Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Един от най-красиво запазените градове в Европа, Брюж (Брюж на холандски) е вълшебна смесица от средновековна архитектура, калдъръмени улички и перфектни площади с картички, всички пресечени от широки и спокойни канали. Със своята колекция от впечатляващи музеи, исторически пивоварни, шоколадови изделия от световна класа, очарователни хотели и вкусни заведения за хранене, не е чудно, че градът е най-популярната дестинация в Белгия. Плъзгането по канал в лодка на открито е незабравимо занимание във „Северната Венеция“. Независимо дали пазарувате перфектното парче ръчно изработена дантела или гледате произведенията на изкуството на фламандски художник от 15-ти век, атракциите в Брюж предлагат запомнящи се преживявания за всеки пътешественик.

10. Choco-Story

https://maps.google.com/?ll=51.210556,3.226111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Като допълнение към многото шоколадови магазини в Брюж, музеят Choco-Story предоставя на посетителите богата информация за деликатеса, включително поглед към историята на превръщането на какаовите зърна във вкусното лакомство. Експонати на тази популярна атракция в Брюж хроникират откриването на какао в Америка и изследват как новата храна придоби популярност в Европа. Изложено е и изкуството на приготвяне на шоколад с демонстрации на живо, които предлагат на посетителите възможност да пробват резултатите на място. Подходящият за семейството музей включва и лов на шоколад за деца.

9. Groeningemuseum

https://maps.google.com/?ll=51.206112,3.226389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Любителите на изкуството ще намерят съкровище от фламандски шедьоври в високо ценения музей Грьонинге. Колекциите включват картини на Ян ван Ейк, който прекарва последните си години в живота и работата в града. Със своето внимание към детайлите и висока степен на реализъм, картината му „Мадона с детето“ илюстрира приноса на този умел художник за развитието на маслената живопис. Експонатите включват картини и на съвременните белгийски художници, по -специално сюрреалистичната „Спокойствие“ на Пол Делво. Други художници, представени в този музей, който трябва да се види, включват Йеронимус Бош, Уго Ван Дер Гоес и Ханс Мемлинг.

8. Минеуотър

https://maps.google.com/?ll=51.199455,3.224005&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Каналите на Брюж са известни със своя нежен поток и няма по -добро място да се насладите на красотата на града, отразена в спокойните води, които на брега на Минеуотър, широк канал, известен като Езерото на любовта. Псевдонимът идва от историята на момиче на име Мина, което умира, опитвайки се да избяга от уреден брак в прегръдките на своя любовник Стромберг. Местната легенда разказва, че влюбените, които преминават през моста на езерото, ще изпитат вечна любов. Някога док, където са акостирали кораби и шлепове, правоъгълното езеро сега е част от Minnewaterpark, обществено зелено пространство, което включва и останки от руини на замъка.

7. Onze Lieve Vrouwekerk

https://maps.google.com/?ll=51.204723,3.224444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -високата структура в Брюж и една от най -впечатляващите визуално, църквата Дева Мария е средновековна сграда с централна тухлена кула, която се извисява над града. Onze Lieve Vrouwekerk е най -известен със статуята на Мадона и дете с бял мрамор, единствената творба на Микеланджело, напуснала Италия по време на живота на художника. Впечатляващата скулптура е разположена върху олтар в южната пътека на параклиса. Апсидата на църквата е последното място за почивка на Карл Смели и Мария Бургундска. Бронзови изображения на последния херцог на Валуа Бургундия, дъщеря му, украсяват мраморните гробници.

6. Ten Wijngaerde

https://maps.google.com/?ll=51.201542,3.222243&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Основана през 1245 г., „Княжеската бегинация Ten Wijngaerde“, наричана обикновено Begijnhof, е последната оцеляла бегинация в Брюж. Въпреки че тихият комплекс вече не е дом на могили, той стои като спокойно напомняне за религиозно настроените жени, които някога са живели тук, без да дават обети. Днес Ten Wijngaerde е бенедиктински манастир, където на посетителите е позволено да се скитат сред измитите с бяло структури, централното зелено пространство и църквата от 13-ти век. Малък музей за бегинации дава представа какъв е бил животът на жените, които са се оттеглили от света и са превърнали могилата в свой дом.

5. Пивоварна De Halve Maan

https://maps.google.com/?ll=51.202431,3.224175&z=18

(ВИЖ КАРТА)

45-минутна обиколка на музея на пивоварната De Halve Maan предлага на посетителите вътрешен поглед върху пивоварните техники, които са направили Белгия една от най-добрите страни за производство на бира в света. От 180 -те пивоварни в страната, Half Moon е една от най -старите. Шест поколения са управлявали семейното заведение от 1856 г. Номиналната входна такса включва безплатна бутилка руса бира Bruges Zot или високо съдържание на алкохол Straffe Hendrik. Посетителите могат да опитат други сортове в бара или ресторанта на пивоварната.

4. Базилика на Светата Кръв

https://maps.google.com/?ll=51.208168,3.226722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Основното теглене на Heilig-Bloedbasiliek от 12-ти век, разположено на площад Бург, е фрагмент от плат, за който се смята, че е изцапан с кръвта на Христос. Легендата разказва, че реликвата е получена по време на Втория кръстоносен поход в Йерусалим. Затворена в кристален флакон, поставен в украсен със злато цилиндър, той се показва всеки петък в сребърна скиния в силно ремонтирания параклис на горния етаж, който е украсен със стенописи и прозорци от стъкло. Със своя запазен дизайн и спокойна атмосфера, добре запазеният долен параклис е красив пример за романския архитектурен стил.

3. Камбанария на Брюж

https://maps.google.com/?ll=51.208332,3.224722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази средновековна камбанария датира от 1240 г., построена по времето, когато Брюж е основен играч в платната индустрия. Той е възстановен, след като е унищожен от пожар 40 години по -късно, като през следващите векове са възникнали и други пожари. Камбаните и до днес се чуват от кулата. Изкачването на 366 стъпалото до часовника на камбанарията възнаграждава посетителите с панорамна гледка към града.

2. Маркт на Брюж

https://maps.google.com/?ll=51.208500,3.224440&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Малко европейски площади могат да се похвалят с толкова тротоарни кафенета, магазини и архитектурни съкровища, колкото главният площад в Брюж. От 958 г. този извънгабаритен площад е основният пазар и административен център на града. Докато повечето от сградите, които стоят днес, датират от 19-ти век, камбанарията от 13-ти век, известна като Belfort, все още звъни часовете. Много от фронтонните сгради, които се намират на запад и север от страната на площада, са реконструкции на традиционни гилдийски зали. В Markt се предлагат разходки с конски карети за половинчасови обиколки.

1. Канали на Брюж

https://maps.google.com/?ll=51.216667,3.233333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Поради каналите си Брюж често е наричан „Северната Венеция“. През Средновековието река „Reie“ се е превърнала в мрежа от канали, които са позволили на търговците да донесат продуктите си в големите водни зали на пазара. В днешно време разходка с лодка по тези известни канали предоставя чудесен начин да видите някои от най -красивите места в Брюж. От всички канали, Groenerei („зеленият канал“) е най -романтичният. Най -добре се вижда от Peerdebrug (Конски мост); гледайки към Meebrug, каналът е облицован с дървета и пълзящи дървета, елегантни имения от 17-ти век и богаделници и увенчан с катедралната кула.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: