Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Ако мислите, че Румъния е само за вампири, дебнат в тъмни замъци, които просто чакат да се нахвърлят върху нищо неподозиращите туристи, помислете отново. Трансилванските вампири се очертават големи, разбира се, но Румъния е много повече от графа на Брам Стокър Дракула и неговия дворец Брукентал. Румъния има своя дял от средновековни замъци, но също така има доста алпийски пейзажни шапки, предлагащи ски през зимата и туризъм през лятото. Има странни села и боядисани църкви, които са страхотни. Също толкова страхотни са милионите птици, които могат да бъдат намерени в делтата на Дунав, където реката се влива в Черно море. Преглед на най -добрите туристически атракции в Румъния:

15. Дървени църкви на Марамуреш

https://maps.google.com/?ll=47.820000,24.059999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Когато чуждестранните владетели на Марамуреш отказаха да позволят на хората да строят дълготрайни каменни църкви, вместо това се обърнаха към дърво. Те са построили около 300 дървени църкви за период от 200 години; само около 100 от тези църкви остават в употреба днес. Тези готически структури са предимно православни, но има няколко гръкокатолически църкви. Църквите, обикновено с високи, тънки камбанарии, отразяват напреднала степен на дърводелство. И двете са прости и елегантни едновременно. Ръчно рисувани стенописи украсяват вътрешността на много църкви.

14. Горска железопътна линия Васер Вали

https://maps.google.com/?ll=47.709167,24.423889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Вземете пътуване назад във времето, докато се возите из горите на Карпатите с влак, задвижван от пара. Движеща се по река Вазер, горската железопътна линия на долината Вазер е в експлоатация от 1932 г., когато е използвана за извозване на трупи от гората до мелницата. Днес тя също привлича туристи, които харесват романтиката на стари, теснолинейни влакове, пътуващи през красиви, изпълнени с дървета пейзажи. Пътуването спира в Палтин, където имате два часа, за да се насладите на природата и обяд за пикник.

13. Делта на Дунав

https://maps.google.com/?ll=45.083302,29.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако сте любители на природата, се отдайте на делтата на Дунав, най -голямата запазена речна делта в Европа; най -голямата част е в Румъния. Не забравяйте да вземете бинокъл със себе си, тъй като това е рай за наблюдение на диви животни, особено на птици. Птици се стичат тук от Египет и Китай, за да се размножават или зимуват. Облицовените с върба канали предлагат чудесна среда за 300-те вида птици, намерени тук. Ще намерите и диви животни като диви котки, вълци и понякога глигани.

12. Пояна Брашов

https://maps.google.com/?ll=45.597221,25.551945&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Когато ви омръзне да търсите вампири, помислете за Пояна Брашов за промяна на темпото. Това е най -популярният ски курорт в Румъния, който също привлича скиори от цяла Европа. Разположен в Карпатите, ски курортът има седем писти, които предлагат комбинирани ски 25 км (15 мили). Курортът също е домакин на състезателни състезания по алпийски ски и фигурно пързаляне. След един ден по склоновете, затоплете се с традиционно греяно вино или опитайте tuică, напитка, подправена с черен пипер.

11. Замъкът Корвин

https://maps.google.com/?ll=45.749168,22.888332&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Корвин е внушителна средновековна, готическа структура, считана за най -впечатляващия средновековен замък в Румъния. Известен е също като замъка Хуняд след високопоставения служител, който го е построил. Замъкът Корвин е приказен замък, до който се влиза чрез дървен мост, който носи статуя на Свети Йоан Непомук, покровител на мостовете. Гарван, носещ златен пръстен, е символ на замъка от 15 -ти век. Вижте също мечешката яма и подземието, където хората бяха изтезавани.

10. Манастир Сучевита

https://maps.google.com/?ll=47.778156,25.711227&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Манастирът Сучевита е уникален в архитектурно отношение, няма съмнение в това. По някакъв начин смесицата от готическия и византийския стил, както и боядисаните църкви в Молдова се обединяват в грандиозна сграда. Предната част е цилиндрична, покрита с коничен покрив, докато задната част е правоъгълна и покрита с малка кула. Вътре ще намерите боядисани стенописи от началото на 1600 -те и капаци на гробници, бродирани със сребърни нишки. Манастирът, разположен в североизточна Румъния, се счита за една от най -важните рисувани църкви в Молдова.

9. Салина Турда

https://maps.google.com/?ll=46.587708,23.787395&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Ако чувствате, че работите в солна мина у дома, тогава трябва да се чувствате комфортно в Salina Turda. Солната мина, която датира още от 17-ти век, е била използвана за всичко-от център за съхранение на сирена до бомбоубежище през Втората световна война, след като разкопките са спрели през 1932 г. Днес тя е превърната в невероятен научнофантастичен парк. Разположена в окръг Ciuj, Salina Turda е наречена едно от най -готините подземни места в света. Когато посетите, ще се спуснете около 120 метра (400 фута), преди да стигнете до потопената страна на чудесата. След като влезете вътре, ще намерите амфитеатър, боулинг, подземно езеро с носови лодки и дори виенско колело.

8. Трансилвански Алпи

https://maps.google.com/?ll=45.500000,24.250000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Трансилванските Алпи, известни още като Южните Карпати, не са толкова високи като Скалистите планини или Хималаите, обикновено под 2000 метра надморска височина. Изключение е връх Молдовеану, на 2544 метра (8,346 фута), най -високата точка в Румъния. Прекалените планини, осеяни с пълни с овце ливади с диви цветя, предлагат доста добри разходки през лятото и ски през зимата. Вместо това диваните могат да посетят покрит с мъгла готически замък, докато ловуват легендарни вампири на собствената си трева.

7. Биертанска укрепена църква

https://maps.google.com/?ll=46.135197,24.521322&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Укрепената църква Biertan стои глава и рамене над другите сгради в Biertan. Първоначално е била католическа църква, построена, когато регионът е принадлежал на Унгария. Тя се превръща в лутеранска църква след Реформацията. Вместо да построят крепост за защита срещу османски нашественици, гражданите укрепиха църквата. Построен в късен готически стил, той е една от най -големите укрепени църкви в Румъния. Църквата е известна със своите кули, включително една, използвана за съхранение на храна по време на обсади, и друга, която затваря съпрузи, които искат развод.

6. Пиата Маре

https://maps.google.com/?ll=45.796616,24.151743&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Заобиколен от средновековни сгради, Plata Mare или Големият площад, както е известен на английски, е задължителна гледка в трансилванския град Сибиу. Площадът има своето начало като пазар на зърнени храни в началото на 15 век. Няколко десетилетия по -късно сградата на Гилдията на шивачите се издига. Последваха къщи, йезуитска църква и дворец Брукентал. Големият площад беше място за публични събирания, включително фестивали и обезглавявания. Беше място да се видят смущаващите, тъй като те бяха изложени в „клетката на лудия“.

5. Весело гробище

https://maps.google.com/?ll=47.971390,23.695557&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Веселото гробище в град Сапанта не е обикновеното ви гробище. Това е по -скоро като галерия за народно изкуство, с цветни надгробни паметници, кръстове и статуи, празнуващи живота на починалия. Тази цветна традиция започва с 14-годишно момче, което започва да издълбава кръстове през 1908 г. Той добавя стихове и рисува портрет на починалия на кръста; понякога дори рисуваше как са умрели. И така се роди традиция. Фонът на всичко е наситено син, като други цветове символизират живота, смъртта и плодородието.

4. Замъкът Пелеш

https://maps.google.com/?ll=45.359840,25.542650&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Пелес няма история на обсади и войни, но има нещо, което другите европейски замъци нямат: зрелищна красота, седнала, както на хълм на Карпатите. Този неоренесансов замък е построен от крал Карол I, който е почивал тук през 1860-те години. Приличащ на приказки, той се смята за един от най-зашеметяващите замъци в Европа. Колекция от оръжия от 4000 части отразява военните интереси на краля, докато киносалон, украсен със стенописи, отразява художествените интереси на кралицата. Тук се излъчва първият филм, показан в Румъния.

3. Дворецът на парламента

https://maps.google.com/?ll=44.427502,26.087500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

В страна, където изобилстват средновековни сгради, няма нищо средновековно в Двореца на парламента в столицата Букурещ. Това е напълно модерен комплекс, който се счита за най -голямата административна сграда в света. 20 000 работници, работещи денонощно, 13 години, за да го построят. Това е архитектурно чудо, включващо 700 архитекти и дизайнери. Дворецът е популярна туристическа атракция сред чужденци, но не толкова сред местните, тъй като е построен от омразния румънски лидер Николае Чаушеску.

2. Исторически център Сигишоара

https://maps.google.com/?ll=46.217777,24.792221&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако имате предварителни представи за това какъв е бил средновековния живот, Историческият център на Сигишоара със сигурност ще ги изпълни. Старият град Сигишоара определено е средновековен в най -добрия си вид. Открит от трансилванските саксони от 12 -ти век, Сигишоара е чудесен пример за укрепен средновековен град. Той има традиционните тесни улички, оградени от цветни каменни сгради. Това е родното място на Влад Цепеш, вдъхновение за Дракула на Брам Стокър. Сигишоара празнува своята средновековност всеки юли с фестивал, който включва рок групи.

1. Замъкът Бран

https://maps.google.com/?ll=45.511086,25.369930&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Замъкът Бран често се свързва с Дракула като негов дом, въпреки че няма индикации, че авторът Брам Стокър дори е знаел за този средновековен замък. Замъкът, румънска забележителност, има приказно качество, надничащ от залесен склон на хълм близо до Брашов в Трансилвания. С корени, датиращи от 13 век, този средновековен замък днес е музей, представящ изкуство и мебели, събрани от кралица Мария. Тук се намира и музей на открито с румънски селски сгради от цялата страна.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: