Повече от 100 години търговската улица Wangfujing е най -доброто място за пазаруване в Пекин. Пазарите Yashow и Silk Street обаче също са много популярни.

Вижте също: Най -добрите атракции в Пекин

Карта на Китай

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: