Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Преди няколко седмици писах за най -доброто усещане за Робинзон Крузо на няколко необитаеми острова по света. Островите, изброени в този пост, също някога са били необитаеми, но след като са заселени, станаха толкова силно урбанизирани, че застроените зони в крайна сметка превзеха целия остров, образувайки островни градове.

10. Линдау

https://maps.google.com/?ll=47.533333,9.683333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Историческият град Линдау се намира в близост до мястото на среща на австрийската, германската и швейцарската граница в източната част на Боденското езеро (Бодензее). Градът е свързан с континента чрез мост и железопътна линия и има около 3000 жители. Пълен със средновековни и фахверкови сгради, островният град е доста популярна туристическа атракция.

9. Санта Круз дел Ислоте

https://maps.google.com/?ll=9.785126,-75.859116&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен край бреговете на Карибите в Колумбия, Санта Круз дел Ислоте е неофициално най -претъпканият остров в света. Той има около 90 къщи и население от около 1200 души, натъпкани на остров с площ около 1 хектар. Островитяните погребват мъртвите си на близък остров, защото няма място за гробище. Те играят футбол на съседния ключ Mucura, защото единственият обществен площад на Санта Круз е около половината от тенис корта.

8. Изола дей Пескатори

https://maps.google.com/?ll=45.900555,8.520556&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Isola dei Pescatori (Рибарският остров) е най -северният от трите основни Боромейски острова в Лаго Маджоре. С население от около 50, това е единственият остров, обитаван целогодишно. Тясна уличка, минаваща по гръбнака, се присъединява с калдъръмени алеи към крайбрежната алея, която обгражда острова. Крайбрежната алея често е наводнена и къщите, построени срещу нея, са построени, за да позволят това. Докато традиционното занимание с риболов все още съществува, неговите живописни прелести превърнаха туризма в най -важния източник на доходи за островитяните.

7. Mexcaltitan

https://maps.google.com/?ll=21.905802,-105.475037&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Mexcaltitán е малък островен град, създаден от човека край тихоокеанското крайбрежие на Мексико. Градът се намира ниско в блатистите канали, облицовани с мангрови гори, а през дъждовния сезон от юни до октомври водата залива улиците и всички гребят от място на място в лодки. Някои експерти смятат, че Мексалтитан може всъщност да е легендарният Азтлан, прародината на ацтеките. Днес това е преди всичко град със скариди, със скариди, разпръснати да изсъхнат на всяка налична повърхност в града.

6. Трогир

https://maps.google.com/?ll=43.516903,16.251364&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в близост до град Сплит, Трогир е един от най -добре запазените средновековни градове в Европа. Малки средновековни улички вият през очарователния островен град, разкривайки скрити ресторанти и привлекателни галерии. Широка крайбрежна алея змии около града, завършваща с очарователно пристанище, пълно с платноходки. Приятно съчетание от романска и готическа архитектура, Трогир може да се похвали с грандиозна венецианска катедрала Свети Лорънс, кметство и средновековна крепост.

5. Несебър

https://maps.google.com/?ll=42.650002,27.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Често наричан „Перлата на Черно море“, Несебър е богат островен град, дефиниран от повече от три хилядолетия на постоянно променяща се история. Древната част на града е разположена на остров, свързан с континента с тесен ръкотвор, създаден от човека, и носи доказателства за окупация от различни цивилизации по време на своето съществуване. Понякога се казва, че Несебър е градът с най -голям брой църкви на глава от населението и представлява богатото архитектурно наследство на източноправославните.

4. Флорес

https://maps.google.com/?ll=16.900000,-89.900002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Флорес е разположен на езерото Петен Ица и е свързан със сушата с настилка, от другата страна на която лежат побратимените градове Санта Елена и Сан Бенито. Именно тук, на остров Флорес, последната независима държава на маите се противопостави на испанските завоеватели. Техният град, Noh Petén (буквално „Градски остров“) в крайна сметка е разрушен през 1697 г., когато испанците нападат с лодки.

За много туристи основната причина да посетят Флорес е близостта му до известните руини на маите в Тикал. Но самият островен град е чудесна дестинация, изпълнена с колониални сгради с червени покриви, тесни калдъръмени улички, историческа църква и много хотели и ресторанти. Повечето ще открият, че този островен град е нещо повече от излитаща точка, но само по себе си запомняща се атракция.

3. Мале

https://maps.google.com/?ll=4.175000,73.508888&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Мале е столицата и най -населеният град на Малдивите. Над 100 000 души са натъпкани на малкия остров. Тъй като няма заобикаляща природа, цялата инфраструктура трябва да бъде разположена в самия град. Водата се доставя от обезсолени подземни води, докато в града се генерира електрическа енергия с помощта на дизелови генератори. Твърдите отпадъци се транспортират до близките острови, където се използват за запълване на лагуни. По -големият летищен остров наблизо е построен по този начин.

2. Манхатън

https://maps.google.com/?ll=40.728333,-73.994164&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Манхатън е един от петте квартали на Ню Йорк и за това хората най -често се сещат, когато си представят Ню Йорк. Манхатън всъщност е градски остров и включва повечето от най -известните атракции в Ню Йорк. Думата „Манхатън“ идва от Ленапе, обитавал района преди европейците и се превежда като „остров на много хълмове“. През 1625 г. холандците построяват крепост на остров Манхатън, която бележи раждането на Ню Йорк. Днес Манхатън е един от най -гъсто населените островни градове в света, с население от 2008 г. от 1 634 795 души, живеещи в земя с площ 59,47 км² (22,96 квадратни мили).

1. Венеция

https://maps.google.com/?ll=45.437500,12.335833&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Световно известна със своите канали, Венеция е построена на архипелаг от 117 острова, които са свързани с 455 моста. В стария център каналите изпълняват функцията на пътища и почти всеки вид транспорт е по вода или пеша.

Островният град обаче бавно потъва и по време на приливите през есента и зимата площад Сан Марко, най -ниската област на острова, се залива напълно с вода. През последните 1000 години той е потънал с около 7 сантиметра (2,8 инча) за всеки век, докато последните доклади твърдят, че само през миналия век град Венеция е намалял с около 24 сантиметра (9,4 инча). Това може да има повече общо с повишаването на морското равнище в Адриатическо море, отколкото с потъването на Венеция в собствените й основи. Едно от предложените решения е градът да се издигне на по -голяма височина над морското равнище чрез изпомпване на вода в почвата под островния град.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: