Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

По време на ледниковите периоди дълбоките долини и тесните заливи, пълни с океанска вода, създават природните чудеса, които съвременният свят често нарича фиорди. Въпреки че има много фиорди по целия свят, тези, които украсяват норвежкото крайбрежие, царуват като най -популярните поради удивителната си красота. Стотици круизни кораби донасят туристи в Норвегия всяка година, за да се докоснат до тези прекрасни заливи. Въпреки това, планините и селата около Норвежки фиорди предлагат и много невероятни гледки и приключения. Научете повече за някои от най -популярните норвежки фиорди.

5. Nordfjord

https://maps.google.com/?ll=61.926109,5.144444&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в западна Норвегия, Nordfjord е предпочитан заради перфектната си смесица от невероятна природа, исторически забележителности и широк спектър от забавни дейности. Независимо от сезона, Nordfjord предлага много неща за разглеждане и правене, като например разходка с лодка около самия фиорд, за да се насладите на неговата внушаваща благоговение красота. Освен това посетителите могат да изберат екскурзии тук като риболов, скоростно каране, водни ски, рафтинг и кану. През зимата посетителите могат да се насладят на снежни ски по пистите и ледниците. Околните острови, планини и гори могат да бъдат изследвани чрез живописни шофиране и пешеходни обиколки, за да видите забележителности като красиви водопади, руините на манастир от 12 -ти век и най -високия връх в Норвегия, Skåla. Nordfjord също предлага разходки по ледници, където посетителите могат да разгледат невероятни ледени образувания.

4. Хардангерфьорд

https://maps.google.com/?ll=60.166668,6.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Като третият по големина фиорд в света, Hardangerfjord се популяризира от своя оживен регион, който често е наричан Норвежката овощна градина заради цветните си овощни дървета и градини. Много пътешественици избират да посетят тук през май, за да видят цъфтежа на дървета като ябълки, сливи, череши и круши. В допълнение към каяк и плаване с лодка около великолепния фиорд, посетителите могат да разгледат околността с живописни шофиране, както и пешеходни и колоездачни пътеки, за да видят редица природни чудеса тук, като най -забележителния водопад в Норвегия, водопада Vøringsfossen. Други задължителни формации включват масивния ледник Фолгефонна и Тролтунга, огромна скала, която се простира направо от планината, осигурявайки естествен живописен изглед.

3. Lysefjord

https://maps.google.com/?ll=59.000000,6.233333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Макар и по -малък от много други фиорди в Норвегия, Lysefjorden привлича около 300 000 посетители годишно. Това, което прави този фиорд толкова специален, е Preikestolen или Pulpit Rock. Стоейки на върха на широкото, плоско плато на Pulpit Rock, дава на посетителите прилив на адреналин като никой друг, тъй като те се извисяват на почти 600 метра (2000 фута) нагоре в открито небе над огромния фиорд. Планината Кераг е друго предпочитано място заради възможностите си за фотография, скално катерене и Бейс скокове. Районът Lysefjorden също предлага няколко интересни исторически обекта като праисторическите скални резби в Solbakk, които датират от 500 г. пр. Н. Е. В Ryfylke посетителите могат да разгледат реконструирано праисторическо селище.

2. Согнефьорд

https://maps.google.com/?ll=61.099998,5.166667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Като най -големият фиорд в Норвегия, Sognefjord също предлага огромно забавление и приключения. Популярните опции за разглеждане на забележителности тук включват най -старата норвежка църква в Урнес, селото на викингите в Гудванген, вълшебните бели пещери на Гудванген и долината Аурландсдален, която често се нарича Норвежки Гранд Каньон поради огромната си красота и разнообразие от диви животни. Посетителите тук могат да избират от широк спектър от вълнуващи приключения, като каране на най-стръмната железопътна линия в света, железопътната линия Флом, през заснежените планини и около каскадни водопади. Други дейности включват пешеходен туризъм по живописни пътеки и круиз около великолепния фиорд и многобройните му клонове като Nærøyfjord; най -дивия и красив клон на Согнефьорд.

1. Гейрангерфьорд

https://maps.google.com/?ll=62.116669,6.983333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Със своята забележителна природа от дълбоко сини води и величествени планини, не е чудно, че Гейрангерфьорд е сред най -посещаваните норвежки фиорди. Когато посещавате тук, задължително е посещение на круиз по фиорда, за да разгледате удивителната му красота и известните му водопади, Седемте сестри, които се потопят директно във фиорда. Тук има много други вълнуващи възможности, като зимно каране на ски, отличен риболов, кану и рафтинг и пешеходни пътеки, които осигуряват някои от най -драматичните гледки в Норвегия.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: