Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

The Додеканези острови се простират през Егейско море, оставяйки след себе си села с картички. Додеканесът се състои от 12 основни острова плюс още 150 острова; населени са само 26 острова. Пътуващите, които се интересуват от гръцката митология и древните руини, ще имат ден на полето тук. Островите също са идеална дестинация за тези, които искат да се отпуснат в по -малко пренаселени дестинации, където могат да се разходят, да се разходят по каменисти плажове и да усвоят цветна местна култура.

11. Нисирос

https://maps.google.com/?ll=36.583332,27.166668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Нисирос започва живота си като вулкан, който след 130 000 години все още е активен, но не изригва. Има някои пясъчни плажове, но по -голямата част от бреговата ивица е скалиста. Той е популярен като място за лятна ваканция, чрез пътниците не трябва да очакват петзвезден лукс. Мандраки е столицата и пристанището на острова. Къщите тук са направени от вулканични скали и изолирани с пемза. Островът съдържа много православни християнски църкви, както и манастири, най -големият от които е Panagia Spiliani, който е до средновековен замък, построен от Knights Hospitalier през 14 век. Пътуващите може да искат да опитат традиционната островна напитка сумада, която има вкус на бадеми и е безалкохолна.

10. Кастелоризо

https://maps.google.com/?ll=36.150002,29.583332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кастелоризо е най -малкият от Додеканезите, но не се заблуждавайте от неговия размер. Това е спокоен остров, с живописни селски сгради до брега. Тъй като е слабо населен, това е добро място да се насладите на биологичното разнообразие на природата, включително водни костенурки и тюлени монархос. Само с около 200 жители, Кастелоризо е известен като „червения замък“ след древен замък, рицарите на Свети Йоан, построен от цветни скали. Живописното село Кастелоризо е единственият населен район на острова. Той предлага калдъръмени алеи и традиционни цветни имения с дървени и железни балкони.

9. Халки

https://maps.google.com/?ll=36.233334,27.566668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Халки, най -малкият от населените острови Додеканес, има по -малко от 500 жители. Известен също като Chalki, много от жителите му са мигрирали в Тарпон Спрингс, Флорида през миналия век. Те оставиха след себе си руините на средновековен замък, който все още съдържа оригинални стенописи. Островът няма естествено водоснабдяване - цялата вода трябва да се внася от Родос или да се съхранява в цистерни, когато вали. Нимпорио е единственото село и главно пристанище на острова. Островът е управляван от всички - от римляните до турците до италианците и гърците. Туризмът е основната му индустрия, като риболовът е на второ място.

8. Астипалая

https://maps.google.com/?ll=36.549999,26.350000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Astypalaia е свързана с гръцката митология, тъй като Astypalaia е жена, отвлечена от прикрит Посейдон. Чора е столицата и пристанището на острова. Това е един от най -живописните градове в Егейско море, кацнал върху скала, която напредва в морето, образувайки два залива. На върха е замъкът на Чора, извисяващ се над града. По едно време замъкът Керини беше короната на града, въпреки че камъните от него са били използвани за изграждане на къщи. Музей близо до старото пристанище съдържа колекция от неолитна керамика. Древно гробище съдържа останки от кърмачета и малки деца в керамични урни; се смята, че гробището датира от 750 г. пр.н.е. Други древни религиозни руини могат да бъдат намерени по целия остров. Други римски руини, като баня с мозаечен под, могат да бъдат намерени на острова.

7. Сими

https://maps.google.com/?ll=36.583000,27.833300&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сими е най -живописният остров със сгради, простиращи се от брега нагоре по планините. Основният му град, наричан обикновено със същото име като самия остров, е едно от най -впечатляващите пристанища на гръцкия остров с елегантни имения по склоновете на хълм. Една от ключовите забележителности на острова е манастирът на Архангел Михаил Панормитис, който все още се използва от монаси и който привлича посетители от цял свят. Само град Сими е дом на 13 църкви. Островът е популярен сред туристите, но посетителите с повече време може да искат да наемат лодка, за да посетят уединен плаж.

6. Лерос

https://maps.google.com/?ll=37.150002,26.850000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Лерос е чудесно място за пътешественици, които просто искат да се отпуснат, да направят малко гребене на плажа и да се потопят в местната култура. Релаксацията започва с 11-часово пътуване с ферибот от Пирея, въпреки че пътуващите, които бързат, могат да вземат 45-минутно пътуване със самолет от Атина. Островът има интересна история, тъй като през вековете е бил управляван от византийци, италианци, германци и гърци, наред с други. Пристанището му отстъпва само на Крит по броя на бомбардировките през Втората световна война. Може би ключовата туристическа атракция е средновековният замък на рицарите на Свети Йоан. Домакините на острова предлагат просто настаняване и разнообразни таверни.

5. Патмос

https://maps.google.com/?ll=37.316666,26.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Патмос, един от най -северните Додеканес, може да няма много хора - общото население на острова е около 3000 - но има значителна религиозна история. Споменато е в библейската книга Откровение, когато Йоан от Патмос е получил откровение от Исус. Много обекти на острова са свързани с Йоан, което прави Патмос добра дестинация за религиозно поклонение. Християнските обекти включват манастира на Свети Йоан Богослов и пещерата на Апокалипсиса, където Джон имаше своето видение. Археологическите останки датират от 2000 г. пр.н.е. Най-голямото село, както и столицата и пристанището на острова, е Skála, където посетителите ще намерят квартири и таверни с прясна риба сред сградите, използвани от италианците по време на италианското управление на Додеканеските острови.

4. Калимнос

https://maps.google.com/?ll=36.983299,26.983299&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пътуващите, които търсят по -активна почивка, може да се насочат към остров Калимнос за малко туризъм и скално катерене. Пътуващите обаче трябва да са опитни катерачи, които да се справят с трудния терен. За разлика от някои от съседите си, островът е сравнително зелен, пътищата му са облицовани с розови олеандри, контрастиращи с блестящо синя вода. Калимнос има богата история в гмуркането с гъба. Болест обаче унищожи гъбите в морето, но островът все още празнува своето „злато“ с фестивал на Спондж седмицата, който се провежда седмицата след Великден. Поради скалистите терени островът има малко земеделие, въпреки че е известен със своите цитрусови плодове, както и с рисувани шалове или жени.

3. Карпатос

https://maps.google.com/?ll=35.583302,27.133301&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тъй като е по -отдалечен от другите острови в Додеканес, Карпатос е запазил голяма част от своето културно и етническо наследство. Музеят на народното изкуство отразява това наследство. Плажовете са особено популярни сред посетителите, въпреки че не всички острови имат пясъчни плажове или са лесно достъпни. Карпатос има славна история, включително споменавана в Илиада на Омир. Пътуващите, които се интересуват от археология, могат да се насладят на посещение в руините на древни олтари и светилища, някои от които датират от 6 -ти век пр.н.е., включително параклиса на Агия Фотини, раннохристиянска базилика.

2. Кос

https://maps.google.com/?ll=36.849998,27.233334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Характеризира се с дълги ивици чисти, бели плажове и подвижни земеделски земи, богати на грозде, смокини, маслини, царевица и пшеница, остров Кос предлага красиви пейзажи, исторически забележителности и страхотни плажове в спокойна атмосфера. Посетителите могат да разгледат атракции като руините на древен пазар и крепостта от 14 -ти век, построена от рицарите на Свети Йоан Родоски. В очарователния център на града с варосани сгради в град Кос има богат избор от хотели, ресторанти, барове и нощни клубове.

1. Родос

https://maps.google.com/?ll=36.166668,28.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Родос е най -големият от островите Додеканес, който също има най -голямото население от всички острови. Разположен в източната част на Егейско море, той е историческата столица на островите. Помислете за Колос от Родос. Средновековният център на град Родос привлича посетители от цяла Европа. Живописни малки селца и морски курорти могат да бъдат намерени извън град Родос. Островът, който датира от неолита, има много скалисти брегове, докато във вътрешността се отглеждат различни култури като винено грозде, маслини и цитрусови плодове. По едно време градът е бил културен и търговски център на Средиземноморието.

Вижте също: Най -добрите атракции на Родос

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: