Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Разположен между планината Таранаки и Тасманово море, малкият морски град Ню Плимут е прекрасно място за посещение с много туристически атракции. Заобиколен от плодородни земеделски земи, той се намира недалеч от невероятни плажове, водопади и крайбрежни пейзажи, с изобилие от живописни паркове и градини, осеяни из града.

Докато крайбрежната алея и нейните хубави гледки и природни забележителности със сигурност са едно от задължителните неща, които трябва да се правят в Ню Плимут, пристанищният град също има процъфтяваща сцена за изкуство и култура, която да изследвате. Освен шепата си великолепни музеи и художествени галерии, има няколко отлични кафенета и ресторанти с множество фестивали, концерти и културни събития, които се провеждат през годината.

Въпреки че често се пренебрегва от посетителите на Нова Зеландия, Ню Плимут на Северния остров определено заслужава посещение, ако имате възможност.

12. Ветрова пръчка

Една от най -фотографираните забележителности на Ню Плимут, причудливата Ветрова пръчка лежи по крайбрежната алея, само на кратка разходка от центъра. Извисявайки се на 48 метра височина, завладяващата кинетична скулптура създава поразителна гледка, докато се развява на вятъра, а Тасманово море се простира безкрайно в далечината пред него.

Проектиран от новозеландския художник Лен Лай, интригуващото произведение на изкуството е представено за първи път през 2000 г. и оттогава е популярна атракция. Въпреки крехкия си вид, измислицата е изненадващо здрава и гъвкава с дългата си червена тръба от фибростъкло, която може да се огъва до двадесет метра във всяка посока.

Поради драматичната природа, заобикаляща го, Ветровата пръчка прави някои хубави снимки, като малката, прозрачна сфера в края й е приятно осветена през нощта.

11. Тупаре

Идиличният Тупаре често се казва, че е една от най -красивите и отличителни градини в страната. Сгушен край река Waiwhakaiho в покрайнините на града, красивият имот се гордее със зашеметяващи пейзажи, пейзажи и природа, където и да погледнете.

Сега притежавани и експлоатирани от Регионалния съвет на Таранаки, любящо озеленените градини първоначално са основани през 1932 г. от сър Ръсел Матюс и семейството му. През десетилетията те внимателно засаждаха всякакви цветни цветя, дървета и храсти и създаваха живописни пътеки.

Скрита сред азалиите и рододендроните е историческа къща в стил Тюдор с атрактивни овощни градини, оранжерии и дори скалисти скали.

10. Мостът Te Rewa Rewa

В устието на река Waiwhakaiho можете да намерите още една от емблематичните забележителности на района и напълно уникални произведения на изкуството: мостът Te Rewa Rewa. Благодарение на впечатляващата си обстановка, форма и гледки, искрящата бяла структура привлича посетителите да ходят, тичат или карат велосипед по крайбрежната алея.

От откриването си през 2010 г. мостът е спечелил множество награди както за своята иновативна архитектура, така и за впечатляващо инженерство, което го вижда да се простира на 70 метра над реката. Докато извитите му стоманени арки са проектирани да приличат на скелет на кит или пречупваща вълна, потокът и формата на моста също подчертават хармоничната връзка между сушата, морето и вятъра.

Това е ясно, когато погледнете назад след себе си след пресичане и видите покритата със сняг планина Таранаки, величествено оформена от структурата на моста.

9. Back Beach

Идеалното място за плуване, сърф или поглъщане на лъчи, спиращ дъха Back Beach може да бъде достигнат само на десет минути от центъра. Разположен на противоположната страна на града до моста Te Rewa Rewa, неговата здрава, но романтична брегова линия е с изглед към забележителната скала Paritutu и различните острови на морския парк Sugar Loaf Offshore.

Разположен с може би най-черния пясък в цяла Нова Зеландия, широкият плаж е подкрепен от стръмни, покрити с листа скали със скалисти издатини, приливни басейни и плувки, облицоващи брега. Докато на върха на грубите вълни може да се направи страхотно сърфиране, плуването също може да се наслади в зависимост от мощното му затопляне и метеорологичните условия.

За най -добрите гледки към брега, които можете да си представите, не забравяйте да се отправите към плажа или при изгрев или залез, когато всичко е покрито с най -вълшебните жълти, червени и портокали.

8. Зоопарк Брукландс

Дългогодишен фаворит сред семействата, зоопаркът в Брукландс е дом на животни от селскостопански двор, влечуги и земноводни. Разположен само на няколко километра южно от центъра, неговият малък волиер и просторни заграждения лежат точно до приказната фауна и флора на парка Пукекура.

Официално отворен за обществеността през 1965 г., зоологическата градина вече разполага с всякакви невероятни животни и красиви птици, които да разгледате с детски площадки и места за пикник, също осеяни. Докато се скитате наоколо, можете да очаквате да видите всичко - от цветни тамарини и игриви пингвини до сурикати, маймуни катерици и други, с безброй насекоми и земноводни също на показ.

В обора на стопанския двор можете също да нахраните и погалите някои от приятелските обитатели на зоологическата градина.

7. Водопад Доусън

Сгушен в огромния национален парк Егмонт, е друга от завладяващите природни забележителности на района: възхитителният водопад Доусън. Разположен на южните склонове на масивния стратовулкан на планината Таранаки, той се намира на много живописно и уединено място, на около час път с кола от Ню Плимут.

Извисявайки се на осемнадесет метра височина, прекрасният водопад преминава надолу по отвесна скала, преди да се потопи в живописен басейн отдолу. Известни като Te Rere o Noke на маорите, водопадите са заобиколени от буйна растителност и омайващата гоблинска гора.

Освен да направите няколко снимки и да вземете всички превъзходни пейзажи и гледки, посетителите могат да се разходят из парка или да посетят близката историческа електроцентрала и да пренощуват в Dawson Falls Mountain Lodge.

6. Градините Pukeiti

Приятно и спокойно място за разходка, международно признатите градини Pukeiti могат да бъдат намерени точно на север от планината Таранаки и Националния парк Егмонт. Разположен на половин час път с кола югозападно от града, той е известен с огромната си колекция от азалии и рододендрони, които се виждат най -добре от септември до ноември.

Създадени през 1951 г., градините са нараснали значително с красиви пътеки, цветни лехи и дори скулптури, изложени сега сред парещата тропическа гора. Общо разтегнатото място има над двадесет километра вълнуващи пътеки и покрити пътеки за разглеждане с атмосферни къщи на дървета, уютно кафене и информативен център за посетители, който също се предлага.

Дълго време една от най -популярните атракции на Ню Плимут, майсторски подредените ботанически градини със сигурност ще зарадват както любителите на природата, така и любителите на открито.

5. Повръщане Арики

Ако се интересувате да научите повече за историята, културата и природата на региона, тогава определено няма да искате да пропуснете отличния Puke Ariki в центъра на града. В смисъл „хълм на вождовете“ в Маори, бившето място на укрепено село на хълм, сега се помещава блестящ музей, библиотека и изследователски център.

Открит през 2003 г., съвременният музей съдържа интересна колекция от маорски артефакти, произведения на изкуството и археологически находки със снимки и експонати, които също са изложени. Те разглеждат всичко - от местните диви животни и геология до маорските обичаи и култура и живота на ранните заселници в района. Особено впечатляващи са невероятните резби и скулптури на музея, докато огромна акула виси над фоайето във входното антре.

4. Художествена галерия Govett-Brewster

Тъй като широко се смята за една от най-добрите регионални художествени галерии в Нова Зеландия, изящната художествена галерия Govett-Brewster със сигурност си заслужава да бъде разгледана, когато сте в града. Разположен точно зад ъгъла от Puke Ariki, той може да се похвали с завладяващи съвременни произведения с вълнуващи изложби, представления и фестивали, които редовно се провеждат.

Докато основната част от музея за първи път е отворена за обществеността през 1970 г., неговото ново крило - центърът Len Lye - показва най -привлекателната архитектура. Посветен на роден в Нова Зеландия, блестящата му огледална фасада прави забележителна гледка с още по-невероятни кинетични творения.

С толкова много уникални картини, снимки и видео инсталации на показ, не е чудно, че галерията е връхната точка на посещението на много хора в Ню Плимут.

3. Връх Таранаки

Доминиращият силует и околностите на града е масивната и величествена планина Таранаки, която се издига драматично на юг. Често в сравнение с планината Фуджи поради симетричната си форма и покрития със сняг конус, огромният стратовулкан предлага всякакви забавни дейности на открито с пейзажи и гледки, където и да отидете.

Сега защитен като част от Национален парк Егмонт, емблематичният връх достига 2518 метра височина, а неговите склонове са дом на различни екосистеми. Епично туризъм, планинско колоездене и скално катерене можете да се насладите по безбройните му пътеки през лятото, докато зимата е идеална за ски и сноуборд.

Тъй като прекрасната му пустиня, водопадите и дивата природа се намират само на час път с кола от Ню Плимут, местните жители и туристите се отправят към планината, за да се отпуснат, да се отпуснат и да се насладят на природата.

2. Нова крайбрежна алея на Плимут

Когато посещавате града, нито едно пътуване не може да бъде пълно, без да отидете на разходка, бягане или колоездене по живописната крайбрежна алея Ню Плимут. Разпъвайки се с дължина почти тринадесет километра, той се извива покрай Тасманово море с девствени природни петна, примамливи атракции и фантастични гледки през целия път.

Докато първите части от асфалтираната пътека бяха завършени през 1999 г., последващите разширения я видяха да достигне от Порт Таранаки на запад вдясно до Бел Блок на изток.

Освен, че се наслаждавате на красивата гледка към брега и морето, посетителите могат да спрат и на забележителни забележителности като моста Te Rewa Rewa и Wind Wand по трасето.

1. Парк Пукекура

Само на кратка разходка на юг от центъра е още една великолепна градина и открито пространство, които не искате да пропуснете, когато сте в Ню Плимут: парк Пукекура. Разпръснат в огромно място, той съдържа редица различни пейзажи с прекрасни езера и официални градини, разположени до блещукащи потоци и буйни участъци от тропическите гори.

Сега „Градина с национално значение“, трудно е да си представим, че паркът Пукекура някога е бил мътно блато. Откакто е създаден през 1876 г., той се трансформира изцяло с детски площадки, изложбени къщи и историческа ротонда, която сега е прибрана сред зелената си растителност.

Освен да изследвате пътеките му и да се насладите на великолепната флора, можете да излезете на гребане на езерото или да спрете за кафе в очарователната му Чайна къща. В допълнение, паркът също така е домакин на фестивали и спортни събития, като неговият TSB Фестивал на светлините е най -вълшебният от многото.

Карта на нещата за вършене в Ню Плимут

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: