Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Едно от най -ожесточените места на Земята, Йерусалим е дом на много от най -важните свещени места на християнството, исляма и юдаизма; богатството на исторически, религиозни и културни забележителности е изумително. Сега част от Израел, Йерусалим се води в продължение на хилядолетия. В един или друг момент мамелюците, османците, християните и мюсюлманите са управлявали, като всеки от тях е оставил своя отпечатък.

Въпреки малкия си размер, Старият град вероятно съдържа повече невероятни туристически атракции, отколкото много страни. Куполът на скалата, църквата на Гроба Господен и Западната стена са само три от удивителните места, на които можете да очаквате да се насладите.

Разходката из древните улици е хипнотизиращо преживяване и поклонниците от всички религии, запушвайки пасажите, само допринасят за опияняващата атмосфера. Специално място като никое друго, Йерусалим трябва да се види, за да му се повярва, такова е богатството на историята в шоуто.

17. Църква на всички нации

https://maps.google.com/?ll=31.779226,35.239628&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена на Елеонския хълм, който гледа към Йерусалим, Църквата на всички нации е важно историческо място. Той съдържа основата, върху която се казва, че Исус се е молил, преди да бъде арестуван.

Докато сегашната църква е осветена през 1652 г., тя всъщност лежи върху основите на две по -стари църкви, като най -ранната датира от 4 -ти век след Христа.

Църквата е кръстена на многото различни страни, които са й дарили различни мозайки и апсиди; всеки от техните гербове вече може да бъде намерен сред изложените дизайни и религиозни мотиви.

16. Порта Яфа

https://maps.google.com/?ll=31.776527,35.227695&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този възхитителен каменен портал е разположен във внушителните стени на Йерусалим и е един от главните входове към Стария град.

Неговата отличителна L форма помогна на защитниците да защитят портата и блоковете с цвят на пясък със сигурност изглеждат непроницаеми.

Датираща от 1538 г., Jaffa Gate се отваря към християнския квартал от едната страна и арменския квартал от другата и ще откриете постоянен поток от пешеходци, изливащи се под древната й арка.

15. Еврейски квартал

https://maps.google.com/?ll=31.776112,35.232224&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че част от еврейския квартал е бомбардиран и разрушен по време на арабо -израелската война през 1948 г., голяма част от него е възстановен, което му придава по -ново усещане от много други части на града.

Това не означава, че няма много исторически и религиозни обекти - Западната стена и синагогата Хурва се намират тук, наред с други важни забележителности.

Скитането из еврейския квартал е прекрасен начин да прекарате известно време и посетителите определено трябва да се насочат към атмосферната търговска улица Кардо, построена още през римско време.

14. Дамаска порта

https://maps.google.com/?ll=31.781639,35.230499&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в северозападните стени на града, Дамаската порта е един от главните входове към Стария град на Йерусалим. Със сигурност е впечатляващо да се гледа с прекрасните му частици и двете кули, които го ограждат.

Построен през 1537 г., сегашната порта е преживяла множество войни и нашествия. Разкопките показват, че тук е имало порта още през 130 г.

Преминаването през него е невероятно преживяване, докато следвате стъпките на толкова много хора, дошли преди вас, а разходката по укрепленията предлага страхотна гледка отгоре.

13. Елеонска планина

https://maps.google.com/?ll=31.778334,35.243889&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен точно пред Стария град, Елеонският хълм гледа към Йерусалим. От хълма има невероятна гледка към Храмовия връх и блестящия Купол на скалата.

Освен живописно място, то е и историческо и религиозно място; той е дом на голямо еврейско гробище и тук -там могат да се видят и множество църкви, като красивата Руска православна църква.

Най -старото постоянно използвано гробище в света, Елеонската планина определено си заслужава да се провери, ако имате време.

12. Кулата на Давид

https://maps.google.com/?ll=31.776112,35.227779&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Известна от някои като цитаделата на Йерусалим, кулата на Давид предлага някои от най -добрите гледки към Стария град и е очарователно място за посещение. Някои от археологическите находки датират от повече от 2000 години.

Забележително добре запазена, сегашната цитадела датира от мамелюкско и османско време и е построена върху много по -стари укрепления.

На място се намира Музеят на кулата на Давид, предлагащ интересен поглед към над 4000 години история на Йерусалим чрез интерактивни изложби, холограми и карти.

11. Виа Долороза

https://maps.google.com/?ll=31.779400,35.232071&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Смята се, че е била улицата, по която Исус е ходил по време на разпятието си, подходящо нареченият „Пътят на скръбта“ е историческа улица, която минава през Стария град на Йерусалим.

Започвайки от Лъвската порта, поклонниците и туристите могат да проследят стъпките на Христос, завършвайки в църквата на Гроба Господен, където се смята, че Исус е бил разпнат.

Via Dolorosa е маркирана с девет станции, изобразяващи различни части от пътуването му; има още пет в самата църква. Всеки петък има шествие по маршрута. Участието в него наистина ще ви накара да се почувствате сякаш сте се върнали назад във времето.

10. Куполът на скалата

https://maps.google.com/?ll=31.778000,35.235401&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на върха на Храмовия връх, Куполът на скалата блести на слънце и е признат по целия свят. Това е една от най -известните забележителности на Йерусалим.

Построен между 688 и 691 г., храмът е дом на каменна плоча, от която мюсюлманите вярват, че пророкът Мохамед се е възнесъл на небето.

Докато само мюсюлмани се допускат вътре, външната страна на Купола е впечатляваща. Яркосините мозайки покриват стените, а емблематичният позлатен купол седи отгоре и гледа към Ерусалим.

9. Тунели на Западна стена

https://maps.google.com/?ll=31.777000,35.234501&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Дългата и бурна история на Йерусалим е видяла града разрушен и възстановяван многократно, което означава, че голяма част от него е построен върху и от развалините и руините на сгради, които са дошли преди тях.

Като такива, множество тунели се провират под Стария град. Обиколка с тунели на Западната стена предлага на посетителите възможността да се върнат във времето на втория храм и да изследват участък от този очарователен подземен свят.

В непосредствена близост до Западната стена, тунелите са тесни и малко клаустрофобични, но си заслужават да се проверят за богатството на изложената история.

8. Пазар Махане Йехуда

https://maps.google.com/?ll=31.785557,35.212223&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този оживен пазар, който съществува от османско време, е много забавен за посещение. Безбройните цветни сергии са натоварени с всичко - от плодове и зеленчуци до сладкиши и пресен сок.

Предлагайки автентичен поглед върху живота в Светия град, пазарът Махане Йехуда има многобройни раздели; някои алеи са дом на касапини, докато други са домакини на продавачи на дрехи и кафе.

През нощта пазарът се трансформира и много хора идват тук заради страхотните си ресторанти и барове.

7. Град Давид

https://maps.google.com/?ll=31.773611,35.235558&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Друга атракция, която е затънала в противоречия, тъй като сега е в незаконно израелско селище, градът на Давид е един от най -важните археологически обекти в Йерусалим.

Разположен точно извън Стария град, именно тук цар Давид за първи път построява град Йерусалим. Сред развалините и скалите има два древни каменни тунела, по които можете да се разхождате.

Приключенските пътешественици ще харесат тунела на Хезекиал, който някога е бил водоносен хоризонт. Понякога водата стига до коленете ви, докато вървите по тъмно с факла в ръка.

6. Градината на градината

https://maps.google.com/?ll=31.783854,35.229977&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тази прекрасна скална гробница датира от VIII-VII в. Пр. Н. Е. И някои християни вярват, че там е погребан Исус и по-късно възкръсна от мъртвите.

Следователно много поклонници и туристи идват да посетят спокойните градини, в които се намира, въпреки че все още остава приятно тихо място далеч от тълпите, които запушват древните улици на Стария град.

Разположен в непосредствена близост до зловещо наречения Черепен хълм, има много дебати дали Исус наистина е погребан тук, но във всеки случай си заслужава да бъде посетен.

5. Храмовата планина

https://maps.google.com/?ll=31.777971,35.235806&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Почитан през вековете и от трите аврамически религии, Храмовият връх се намира в сърцето на Стария град и е едно от най -ожесточените парчета земя в света.

Съдържаща джамията Ал Акса, това е третото най -важно място на острова и най -святото място в юдаизма. Именно тук са издигнати Първият и Вторият Храм.

Скитането по древните варовикови настилки на огромния комплекс, ограден с кипарисови дървета, е мирно дело, въпреки хилядолетията на конфликти, които го измъчват. Най -важното е да видите Купола на скалата със своя емблематичен златен купол, блестящ на слънце.

4. Яд Вашем

https://maps.google.com/?ll=31.774166,35.175556&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Движимо и емоционално място, посещението на Яд Вашем е задължително, когато сте в Йерусалим. Това е официалният паметник на Израел на онези, които са били брутално убити по време на Холокоста.

Разположен по склоновете на планината Херцл, възпоменателното място съдържа Мемориалния музей на Холокоста, който ще ви преведе през ужасяващите зверства, извършени от нацистите. Виждането на всички снимки на загиналите в „Залата на имената“ е нещо, което никога няма да забравите.

Докато много от изложените аудио, видео и предмети са шокиращи, точно толкова много символизират прераждането и експозицията „Вечният огън“ е перфектен пример за това.

3. Църква на Гроба Господен

https://maps.google.com/?ll=31.778334,35.229721&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Смята се, че това е мястото, където Исус е бил разпнат и по -късно възкръсна от мъртвите, Църквата на Гроба Господен съдържа две от най -свещените места на християнството. Неговият мрачен, атмосферен интериор определено заслужава посещение, когато сте в Йерусалим.

Препълнена с поклонници и туристи, църквата се управлява от няколко християнски деноминации, които неохотно споделят отговорността помежду си. Осветена през 335 г. сл. Хр., Църквата е била повреждана, разрушавана и възстановявана многократно през вековете

Влизането в църквата, след като сте се скитали през древния каменен двор, е незабравимо преживяване. Въпреки тълпите, това е странно спокойно място за посещение. Виждането на светилището Едикул, в което се намира празната гробница на Исус, със сигурност ще изпрати тръпки по гръбнака ви.

2. Музей на Израел

https://maps.google.com/?ll=31.772379,35.204525&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Открита през 1965 г., фантастичната колекция на Израелския музей обхваща над 5000 -годишна история и основният й фокус е върху изкуството и археологията.

Разхождайки се из археологическите галерии, ще откриете богатство артефакти, открити в региона, и са представени предмети от ислямския свят, Близкия изток, Италия и Гърция. Известните свитъци от Мъртво море са само един от акцентите; вглеждането в древните библейски ръкописи е впечатляващо преживяване.

Еврейското изкуство и житейското крило на музея е също толкова интересно за посещение. Тук можете да научите много за еврейската култура и традиции, като булчински и погребални практики.

1. Западна стена

https://maps.google.com/?ll=31.776667,35.234165&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -святото място в юдаизма е завладяващо за посещение и има електрическа атмосфера, докато православните евреи се люшкат напред -назад, молейки се при Западната стена.

Поддържайки едната страна на Храмовия връх, сега районът действа като синагога де-факто. Често е известен като Стената на плача, тъй като евреите през вековете са идвали тук, за да оплакват разрушението на Храма през 70 г. сл. Н. Е.

Задължително посещение, когато сте в Йерусалим, посетителите могат да се отбият до обособените места за поклонение и сами да изпитат опияняващата атмосфера. Можете дори да напишете молитва и да я пъхнете в пукнатините между камъните на огромната, бяла, скална стена.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: