Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Преди да съществуват повечето църкви, ранните християни се събират в квартални домове, известни като домашни църкви. Всъщност думата „църква“ е използвана и за описание на християнската общност като цяло - самата дума означава „събрание“ на гръцки.

Към 1-ви век сл. Хр. Вече имало няколко религиозни центъра в Светата земя, но повечето християнски църкви, каквито ги познаваме днес, са започнали да се разпространяват по целия свят след 2-ри век от световноизвестната базилика Свети Петър във Ватикана Град до родното място на Исус Христос във Витлеем, това са най -старите църкви в света.

10. Монастир Мор Габриел (397)

https://maps.google.com/?ll=37.321777,41.538502&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Датиращ от 397 г., манастирът Мор Габриел е най -старият действащ сирийски православен манастир, останал на Земята. Разположена на платото Тур Абдин сред търкалящи се овощни градини и маслинови горички в югоизточна Турция, тази християнска църква и крепостното съединение отдавна служат като убежище.

Манастирът, известен още като Дейрулумър, е осигурил дом и свещено пространство за хиляди коптски монаси и на един етап дори е имал своя собствена епархия. През 14-ти век е нахлул от тимурските монголи, а през 90-те години стотици монаси са открити погребани в пещери под сградата.

Днес Дайро д-Мор Габриел все още е дом на шепа послушни монаси и монахини и е седалище на митрополитския епископ на Турабдин. Той е отворен за посетители през деня и има възможност да пренощува, но само с предварително разрешение.

9. Манастир Свети Антоний (356)

https://maps.google.com/?ll=28.920000,32.349998&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Манастирът Свети Антоний датира от 4-ти век. Той имаше скромно начало като неформално събиране на последователите на Свети Антоний - първият християнски монах - които се събраха в малка пещера в подножието на Гебел Ал Галала Ал Киблия в източната пустиня на Египет. Бавно, комплексът се разширява, за да включва пет исторически църкви, пекарна, библиотека и градински оазис в рамките на укрепени стени.

Днес манастирът е дом на над 100 монаси, избрали живот на медитация и молитва в изолацията на пустинята. Те живеят в клетки в комплекса и все още практикуват традициите, изложени от първоначалните последователи на Свети Антоний преди хиляди години.

Няколко от първоначалните църкви са реставрирани. Манастирът Свети Антоний е най -старата сграда и основната причина да посетите тази отдалечена част на земното кълбо. Построен над гроба на светеца, той е дом на колекция от вековни средновековни коптски стенописи.

Посетителите могат да се присъединят към стотици поклонници, посещаващи ежедневно на обиколка, водена от резидентни монаси през укрепените стени на манастира.

8. Санта Мария в Трастевере (340)

https://maps.google.com/?ll=41.889442,12.469722&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Връщайки се към 340 г., Санта Мария в Трастевере, Рим, е една от най -ранните църкви в Рим, посветена на Дева Мария.

Докато най-старите части на църквата датират от 3-ти век, допълнителни функции са добавени през 12-ти век. Те включват романската камбанария, поредица от интериорни мозайки и красива златна фасада. Портикът е добавен през 18-ти век.

В тази римска църква има много завладяващи акценти, изкушаващи историци и поклонници от цял свят. Несъмнено мозайките от 12 -ти век са върхът - поредица от шест грандиозни мозайки от Пиетро Кавалини, които документират живота на Дева Мария.

7. Катедралата на Трир (340)

https://maps.google.com/?ll=49.756111,6.643056&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Първоначално построена през 4-ти век, римокатолическата катедрала в Трир е разширена в продължение на хиляди години. Тя остава най -старата епископска църква в Германия и най -голямата религиозна сграда в Трир. Разположен над бивш дворец, който по -късно е превърнат в древна християнска църква, една от първите раннохристиянски стаи на север от Алпите все още може да се намери под катедралата.

Гордостта и радостта на катедралата в Трир е свещената „свещена роба“, намерена тук, за която се смята, че съдържа фрагменти от туниката на Христос. За първи път споменат от религиозните учени през 12 век, той е открит стотици години по-късно, когато е отворен главният олтар. Тази древнохристиянска реликва остава заключена в анекс и се разкрива само при много специални случаи.

Освен изключителната романска и готическа архитектура, друга важна реликва, която може да се види в катедралата, е Светият гвоздей, за който се смята, че е бил използван по време на Разпятието.

6. Църква Рождество Христово (339)

https://maps.google.com/?ll=31.704306,35.207638&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Смята се, че Витлеемската църква на Рождество Христово е родното място на Исус. Разположена в края на добре утъпкания поклоннически маршрут - посещаван от милиони хора всяка година - църквата „Рождество Христово“ е едно от най -светите места на християнството на Земята и най -старата християнска църква, която все още се използва.

Построена в устието на древна пещера, за да замени оригинална църква, разрушена по време на бунт от 6-ти век, новата църква все още съдържа оригиналните червено-бели варовикови колони и подови мозайки.

Достъпен през нисък вход, известен като Вратата на смирението (преоразмерен, за да спре мародерите да влизат вътре на коне), църквата все още осигурява вход към осветения с фенери грот на Рождество Христово. Тук параклисът на яслите и 14-кратната сребърна звезда маркират мястото, където се казва, че е роден Исус.

5. Църква на Гроба Господен (335)

https://maps.google.com/?ll=31.778334,35.229721&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Изработена от дърво и камък, бежовата църква на Гроба Господен в Йерусалим е белязана от поредица от забележителни арки, украсени с кръстоносци. Осветен през 335 г., той е построен върху две от най -известните места в историята на християнството - библейската скала на кавалерията (Голгота), където Христос е бил прикован към кръста, и гробницата на Гроба.

Известна още като Църквата на Възкресението, църквата е едно от най -популярните места за поклонение на Земята, с милиони, които си проправят път всяка година. Последните четири до пет станции на Via Dolorosa, които изобразяват последните епизоди от Страстите на Исус, могат да бъдат намерени тук.

От четирите (спорно пет) станции, най -известната е 12 -та - Скалата на кавалерията, със своя защитен стъклен олтар на Разпятието, чрез който посетителите могат да се докоснат до свещената скала, и 14 -та - Гробницата на Гроба Господен, където Исус е погребан и възкресен. Поради голямото си религиозно значение, посетителите трябва да се обличат консервативно, за да получат достъп до църквата.

4. Базиликата Свети Петър (333)

https://maps.google.com/?ll=41.902222,12.453333&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Разположена в град-държава в град, почитан от църквите и религиозните си сгради, базиликата „Свети Петър“ във Ватикана е най-впечатляващата. Датиращ от 333 г., макар и възстановен през 16 -ти век, това е най -голямата - и една от най -старите - базилики в Рим и се смята, че е построена над гробницата на Свети Петър.

Акцентите включват централния балкон, известен като Loggia della Benedizione, където Папата говори пред обществеността при специални поводи, и впечатляващата фасада с 13 -те й статуи, включително Свети Йоан Кръстител и Христос Изкупител. В стените на огромната църква има някои изключителни произведения на изкуството - най -вече заковаващата ренесансова скулптура на Микеланджело, Пиета (което означава „Жалко“), която представлява Мадоната, оплакваща загубата на сина, който държи в скута си - скулптура на стойност стотици на милиони.

Има и Baldachin на Бернини, изработен от бронз от Пантеона, и над това, куполът на Микеланджело. Посетителите могат да се изкачат на покрива за невероятна гледка към Ватикана и извън него.

3. Ставровуни манастир (327-329)

https://maps.google.com/?ll=34.885876,33.435497&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Манастирът Ставровуни се намира несигурно на върха на Ставровуни, „планината на Кръста“. Построен между 327 и 329 г., този древен манастир се смята за най -старият на остров Кипър.

Основната причина поклонниците да предприемат стръмното пътуване до този планински манастир е заради парчето от Светия кръст, запазено в плътно сребро в църквата. Предполага се, че е върната от Света Елена - майката на император Константин - след пътуванията й до Йерусалим.

Докато жените нямат право да влизат в манастира, пътуването си заслужава само за гледките към равнината Месаория, простираща се към Средиземно море в далечината. Докато посетителите от мъжки пол разглеждат манастира с камбанарията и сводестите манастири, жените могат да посетят по -малката църква на Вс.

2. Panagia Ekatontapiliani (326)

https://maps.google.com/?ll=37.084999,25.151667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Panagia Ekatontapiliani, което означава „Църквата със сто врати“, е един от най-невероятните палеохристиянски паметници на Кикладите. Разположен на остров Парос в Гърция, комплексът Екатонтапилиани обхваща поредица от църкви и параклиси, някои от които датират от 326 г. сл. Хр.

Според легендата в комплекса има 99 врати. Последната, тайна врата, ще се отвори, когато църквата Света София в Константинопол отново стане православна. Разгледайте главната църква на Дева Мария, Агиос Николаос - най -голямата - с нейните огромни колони от мрамор в Париж и древния баптистерий.

1. Катедралата Ечмиадзин (301)

https://maps.google.com/?ll=40.161770,44.291164&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Осветена през 301 г. сл. Хр., Катедралата Ечмиадзин се смята за най -старата християнска катедрала на Земята и Ватикана на Арменската апостолска църква.

Първоначалната църква е построена над езически храм по времето, когато християнството се превръща в държавна религия, наложена от крал Тиридат III, но по -късно се разпада. Той е бил възстановяван няколко пъти през различни векове - следователно показва смесица от няколко стила на арменската архитектура.

Днес главната катедрала е прибрана в подредени живи плетове и тревни площи, заобиколени от по-модерни сгради от 19-ти век. Самата катедрала се състои от централен купол, украсен със славни, блестящи стенописи, и съкровищница, където могат да бъдат намерени поредица от свещени реликви като Светото копие и остатък от Ноевия ковчег.

Катедралата е домакин на Католикос, административен глава на арменската църква, и е служила като убежище за турските арменски бежанци по време на арменския геноцид. Днес в красиво озеленените градини на катедралата може да се намери паметник на геноцида.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: