Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Сърбия днес е смесица от култури, за която са воювали римляните, османците, Хабсбургите и други хора в разкъсаното от войната минало. Сега това е място за забавление, от бурни партита до бирени фестивали, в някои от най -живописните места наоколо.

Тук източната култура се среща със западната култура, където средновековните градове с внушителни крепости и древни манастири излъчват чар. О, и страната също има доста добри ски. Преглед на най -добрите места за посещение в Сърбия:

10. Ниш

https://maps.google.com/?ll=43.299999,21.900000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Оживеният университетски град Ниш, третият по големина град в Сърбия, е полезна спирка между Белград и София или Скопие. Това е един от най -старите градове в Европа и на Балканите, датиращ от 279 г. пр.н.е. Тук е роден Константин Велики, основател на Константинопол; неговият мемориал може да се намери в центъра на града.

Също така в центъра на града има останки от крепост от 18 век, построена от турците. Ужасяваща, но уникална за разглеждане е Черепната кула, построена от черепите на сърби, обезглавени от османците. Югоизточно от града е Нишка баня, балнеолечебен курорт, който е популярен със своите извори с гореща вода, които помагат за лечение на ревматични разстройства.

9. Дяволският град

https://maps.google.com/?ll=42.992500,21.407223&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ерозията е отговорна за едно от най -величествените скални образувания в Сърбия, Дяволският град, което получи името си поради странните скални форми. Местната легенда казва, че скалите са членове на сватбено тържество, вкаменено от дявола Изключително кисела вода, известна като Джаволя вода, или дяволска вода, която също допринесе за този геоложки феномен.

Разположен в южна Сърбия, Дяволският град се състои от повече от 200 уникални скални образувания, които се извисяват над пейзажа, който се простира върху две долини по склоновете на планината Радан в Южна Сърбия. Стълбовете са незавършена работа; те се срутват и след това оставят място за растеж на нови формации.

8. Национален парк Копаоник

https://maps.google.com/?ll=43.269169,20.822500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Копаоник е най -високата планина в Сърбия, превръщайки се в национален парк през 1981 г. Издръжлив и живописен, паркът е дом на основния ски курорт на Сърбия, с 25 лифта, които могат да се справят с 32 000 скиори на час; снегът продължава от ноември до май.

Това е чудесно място за разходки през лятото, с богат набор от флора и фауна. Планината е известна и с минералните си богатства, като в миналото тук са се добивали злато, сребро, желязо и цинк. В парка има и уникални скални образувания, много от които имат имена; горещи извори; гейзери и водопади.

7. Призрен

https://maps.google.com/?ll=42.216667,20.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Призрен може да е бил столица на средновековна Сърбия по едно време, но днес е част от Косово със свои избраници, въпреки че Сърбия го смята за незаконно отделена провинция, а сърбите са малцинство. Най-голямата атракция тук е средновековната Призренска крепост, получила днешния си вид от 4-1/2 века от османското владичество.

Призрен е добър пешеходен град, тъй като почти всичко е близо един до друг. В центъра на града могат да се намерят няколко църкви, като най -забележителна е църквата „Дева Мария от Льовис“, тъй като тя е великолепен пример за средновековна сръбска архитектура.

6. Национален парк Дердап

https://maps.google.com/?ll=44.660717,21.677914&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Китай може да има своите три клисури, но Националният парк Дердап има четири клисури, които се простират на 115 км (72 мили) през долините. Едно дефиле, Господин вит, има една от най -дълбоките реки в света. Тези ждрела се комбинират, за да направят дефилето Дердап, известно още като Желязната порта, защото е южният вход към Карпатите.

Паркът се намира на река Дунав близо до внушителната речна крепост Голубак. Паркът, който е дом на изобилие от флора и фауна, е един от най -посещаваните райони в Сърбия, особено благодарение на езеро, образувано от водноелектрическа централа.

5. Манастир Студеница

https://maps.google.com/?ll=43.486111,20.536671&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Манастирът Студеница, разположен в централна Сърбия, има много уау! фактор, започващ с буйна зелена трева и две бели мраморни църкви (Църквата на Царя и Църквата на Дева Мария). Този манастир от 12 -ти век обаче е най -известен със своите изключителни византийски фрески от 13 -ти и 14 -ти век, картини и други украсени декорации, които могат да бъдат намерени в различни църкви в манастира.

Това се вписва в репутацията на манастира като най -богатия манастир в Сърбия и майка на всички сръбски православни манастири. Стефан Неманя, който основава Сърбия и манастира, е погребан на територията.

4. Златибор

https://maps.google.com/?ll=43.647999,19.679001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Златибор е популярна туристическа дестинация в планините на Западна Сърбия. Изпълнен е със съоръжения, които да ви поддържат щастливи и здрави, от ски през зимата до пешеходен туризъм през лятото. Ски курорт се намира в Торник, най -високата планина на Златибор; пистите могат да се справят с 5400 скиори на час.

Районът е много живописен, с големи ливади и странни исторически села. Стари дървени църкви и музей на открито, изпълнени със задържани къщи, са най -добрите атракции. След ден, прекаран в проучване на региона, се насладете на ароматите на златиборска псута, сушено месо и сливовица, сливова ракия.

3. Нови Сад

https://maps.google.com/?ll=45.250000,19.850000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Нови Сад е красив град на брега на река Дунав, дом на един от най -добрите плажове на реката. Млад град по европейските стандарти (основан е в края на 17 век), вторият по големина град в Сърбия носи спокойна атмосфера, с хора, отпускащи в многото паркове.

Може би е най -известен с ежегодния си музикален фестивал Exit, проведен през юли в Петроварадин, стара крепост, която никога не е била завладяна. Забележителните сгради включват старото кметство, разположено на главния площад; Дворжак Дунджерски, добре запазен стар замък, и църква на великомъченик Свети Георги, сръбска православна църква.

2. Суботица

https://maps.google.com/?ll=46.100277,19.665556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Суботица, петият по големина град в страната, е едно от най -добрите места за посещение в Сърбия поне по няколко причини: има най -високото католическо население и най -много сгради в стил ар нуво отвсякъде другаде в страната.

Особено внимание заслужават кметството и синагогата, построени в началото на 1900 -те години. Но този град, който предшества Средновековието, е известен и със своите по -стари сгради, включително катедралата „Света Тереза Авилска“, построена през 1797 г. Кафенетата около главния площад, дом на кметството и неговия син фонтан, са добри място за почивка, може би възхищение от покупките от Buvljak, един от най -големите бълха пазари в Европа.

1. Белград

https://maps.google.com/?ll=44.816666,20.466667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Белград, столицата на Сърбия и най -големият град, не винаги е бил красивият град, който е днес. Разположен на вливането на реките Дунав и Сава, Белград има разрушително минало: за него са водени 115 войни и са изгаряни 44 пъти. Днес градът е по -спокоен, където се провеждат множество събития, вариращи от панаири на книги до музикални, филмови и бирени фестивали. Белградската крепост е най -известният исторически обект в града с музеи и църкви.

Също така е добро място за разглеждане на реките и самия град. Най -добрите музеи включват Националния музей с повече от 400 000 експоната и Музея на Никола Тесла с хиляди лични вещи и документи на изобретателите.

Вижте също: Топ атракции в Белград

Карта на Сърбия

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: