Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположена на западния бряг на Иберийския полуостров, Португалия привлича множество туристи до бреговете си всяка година със своето фантастично време и богатство от неща за разглеждане и правене.

Докато мнозина се радват на оживените и живописни градове Лисабон, Порто и Синтра, други се отправят към красивите плажове, осеяни с крайбрежието му. Поради различните си пейзажи провинцията на Португалия е страхотна за изследване, както и идиличните острови Мадейра и Азорските острови.

Карта на природни и природни паркове в Португалия

Всъщност страната е окъпана в естествена красота и има множество невероятни панорами и гледки, които чакат да бъдат открити. Имайки това предвид, ето десетте най -красиви национални и природни паркове в Португалия.

10. Природен парк Litoral Norte

https://maps.google.com/?ll=41.521000,-8.787000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в северозападната част на Португалия, този възхитителен парк гледа към дивия Атлантик. Яростните ветрове, които духат от океана, помогнаха за оформянето на обширните пясъчни дюни, които характеризират района.

Дългите треви се развяват във вятъра, докато морските птици се издигат драматично и природният парк е рай за голямо разнообразие от птици, които идват тук, за да гнездят и размножават. Пустите дюни се натрупват високо и зад тях започват да растат треви, защитени от буфера, който осигуряват от ветровете.

Усамотеният район прави спокойни и живописни разходки, докато непокътнатата и неопитомена природа ви заобикаля, приветствайки ви да откриете нейните скрити удоволствия.

9. Природен парк Алвао

https://maps.google.com/?ll=41.730339,-8.161681&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Със своите мързеливи черти, които бавно и спокойно се спускат от височина от 1339 метра максимално до само 260 метра, природният парк Алвао се състои от две различни топографии и като такива различните пейзажи са красиви за гледане.

Макар и с малки размери, неговите две отличителни и много различни екосистеми правят този парк заслужаващ посещение. В Горната зона, планинският район, пълен с хълмове, прави чудесен туризъм, а скалистите скали и гранитните образувания са драматично отсечени, за да разкрият Базалската зона долу. Разграничавайки този внезапен разкол, е красивият водопад Fisgal, който се спуска грациозно на земята, покривайки околностите му в мъглив пръсък.

През парка минава река Оло, а скалистите корита на реките са приятни за изследване, тъй като отстъпват място на горите, които покриват бреговете от двете страни. Навсякъде в Алвао ще откриете скали и камъни, стърчащи провокативно от дивите треви, а очарователните черти като тези правят парка толкова прекрасен да се скитате наоколо.

8. Международен природен парк Дуро

https://maps.google.com/?ll=41.509701,-6.273060&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на границата с Испания, този парк всъщност е границата, тъй като това е пътят, по който реката изминава Португалия от Испания; оттук и името Douro International Natural Park. Реката зашеметяващо си проправя път през пейзажа, извивайки се през скалите и деретата, които водата е ерозирала през вековете.

С бреговете на Дуро, стръмно издигащи се от двете страни, статичните скалисти скали контрастират прекрасно с бързо течащата река под тях. Пейзажът е прекрасен за гледане, а районите от двете страни на реката са покрити с буйна растителност, дължаща се на животворящата вода.

Малки водни течения и бързеи пресичат Дуро от време на време и само допринасят за живописното усещане на природния парк.

7. Природен парк Риа Формоза

https://maps.google.com/?ll=36.983299,-7.916670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Популярен сред плажуващите и наблюдателите на птици, зашеметяващата природа на природния парк Ria Formosa е красива обстановка, в която можете да се насладите на слънце и да се насладите на всичко, което паркът може да предложи. Разположен точно в южната част на Португалия в Алгарве, прекрасният топъл климат привлича посетителите по бреговете му през цялата година.

Ако излежаването на плажа не е вашето нещо, лагуните, влажните зони и безкрайните пясъци на Риа Формоза са истинско удоволствие за разглеждане, тъй като те са просто грандиозни за гледане. Птиците се стичат в района по техните миграционни маршрути и по това време на годината небето над парка е изпълнено с ята птици, които се движат насам -натам. Пред очите ви настъпва опера, докато състезаващите се стада изпълняват симфония над главата ви, движейки се като една под звуците на морето и вятъра около вас.

6. Природен парк Монтесиньо

https://maps.google.com/?ll=41.880001,-6.800000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Гореща точка за биологичното разнообразие, красивата природа, която се показва, прави природния парк Монтесиньо заслужаващ посещение и като един от най -големите паркове в страната; със сигурност има какво да се види. Подвижни хълмове и долини отстъпват място на струйни потоци и спокойни езера, преди гъстите обрасли гори да блокират пътя ви.

Пътеките се издигат нагоре по планината, което дава името на парка, а от върха се открива прекрасна гледка към околностите му. С редица големи бозайници, пребиваващи в Монтесиньо, щастливите посетители могат да зърнат иберийски вълк, рис или възхитителния общ генет. Рядко и неуловимо, присъствието на тези животни прави паркове като Монтесиньо още по -важни, тъй като те защитават естественото им местообитание.

5. Природен парк Serra da Estrela

https://maps.google.com/?ll=40.321945,-7.612778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Този невероятен природен парк със сигурност има много за него. Състоящ се от най -голямата планинска верига в страната, Serra da Estrela е дом и на най -високия връх на Португалия, Torre, който се извисява на малко по -малко от 2000 метра височина.

Прекрасни долини и дерета бележат провинцията и поради разнообразната топография на парка, изобилие от фауна и флора расте на различните му височини. Езерата и горите са разпръснати сред планините и препъване през кристално чисти води или възхитително уединени горски пътеки правят посещението на този природен парк вълшебно преживяване.

4. Югозападното крайбрежие на Алентежо и Виченти

https://maps.google.com/?ll=37.450001,-8.766670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако се насочите право към югозападния ъгъл на Португалия, ще откриете море, слънце, пясък и този удивителен природен парк, които само чакат да бъдат проучени. Безкрайните плажове на Алгарве са очарователно красиви и в рамка от скалите, които ги гледат; никога няма да искате да напуснете тази част на брега.

Изкъпани от слънцето меките пясъци под краката, които понякога отстъпват място на каменисти плажове, правят някои възхитителни разходки със слънце, блестящо от близката вода. Спокойно и релаксиращо, определено ще се почувствате отпочинали и свежи, след като посетите този прекрасен природен парк.

3. Природен парк Аррабида

https://maps.google.com/?ll=38.494141,-8.966944&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С прекрасни пясъчни плажове, красиви скалисти скали, облицоващи брега, и ниско разположени планини, покрити с буйна растителност, простираща се във вътрешността, природният парк Arrabida има богатство от природни изкушения, които посетителите могат да се насладят.

Топлият средиземноморски климат е дал изобилие от фауна и флора, които рисуват пейзажа в безброй цветове. Във вътрешността жълтите равнини отстъпват на тъмнозелените петна от гора, които покриват хълмовете, които граничат с бялото крайбрежие долу. Популярно място за бягство за хората, живеещи в Лисабон, девствените плажове като Figueirinha и Galapinhos са особено приятни сред всички други предлагани богатства.

В тази живописна местност изобилстват прекрасни спокойни разходки и бавното разхождане по крайбрежните пътеки ще успокои душата ви, докато нежният бриз на океана охлажда кожата ви. Пътуването с лодка в морето ще ви позволи да се насладите на красотата на крайбрежието от разстояние и навън във водата под ослепителното слънце, зашеметяваща панорама ще се простира безкрайно пред вас.

2. Национален парк Пенеда-Герес

https://maps.google.com/?ll=41.730339,-8.161681&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен точно в най-северната част на Португалия е единственият национален парк в страната: Пенеда-Герес. Създадени да защитават и съхраняват тази уникална гама от пейзажи, негостоприемните и диви планини Герес са очарователни за изследване.

Въпреки че в парка има няколко планински върха, именно двата най -високи (така че Герес и Олтар доу Каброес) предлагат най -добрата панорамна гледка към заобикалящата ги среда. Пътеки и пътеки се извиват из девствената среда на парка и има множество интересни места за посещение, вариращи от интересни скални образувания до отличителните стари зърна, които са били построени от ранните заселници в района.

В Пенеда-Герес има няколко прекрасни водопада, а една от най-запомнящите се забележителности са руините на Вилариньо дас Фурнас. Това старо село умишлено е потопено при пълнене на местен резервоар и руините се появяват през сухия сезон, когато водите се оттеглят. Зловещо, но все пак странно красиво, руините трябва да се видят в този незабравим парк, който така перфектно подчертава пълната гама от природните чудеса на Португалия.

1. Природен парк Синтра-Кашкайш

https://maps.google.com/?ll=38.810001,-9.430000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Една от най-популярните туристически дестинации в Португалия, Природният парк Синтра-Кашкайш съдържа редица невероятни атракции, които ще зарадват и изумят всеки щастлив посетител. Докато обширната планинска верига Serra de Sintra е грандиозна, паркът е известен преди всичко с невероятните си исторически забележителности.

Забележителностите, които трябва да се видят, включват невероятния замък на маврите, датиращ от 8-ми век, и приказния дворец Пена, който се издига драстично над дърветата около него, кацнал на видно място на върха на хълм. Около територията му са разпръснати редица красиви дворци като тези на Келуз, Синтра, Сетеаи и отличителния и богато украсен дворец Монсеррат.

Любителите на природата също ще харесат великолепния парк заради разнообразните пейзажи. За прекрасна гледка към Атлантическия океан посетителите трябва да се отправят към Кабо да Рока, който се извисява далеч над студените води отдолу.

Крайбрежният град Azenhas do Mar също има фантастична гледка, тъй като е кацнал точно на скала над океана. Просто спиращ дъха за посещение природен парк Синтра-Кашкайш има повече от достатъчно невероятни гледки, които да запълнят цял живот на открития.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: