Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположена на западния бряг на Иберийския полуостров, Португалия е една от най -посещаваните страни в Европа поради идиличния си климат, достъпните пътни разходи и изключителните атракции. Богатството на разцвета на Португалия - когато тя е управлявала огромна империя от Бразилия до Макао в Китай - е нещо, което определено можете да видите в нейната архитектура.

Елегантни и напоени с богатство, сградите на Лисабон и Порто - особено в съответните им стари градове - със сигурност отразяват богатството на императорските дни на Португалия.

Алгарве в Южна Португалия е дълъг участък от градове и плажове от Лагос до Фаро. Хотели и голф игрища се тълпят за пространство в този известен регион на страната. Разходката по Алгарве предлага страхотни гледки към крайбрежието, но пътуването до един от островите на Португалия - като Мадейра или архипелага на Азорските острови - е съвсем друг свят на красота. Планирайте пътуването си до тази страхотна европейска туристическа дестинация с нашия списък с най -добрите места за посещение в Португалия.

17. Viana do Castelo

https://maps.google.com/?ll=41.700001,-8.833333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на живописно място в устието на река Лима, Viana do Castelo се намира в северната част на Португалия, в непосредствена близост до Атлантическия океан. Малкият град може да се похвали с интересни и впечатляващи исторически и културни забележителности и е популярна спирка по Португалския път.

Тъй като отдавна е важно място за поклонение, множество вековни църкви и великолепна катедрала в готически стил могат да бъдат намерени осеяни из града. Неговият добре запазен средновековен център също е дом на изискани дворци и имения, както и няколко малки музея.

С изглед към всичко от видното си място на върха на хълма е красивата базилика Санта Лузия, която е моделирана на Sacre Coeur в Париж.

Освен цялата божествена архитектура и великолепни паметници, Viana do Castelo предлага невероятна гледка към околностите и е отлична база за опознаване на долината Лима. Много хора посещават, за да се разходят в подножието или да се отпуснат на красивите му плажове.

16. Монсараз

https://maps.google.com/?ll=38.444000,-7.381000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Воден и управляван от всички - от римляните и вестготите до арабите и рицарите тамплиери, Монсарас може да се похвали с дълга и знаменита история. Селището е търсено, тъй като заема живописна и стратегическа позиция на хълм с изглед към река Гуадиана на границата с Испания.

Голяма част от завладяващото му минало все още се вижда; в стените на средновековното село можете да намерите вековни археологически обекти и внушаваща страхопочитание архитектура. Докато разпадащият се замък е основната атракция, прекрасни църкви и параклиси могат да се намерят скрити сред криволичещите му калдъръмени улички и красивите бели измити сгради.

От стените на селото и наблюдателните кули можете да се насладите на спиращи дъха панорами над водите на язовир Alqueva и на петна от зелени, кафяви и жълти полета около него. Вълшебно място за посещение, Монсарас е едно от най -старите села в цяла Португалия.

15. Назаре

https://maps.google.com/?ll=39.599998,-9.066667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в историческата провинция Естремадура, малкият град Назаре е разположен на живописно място, със здрави крайбрежни скали и красиви плажове, разположени наоколо. Един от най -популярните морски курорти на Португалия, той е известен с огромните вълни, които блъскат крайбрежието на Атлантическия океан.

Поради свирепите вълни, издигнати от подводния каньон Назаре, градът отдавна привлича сърфистите по бреговете си. Докато карането на рекордни вълни е популярно занимание, много хора предпочитат просто да се отпуснат на златния му пясък или да се насладят на панорамните гледки към крайбрежието.

Дом на много очарователни калдъръмени алеи, центърът на Назаре е пълен с фантастични ресторанти с морски дарове, малки бутици и спокойни пансиони. Той също така има няколко параклиса, църкви и музеи, които посетителите могат да проверят, както и прекрасен фуникуляр, който ще ви отведе до близкия хълм. Докато Назаре е пълен през лятото, той също е популярно място за празнуване както на Нова година, така и на Карнавал.

14. Национален парк Пенеда-Герес

https://maps.google.com/?ll=41.730339,-8.161681&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в северозападната част на страната на границата с Испания, Пенеда-Герес е прекрасно място за посещение и е единственият национален парк в Португалия. Създадена през 1971 г., тя защитава ценни пейзажи и екосистеми, както и безброй села, разположени на живописни и уединени места.

Разпростирайки се на огромна територия, паркът обхваща всичко-от обширни долини и зелени гори до подвижни подножия и бързо течащи реки. Планинските му граници са дом на разнообразни видове фауна и флора. Редица отлични туристически пътеки и къмпинги могат да бъдат намерени осеяни около върховете и платата му.

Пенеда-Герес също е дом на повече от сто гранитни села, които имат вечен вид и усещане и са разположени сред зашеметяващата природа. Малките селища съществуват от векове, така че паркът не само съхранява спокойната и живописна природа, но и древния им начин на живот.

13. Брага

https://maps.google.com/?ll=41.551109,-8.428333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Третият по големина град в страната, Брага се намира в северната част на Португалия, заобиколен от леко хълмове, ширещи се долини и плодородни ферми. Въпреки че е известен като „градът на архиепископите“, той може да се похвали с много повече от просто църкви, с очарователен стар град и оживен нощен живот, който посетителите могат да разгледат.

Докато историческият му център е пълен с криволичещи тесни улички, елегантни площади и красиви стари сгради, усещането за града е младо и оживено, благодарение на голямото студентско население. Като такива изобилстват евтини, но отлични кафенета, ресторанти и барове, а тук и там могат да се намерят великолепни паметници и музеи.

Тъй като е дом на Архиепископията Брага, това е важна спирка по поклонническия път по Португалския път и много хора посещават по време на едноседмичния Семана Санта. Това е, когато религиозни шествия дефилират между зашеметяващия брой на града великолепни барокови църкви.

В допълнение, една от най -известните туристически атракции (и Португалия) е спокойното светилище на върха на хълма Бом Исус до Монте, което предлага зашеметяваща гледка към околностите.

12. Томар

https://maps.google.com/?ll=39.599998,-8.416667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -красивите и живописни градове на Португалия, Томар се намира в центъра на страната, заобиколен от плодородна земеделска земя. Тъй като някога е било седалище на тамплиерите, древните му улици са дом на важни исторически, културни и религиозни паметници.

В центъра можете да намерите красиви сгради, които показват някаква изискана архитектура, с изложени готически, мануелински и ренесансови стилове. Докато вековните църкви, параклиси и дворци изобилстват, основната му атракция е замъкът и манастирът на Ордена на Христос.

Някога крепост на тамплиерите, именно от този разтегателен и зрелищен комплекс от цитаделите започна отвъдморското разширяване на Португалия и епохата на откритията.

Забележително е, че именно в Томар е основана нацията на Португалия. Векове наред това е бил изключително влиятелен град и селище. Тази богата история, култура и наследство все още е очевидно, където и да отидете, а в града все още се провеждат редица важни фестивали и събития всяка година.

11. Гимарайн

https://maps.google.com/?ll=41.450001,-8.300000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С един от най-красивите и добре запазени исторически центрове в Португалия, Гимараеш се намира в северната част на страната, недалеч от Брага. Градът често е наричан „родното място на Португалия“, тъй като именно тук е роден първият крал на страната Афонсо Енрикес.

В сърцето на Гимараеш се намират двете му основни атракции - величественият му замък от десети век и Великите херцози на двореца Браганза. Очарователни за изследване, те се гордеят с изящна архитектура и предлагат безценен поглед към богатата история и наследство на града.

Неговият великолепен средновековен център също е прекрасен за разходка и е дом на красиви площади, прекрасни стари сгради, паметници, музеи и художествени галерии.

Въпреки цялата история, градът има жизнено и младо усещане, благодарение на голямото си студентско население. По улиците му са осеяни много оживени кафенета и барове. Когато посещават Гимарайнш, много хора се отправят към върха на близката планина Пенха, за да се насладят на приказна гледка към града.

10. Коимбра

https://maps.google.com/?ll=40.211182,-8.429156&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Очарователен град, разположен край река Мондего в Централна Португалия, Коимбра е дом на съкровищница от исторически забележителности, красиви градини, втория стил на фадо в страната и оживена култура, която е съсредоточена около един от най -старите университети в Европа.

Едно от най-добрите неща за правене в Коимбра е просто да се изгубите и да откриете многото исторически забележителности от зашеметяващата Стара катедрала до готическия манастир Санта Клара-а-Веля, който съдържа гробницата на кралица Изабел.

Вижте също: Най -добрите атракции в Коимбра

Нито едно пътуване до Коимбра не би било пълно без посещение на Университета в Коимбра, за да се полюбувате на една от най -красивите библиотеки в света - библиотеката Joanina.

Калдъръмените площади в целия град предлагат странни магазини и кафенета за пиене на кафе и гледане на хора, докато прекрасните градски паркове и ботаническите градини са идеални за спокойни разходки и пикници.

Ярката културна сцена в Коимбра е най-известна със своите изпълнения на фадо музика и академични фестивали, които включват парад на консерва, който посреща учениците в началото на учебната година и осемдневно парти „Изгаряне на лентите“ след края на втори семестър.

9. Азорски острови

https://maps.google.com/?ll=37.741112,-25.675556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в средата на Атлантическия океан, Азорският архипелаг се намира на около 1500 километра от западното крайбрежие на континентална Португалия. Деветте острова с вулканичен произход могат да се похвалят със спиращи дъха пейзажи, които предлагат невероятни възможности за отдих на открито.

Разходките из островите са наслада, тъй като зелените долини и планините гледат към живописни брегове, осеяни със скалисти скали, уединени заливи и девствени плажове. Сред най -впечатляващите му забележителности са извисяващият се връх Пико - най -високият връх в архипелага - и идиличното кратерно езеро Lagoa do Fogo.

Тъй като водите около Азорските острови кипят от живот, наблюдението на делфини и китове е популярно занимание, както и гмуркането и плаването. Докато повечето хора посещават архипелага заради неговите невероятни природни паркове и морски резервати, той също може да се похвали с някои прекрасни крайбрежни градове и селища, като Понта Делгада и Ангра до Хероизмо.

8. Авейро

https://maps.google.com/?ll=40.633331,-8.650000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Прегърнал Атлантическото крайбрежие на страната в Централна Португалия, Авейро е оживен град, често наричан „Венеция на Портгуал“ поради живописната си обстановка от живописни канали, свързани с очарователни мостове и осеяни с цветни гондоли и скоростни лодки. Историческите забележителности, великолепните плажове и вкусната кухня също правят Авейро привлекателна туристическа дестинация.

Най-приятният начин да изживеете Авейро е пеша, но за придвижване са на разположение и туристически лодки и безплатна велосипедна система. Многобройните забележителности на Авейро включват катедралата в Авейро, параклиса Сао Гонсалиньо и Конвента на Исус. Всички те предлагат прекрасна архитектура и произведения на изкуството.

Forum Aveiro е търговски център с богат избор от магазини, ресторанти и кино. Пазарите като Рибния пазар и Централния пазар са чудесни места за намиране на прясна риба, месо, продукти и занаяти, идеални за сувенири.

Известно като Сребърния бряг, бреговата ивица на Авейро е много обичана заради чистите си, красиви плажове като Коста Нова, Сао Хасинто и Бара, които предлагат плуване, плаване и кайт сърф.

7. Евора

https://maps.google.com/?ll=38.571388,-7.908611&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Евора може да е малък град в района на равнините Алентежу в Южна Португалия, но той притежава огромна туристическа привлекателност. С история, датираща от повече от 2000 години, Евора някога е бил процъфтяващ град под римско управление. Днес Евора е столицата на региона Алентежо, известен с добре запазения си Стар град, който приютява повече от 4000 исторически структури, включително старите римски стени и храмове.

Всички основни забележителности на Евора се намират на близко разстояние една от друга, което прави града лесен за разглеждане пеша. Един наистина приятен начин да разгледате Евора е с разходка с конна карета, която може да се намери близо до катедралата Евора от 13 -ти век, една от най -важните готически структури в Португалия.

Други исторически забележителности, които трябва да се видят, включват площад Хиралдо с неговия ренесансов фонтан, Университета в Евора, ексцентричен параклис, украсен с истински човешки кости, и руините на древен римски храм.

Разходка по стария акведукт на града предлага безброй магазини, кафенета и къщи, умело прибрани между арките. Недалеч от града е най -големият европейски комплекс от праисторически мегалити, които също си заслужават да бъдат разгледани.

6. Обидос

https://maps.google.com/?ll=39.360001,-9.150000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на върха на хълм в района Centro в западна Португалия, Obidos е заобиколен от стара крепостна стена. През 8 -ми век маврите установяват укрепление на върха на хълма. Взето е от маврите от първия крал на Португалия Афонсо Енрикес през 1148 г. и е модифицирано през 14 век.

Освен стената, великолепният средновековен замък и историческият център на Обидос съставляват основната атракция на града и могат лесно да се разхождат. Лабиринт от тесни, калдъръмени улички води посетителите по оживените площади, като кани кафенета, странни магазини, пазари, продаващи местни занаяти, и варосани къщи, изпъстрени с пъстри цветя.

Елегантни стари църкви като Санта Мария и Свети Петър, с ръчно рисувани плочки, тавани и стени, радват окото. Замъкът със своите командващи сгради, огромни порти, кули и бойници сега е луксозен хотел, но въпреки това е чудо, което да се види.

Всеки юли Obidos се връща назад във времето със своя ежегоден средновековен фестивал, който включва костюмиран парад, жонгльори, скитащи менстрели, рицарски рицари, спектакли и занаятчийски панаир, представящ средновековни изделия и храни като месо, изпечено на плюнка и вкусни колбаси.

5. Порто

https://maps.google.com/?ll=41.162144,-8.621953&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Световно известен със своето производство на изискано пристанищно вино, оживеният град Порто се простира по хълмовете с изглед към река Дуро в Северна Португалия, ценен както за своята естествена, така и за архитектурна красота.

Добре свързан с други големи градове, Порто осигурява добра обществена транспортна система от автобуси, метро и кабелна железница. В сърцето на Порто е очарователната пешеходна зона, Ribeira, атмосферно място на реката, бръмчащо в жива музика, кафенета, ресторанти и улични търговци. Доминиращ в тази популярна туристическа обстановка е Ponte Dom Luis, метален двуетажен арков мост, който свързва Порто с Vila Nova de Gaia, известен със своите пристанищни винарски изби.

Настаняване: Къде да отседнете в Порто

Вижте също: Най -добрите атракции в Порто

Сред многото архитектурни съкровища на Порто са красивите стари църкви със сложен интериор, художествени произведения и градини като църквата Свети Франциск и катедралата в Порто. Други забележителности включват Кулата на свещеника и дворци като Двореца на фондовата борса със забележителната си арабска стая.

В допълнение към разглеждането на забележителности, Порто предлага много други вълнуващи неща за разглеждане и правене. Изтъкнати музеи и концертни зали предлагат качествени изкуства и култура. Традиционният пазар на Mercado do Bolhão предлага избор от прясна риба, зеленчуци, плодове и занаяти. Круизи с лодка по реката и разходки по градинската еспланада на Фос разкриват спиращи дъха гледки към естествената красота на града.

4. Мадейра

https://maps.google.com/?ll=32.651112,-16.909721&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Спортиран с псевдонима „Плаваща градина на Атлантическия океан“, остров Мадейра е плодороден оазис в Атлантическия океан между Португалия и Северна Африка, популярен със своите буйни зелени пейзажи, цветни градини, вина и ежегодни новогодишни празненства, които включват едно от световните празници най -големите демонстрации на фойерверки.

Една от най -красивите туристически дестинации в Европа, остров Мадейра е най -големият остров от архипелага Мадейра, автономен регион на Португалия. Естествената красота на острова, целогодишният мек климат и практически безпрестъпният статус привличат туристи от цял свят. Докато до Мадейра може да се стигне със самолет, круизен кораб и ферибот, туристите могат лесно да обикалят острова с автобуси и коли под наем.

Вижте също: Най -добрите атракции в Мадейра

Основната атракция на Мадейра е богатството на зелени пейзажи, вариращи от буйни паркове, цветни градини, омайващи гори и природни резервати до възвишени планини и каменисти плажове, обхванати от сини океански вълни.

Задължителните места за посещение включват Градината на орхидеите и гората Лаурисилва, където се намира най-голямата концентрация на лавр в света. Други места, които не бива да пропускате, са левадите, впечатляваща система от канали и акведукти, които осигуряват пешеходни пътеки, които преминават през красива природа.

Бреговата линия на острова предлага каменисти плажове, кристално чиста вода, басейни с естествени скали и дейности като риболов, гмуркане, плаване и наблюдение на китове.

Столицата и най-големият град на Мадейра е Фуншал, където се намират исторически църкви, крепости, туристически курорти, музеи, ресторанти и пазари, както и обсадената с дървета Лидо, която предлага невероятна гледка към океана.

3. Синтра

https://maps.google.com/?ll=38.801136,-9.380270&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сгушен в подножието на планината Синтра на брега на Лисабон, само на еднодневна екскурзия далеч от столицата на Португалия, Синтра представя грандиозна обстановка от зелени хълмове, поръсени с красиви вили, кралски убежища, дворци и замъци, датиращи от 8 -ми век.Ценена от римляните, маврите и португалските кралски особи, красотата на Синтра дори очарова известния поет лорд Байрон да напише за него в лично писмо, описвайки го като най -красивото село в света.

Настаняване: Къде да отседнете в Синтра

Вижте също: Най -добрите атракции в Синтра

Хълмовете на Синтра правят ходенето усилие, но наградите си заслужават. За тези, които не желаят да ходят пеша, има автобуси, които спират близо до всички забележителности на града, като например двореца Пена, фантастичен замък, напомнящ за германския Нойшванщайн.

Построен в средата на 1800-те години и служещ като лятно убежище за португалското кралско семейство, дворецът Пена е заобиколен от залесени паркове, съдържащи екзотични дървета, растения и цветя. Освен това дворецът и градините Regaleira предлагат зашеметяваща архитектура и интригуващи масонски символи.

Също така не трябва да се пропускат впечатляващите древни руини на замъка на маврите, увенчал най -високия хълм на града, и романтичния дворец Монсеррат с неговите субтропични градини. За интересно отклонение в Музея на играчките се помещават повече от 20 000 предмета от играчки, обхващащи историята до древен Египет.

2. Алгарве

https://maps.google.com/?ll=37.014442,-7.935278&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Слънчев средиземноморски климат, великолепни плажове, живописни градове, покрити с цветя хълмове, исторически забележителности, приказна кухня и достъпни разходи са само някои от причините, които правят Алгарве една от най-популярните туристически дестинации в Португалия. Разположен в най -южния регион на страната, Алгарве предлага празник за очите, от спокойни пейзажи на маслинови горички, традиционни варосани села и прекрасни вили до дивото, ветровито крайбрежие със своите драматични скали, осеяни с летни курорти.

Алгарве е окупиран от оживени градове и странни градове, предлагащи изкушения на калдъръмени улички, историческа архитектура и красиви стари църкви. Фаро е столицата на региона, а Лагос е горещото място за нощен живот в района. Обграден от портокалови горички, Silves е най -известен със своя замък от червен пясъчник, докато Tavira е елегантен град, пълен с възрожденски паметници, мостове и замъци.

Настаняване: Къде да отседнете в Алгарве

Вижте също: Най -добрите дестинации в Алгарве

Изпъстрена с римски руини, идиличната провинция също предлага широка гама от голф игрища, а покритата с ягодови дървета планина Monchique е чудесно място за туризъм, колоездене и конна езда. Брегът е дом на красиви плажове и тайни заливи, предлагащи водни дейности като плуване, дълбоководен риболов, проучване на пещери и круизи с яхти.

Производството на пресни храни в Алгарве като плодове, бадеми, рожков боб и морски дарове допринася за неговата вкусна кухня. Дестилиран от местните ягодоплодни плодове, Medronho е традиционната напитка, намираща се в Алгарве.

1. Лисабон

https://maps.google.com/?ll=38.713810,-9.139386&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Простирайки се по бреговете на река Тежу близо до Атлантическия океан, столицата на Португалия и най -големият град се извива нагоре сред седем стръмни хълма, образувайки очарователна дестинация за топло време, съблазнителни алеи, странни магазини, готически катедрали, впечатляващи мостове и цветни квартали, отекващи в традиционна фадо музика.

Един от най -старите градове в света, най -голямата привлекателност на Лисабон се крие в разнообразните му квартали или баирос. Сред най -популярните от тези области е Belém, облагодетелстван от своите кралски дворци, градини и исторически паметници и забележителности като манастира Jeronimos, един от най -посещаваните места в Португалия. Най -старият квартал на града е Алфама, стар мавритански квартал, отличаващ се с лабиринта си от калдъръмени улички, селска архитектура, замъка Свети Георги и фадо ресторанти и барове.

Настаняване: Къде да отседнете в Лисабон

Вижте също: Водещи атракции в Лисабон

Chiado е културният център с музеи, театри и концертни зали. Разполагащ със стъклени и стоманени сгради, търговски заведения и казина, Parque das Nações е най -модерният квартал, докато Bairro Alto е зоната за забавление, оживена с множество барове, дискотеки и нощни клубове.

Вечерята в Лисабон е истинска наслада от пастеларии, сервиращи божествени сладкиши, до кафенета и барове на открито с португалски тапас, бира и вино до изискани ресторанти, предлагащи международни ястия.

Лисабон предлага добра мрежа от обществен транспорт с автобуси и метро, но най -вълнуващият начин да се докоснете до града е като вземете един от старинните трамваи като добре познатия Трамвай 28, който се вие по исторически квартали, градини и основни атракции.

Карта на Португалия

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: