Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Столицата на слънчева Португалия, Лисабон, се намира на мястото, където устието на река Тежу се среща с Атлантическия океан. Като туристическа дестинация, крайречният град е толкова богат и разнообразен, колкото и дългата история на страната. От руините на мавритански замък, кацнал върху един от седемте хълма на града, до тротоарно кафене, притиснато до древна стена на Вестгот, останки от цветното минало на Лисабон са навсякъде.

Лисабон с право се гордее с ролята, която изигра по време на Епохата на откритията в Португалия, а паметниците, празнуващи пътуванията на изследователи като Васко да Гама, са сред най -важните атракции в Лисабон. Докато най -старият град в Западна Европа е предприел стъпки за преразглеждане на транспортната си система, модернизиране на центъра на града и обновяване на крайбрежната ивица, очарованието на най -старите квартали на Лисабон привлича най -много посетители.

Карта на атракции в Лисабон

15. Национален музей Азулехо

https://maps.google.com/?ll=38.724445,-9.113889&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Измазани върху конструкции от църкви и магазини до метростанции, цветните керамични плочки, известни като azulejos, се срещат навсякъде в Лисабон. Националният музей на Азулехо описва тяхното архитектурно и културно значение в дългата история на града.

Традиция, която започва през 8-ми век с идването на маврите, изкуството на производството на плочки в Португалия достига своя връх през 16-ти век с въвеждането на оксидни покрития. Експонатите на музея включват отделни плочки, както и сложни стенни панели. Църквата -манастир, разположена в комплекса, съхранява някои от най -сложните образци на изкуството азулехо.

14. Мост Васко да Гама

https://maps.google.com/?ll=38.758900,-9.038700&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Завършен през 1998 г., мостът Васко да Гама е съвременен инженерен подвиг и популярна атракция. Кръстен на най -известния изследовател на Португалия, той е построен, за да облекчи задръстванията в Лисабон. Разпъвайки се на почти 17 км (11 мили) през река Тежу, кабелният мост е толкова дълъг, че строителите му трябваше да вземат предвид кривата на Земята при изграждането му.

Построен за сметка на 1,1 милиарда долара, шестлентовият мост се очаква да издържи повече от век, като гарантира, че посетителите могат да изпитат спиращата дъха архитектура за следващите поколения.

13. Пазар на тайм аут Lisboa

https://maps.google.com/?ll=38.706703,-9.145972&z=18

(ВИЖ КАРТА)

През 2014 г. най -старият пазар на храни в Лисабон се отвори отново като Time Out Market Lisboa след обширно обновяване. Оттогава се превърна в най -популярната туристическа атракция на града.

Повече от 3 милиона посетители се събират всяка година в залата за храна, за да изследват регионалната кухня на Португалия. С 35 павилиона и множество ресторанти, пазарът предлага всичко - от овче сирене от Azeirao до шунка Alentejo и шоколадови бонбони Arcadia.

Хранителите могат да се насладят на приготвени ястия, да опитат лакомства и да купят красиво пакетирани храни, които да си вземат у дома. Пазарът се отваря всеки ден в 10 сутринта, което го прави идеалното място да се насладите на късна закуска или ранна вечеря.

12. Статуята на Кристо Рей

https://maps.google.com/?ll=38.678581,-9.171333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Вдъхновена от емблематичната бразилска статуя на Христос Изкупителя, статуята на Кристо Рей се издига от хълм с изглед към река Таргус. Огромният паметник е построен, за да изрази благодарност към Бог, че позволи на Португалия да избяга от най -тежките ужаси на Втората световна война.

Той е отворен за обществеността през 1959 г. Стоейки с разперени ръце, фигурата на Христос е поставена върху висока арка с правоъгълна палуба за наблюдение в основата. Вътрешен асансьор отвежда посетителите до платформа под краката на фигурата за панорамна гледка към Лисабон, устието на Таргус и моста 25 де Абрил в стил Златна врата.

11. Praca do Comercio

https://maps.google.com/?ll=38.707500,-9.136389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от звездните атракции на брега на центъра на Лисабон, Praca do Comercio е обширен площад, ограден от елегантни сгради от 18-ти век. Португалският Дом Хосе I направи своя дом тук, докато земетресението през 1755 г. не го превърна в развалини.

Местните все още наричат площада Terreiro do Paco или двор на кралския дворец. Паметник с цар на кон доминира в центъра на площада. Голяма триумфална арка, завършена през 1873 г., закотвя северната страна. Хотели, магазини и ресторанти, разположени наблизо, правят слънчевия площад популярна дестинация за посетители, изследващи живописната брегова линия на Лисабон.

10. Паметник на откритията

https://maps.google.com/?ll=38.693607,-9.205719&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Паметникът с открити белокаменни камъни (Padrão dos Descobrimentos) стои като кораб с платна, разгърнати на брега на река Тежу, където започнаха много от най-важните пътешествия на Португалия.

Построен е като паметник на Инфант Дом Енрике, който по -късно става известен като принц Хенри Навигатор. Принцът, който въведе Португалската епоха на открития, е представен на носа на каменната скулптура с други национални герои и изследователи, наредени зад него. Посетителите могат да се возят с асансьор, за да се насладят на гледката от върха на тази забележителност в Лисабон.

9. Museu Gulbenkian

https://maps.google.com/?ll=38.736668,-9.154167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Лисабон служи като седалище на фондация Calouste Gulbenkian, организация с нестопанска цел, финансирана от богатството на покойния арменски петролен магнат. Построен за показване на частната колекция от произведения на изкуството, която Гулбенкян е натрупал през живота си, Museu Gulbenkian предлага на посетителите наистина необикновено преживяване.

Докато колекцията е малка, качеството на всяко парче е изключително. От шедьоври на Моне, Реноар и Рембранд до бижута Lalique, китайски нефрит и персийски порцелан, това е колекция, която капсулира най -доброто от всеки аспект и период от време на историята на изкуството. Музеят често е домакин на пътуващи изложби от световна класа.

8. Площад Росио (площад Педро IV)

https://maps.google.com/?ll=38.713890,-9.139444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Няма по -добро място в Лисабон, за да попиете местната атмосфера, отколкото на площад Педро IV, най -известният площад в Лисабон. Разположен в елегантния квартал Pombaline Lower Town в центъра на Лисабон, „Rossio“ е основното място за събиране на града от Средновековието.

По време на инквизицията от 16 -ти век площадът е служил като място за публични екзекуции. Днес това е мястото, където приятелите се срещат, за да се насладят на напитка в кафене или бар, преди да посетят Националния театър, разположен в северната страна на площада.

7. Асансьор Санта Хуста

https://maps.google.com/?ll=38.712124,-9.139422&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на града, асансьорът Santa Justa предлага на посетителите възхитителна гледка към прекрасния Лисабон. Построен през 1902 г., „елевадорът“ е проектиран от Раул Месние, който е вдъхновен от известната кула в Париж, създадена от неговия колега Густав Айфел.

Кулата от ковано желязо издига пътниците до платформа, където пешеходна пътека води до руините на манастира Кармо, готическа църква, която е частично разрушена по време на голямото земетресение през 1755 г. Алтернативно посетителите могат да се изкачат по стълбище до върха на асансьорната конструкция, за да насладете се на гледките към целия квартал Байша.

6. Алфама

https://maps.google.com/?ll=38.712223,-9.130000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -старият квартал в историческия Лисабон, квартал Алфама е осеян с архитектурни забележителности, включително някои, които датират от мавританското минало на града, но това е очарованието на криволичещите улици на квартала, вкусни заведения за хранене и клубове Фадо, които правят Алфама неможе -пропуснете дестинацията.

Облицован с барове и клубове Fado, Largo do Charariz de Dentro е най -доброто място да се насладите на традиционната португалска народна музика. Площадът е само една от многото палуби за наблюдение, пръснати из този хълмист квартал. За обширна гледка към Алфама и река Тежу посетителите се отправят към оригиналния мавритански портал на Лисабон, Largo das Portas do Sol.

5. Лисабонски океанариум

https://maps.google.com/?ll=38.763500,-9.093700&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -добрите съвременни туристически атракции в Лисабон, Океанариумът е построен като част от подобренията, направени от града, когато той беше домакин на Световното изложение през 1998 г. Разположен в Parque das Nações в североизточния Лисабон, Лисабонският океанариум е най -големият закрит аквариум в Европа.

Той е организиран в четири уникални местообитания, като всеки представлява различен океан. В допълнение към всички видове морски живот, вариращи от акули и ужилващи лъчи до пингвини и видри, са представени и флора и фауна от всяка екосистема. Разхождайки се покрай аквариум с разноцветни риби с тропически птици, преливащи над главата, предлага завладяващо изживяване, което не бива да пропускате.

4. Манастир Йеронимос

https://maps.google.com/?ll=38.697666,-9.206000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Със своите готически и мавритански влияния, поразителната архитектура Manueline на манастира Jeronimos го прави задължителна атракция за всеки, който посети Лисабон. Разположен в крайречния квартал на града Belém, грандиозният комплекс е построен през 1500 -те години в чест на откритията, направени от португалските изследователи.

Изграден до голяма степен от варовик със златист цвят, манастирът е шедьовър на издълбани каменни портали, решетъчни тавани и прозорци с ажурни декорации върху деликатни подложки. В кораба на църквата е гробницата на Васко да Гама, чиито пътувания до Индия превърнаха Лисабон в богат морски град.

3. Трамвай 28

https://maps.google.com/?ll=38.710556,-9.142222&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Повечето от десетилетия тролейбусни коли, които някога са били основен вид транспорт в Лисабон, отдавна са изчезнали, но посетителите все още могат да се насладят на разходка с античен трамвай по трамвайна линия 28.

Историческият „eléctrico“ отвежда пътниците през най -старите сектори на града покрай някои от най -популярните забележителности и атракции в Лисабон. Туристите често се качват на трамвай 28 до замъка Сао Хорхе на хълма, за да се насладят на панорамните гледки, но линията се използва и от местните за ежедневните им пътувания. Старата трамвайна линия предлага чудесен начин да се ориентирате в града и да срещнете нови хора.

2. Замъкът Сао Хорхе

https://maps.google.com/?ll=38.713890,-9.133611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Едно от най -старите съкровища на Лисабон, замъкът Сао Хорхе (или замъкът Свети Георги) се намира на върха на хълм в квартал Алфама. Най -популярната атракция на града извиква периода, когато Лисабон е под мавританско управление, но мястото е укрепено векове по -рано, когато на власт са били и римляните и вестготите.

След като прогонват маврите през 1147 г., португалците използват замъка като кралска резиденция до началото на 16 век. Днес кралските квартири са дом на музей с археологически експонати.

Изкачването на крепостните стени е задължително занимание в Лисабон и е лесно да се разбере защо. Гледките от парапетите и бойниците са просто спиращи дъха.

1. Кула Белем

https://maps.google.com/?ll=38.691387,-9.215833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Кулата Белем, известна още като Кулата на Свети Винсент, седи на някогашния остров в река Тежу. Датираща от 1515 г., внушителната кула е построена както за защита на Лисабон от нашественици, така и за посрещане на приятелите на града.

Построена в ерата на откритията, четириетажната варовикова кула има бастион, свързан с нея; бастионът имаше място за 17 оръдия, които можеха да изстрелват далечни изстрели. Статуя на Дева Мария на безопасно завръщане у дома, предназначена да защитава моряците по време на пътуванията им, е обърната към реката.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: