Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Най -източният остров в Средиземно море, Кипър е независима нация с дълго и цветно минало. Легендата разказва, че Кипър е родното място на Афродита и е лесно да се разбере защо древните са избрали този привлекателен остров, за да се поклонят на гръцката богиня на любовта. Със своя мек климат, красиви плажове, залесени планини и буйни зелени долини, Кипър е идеалната дестинация за романтична почивка.

Любителите на историята ще бъдат очаровани и от древните атракции в Кипър. Островът е осеян с археологически обекти, руини и останки от минали империи, завоеватели и цивилизации. Поливащата уста кухня, модерната инфраструктура и гостоприемното население правят почивката в Кипър приятно преживяване за всеки пътешественик.

10. Курион

https://maps.google.com/?ll=34.664200,32.887699&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Учените смятат, че древният град Курион е основан около 13-ти век пр. Н. Е., Но гръцко-римските руини от 5-ти век най-много привличат посетители към археологическия обект близо до град Лимасол. Разположени на хълм с изглед към залива Епископи, разрушените домове, храмове и обществени сгради на комплекса Курион улесняват представата какъв е бил животът в Кипър преди две хиляди години. Известните места включват останки от римски бани, отворена Агура, храм на Аполон и амфитеатър, където класическите пиеси се изпълняват и до днес.

9. Замъкът Колоси

https://maps.google.com/?ll=34.665272,32.933956&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен близо до южния край на Кипър, замъкът Колоси е триетажна крепост, построена като военна крепост за кръстоносците от Средновековието. От 13 до 15 век крепостта се контролира от хоспиталиерите, известни като рицарите на Свети Йоан, а по -късно е превзета от техните съперници, рицарите тамплиери. Макар и да не е останало много от оригиналния комплекс извън здравите каменни стени на крепостта, вита стълба отвежда посетителите до покривите на покрива за спиращи дъха гледки към покрития с лозя полуостров и синьото Средиземно море.

8. Село Омодос

https://maps.google.com/?ll=34.849998,32.799999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположено в планините Троодос близо до град Никозия, село Омодос е водещата дестинация за любителите на виното в Кипър. Сергиите за дегустация на вина предлагат проби от местни сортове като Mavro и Xynisteri, а ресторанти и барове предлагат традиционни ястия. Със своите калдъръмени улички, каменни къщи и буйни градини, Омодос си заслужава да бъде посетен и заради своята красота и чар. Градският манастир от 17-ти век е дом на няколко музея, включително музей на икони с изключителни дърворезби, както и обширна колекция от икони.

7. Гмуркане с развалини на Зенобия

https://maps.google.com/?ll=34.889400,33.650799&z=18

(ВИЖ КАРТА)

През 1980 г. шведският ферибот Zenobia започва да се продава в пристанището по време на първото си пътуване край бреговете на Кипър, като в крайна сметка се преобръща извън пристанището на Ларнака. Корабът потъва бавно, спирайки откъм пристанището си в едно цяло. Днес останките на Зенобия са класирани като едно от най -добрите места за гмуркане в света. Лесният достъп, леките течения и умерените температури на водата довеждат около 45 000 водолази до развалината всяка година. Въпреки че много непокътнати стаи на кораба са отворени за проучване, неопитни водолази се насърчават да ограничат гмуркането си от външната страна на кораба, където могат да гледат морския живот от групери до баракуди.

6. Гробница на царете

https://maps.google.com/?ll=34.775833,32.405556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Гробниците на царете близо до Пафос е голям некропол, датиращ от 4 век пр.н.е. Гробниците са издълбани от твърдата скала и украсени с дорийски колони. Въпреки името няма данни за роялти, погребани тук. Вместо това мястото беше последното място за почивка на птолемейски аристократи и висши служители. Гробниците са уникални в Кипър, като са силно повлияни от древната египетска традиция, когато се смяташе, че гробниците за мъртвите трябва да наподобяват къщи за живи. 7 -те разкопани гробници са разпръснати по широка площ. Най -впечатляващ е номер 3, който има отворен атриум под нивото на земята, заобиколен от колони.

5. Плаж Ниси

https://maps.google.com/?ll=34.987999,33.969002&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -популярният от многото плажове, които украсяват бреговете на курортния град Айя Напа, Ниси е най -известен със своята оживена плажна парти сцена. Младите хора се стичат до прахообразния му бял пясък, за да отпият от лифтинг в известния бар на плажа Ниси Бей, където диджеи пускат музика ден и нощ. Подобно на всички плажове в Айя Напа, в Ниси има център за водни спортове, където посетителите могат да се насладят на всичко-от парапланеризъм и уиндсърфинг до водни ски и гребане с педали. Плитката кристално чиста вода прави плажа Ниси идеален и за разпръскване и плуване. Плажът носи името си от малкия остров, разположен близо до брега. До необитаемия остров може лесно да се стигне пеша през плитките води и осигурява добър подслон.

4. Замък Свети Иларион

https://maps.google.com/?ll=35.312302,33.280800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен върху върха на скалист скалист близо до град Гирне край северното крайбрежие на Кипър, замъкът Свети Иларион е най-добре запазеният от укрепленията на острова от 11-ти век. Първоначално манастир, крепостта получава името си от местен аскет и отшелник, известен като Иларион, който привлича група набожни последователи през 4 век. 20-минутна разходка от Гирне отвежда посетителите покрай конюшните и войнишките помещения на замъка до кралската резиденция и църква. Възстановено стълбище води до охрана на хълм, където посетителите могат да се насладят на панорамна гледка към планините, долините и бреговата линия.

3. Църквата Агиос Лазарос

https://maps.google.com/?ll=34.916668,33.633331&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в центъра на града в южния град Ларнака, църквата Свети Лазар е паметник от 9-ти век на човека, за когото християните вярват, че Исус е възкресен от мъртвите. Според традицията Лазар избягал в Кипър, за да избяга от преследванията и служил като първи епископ на града в продължение на тридесет години. Построена над втората гробница на Лазар, византийската църква е ремонтирана в бароков стил през 1800 г. с гръцки православни орнаменти. Въпреки че гробницата сега стои празна, ремонти, направени след пожар през 1970 г., откриха мощи на светеца в мраморен саркофаг, разположен под олтара.

2. Кикски манастир

https://maps.google.com/?ll=34.984001,32.741001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сгушен в хълмовете западно от вътрешния град Педулас, се намира манастирът Киккос, великолепен византийски комплекс, основан в края на 11 век. Докато всички оригинални конструкции бяха унищожени от пожар, през 1831 г. започна безпроблемен ремонт, възстановявайки манастира в първоначалната му слава. Всяка сграда, особено параклисът, е силно украсена в гръцки православен стил със стенописи, облицоващи стените, на закрито и навън. Най -цененият артефакт в най -богатия манастир в Кипър е портрет на Дева Мария, за който се смята, че е нарисуван от Свети Лука.

1. Археологически парк Пафос

https://maps.google.com/?ll=34.755669,32.404167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

С артефакти, датиращи от праисторическата епоха, археологическият парк Като Пафос, разположен в югозападния град Пафос, е археологическа съкровищница от древни паметници, вили и подземни гробници. Най -впечатляващите обекти включват римски вили, построени около III в. Сл. Н. Е. Древните домове са кръстени на запазените си мозаечни подове, които представят живописни разкази на гръцката и римската митология. Наблизо в Агора се намира Одеон, наскоро реставриран театър от 2-ри век. Със своите гранитни колони, дебели стени и ъглови кули, крепостта Саранта Колонес, построена през 7 век, също си заслужава да бъде посетена.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: