Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Атина е разтегнат град, разположен сред седем исторически хълма и заобиколен от забележителни планини. Обитавана повече от 3000 години, Атина е широко известна като люлката на западната цивилизация и родното място на демокрацията. Състои се от голям център на града, градски квартал и столичен район, Атина представя объркваща смесица от исторически и съвременни черти.

Градът е известен със своите археологически руини и паметници. Атина обаче не е само за древни руини. Този оживен град също е важен център за култура, нощен живот и спорт. Преглед на върха туристически атракции в Атина.

Най -доброто време за посещение на Атина

22. Театър на Дионис

https://maps.google.com/?ll=37.970341,23.727783&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пътуващите, които са луди по театъра, няма да искат да пропуснат Театъра на Дионис, най -старият театър в Гърция. Много от най -известните древногръцки комедии и трагедии дебютираха на сцената тук. Театърът, първоначално храм, построен през шести век пр.н.е., е посветен на Дионис, бог на веселието и виното.

Разсечен в скала на Акропола, театърът може да побере 17 000 души. Той е непрекъснато ремонтиран през вековете. Най -добрите гледки към Театъра на Дионис, обикновено приписван като родното място на европейския театър, могат да се видят от по -високо на Акропола.

21. Византийски и християнски музей

https://maps.google.com/?ll=37.974724,23.744444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Славата на гръцкото православно християнство очаква посетителите на Византийския и християнски музей в Атина. Музеят е пълен с повече от 25 000 артефакта, свързани с гръцки артефакти от приблизително третия до 20 -ти век.

Експонатите включват артефакти от региони, където елинизмът се е утвърдил, и обхваща Византия, след Византия, средновековието и ранните християнски периоди. Някои от неговите фондове са редки, включително колекции от керамика, ръкописи, тъкани и стенописи. Той притежава една от най -големите колекции от византийско изкуство в света. Музеят разполага с колекция от мраморни и варовикови плочи и икони.

20. Римска Агора

https://maps.google.com/?ll=37.974201,23.726500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Преди векове купувачите може да са търкали рамо с хора като Юлий Цезар и Август, откакто помогнаха за финансирането на римската агора. За разлика от Древната Агора, която тя замества, тя имаше чисто търговски характер. Римската агора е построена през отминаващите години на първи век пр.н.е., когато Гърция е част от Римската империя.

Новата агора включваше голямо открито пространство, заобиколено от колонади и колони; магазините бяха вътре в тези граници. 12-метровата кула на вятъра, точно на изток от римския пазар, разполага с релефи на осемте ветрове със слънчев часовник под всеки.

19. Музей на цикладското изкуство

https://maps.google.com/?ll=37.976002,23.742182&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Това, което започна през 60-те години, когато двама души придобиха артефакти, свързани с гръцките Кикладски острови, доведе до колекция от кикладско изкуство от световна класа. Музеят на цикладското изкуство е открит през 1986 г., представящ повече от 3000 артефакта и фигури, създадени между 3300 и 1100 г. пр. Н. Е. На архипелага в Егейско море.

Някои от мраморните фигурки са с реалистични размери. Статуите представят голи хора в абстрактен или прост стил и се казва, че са повлияли на художници от 20 -ти век като Модиляни и Бранкузи. Някои артефакти са в групи такива герои и богове, за да дадат по -добра представа за древногръцката цивилизация.

18. Филопапов хълм

https://maps.google.com/?ll=37.967426,23.721184&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Акрополът може да е най -известният хълм в Атина, но хълмът Филопапос не изостава. Има и древна история. Древните гърци вярвали, че деветте музи живеят там и в крайна сметка кръстили хълма на паметник на Филопапос, римски сенатор, който се смята за благодетел на Атина.

На височина 147 метра (482 фута), той предлага страхотна гледка към Акропола и останалата част на Атина. На юг Егейско море може да се види в ясен ден. Филопапос е погребан в мраморна гробница през 115 г. сл. Хр. В най -високата точка на хълма.

17. Храмът на Атина Нике

https://maps.google.com/?ll=37.971500,23.724899&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Има нещо неописуемо грациозно в храма на Атина Нике, което стои на видно място в Акропола от 420 г. пр.н.е. Атина беше богинята на войната и мъдростта. Nike е гръцката дума за победа.

Именно в този храм древните гърци се молеха за победа във война срещу Спарта. Храмът е разрушен през 17 век по време на война между венецианците и турците, но е възстановен. Известен е с „мокра драперия“ (вид скулптура, в която „плат“ се облича над голо тяло) на Nike, която регулира сандала си.

16. Анафиотика

https://maps.google.com/?ll=37.972221,23.727777&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Руините не са единствените неща, които си струва да посетите в Атина. Между древното и искрящото ново се намира Анафиотика, стар квартал, който си струва да се скита. Тази живописна част от Атина може да се намери под Акропола и северно от историческия квартал Плака.

Анафиотика е построена от работници от цикладския остров Анафи през 1860 -те години по заповед на крал Ото I. Много от къщите са разрушени през 50 -те години на миналия век за археологически разкопки, но 45 от първоначалните къщи са останали. Къщите се отличават с архитектура в кикладски стил, напомняща за тази на гръцките острови. Скромните къщи все още са обитавани и много от тях са украсени с цветни бугенвилии.

15. Музей Бенаки

https://maps.google.com/?ll=37.975941,23.740408&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Музеят Бенаки, който се помещава в бившето имение на семейство Бенаки, е дом на изключителна колекция от изкуства, представяща различни етапи от гръцката култура. Неговите фондове включват 120 000 произведения на изкуството, започващи в праисторически времена и завършващи днес. Със 181 000 книги, това е най -голямата мюсюлманска библиотека в Гърция, въпреки че те се помещават в едно от четирите сателитни съоръжения на музея.

Музеят разполага и с обширна колекция от азиатско изкуство. Музеят започва през 1934 г., когато Бенаки даряват 37 000 ислямски и византийски предмети. Други дарения през годините направиха музея Бенаки един от най -добрите музеи в Гърция.

14. Национална градина

https://maps.google.com/?ll=37.974167,23.738333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

В сърцето на Атина Националната градина осигурява зелен оазис за слънчеви следобедни пътувания. Кралската градина има частна градина за Кралския дворец, който сега е сградата на парламента. Обществената градина е създадена през 1923 г. Това е тихо и спокойно място, далеч от оживения град с великолепно зелено

Статуите украсяват градините, както и цветни лехи и малки руини от древността. Тук могат да бъдат намерени и градините на Zappeion, които заобикалят античната конгресна зала, построена през 19 век.

13. Панатенайски стадион

https://maps.google.com/?ll=37.968330,23.741110&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че е построен от древните, стадионът Panathenaic заема специално място в историята на спорта. Този оригинален стадион, който датира от около 300 г. пр. Н. Е. И е възстановен през 144 г., е бил домакин на няколко олимпийски игри. По -важното е, че стадионът е мястото, където Олимпийският огън започва своето пътуване до нацията, домакин на състезанията по спорт през тази година.

В древни времена стадионът е бил домакин на религиозен фестивал, посветен на богинята Атина на всеки четири години. Сегашната структура е възстановена през 19 век за първата модерна версия на Олимпийските игри след векове на неизползване. Стадион Panathenaic побира 50 000 зрители и е най -големият стадион в света, изработен изцяло от мрамор. Стадионът е основна атракция в Атина.

12. Монастираки

https://maps.google.com/?ll=37.976391,23.723612&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пътуващите, които обичат да пазаруват, докато не паднат, могат да се насладят на посещение на Монастираки, огромен пазар и квартал в историческия квартал на Атина. В делничните дни има нормален пазар с магазини, продаващи сувенири.

През уикендите тя се превръща в огромен бълха пазар, като продавачите се качват на маси и килими, от които продават боклуци, антики и всичко между тях.

Един от най -добрите търговски райони на Атина, Монастираки е добро място за закупуване на дрехи, икони и сувенири, а хората гледат от тротоарно кафене. Тук се очаква да се пазарите за цените, но внимавайте да плащате антични цени за фалшификат, направен в друга държава.

11. Одеон на Ирод Атик

https://maps.google.com/?ll=37.970757,23.724443&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Одеонът на Ирод Атик беше - и е - топ музикално място в Атина. Построен през 161 г. от Ирод Атик в памет на съпругата му, амфитеатърът може да побере над 6000 в стръмно наклонени нива в основата на Акропола. Уви, той беше разрушен от нашественици сто години по -късно, за да бъде възкресен през 50 -те години.

Той е домакин на ежегодния Атински фестивал, годишен празник с участия на международни артисти. Одеонът също е добро място за класически гръцки изпълнения. Въпреки че в древни времена един покрив покриваше театъра, днес всичко се случва под звездите.

10. Нов музей на Акропола

https://maps.google.com/?ll=37.967999,23.729000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Основна спирка на всяка обиколка в Атина е Новият музей на Акропола, който се намира близо до основата на хълма с изглед към града. Той разполага с най -голямата колекция от гръцка архитектура и древни скулптури, включително статуи на богинята Атина и „Момчето Критиос“.

Първоначално музеят трябваше да бъде построен навреме за Олимпиадата през 2004 г., но завършването му се забави поради съдебни битки. Музеят има пет етажа, които показват 4000 артефакта. Постоянните изложби тук включват фриза на Партенона, статуята на Атина, Оцветете Пеплос Коре, галерията на Партенона и Атина Найк.

9. Планината Ликабет

https://maps.google.com/?ll=37.981945,23.743055&z=18

(ВИЖ КАРТА)

За романтични вечери, великолепни залези и невероятна панорамна гледка към Атина, планината Lycabettus е невероятно приключение. Като най -високата точка в Атина, тя позволява на посетителите да видят целия басейн на Атика и Егейско море. Катерачите могат да видят и като параклиса на Свети Георги от върха му.

Малко кафене тук ще сервира фантастична вечеря за двама. За да започнат похода, посетителите се качват по пътеката, която започва в края на улица Аристипу в Колонаки. Пътеката продължава да се вие нагоре около планината. Посетителите могат да се качат и на фуникулера, който тръгва от Ploutarchou и Aristippou Street.

8. Национален археологически музей

https://maps.google.com/?ll=37.989166,23.732500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

За посетителите, които обичат художествени изложби, няма по -добро място за посещение в Гърция от Националния археологически музей. Тук могат да бъдат намерени множество колекции от съвременни художници чак до античността.

Музеят разполага и с голяма колекция от произведения на изкуството, датиращи от неолита. Колекциите включват малки вази, работни инструменти, глинени вази и други малки артефакти, които са едни от най -старите археологически находки, датиращи от 7 -то хилядолетие. Над тридесет стаи, скулптури от всеки век могат да бъдат разгледани, включително древни египетски скулптури Курой.

7. Площад Синтагма

https://maps.google.com/?ll=37.975555,23.734722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Основен обект на интерес за всеки пътуващ до Атина е площад Синтагма. Най -известният аспект на синтагмата е смяната на охраната от евзоните пред гробницата на непознатия войник. Тук се намира сградата на гръцкия парламент, както и различни автобуси, колички и трамвайни спирки.

Фонтан, древни статуи и две големи тревисти площи предлагат картината идеално място за снимки и пикници. Повечето големи събития, които се случват в Гърция, са отбелязани на площад Синтагма.

Това е и мястото на различни политически функции и също на този площад правителството на военната хунта е свалено през 1974 г. Освен сградата на гръцкия парламент, други интереси включват историческите хотели Grande Bretagne и George II.

6. Храмът на Зевс Олимпиец

https://maps.google.com/?ll=37.969372,23.733078&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Храмът на Зевс Олимпийски е известен като най -големия храм в Гърция. Големият древен комплекс отне почти седем века, за да бъде завършен. Строежът първоначално е започнал през 515 г. пр. Н. Е. По заповед на Пейсистратос, но работата по храма е спряна, тъй като е възприемана като потискаща, както азиняните са виждали Пейсистратос и сина му като тирани.

Работата е възобновена през 175 г. пр. Н. Е., Но е спряна 10 години по -късно, когато умира римският архитект Косутий. При император Хардиан през 132 г. пр. Н. Е. Храмът е окончателно завършен и посветен на Зевс Олимпийски. Храмът днес стои най -вече като напомняне за гръцката история, но са останали само 15 от 104 огромни колони. Колоните се издигат на 17 метра (57 фута) във въздуха и веднъж заобикаляха вила, където някога бяха поставени две големи статуи.

5. Ерехтейум

https://maps.google.com/?ll=37.972221,23.726389&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ерехтей или Ерехтейон е храм, направен от пентелически мрамор. Той се намира на Акропола и е едно от легендарните произведения на гръцката архитектура. Строежът му датира от c. 421 и 405, когато по -ранният храм на Атина е разрушен от персийското нашествие.

Ерехтейумът някога е бил светилище, посветено на Атина Полиас, Ерехтей и Посейдон. Посетителите могат да получат достъп до светилището до Атина, като преминат през източния портик. Северният портик води до западната чела.

Верандата на кариатидите може да бъде намерена през южния портик. Шестте драпирани женски фигури могат да бъдат намерени тук, които поддържат антаблемента, което е най -определящата характеристика на Ерехтейума.

4. Древна Агора

https://maps.google.com/?ll=37.974998,23.722500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена северозападно от Акропола, древната Агора на Атина някога е била пазар и граждански център. Хората се събраха тук, за да разгледат всякакви стоки.

Това беше и място за срещи с други хора и разговори за политика, бизнес, текущи събития и природата на Вселената и божественото. Древногръцката демокрация всъщност може да бъде проследена до това древно място. Това е чудесна зона за разглеждане на културното начало на Атина.

С изглед към Древна Агора от издигнатото й положение на хълма Агорайос Колонос, Храмът на Хефаист е построен през 5 век пр.н.е. Подобен по стил, но по -малък от Партенона, храмът се състои от 34 дорийски колони, които поддържат все още частично непокътнат покрив. Това е най -добре запазеният храм в цяла Гърция благодарение на превръщането му в църква през 7 век.

3. Плака

https://maps.google.com/?ll=37.972221,23.730556&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -популярните туристически атракции в Атина е квартал Плака, който се намира под Акропола и се простира до Синтагма. Това село е почти като остров в града и е идеалният начин да изпитате автентична гръцка култура.

Районът е доста частен и може да се похвали с наистина уникална природа с няколко кафенета, вековни дървета, покриви със зелени листа и каменни пътеки. Районът е известен със своите храни, бутикови магазини и кафенета. По протежение на улица Кидатинеон посетителите намират Еврейския музей, Музея на народното изкуство и Саита Таверна, където се сервират вкусни бакалайро и други меса на скара.

2. Партенон

https://maps.google.com/?ll=37.971497,23.726582&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Партенонът е най -известната сграда в Атина и цяла Гърция. Той стои величествено на върха на Акропола и се смята за олицетворение на дорийската архитектура, най -простият от гръцките архитектурни стилове.

Храмът е построен в чест на богинята Атина Партенос, покровителка на Атина, за да й благодари за защитата на града по време на Персийските войни. Разположен на мястото на бивш храм на Атина, Партенонът се счита за завършен през 438 г. пр. Н. Е., Когато Атина е на върха. Символът на древна Гърция, Партенонът е украсен със скулптури, които се считат за изключителни образци на гръцкото изкуство.

1. Акропол

https://maps.google.com/?ll=37.970833,23.726110&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Нито едно посещение в Атина не е пълно без посещение на Акропола, най -известния хълм в гръцката столица. Невъзможно е да не посетите тази забележителност, тъй като тук се намират толкова много важни гръцки руини, включително стара цитадела, за която

Макар и висок само 156 метра (511 фута), Акрополът се счита за най -високата точка в духа на древногръцката култура. От Партенона на върха, пътуващите могат да гледат отвисоко към паметници, построени отстрани, както и над по -модерна Атина. Сградите на този хълм се считат за чудесно смесване на архитектурата с естествената среда.

Карта на Атина

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: