Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Русия е огромна държава. Обхващащ 11 часови зони чак от Европа и балтийския анклав Калининград, до най -отдалечената източна част на Азия, този обширен континент на държава обхваща републики, автономни държави, федерални субекти и региони, всяка с различни култури, езици и етнически групи .

Тази страна е изминала дълъг път от малкото княжество, което е Москва - първо, побеждавайки местните съперници, прогонвайки ханствата от Кавказ, а след това завладявайки Сибир, има много история, натрупана в Русия. Неговите малки градове и села се характеризират с кремли и крепости, църкви и манастири, някои все още удивително изработени от дърво и всички те са ясно изразени руски.

И въпреки че има галони кандидати за най -живописните малки градове в Русия - прибрани в хълмове, седнали в безкрайни тревни равнини, спящи до реки - ето няколко, които със сигурност отговарят на сметката.

14. Свияжск

https://maps.google.com/?ll=55.770279,48.652779&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Очарователно компактният и живописен островен град Свияжск се намира на историческия пресечен пункт на Волжките и Копринените пътища, което означава, че това е стратегическа зона, която Иван Грозни да защити, когато основава града през 1551 г.

Крепостта е изпратена парче по парче надолу по река от Углич и е построена само за четири седмици. Катедралата „Успение Богородично“ тук може да се похвали с някои от най -добрите образци на източноправославни стенописи в цяла Русия.

13. Углич

https://maps.google.com/?ll=57.533333,38.333332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Предполага се, че Углич датира от 937 г., макар че за първи път се споменава през 1148 г. Както е типично за някои от по -исторически изявените руски селища, кремълът (свободно означаващ „замък“ или „цитадела“) е голям привличане на Углич.

Именно тук през 1591 г. наскоро починалият 10-годишен син на Иван Грозни беше намерен с прерязано гърло, след като бе заточен в града; смъртта обаче беше определена като случайна и камбаните, които съобщиха новината, бяха „заточени“ в Тоболск, Сибир. Сградите без изгнание включват много, много църкви, една от които е зашеметяващата бяла църква Успение Богородично, датираща от 1628 г.

12. Кирилов

https://maps.google.com/?ll=59.849998,38.383331&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Туристическа атракция от съветско време, град Кирилов е много известен с едно по-специално: масивният Кирило-Белозерски манастир, основан през 1397 г. Градът е израснал около самия манастир, който в крайна сметка обхваща 12 църкви и най-вече изящна катедрала Успение Богородично, заобиколена от триетажни крепостни стени.

Градът край езерото е атрактивен, с естествената среда, която да изследвате през топлите месеци, да не говорим за манастира - бивш най -големия и най -важен в Северна Русия.

11. Шлиселбург

https://maps.google.com/?ll=59.950001,31.033333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Градската крепост Орешек, първоначално е построена от дърво през 1323 г., разрушена от шведския крал Магнус IV и възстановена като могъщата внушителна каменна крепост, с която Шлиселбург е известен днес през 1352 г.

Самият град, чието име на немски означава „ключова крепост“, разположен на брега на река Нева срещу Орешек, е основан през 1702 г. от Петър Велики. Самият център на града е зашеметяващ стар град с шепа църкви от 18 -ти век за разглеждане.

10. Ростов

https://maps.google.com/?ll=57.183334,39.416668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Известен като Ростов Велики (Ростов Велики), за да го отличи от град Ростов на юг, този град може да се похвали с вероятно - и често цитиран като - най -добрият кремъл извън Москва. Част от високо цененият Златен пръстен - пътека от наследство и история, която се движи приблизително североизточно от Москва - градове като този често се описват като музеи на открито поради масите от история, които се предлагат.

Подходящо, Ростов се споменава за първи път през 862 г. сл. Хр. Спасо-Яковлевският манастир вътре в кремля изглежда особено невероятен, когато се гледа от езерото Нерон, на чиито брегове стои градът.

9. Сортавала

https://maps.google.com/?ll=61.700001,30.666668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Почти на границата с Финландия, Сортавала е основана от шведи през 1632 г. и е била част от Финландия до Втората световна война. Това е най -близкият град до зашеметяващия Валаам - островен архипелаг, осеян с исторически манастири и скитове в северния край на Ладожкото езеро.

Освен очевидното привличане на тези около 50 острова, до които може лесно да се стигне от града с ферибот, градът е чудесно място да опитате карелската култура - включително и вкусната храна (опитайте калитките), които, нека бъдем честни , винаги е важна част от пътуването.

8. Осташков

https://maps.google.com/?ll=57.150002,33.099998&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Това се счита за един от най -добрите провинциални градове в Русия, с улици, разположени в съответствие с неокласическото планиране на архитект Иван Старов от 18 -ти век. Местните забележителности включват цял набор от църкви, които варират от обителта Житни от средата на 18 век до красивата църква Възнесение Господне, построена през 1689 г., с изглед към езерото Селигер.

Неговите сгради и разположението им по бреговете на езерото правят Осташков привлекателно място. На близкия остров Столби се намира известният манастир Нилов от 16 век, един от най -големите и по -рано най -важните в Русия.

7. Стари Изборск

https://maps.google.com/?ll=57.710304,27.859278&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Това село близо до естонската граница определено е древно - всъщност името Стари Изборск означава „стар Изборск“, което е подходящо, откакто е основано през 862 г. сл. Хр. Разрушената каменна крепост в града е основната атракция на това заспало селище и включва църквата „Свети Никола“ от 14 -ти век.

В комбинация с няколко музея, Изборск прави интересна историческа спирка. Пътека от крепостта води до Городищенското езеро, спокойно място за размисъл върху селския живот на това очарователно село.

6. Светлогорск

https://maps.google.com/?ll=54.950001,20.150000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Основан от самбийците, едно от първоначалните пруски племена, през 1258 г., този крайбрежен град преди това е бил на германска територия и е известен с немското си име Раушен. Този град и цялата Калининградска област обаче попаднаха в съветски ръце след Втората световна война, но Светлогорск беше относително недокоснат от войната и така се отличава с много старинен пруски чар.

Когато пруският крал Фредерик Уилям IV посещава през 1840 г., той нарежда да се направи по -красив морският насип на града и точно това се случва: изпълнено със стари, красиви немски къщи и разположено в залесена местност, Светлогорск остава спокоен, привлекателен курорт град.

5. Пльос

https://maps.google.com/?ll=57.450001,41.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Спокойствието на Пльос беше отбелязано от художника „пейзаж на настроението“ Исак Левитан, който често използваше града като тема. Основан през 12 век, той е разрушен от мародерски монголи през 1238 г., след което е укрепен като граничен пост на Москва през 1410 г.

Най -старата част на града се намира до река Волга на Торговая площад („Площад Торговая“), където ще видите укрепленията на старата крепост, красиво блестящата, наскоро реновирана църква Възкресение Христово и стари пазарни щандове. В града има и зашеметяваща дървена църква, построена през 1699 г. - и, разбира се, ще намерите музей, посветен на всичко Исак Левитан.

4. Вятское

https://maps.google.com/?ll=57.865555,40.263889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Датирано от 1502 г., това село на 300 километра от Москва официално е едно от най -красивите села в Русия. Това вероятно се дължи на много любезната намеса през 2007 г. на бизнесмена Олег Жаров, чиято инвестиция помогна за обновяване на голяма част от сградите на града.

Сега цветно и девствено, мъничко Вятское може да се похвали с много музеи и атракции по историческите си улици. Всъщност прозвището му е „село, което искаше да бъде град“ поради количеството неща, които да се възхищават в града.

3. Есо

https://maps.google.com/?ll=55.927685,158.701920&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С цяла пустиня от природа на прага си, прекрасният малък Есо е основан от евенки, мигриращи от Саха през 19 век. Днес това е една от най-добрите дестинации за независими пътешественици по далечния и див полуостров Камчатка: пешеходните пътеки се простират в околния национален парк Бистрински, с наблизо маршрути за конна езда и кучешки шейни.

Горещи извори също изобилстват - те дори се използват за отопление на домове. В града има музей на мечките. Този тих град с дървени вили, известен като „Камчатка Швейцария“, е толкова чист и поддържан, колкото и топъл и приветлив.

2. Каргопол

https://maps.google.com/?ll=61.500000,38.933334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Това някога е бил един от най-богатите градове в Русия, нарастващ особено в средата на 16 век; той се намира на древен търговски път по река Онега между Москва и областната столица Архангелск (единственото пристанище за Москва по това време). За първи път записан през 1146 г., сега Каргопол е очарователно сънлив крайречен град с привидно повече църкви, отколкото хора - има десетки за избор, повечето вековни и спортни уникални каменни резби.

Той граничи с Национален парк Кенозерски, биосферен резерват, който може да бъде посетен от града и обхваща историко-културен комплекс от дървени църкви, както и зашеметяващи езера и канали, с няколко установени пътеки за разходка.

1. Суздал

https://maps.google.com/?ll=56.433334,40.433334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Това е един от най -старите - и някога най -важните - градове в Русия, датиращи от 11 век. През 12 век той се превръща в столица на Владимирско-Суздалското княжество, като Москва е само малък град-сателит. Като такива има много исторически паметници в този сега малък град - има средновековния Суздалски Кремъл и неговата катедрала Рождество Христово, за да назовем само няколко.

Със своите подвижни зелени полета и мързелива река, Суздал вероятно е искрящият скъпоценен камък на известния руски Златен пръстен, като нещо от руска приказка.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: