Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Ако имате интерес да разгледате замъци, първата ви мисъл може да е да резервирате пътуване до Англия или Германия. Но помислете вместо това да посетите Чехия. Тази малка държава всъщност е най-гъстата в замъка в света и може да се похвали с повече от 2000 такива структури. Добра отправна точка за разглеждане на замъци в Чехия е Прага. Някои от най -добрите и интересни замъци в страната могат да бъдат намерени в прекрасната провинция около този красив столичен град.

6. Замъкът Кост

https://maps.google.com/?ll=50.490276,15.135000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

За разлика от други замъци близо до Прага, Кост не се намира високо на хълм. Вместо това той е построен дълбоко в средата на гъста гора, за да го предпази от потенциални врагове. Името на замъка означава кост и се смята, че това е препратка към каменните му стени, за които се твърди, че са твърди като кост. Замъкът Кост, построен някъде след 1370 г., се счита за най -добре запазения готически замък в Чехия. И днес можете да обиколите териториите и да видите много интересни функции, включително камерата за изтезания на замъка Кост. Замъкът също е домакин на редица културни събития, като средновековни турнири, през цялата година.

5. Замъкът Кокорин

https://maps.google.com/?ll=50.440277,14.576667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен високо на стръмен хълм, с изглед към долината Кокорин, този замък първоначално е построен около 1320 г. по заповед на Хинек Берка от Дубе. В продължение на много години тази средновековна крепост е била дом на редица благороднически семейства, но до 16 -ти век тя е била разрушена. Всъщност император Фердинанд III поставя замъка Кокорин в т. Нар. „Прокълнат“ или „проклет“ списък след Тридесетгодишната война. Това бяха замъци, които вече нямаше да се поддържат. В резултат на това състоянието на Кокорин се влоши още повече. За щастие през 1894 г. Вацлав Спейсек решава да обнови останалото от замъка Кокорин.

Днес можете да се насладите на обиколки с екскурзовод на този замък, който включва разходка по терасата на замъка. Срещу допълнително заплащане можете също да се изкачите до кулата на замъка, за да се насладите на гледка към красивия природен резерват, в който се намира този замък.

4. Замъкът Чески Щернберк

https://maps.google.com/?ll=49.814999,14.926667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Този внушителен замък, който седи на висок бряг с изглед към река Сазава и едноименното село, се смята от мнозина за един от най -добре запазените средновековни замъци в Чехия. През годините замъкът Чески Щернберк - който за първи път е построен през 1241 г. - няколко пъти е сменял собствеността си. Но днес този замък отново е в ръцете на хората, които са го притежавали, когато е основан за първи път - House Sternberg. Ако решите да посетите Чески Щернберк, не забравяйте да потърсите колекция от редки и необичайни медни гравюри, които изобразяват историята на Тридесетгодишната война.

3. Замъкът Звиков

https://maps.google.com/?ll=49.437000,14.188500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Тъй като замъкът Звиков се намира високо на нос с изглед към сливането на реките Отава и Вълтава, той може да се похвали с абсолютно великолепна гледка. Някога в нея са се помещавали и Короновите бижута. За съжаление този замък, основан през първата половина на 13 век, падна в тежки времена. И към 40 -те години на миналия век той е почти в руини. За щастие, той е спасен от семейство Шварценберг, което през 1880 -те години инвестира необходимото време и пари, за да върне замъка в предишната му слава. В допълнение към „обикновените“ обиколки, замъкът Звиков предлага и обиколки с призраци на тази предполагаема призрачна структура.

2. Замъкът Кривоклат

https://maps.google.com/?ll=50.037777,13.872500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Докато се приближавате до великолепния замък Кривоклат, не се изненадвайте да се почувствате така, сякаш току -що сте влезли в приказка. Този готически замък всъщност е толкова омайващ, че е използван като декор за няколко филма. Замъкът Кривоклат, който се намира в силно залесената защитена ландшафтна зона на Кривоклатско, е построен в края на 13 век и някога е бил кралската ловна хижа на Карл IV.

Днес това е един от най -старите и важни замъци в Чехия. Това е и вторият най -посещаван замък в страната. Сред интересните сайтове, които ще видите, ако решите да обиколите замъка Кривоклат, е подземие, както и инструменти за изтезания и библиотека, която съдържа повече от 52 000 тома. Този замък също е дом на отлична колекция от готически картини и скулптури. Замъкът Кривоклат е отворен от април до октомври, с изключение на понеделник.

1. Замъкът Карлщайн

https://maps.google.com/?ll=49.939445,14.188056&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един поглед към Карлщайн, основан през 1348 г., бързо ще разберете защо е най -посещаваният замък в Чешката република. Построен от чешкия крал и римския император Карл IV на хълм с изглед към река Берунка, този огромен готически замък е просто великолепен. Той също е построен като кралска съкровищница и там се съхраняват бижутата на короната на Свещената Римска империя. Тук се съхраняват и други съкровища, включително бохемските/чешките коронови бижута и свещените реликви.

Разположен на 29 км (18 мили) югозападно от Прага, този красив замък, който е възстановен в първоначалното си средновековно състояние, съдържа няколко области, които трябва да се видят, включително параклиса „Свети корен“, който е известен със своите скъпоценни камъни.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: