Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Независимо дали се изкачвате по склоновете на връх Еверест или отдавате почит на родното място на Буда, пътуването до Непал е топ дестинация за много пътешественици. Разположена по протежение на Хималайската планинска верига между Китай и Индия в Южна Азия, страната може да се похвали с някои от най-разнообразните пейзажи на планетата, от заснежените планини до субтропичните гори. Културата на Непал е също толкова разнообразна, изпълнена с вековни храмове и светилища, изобилие от цветни празници и изобилие от екзотични изделия, които можете да разгледате и закупите.

От изпълнени с адреналин дейности като алпинизъм, каяк и парапланеризъм до спокойни разходки сред средновековни храмове и скрити дворци, тази страна предлага по-запомнящи се преживявания при пътуване, отколкото могат да бъдат събрани в едно посещение. Преглед на най -добрите места за посещение в Непал:

10. Лумбини

https://maps.google.com/?ll=27.483999,83.276001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тълпи будистки поклонници са ежедневие в Лумбини, традиционното родно място на Сидхарта Гаутама, Господ Буда. С археологически находки, датиращи от около 550 г. пр. Н. Е., Легендарният обект привлича учени, учени и любопитни посетители.

Тук майката на Буда, Мая Деви, роди близо до дърво в градината, което сега е храм с нейното име. Разположен в центъра на малък парк, проектиран от японския архитект Кензо Танге, комплексът разполага и с множество манастири, свещени езера, центрове за медитация и културни съоръжения.

9. Джанакпур

https://maps.google.com/?ll=26.728611,85.925003&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в южния централен Непал на равнините Терай, Джанакпур някога е бил столица на хилядолетно индийско кралство, известно като Митила, а културата Майтили все още процъфтява тук. Индусите вярват, че Джанакпур е мястото, където лорд Рам се ожени за Сита, известна още като Джанаки, и хиляди индуси от цял свят се стичат всяка година до храма на Джанаки Мандир, за да отпразнуват годишнината от брака си.

Със своята триетажна конструкция и 60 стаи, масивната мраморна конструкция от 19-ти век е най-големият храм в Непал. Джанакпур е известен с повече от 100 свещени басейна и езера, разпръснати из спокойния град.

8. Нагаркот

https://maps.google.com/?ll=27.723600,85.524696&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Перфектен за пътешественици, които искат да изпитат красотата и величието на Хималаите без тежка физическа активност, Нагаркот е най -известен със своите гледки към планините и долината Катманду. Разположено на високо било на североизток от Бхактапур, селото с около 4500 жители разкрива гледка към осем хималайски вериги.

Има различни привлекателни хотели във всеки ценови диапазон в Нагаркот, много от които се намират на пешеходно разстояние от кулата Нагаркот, известна като най -доброто място за посещение в Непал, за да видите слънцето, изгряващо над Хималаите.

7. Кхумбу

https://maps.google.com/?ll=27.816668,86.716667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Всяка година решимостта да се отправим към върха на връх Еверест носи хиляди приключенски пътешественици в Кхумбу, регион Еверест, разположен в североизточен Непал. Пътуването започва на пистата в Лукла, където ясна двулентова пътека в крайна сметка води туристи към базовия лагер на Еверест.

Разположен предимно в рамките на националния парк Сагармата, Кхумбу е дом на село Шерпа на базара Намче, където се организират повечето експедиции до планинските върхове. Най -големият будистки център в страната, манастирът Тенгбоче, също се намира в Кхумбу. В манастира има разнообразие от удобни помещения за настаняване, много от които предлагат зашеметяваща гледка към най -високата планина на планетата.

6. Национален парк Читван

https://maps.google.com/?ll=27.500000,84.333336&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Една от най-добрите дестинации за разглеждане на диви животни в Азия, Националният парк Читван в южен централен Непал предлага необходимо убежище за редки и застрашени видове като бенгалския тигър и носорог с един рог.

Шансът за поглед отблизо на екзотични диви животни, включително слонове, леопарди, индийски бизони, носорози и лениви мечки, е най-голямата атракция на парка. В допълнение към обиколките с джипове, посетителите могат да изпитат парка чрез преходи в джунглата, разходки със слонове и кану. Луксозно настаняване се предлага в края на парка, а близкото село Sauraha предлага настаняване на достъпни цени.

5. Покхара

https://maps.google.com/?ll=28.263889,83.972221&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Със своите спокойни езера, зелени брегове и планински изглед, Pokhara е популярна курортна дестинация за пътешественици от цял свят. Известен като портал към региона Анапурна в северозападен Непал, градът край езерото предлага почивка на уморените туристи и предоставя възможности за приключения на открито, вариращи от леки разходки с гребни лодки до рафтинг в бяла вода.

Най -голямото от трите езера в Покхара, езерото Phewa е облицовано с луксозни хотели, ресторанти, барове и магазини. Езерото разполага и с остров с храм, посветен на богинята Барахи Бхагвати, където церемонии се провеждат почти всеки уикенд.

4. Патан

https://maps.google.com/?ll=27.666668,85.316666&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен от другата страна на река Багмати от Катманду, Патан е известен както със своите занаятчии, така и със зашеметяващата си експозиция на архитектурата на Нюари. Построен през 17 -ти век, дворците, дворовете и храмовете на Патан Дурбар са звездните атракции на града.

Със своята многоколонна фасада и позлатени кули, наскоро реставрираният каменен храм на Кришна е особено впечатляващ, както и наскоро реставрираният Sundari Chowk, вътрешен двор с издълбана издълбана вана като централен елемент. Патан е едно от най -добрите места в Непал за закупуване на великолепните ръчно изработени копринени сарита, които някога са били дрехата на избор за роялти и аристокрация на страната.

3. Бхактапур

https://maps.google.com/?ll=27.672222,85.427780&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Една от трите древни столици в долината Катманду, красиво запазеният Бхактапур е претърпял значителни щети по време на земетресенията през 2015 г. За щастие, повечето от храмовете и светилищата на града, които са основните атракции на това място, известно като Градът на отдадените, избягаха невредими.

По-малко претъпкан и забързан от оживения Катманду, Бхактапур кани спокойни разходки из средновековни площади, криволичещи улици и пътни артерии само за пешеходци. Градският площад Дърбар или „благородният двор“ разполага със задължително място за посещение, известно като двореца с 55 прозореца, структура от 15-ти век, която сега е дом на Националната художествена галерия.

2. Верига Анапурна

https://maps.google.com/?ll=28.794670,83.937370&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пътеката Annapurna в северозападен Непал предлага на туристите изживяване на открито nonpareil. Представяйки разнообразните пейзажи на региона Анапурна, класическият поход отвежда пътешествениците високо в Хималаите, през дълбоки дефилета, над пустинни плата и през буйни субтропични долини, осеяни с терасовидни ферми. Походът също минава покрай много религиозни обекти и странни села.

Започвайки точно на изток от Покхара, пътуването отнема около три седмици, за да завърши, въпреки че много пешеходци изминават половината от него, като излитат на летище Джомсом. Има и по -краткият, но не по -малко красив поход на светилището Annapurna, който отнема около 8 до 12 дни. Едно от най -популярните преходи в Непал с хижи и спирки за чай на часови интервали или по -малко, най -малко до най -високите участъци.

1. Катманду

https://maps.google.com/?ll=27.700001,85.333336&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Културната столица на страната, Катманду е мястото, където започват повечето приключения в Непал, тъй като всички полети от чужбина кацат на летището на града. Претъпкан метрополис с повече от 1 милион жители, Катманду е хаотична смесица от туристически магазини, туристически агенции, хотели, ресторанти, религиозни обекти и занаятчийски работилници.

Известният градски площад Дурбар все още е в процес на възстановяване след последните земетресения, но има много непокътнати места, които си струва да бъдат проучени. Разположен на върха на залесен хълм, древният будистки комплекс Swayambhunath е забележителна атракция, която предлага невероятна гледка към долината Катманду. Друго популярно място сред посетителите е Swapna Bagaicha, известна още като Градината на мечтите. Това е чудесно място, ако търсите тихо място, където да избягате от суматохата на Катманду.

Карта на Непал

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: