Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Когато пътниците се уморяват да се придвижват в океан от високи сгради и натоварен трафик, може би е време да отплаваме към морето на спокойствието, оазис в бетонна джунгла. Обществени паркове са само билетът. Разположени в центъра на големите градове, тяхната зеленина е наслада за сетивата. Изобилстват високи зелени дървета; има цъфтящи храсти, езера или брегове и пътеки, направени за разходка или джогинг, а може би дори зоологическа градина или аквариум наблизо. Звуците на града са заглушени.

10. Парк Golden Gate

https://maps.google.com/?ll=37.768002,-122.482002&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Посещението на парк Golden Gate се нарежда на първо място в списъка на посетителите, които трябва да се направят, заедно с каране на кабинков лифт, когато те идват в Сан Франциско. Този градски парк, някога само пясъчни дюни, има по нещо за всеки: пътеки, градини, детски площадки, места за пикник, статуи, музеи, голф игрище, холандска вятърна мелница и изключителни пейзажи, за да назовем няколко характеристики. Паркът също е място за събития. Не е чудно, че 13 милиона души посещават парка всяка година.

9. Парк Гуел

https://maps.google.com/?ll=41.413612,2.152778&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Парк Гуел в Барселона е парк на мислещ човек. Районът първоначално е трябвало да бъде жилищен имот, като Гауди прави голяма част от планирането и ландшафтния дизайн. Построени са само две къщи и по -късно земята е продадена на град Барселона и превърната в парк. Той е дом на известната скулптура на саламандър, както и на други сгради и конструкции, проектирани от архитекта. С невероятна гледка към града, това е магическо преживяване.

8. Парк Балбоа

https://maps.google.com/?ll=32.731388,-117.145279&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Паркът Balboa в Сан Диего не е просто поредният парк. Той естествено има изобилие от зелени площи, флора и фауна, но освен това съдържа и 15 музея, въртележка, миниатюрна железопътна линия, известната зоологическа градина в Сан Диего и историческия театър Old Globe, наред с други атракции. Списъкът на музеите включва няколко музея на изкуството, докато други са посветени на естествената история, въздуха и космоса, науката и известния Музей на човека. Многобройни градини са посветени на местни растения, рози, кактуси, паметник на ветераните и детска градина.

7. Парк Лумфини

https://maps.google.com/?ll=13.730556,100.541664&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Паркът Lumphini е нещо повече от оазис на природата в оживения Банкок. Първоначално проектиран да съхранява тайландски занаяти и цветя, това е спокойно място, където хората могат да се разхождат по пътеки, да се разходят с лодка или просто да седнат и да се отпуснат и да гледат как другите правят своите сутрешни и вечерни упражнения. Посетителите, които се разхождат по езерото, могат дори да се натъкнат на гущер за наблюдение на водата, влечуго, подобно на крокодил. Безплатни концерти на открито се провеждат в неделя следобед.

6. Englischer Garten

https://maps.google.com/?ll=48.152779,11.591944&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Englischer Garten в Мюнхен получи името си, защото е малко от Англия в Германия; той е създаден по модел на традиционна английска градина през 1786 г. През вековете обаче са добавени японска чайна, футболни игрища, китайска пагода, бирена градина със 7000 места и много мили пътеки за колоездене и джогинг. Разположен на река Исар, той е един от най -големите градски паркове в света. Гледките към града от върха на Monopteros са невероятни.

5. Хайд парк

https://maps.google.com/?ll=51.508610,-0.163611&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Няма посещение в Лондон без посещение на Хайд Парк, един от най -големите и известни паркове в града. Той е известен с демонстрации и ъгъла на говорителя в единия край на парка и елегантно прост мемориален фонтан за принцеса Даяна в другия. Междувременно посетителите ще намерят пътеки за разходки, джогинг или конна езда, тенис кортове, плуване на открити води, статуи и паметници, както и разходка с лодка по серпентина на педална лодка или соларна совалка.

4. Парк Стенли

https://maps.google.com/?ll=49.299999,-123.139999&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Stanley Park радва поколения ванкуверисти от 1888 г. със своите пътеки през старите гори и покрай морската стена на пристанището на Ванкувър. Други се възхищават от високите тотемни стълбове, построени в чест на местните първи народи, които са живели на земята много преди тя да стане парк. През годините бяха добавени ресторанти и аквариум, но най-обичаният парк остава сравнително непроменен. Бъдете нащрек за патици, бурундуци, бобър и може би дори елени.

3. Парк Уено

https://maps.google.com/?ll=35.712223,139.771118&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разглеждайки Парка Уено днес, е трудно да си представим, че той е построен на мястото на великолепен храм, разрушен от враждуващи фракции в Япония през 19 век. Днес този градски парк се намира красиво и спокойно в центъра на Токио. Тук се намират няколко музейни и първи японски зоопарка. Най -доброто време за посещение обаче е през март и април, когато повече от 1000 черешови дървета в парка цъфтят.

2. Jardin du Luxembourg

https://maps.google.com/?ll=48.846943,2.337222&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Известен на английски като Люксембургските градини, този обществен парк е вторият по големина в Париж. Посетителите тук могат да правят пикник или да се разхождат спокойно сред красиви тревни площи, официални градини и овощни градини, които разполагат с много художествени статуи и фонтани. За забавление и спорт има пътеки за джогинг, тенис кортове и фитнес уреди. Децата могат да играят на огромната детска площадка, да яздят понита, да гледат куклено представление и да плават с лодки с модели в езерце.

1. Централен парк

https://maps.google.com/?ll=40.781349,-73.966476&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Когато гледате Ню Йорк от въздуха, Сентрал Парк се откроява като раничка или по -скоро зелен палец. Този огромен зелен правоъгълник в центъра на Манхатън, изпълнен с масивни дървета, езера и сгради, е заобиколен от монотонно оцветени небостъргачи. Датиращ от 19 век, това е първият обществен парк в страната, привличащ 40 милиона посетители годишно. Характеристиките на парка са изумителни; статуи, паметници, фонтани, езера за гребане, мостове за преминаване, замък, пешеходни пътеки, великолепно озеленяване и др.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: