Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Създадени, за да предпазят враговете, като същевременно защитават безопасността и комфорта на тези вътре, замъците на Англия отдавна завладяват въображението на пътешественици от цял свят. Замъците се появяват за първи път във Великобритания през 11 -ти век по време на нормандското завладяване и продължават да се строят през 18 -ти век, въпреки че по -късните замъци са построени повече за шоу, отколкото за укрепване. Днес има стотици замъци в Англия в различни етапи на възстановяване или състояния на разпадане. Много от тях са станали популярни туристически дестинации, предлагащи на посетителите възможността да видят как животът в истински замък се сравнява с разкази за кули, кули и несметни съкровища.

10. Замъкът Корфе

https://maps.google.com/?ll=50.640282,-2.059021&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Руините на замъка Корфе се намират на хълм близо до старомодно село със същото име в южния окръг Дорсет. Построен през 11 и 12 век, замъкът е проектиран да сплаши потенциалните нападатели с варовикова крепост, която е била висока 20 метра (70 фута). Замъкът е бил защитен в продължение на три години по време на Гражданската война в Англия от Lady Bankes. По време на последната атака лейди Банкс изсипа горещи въглища върху парламентарните войници от личните си стаи. Подобно на много от укрепените замъци в Англия, вътрешната крепост на замъка Корфе след това е била пренебрегвана или демонтирана от похитителите му, така че да не може да бъде използвана от роялистическите сили. Прорези за стрели и дупки за убийства все още се виждат в руините на замъка и днес.

9. Замъкът Алнуик

https://maps.google.com/?ll=55.415634,-1.705940&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Седалището на херцога на Нортъмбърленд, Алнуик е вторият по големина обитаван замък в Англия след Уиндзорския замък, любимият уикенд на кралицата. Построен през 11 век, замъкът Алнуик е дом на семейство Пърси през последните 700 години. Въпреки че настоящият херцог и херцогиня все още живеят в част от замъка, останалата част е отворена за обществеността седем месеца през годината. Замъкът Алнуик е бил обновяван, реновиран и ремонтиран многократно през последните седем века. Стаите на замъка служат като богат фон за една от най -добрите колекции от картини в Англия, включително произведения на Тициан, Рейнолдс и Гейнсборо. Екстериорът на замъка е представен в няколко филма и е служил като външни кадри за училището Хогуортс във филмите за Хари Потър.

8. Замъкът Фрамлингъм

https://maps.google.com/?ll=52.224094,1.346547&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в източната част на Англия в Съфолк, замъкът Фрамлингъм е перфектен пример за класическите укрепления „мот и бейли“ от 11 и 12 век. Бейли е терминът за защитната външна стена на замъка; motte се отнася до хълма или повдигнатите земни работи, върху които е построен замъкът. Днес блокадата и 13 кули привличат посетители, които идват да се разходят по върха на стената на замъка.

Фрамлингъм играе важна историческа роля по време на периода Тюдор, когато фамилията Хауърд притежава замъка. Хенри VIII завзема имота, кралица Мери го върна и Елизабет I го взе обратно. След нейната смърт замъкът отново е върнат на Хауърдс. Замъкът е дарен на колежа Пемброк през 1636 г., а вътрешните сгради са съборени, за да се построи бедняшка къща. Посетителите могат да разгледат историята на замъка на изложбата „От Powerhouse до Poorhouse“ и да разгледат семейните гробници на Хауърд в близката църква „Свети Майкъл“.

7. Замъкът Лийдс

https://maps.google.com/?ll=51.248055,0.628889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Голям, велик, непокътнат и заобиколен от широк ров, замъкът Лийдс е това, което много хора си представят, когато мислят за английски замък. Разположен в Кент в югоизточния ъгъл на Англия, замъкът е построен по времето на Хенри I и е служил като резиденция за кралски особи през голяма част от своята над 900-годишна история. Шест кралици нарекоха Лийдс у дома, спечелвайки замъка прозвището „Дамският замък“. Последният частен собственик на замъка също беше жена. Олив Уилсън Филмър, лейди Бейли, наследи имението в началото на 1900 -те години и създаде фондацията, която управлява замъка като туристическа дестинация от смъртта й през 1974 г.

От пищния си дворец до буйните си територии, огромното имение от 500 акра има повече атракции, отколкото може да се изпита за едно посещение. Ровът, който заобикаля замъка, всъщност е езеро, което се захранва от река Лен, а пукането по водата е любимо занимание. Територията на замъка може да се похвали със сложен лабиринт от тис, както и с лабиринт от трева, предназначен за малки деца.

6. Замъкът Арундел

https://maps.google.com/?ll=50.856110,-0.553611&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Седалището на херцога на Норфолк, замъкът Арундел се намира в Западен Съсекс в южната част на Англия. Един от най-добрите от постоянно обитаваните замъци в Англия, замъкът Арундел се отличава с добре запазен интериор, изпълнен с редки картини, гоблени и обзавеждане. Най-старата особеност на замъка е неговият девиз, могилата със земни работи, която издига замъка на 30 метра (100 фута) високо от сега сухия ров отдолу.

Замъкът Арундел остава резиденция на херцозите на Норфолк и техните предци повече от 850 години. Почти разрушена по време на Гражданската война в Англия през 17 -ти век, структурата претърпява много ремонти през вековете, а през 19 -ти век 15 -ти херцог на Норфолк завърши дълъг проект за възстановяване. Днес параклисът на имението от 14-ти век, изящните му градини и много от спиращите дъха стаи на замъка са отворени за обществеността.

5. Замъкът Бамбург

https://maps.google.com/?ll=55.608002,-1.709000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на брега на североизточния окръг на Англия Нортъмбърленд, замъкът Бамбърг стои на издатина от вулканичен камък по крайбрежието. С произход, който датира от 3 -ти или 4 -ти век, замъкът Бамбург може да е бил столица на кралството, управлявано от местните британци, известни като Дин Гуари. Ядрото на сегашния замък е построено от норманите през 11 век и се смята, че Хенри II е наредил да се запази изграждането на замъка.

През 1894 г. викторианският индустриалец Уилям Армстронг купува замъка и го реставрира. Той остава домът на семейство Армстронг и днес, но 16 стаи са отворени за посетители. Някои стаи са превърнати в изложбени зали за артефакти като средновековни доспехи, включително известния Бамбургски меч от 7-ми век, изкопан от мястото по време на археологически разкопки.

4. Лондонската кула

https://maps.google.com/?ll=51.508057,-0.076111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Строителството на Лондонската кула започва през 1066 г. на северния бряг на река Темза. Въпреки че е построен като укрепен замък и кралска резиденция, той е бил използван най -вече като затвор от 1100 до 1952 г. Много известни личности от английската история са били затворени в стените му, включително кралски особи като Ричард II, Хенри VI, Едуард V и Елизабет I. Две на шестте съпруги на Хенри VIII бяха обезглавени на Тауър Грийн.

Въпреки че официалното име на замъка е Кралският дворец и крепостта на Нейно Величество, кралското семейство не е използвало Кулата като резиденция от периода на Тюдорите. Замъкът е популярна туристическа дестинация оттогава, привличайки посетители, които идват да видят менажерията на замъка, неговите невероятни експозиции на оръжейница и националните бижута на короната. Обиколките на Yeoman Warder, водени от знаещи, приятелски настроени и разговорливи „Beefeaters“, са връхната точка на посещението в Лондонската кула.

3. Замъкът Уоруик

https://maps.google.com/?ll=52.279301,-1.585000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Уоруик е построен от Уилям Завоевателя през 1068 г. на завоя на река Ейвън. От построяването си през XI век замъкът е претърпял структурни промени с добавки на кули и препроектирани жилищни сгради. Първоначално дървена конструкция, тя е възстановена в камък през 12 век. По време на Стогодишната война фасадата срещу града е реформирана, което води до един от най -разпознаваемите образци на военната архитектура от 14 век. Той е бил използван като крепост до началото на 17 век, когато е предоставен на сър Фулк Гревил, който го превръща в селска къща. Той е бил собственост на семейство Гревил до 1978 г., когато е закупен от компания за отдих.

2. Замъкът Бодиам

https://maps.google.com/?ll=51.002167,0.543455&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен югоизточно от Лондон в Източен Съсекс, замъкът Бодиам се счита за един от най -добрите примери за средновековна крепост, въпреки факта, че структурата от 14 -ти век е построена повече за статут, отколкото за сила. След приключването на 100 -годишната война Ричард II предоставя на ветеран войник и собственик на земя сър Едуард Далингиг лиценз за укрепване на дома му като мярка за защита срещу френското нашествие.

Изглеждайки като нещо от приказка, Бодиам притежава всички атрибути, които хората очакват, когато посещават средновековен замък, от извисяващите се кули и укрепления до забраняващия му порт и ров. Интериорът на замъка обаче е разрушен. Демонтиран е по време на Гражданската война в Англия през 1600 -те години, за да се предотврати използването на замъка от врага. През 1829 г. филантропът на изкуството Джон Фулър купува замъка за 3000 гвинеи, за да го спаси от разрушаване.

1. Уиндзорският замък

https://maps.google.com/?ll=51.483891,-0.604444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на около час западно от Лондон, Уиндзорският замък често се нарича най -големият и най -старият обитаван замък в света. Това е една от официалните резиденции на кралица Елизабет II, която прекарва много уикенди в годината в замъка, използвайки го както за държавни, така и за частни забавления. Най -ранните оцелели сгради в Уиндзор датират от управлението на Хенри II, който дойде на трона през 1154 г. Първоначално проектиран да защитава норманското господство в покрайнините на Лондон, Уиндзорският замък е построен като мот и замък на Бейли, с три отделения, заобикалящи централен могила. Постепенно заменен с каменни укрепления, замъкът издържа продължителна обсада по време на Първата война на бароните в началото на 13 век. По време на периода Тюдор Хенри VIII и Елизабет I все повече използват замъка като кралски двор и център за дипломатически развлечения. Днес голяма част от замъка, включително великолепните държавни апартаменти и параклиса Св. Жорж, могат да бъдат посетени.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: