Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Вятърната енергия се използва, докато хората са пускали платна във вятъра. Следващата стъпка беше използването на вятър за осигуряване механична мощност. През I в. Сл. Н. Е. Гръцкият инженер Херон от Александрия изобретил вятърно колело за захранване на орган. Най -ранните вятърни мелници са построени в Персия поне от IX век и са били използвани за смилане на царевица и изпомпване на вода.

Първите вятърни мелници в Европа се появяват през 12 век. Въпреки че е възможно кръстоносците да са били вдъхновени от вятърните мелници с вертикална ос в Близкия изток, това не е много вероятно, тъй като европейските вятърни мелници са със значително различен дизайн. Всички стари вятърни мелници в средновековна Европа се върти на хоризонтални оси. Два века по -късно областите от делтата на река Рейн бяха източени от известните холандски вятърни мелници.

6. Вятърни мелници на Родос

https://maps.google.com/?ll=36.448933,28.227757&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пристанището Мандраки някога е било военно пристанище на древен Родос и дом на известния Колос от Родос, едно от Седемте чудеса на света. Днес Mandraki е непокътната линия на крайбрежните кафенета с изглед към яхтите и рибарските лодки. Дълго вълновият прекъсвач в гръцкото пристанище съдържа три средновековни мелници, които някога са смилали зърната, разтоварени от търговски кораби в пристанището.

5. Оландски вятърни мелници

https://maps.google.com/?ll=56.733334,16.666668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Öland е вторият по големина остров в Швеция и доста слабо населен, като по -голямата част от земята се състои от земеделска земя и гори. Дървените вятърни мелници на Оланд, около 400 на брой, се превърнаха в самия символ на острова. Те са построени главно за нуждите на отделните ферми. Всички те вече са защитени паметници.

4. Заансе Шанс

https://maps.google.com/?ll=52.473888,4.816389&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Zaanse Schans е природна консервационна зона и музей, на брега на река Zaan, северно от Zaandam в Холандия. Той показва традиционната архитектура на района от 17 -ти и 18 -ти век и съдържа черни и зелени традиционни дървени къщи, няколко действащи вятърни мелници и занаятчийски работилници, които са отворени за посетители. Вятърните мелници изпълняват широк спектър от промишлени задължения, включително рязане на дърва, вършене на зърна и за производство на неща като семена и ядки.

3. Вятърни мелници на Ла Манча

https://maps.google.com/?ll=39.466667,-3.600000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кастилия-Ла Манча обхваща обширните сухи равнини на централна Испания. Това е земя на средновековни замъци, вино и прочутите вятърни мелници, увековечени в Дон Кихот на Мигел Сервантес. Издаден в два тома през 1605 и 1615 г., „Дон Кихот“ се счита за първия съвременен роман и е преведен на толкова много езици, че мнозина твърдят, че само Библията е достъпна на повече езици. Най -добрите примери за някои от „гигантите“, срещу които героят на Сервантес се бие, могат да бъдат намерени в Консуегра, където няколко стари вятърни мелници се издигат на хълма точно извън града.

2. Вятърни мелници Миконос

https://maps.google.com/?ll=37.444485,25.325718&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Вятърните мелници на Миконос са една от най -известните забележителности на целия гръцки остров. Групата от 5 вятърни мелници в град Миконос е първото нещо, което трябва да видите, когато корабът се доближи до пристанището, тъй като те стоят на хълм с изглед към района. На Миконос има общо 16 стари вятърни мелници. Повечето от тях са построени от венецианците през 16 век, използвани за смилане на житото. С настъпването на модерността употребата им постепенно намалява, докато не престанат да се използват в средата на 20 век.

1. Kinderdijk

https://maps.google.com/?ll=51.883331,4.633333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Повече от 1000 стари вятърни мелници все още съществуват в Холандия. Най -голямата концентрация на холандски вятърни мелници може да се намери в близост до село Kinderdijk („Детска дига“). За да се източи излишната вода от полдерите, разположени под морското равнище, около 1740 г. са построени 19 вятърни мелници. Те са добре запазени до наши дни и все още могат да се използват, въпреки че огромни механични помпи са поели тяхната задача. Kinderdijk е една от най -добрите туристически атракции в Холандия.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: