Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Не е чудно, че Ню Мексико се нарича Страна на омагьосване. Независимо дали изследвате древни руини, пазарувате сребърни и тюркоазени бижута или просто се наслаждавате на непрекъснато променящите се цветове на небето при залез слънце, Ню Мексико хвърля своя чар върху всеки посетител.

С разнообразни пейзажи, вариращи от червени скални меси до заснежени планини, Ню Мексико капсулира всички геоложки особености, които привличат посетители на американския югозапад. Никоя друга държава обаче няма такава уникална палитра от светли цветове, поради което толкова много художници наричат Ню Мексико дом.

Претендирани от коренните американци, испанците и мексиканците, преди да станат държава през 1912 г., малко места имат история, която също е толкова богата на културно разнообразие. Преглед на най -добрите места за посещение в Ню Мексико:

10. Много голям масив

https://maps.google.com/?ll=34.078751,-107.618286&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На запад от Сокоро в центъра на Ню Мексико се намира Националната радиоастрономическа обсерватория с много голям масив, където 27 гигантски антени се комбинират, за да образуват един радиотелескоп. На височина от почти 7000 фута (2100 метра) над морското равнище, подходящо нареченият масив е помогнал на астрономите да направят ключови наблюдения за явления като черни дупки, квазари и космически газове.

Музей, магазин за подаръци и театър са отворени за обществеността целогодишно. Самостоятелните обиколки позволяват на посетителите да получат по-отблизо антените с форма на чиния, а обиколките с водач са на разположение и първата събота на всеки месец.

9. Жилища на Гила Клиф

https://maps.google.com/?ll=33.227222,-108.272217&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Построени през 13 -ти век от предците Puebloans от района на Mogollon, жилищата на Gila Cliff са основната атракция на този национален паметник. Древните жилища бяха издълбани в 6 естествени пещери на стената на каньона и разделени на помещения с камъни и хоросан, извадени от пода на каньона на 180 фута (55 метра) по -долу.

Стъпки, скали и стълби водят посетителите в пещерите, които съдържат общо 42 стаи. Походите са популярно занимание и в залесения парк. В близост до центъра за посетители се намират няколко популярни горещи извора.

8. Живописна железопътна линия Cumbres-Toltec

https://maps.google.com/?ll=36.900002,-106.583336&z=13

(ВИЖ КАРТА)

За пътуващите, които искат да се насладят на комфорт с гледка към някои от най-впечатляващите пейзажи на Ню Мексико, няма по-добър вариант от пътуване на борда на историческата живописна железопътна линия Cumbres-Toltec. Построена през 1880 г., най-високата теснолинейна парна железопътна линия в страната минава на 64 мили (103 км) между град Чама и Антонио, Колорадо, преминавайки през прохода Кумбрес висок 10 000 фута (3 000 метра) и през дефилето Толтек . Предлагат се и двучасови пътувания от Chama до Cumbres Pass. Пътниците могат да избират автобуси, луксозни или салонни автомобили и всеки е добре дошъл да се наслади на гондолата на открито.

7. Национален паметник Bandelier

https://maps.google.com/?ll=35.778889,-106.321114&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Обхващащ каньони и меса, Националният паметник Bandelier е бил дом на прародителите на Пуеблоан между 1150 и 1550 г. сл. Хр. Разположен във каньона Фрийолес южно от Лос Аламос, паметникът има широк спектър от възстановени и неразкопани руини, музей, показващ археологически артефакти и зона в пустинята което включва 70 мили (110 км) пешеходни пътеки.

Пътеката Main Loop с дължина 2 мили минава покрай известните скални къщи, където посетителите могат да се катерят по стълби, за да достигнат малки ниши, разположени на 140 фута (40 метра) над пода на каньона. Посетителският център е оборудван с маси за пикник, тоалетни и паркинг.

6. Национален паметник на Белите пясъци

https://maps.google.com/?ll=32.779720,-106.171669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -необичайните пейзажи в Ню Мексико, Националният паметник на Уайт Сандс обхваща огромна площ от пясъчни дюни в югоизточната част на щата. Пясъците се състоят от 8 милиарда тона гипсови кристали, издухани за милиони години от ефимерно езеро, богато на минерално съдържание, разположено в западната част на Паметника.

Добре маркираният Dunes Drive с дължина 16 мили (26 км) близо до центъра за посетители включва обособени зони за паркиране, където посетителите могат да спрат и да разгледат дюните. Предлагат се и дневни и вечерни разходки, ръководени от рейнджър през дюните.

5. Албукерке

https://maps.google.com/?ll=35.110703,-106.609993&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен близо до центъра на Ню Мексико, Албакърки е най -населеният град на щата и една от най -старите му общини. Основан на брега на Рио Гранде през 1706 г., градът е най -известен днес като мястото на Международната балонна фиеста, която се провежда всяка година през октомври.

Новият музей на балоните включва експонати за историята на балонирането, докато Музеят за история и изкуство в Албакърки изследва културното минало на града. Близкият трамвай Sandia Peak отвежда посетителите на 15-минутно пътуване до гребена на планината Sandia.

4. Каньон Чако

https://maps.google.com/?ll=36.060001,-107.970001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в северозападната част на Ню Мексико, Националният исторически парк Chaco Canyon може да се похвали с най -обширната колекция от древни руини пуебло в Съединените щати. Между 900 и 1150 г. сл. Н. Е., 15-километровият участък от каньона е бил центърът на цивилизацията на родовия народ Пуеблоан, известен преди като Анасази. Блокове от пясъчник и дървен материал бяха изтеглени от големи разстояния, за да се построят структури с височина до четири етажа, а последните археологически находки предполагат, че са построени така, че да се приведат в съответствие със слънчевите и лунните цикли.

Посетителите трябва да се движат по черни пътища, за да стигнат до каньона. Обиколки, карти и разрешителни за къмпинг се предлагат в центъра за посетители на парка. Една от характерните черти на Chaco е Fajada Butte близо до южния вход. Тази тясна, стръмна стена се издига на около 400 фута (135 метра) над каньона и включва няколко малки скални жилища в по-високите й райони.

3. Карлсбадски пещери

https://maps.google.com/?ll=32.175278,-104.443886&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Карлсбадските пещери са част от обширен пещерен комплекс, разположен в югоизточната част на Ню Мексико близо до град Карлсбад. Едно от най -популярните места за посещение в Ню Мексико, основната атракция на пещерите Карлсбад е Голямата пещера, която съдържа една от най -големите подземни камери в света, известна като Голямата стая.

Голямата стая е лесно достъпна с асансьор от посетителския център или по кратка пешеходна пътека. Веднъж влезли в масивната камера, посетителите могат да се разходят по асфалтирана пътека, за да се любуват на електрически осветени сталактити, сталагмити и естествени басейни.

2. Санта Фе

https://maps.google.com/?ll=35.667221,-105.964447&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Основан от испански изследователи през 1610 г., Санта Фе е един от най -старите градове в Америка и може би един от най -красивите. Това е и столицата на държавата. Строителните норми изискват ново строителство, за да се поддържа „стилът Santa Fe“ на архитектурата pueblo, като се гарантира, че посетителите ще се насладят на живописни гледки от всяко кътче на града.

Културните забележителности на Санта Фе включват музея Дворец на губернаторите, който се помещава в най -старата обществена сграда в страната. Със своята постоянна колекция от 20 000 произведения на изкуството, включително произведения на Ансел Адамс, Джорджия О’Кийф и Франсиско де Гоя, Музеят на изкуствата в Ню Мексико също е задължителна атракция.

1. Даос

https://maps.google.com/?ll=36.393978,-105.576706&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в живописна долина на Скалистите планини близо до Рио Гранде, красотата на малката общност от пуебло в Таос привлича художници в района от стотици години. Много преди градът да привлече светила като романиста Д. Х. Лорънс, художника Джорджия О’Кийф и фотографа Доротея Ланге, племето Тива от индианците Пуебло направи изкуство да изработва фина керамика.

Градът също служи като база за няколко места с „Таос“ на тяхно име, които са част от региона. Най-известният вероятно е Таос Пуебло, северно от града, древноамериканска индийска общност в особено красива обстановка. Ранчос де Таос е малко селце на юг от самия Таос, което се отличава с много сниманата си църква. Ски долината Таос е на около 30 мили (30 км) северно от града в планината Сангре де Кристо. И накрая, Taos Box е част от близкия Рио Гранде, известен със своя превъзходен рафтинг по бяла вода.

Карта на Ню Мексико

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: