Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Шри Ланка може да е малък остров в Индийския океан, но това е единственото малко нещо в него. Страната, известна по -рано като Цейлон, може да се похвали с древна цивилизация, златисти пясъчни плажове с люлеещите се кокосови палми, планини и плантации от каучук и чай.

Докато посещавате острова, ще видите колониална архитектура от дните, когато управляваха португалците, холандците и англичаните. Ще видите много слонове, някои от които участват в местни фестивали и, ако имате късмет, може би леопард или два в резерват за диви животни. Преглед на най -добрите места за посещение в Шри Ланка:

10. Бентота

https://maps.google.com/?ll=6.420000,80.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С кокосови палми, люлеещи се на бриз, Бентота е многофункционален туристически град на южното крайбрежие на Шри Ланка. Един от най -популярните плажове на Шри Ланка, Бентота е първият курорт в Индийския океан, където има много водни дейности, като сърф, плаване и гмуркане с шнорхел.

Когато дойде време за промяна на темпото, можете да посетите център за люпилня и опазване на морски костенурки, който наблюдава пет от седемте вида морски костенурки в света. Можете също така да вземете крепост от 17 -ти век, буйни градини и стар будистки храм, датиращ от средновековието.

9. Нувара Елия

https://maps.google.com/?ll=6.966667,80.766670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Шри Ланка е известна със своя чай. Какво по -добро място да научите повече за чая от самия източник: Нувара Елия. С умерен климат и надморска височина от 1900 метра (6100 фута), Нувара Елия е столицата на страната за производство на чай.

Можете да обиколите чаена плантация и да видите как се прави чай. Основан през 19 век, този хълмист провинциален град скоро се превръща в убежище за британски колонисти, печелейки прозвището Малка Англия.

Април е подходящ момент за посещение, когато посетителите се стичат тук, за да видят цъфтежа и да празнуват Шри Ланка Нова година. Други забележителности включват езерото Григорий и Лаксапана, най -известните водопади в Шри Ланка.

8. Анурадхапура

https://maps.google.com/?ll=8.350000,80.385277&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Анурадхапура е древен свещен град, създаден около изрезка от смокиновото дърво на Буда. Датира от третия век пр. Н. Е. Анурадхапура е създадена от основателя на орден от будистки монахини.

Този великолепен град с дворци, храмове и паметници процъфтява 1300 години, но е изоставен, след като е нахлул в края на 10 век. Подобно на Мачу Пикчу в Перу, местните жители го знаеха, но не много други, докато не беше „открит“ от европейците много векове по -късно. Тези фантастични руини оттогава са разкопани и са достъпни за обществеността.

7. Коломбо

https://maps.google.com/?ll=6.934444,79.842781&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Коломбо е търговска столица на Шри Ланка повече от 2000 години, когато голямото му естествено пристанище го прави популярен сред древните занаяти от Италия до Китай. Често се нарича столица на страната, въпреки че законодателната столица се намира в съседен град.

Управляван от първо португалски, а след това и британски колонисти, Коломбо е популярна туристическа дестинация. Една от най -популярните атракции е Galle Face Green, ивичен парк по протежение на Индийския океан. Не е за изпускане и храмът Гангарамая, който е известен със смесицата от етнически архитектурни стилове.

6. Национален парк Яла

https://maps.google.com/?ll=6.372778,81.516945&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Животните управляват спалнята, земята и небето в Националния парк Яла, резерват за диви животни на около 240 км (150 мили) от Коломбо. Yala предлага множество неща за вършене. Вашето посещение започва със сафари, за да видите животни, включително слонове, водни биволи и леопарди, намерени тук с по -голяма плътност от всяко друго място по света. Забележка: паркът затваря за септемврийския сезон на размножаване на леопард.

Паркът също е дом на 215 вида птици, от които седем са местни в парка. Най -добрите забележителности, освен дивите животни, са Sithulpauwwa, древен скален храм, в който някога са били настанени 12 000 монаси, и Magul Maha Viharaya, някога място за кралски брак.

5. Мириса

https://maps.google.com/?ll=5.945833,80.459724&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако искате да почивате в тропически рай, Мириса може би е отговорът на вашите мечти: люлеещи се кокосови палми, красиви златни пясъчни плажове, дни, прекарани в люлка. Не става много по -добре от това.

Това райско кътче във формата на полумесец е известно с най-зашеметяващите залези и изгреви в Шри Ланка. Няма луксозни курорти, които да развалят пейзажа, така че само вие, плажът и тихо през деня. Темпът се засилва през нощта. Мириса е най -голямото рибарско пристанище на южното крайбрежие и е добро място за наблюдение на делфини и китове.

4. Полоннарува

https://maps.google.com/?ll=7.933333,81.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Термините „красота“ и „звяр“ обикновено вървят добре заедно, с изключение на Полонарува, където красотата върви по -добре с „руини“. Второто най -старо кралство в Шри Ланка, Polonnaruwa е известно с руините на този древен градински град.

Руините от 12 век са едни от най -добре запазените в страната. Polonnaruwa е място, където търговците на екзотични стоки се смесват с поклонници в многото храмове.

Започнете обиколката си от Полонарува в Археологическия музей, след това продължете към масивния (50 сгради) Кралски дворец с добре запазената зала за аудитории. Зашеметяващо украсеният свещен четириъгълник е друго, което трябва да се види тук.

3. Канди

https://maps.google.com/?ll=7.296389,80.635002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Канди, вторият по големина град в Шри Ланка, е порта към Централната планина и нейните тропически плантации, които отглеждат чай и каучук. Ако шофирате от Коломбо, ще преминете покрай гумени плантации по път, който се счита за един от най -живописните в страната.

Последната столица на древните царства, Канди е домът на Храма на зъбната реликва, един от най -свещените будистки храмове в света. Голям, колоритен фестивал включва разнасяне на реликвата на зъбите из града. Любителите на киното може да се интересуват да знаят, че Канди е бил главно място в Индиана Джоунс и Храма на съдбата.

2. Галле

https://maps.google.com/?ll=6.053611,80.211670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -известната атракция на Гале е крепостта от 17 -ти век, построена от холандски колонисти. Разположен на нос с изглед към Индийския океан, крепостта е известна със своя архитектурен стил. Гале се счита за отличен пример за укрепен град.

Крепостта обаче не е просто друго красиво място; днес във форта се помещават съдилища и фирми. Гале става известен като колония на изкуствата и неговата емигрантска общност - около една трета от домовете на града са собственост на чужденци.

Други забележителности включват естествено пристанище, най -старият фар на Шри Ланка, морски музей, ключов храм на Шива и построената от йезуитите катедрала „Света Мария“.

1. Сигирия

https://maps.google.com/?ll=7.956944,80.759720&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Археолозите на Wannabe трябва да включат Sigiriya в списъка си със задължителни места за посещение в Шри Ланка. Този древен град е построен на стръмен склон, увенчан с плато с височина почти 180 метра (600 фута).

Това плато е известно като Лъвска скала, тъй като наблюдава джунглите отдолу. Достъпът до обекта е чрез стълбища и стаи, излъчвани от лъвската уста. Ще видите и езера, градини и фонтани. Много готино!

Местните хора смятат сайта за осмото чудо на света. Тази древна скална крепост датира от трети век пр.н.е., когато е била манастир. По -късно е превърнат в кралска резиденция.

Карта на Шри Ланка

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: