Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Освен, че може да се похвали с много красиви плажове и внушаващи страхопочитание руини на маите, Мексико също е дом на няколко величествени планини и вулканични върхове. Това е така, защото северноамериканската нация се намира на Трансмексиканския вулканичен пояс, който е известен на мнозина като Сиера Невада.

Следователно голяма част от северните и централните райони на страната са осеяни с могъщи планини, парещи калдери и заснежени стратовулкани. Дом на някои от най -високите върхове в Северна и Южна Америка, вулканите в Мексико са разположени сред някои зрелищни пейзажи и създават страхотни туризъм и алпинизъм.

12. Tres Virgenes

https://maps.google.com/?ll=27.469999,-112.591667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположени на полуостров Бая Калифорния в северозападната част на Мексико, трите вулкана на Tres Virgenes се извисяват над кактусовите равнини, които ги заобикалят. Тяхното огромно присъствие и безплодни склонове създават зашеметяваща гледка, особено когато са в контраст с ниско разположените пейзажи около тях.

Най -високият от трите е Ел Вирген, който достига 1940 метра височина и се намира югозападно от Ел Азуфре и Ел Виехо. Вулканите правят чудесен туризъм; от върха им, блестящите води на Калифорнийския залив могат да бъдат шпионирани в далечината.

11. Cofre de Perote

https://maps.google.com/?ll=19.492001,-97.150002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -високите върхове в Мексико, Cofre de Perote се извисява на колосални 4282 метра над морското равнище. Разположен в национален парк със същото име, отдавна изчезналият щитов вулкан се простира върху обширна площ, а зелените гори покриват долните му склонове. Името му както на испански, така и на местния език нахуатл се отнася до отличителното четиристранно скално издатина, което съставлява неговия забележим връх.

Докато антените отгоре леко отклоняват от грубите и здрави характеристики на върха, Cofre de Perote все още е прекрасно място за разходки с много прекрасна природа и красиви гледки.

10. Вулкан Такана

https://maps.google.com/?ll=15.132500,-92.108612&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен на границата между Гватемала и Мексико, Volcan Tacana е забележително вторият по височина връх в цяла Централна Америка. Изкачвайки се на 4 060 метра, вулканът се извисява над запарените дъждовни гори и малките заспали села, с древни потоци магма, които бележат склоновете му.

Поради отдалечената си планинска обстановка, Tacana и околностите му са известни със своето биоразнообразие и девствена и недокосната природа. Като такъв, могъщият хълм създава великолепен преход, а от възвишения му връх може да се насладите на внушителни гледки към близките планини.

9. Вулканично поле Мичоакан-Гуанахуато

https://maps.google.com/?ll=18.973333,-101.715836&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Обхващайки огромна територия в центъра на Мексико, вулканичното поле Мичоакан-Гуанахуато е дом на зашеметяващ масив от пепелни конуси, изпаряващи се отвори и щитови вулкани. Образуван през епохата на плейстоцена, запустелият и разрушен пейзаж изглежда много извънземно на външен вид, като тук -там са осеяни над 1400 отвора.

Преминаването през вулканичното поле е фантастично преживяване. Една от най-запомнящите се забележителности са разрушените останки от църквата Сан Хуан Парангарикутиро, която лежи наполовина заровена в лава. В допълнение към това има и величествените планини на Ел Хоруло и Ел Парикутин, за да могат посетителите да се вгледат и да разгледат.

8. La Malinche

https://maps.google.com/?ll=19.230833,-98.031944&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че достига най -високата 4461 метра над морското равнище в най -високата си точка, La Malinche е доста лесен за изкачване и изкачване. Като такива, много хора от Пуебла и Тласкала се отправят тук през уикенда, като планинското колоездене, конна езда и къмпинг са популярни занимания.

Разположен в едноименния национален парк, La Malinche има много различни пътеки и пътеки, които посетителите могат да разгледат, с множество невероятни пейзажи. Освен тревистите храсти и гори, които осеяват долните му райони, той може да се похвали и с някои красиви планински лица с някои уникални скални образувания, които могат да бъдат намерени на кратера и върха му.

7. Ел Чишон

https://maps.google.com/?ll=17.360001,-93.227776&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в вулканичната дъга на Чиапанекан в южната част на Мексико, Ел Чичон стана известен по целия свят след експлозивното си изригване през 1982 г. Освен охлаждане на климата на Земята в продължение на няколко години, изригването обхвана и околностите му в лава и пепел, унищожавайки горите и ниви и убивайки хиляди хора.

Сега разположен в центъра на пуста среда, El Chicon спортува с кратер с ширина километър, който е дом на блестящо зелено кисело езеро и многобройни горещи извори. Посещението на Ел Чишон днес е впечатляващо преживяване, тъй като подчертава колко мощни и разрушителни могат да бъдат вулканичните изригвания.

6. Невадо де Толука

https://maps.google.com/?ll=19.101667,-99.767502&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Сега национален парк, Невадо де Толука и снежните му върхове се намират на около 80 километра западно от столицата на страната, Мексико Сити. Разположен на 4680 метра, грандиозният стратовулкан се гордее с две прекрасни кратерни езера, които с удоволствие се наричат Слънчево езеро и Лунно езеро.

И двете създават невероятни гледки, тъй като са прибрани в пещерната калдера и кратер на вулкана. Докато националният парк е дом на много изумителни пейзажи, той е известен и с редица древни археологически обекти, които осеяват драматичните му пейзажи. Основното привличане обаче е страхотното предлагане на трекинг и планинско катерене, като гледките от върха на върха на Невадо де Толука са особено спиращи дъха.

5. Парикутин

https://maps.google.com/?ll=19.493055,-102.251114&z=13

(ВИЖ КАРТА)

След като започна живота като малка пукнатина, Парикутин бързо се разраства. В рамките на една година тя е изстреляла до 336 метра височина. В продължение на осем години тя продължава да изригва и покрива околното вулканично поле Мичоакан-Гуанахуато с пепел и лава, като в крайна сметка достига 424 метра общо.

Точно толкова драматично, колкото беше започнало, вулканът утихна; той най -накрая спря да изригва през 1952 г., само след като разруши два града и засегна силно три други. Сега Парикутин и вулканичното поле са популярна туристическа дестинация. Много хора идват, за да се изкачат по кратера му и да поемат всички разрушения, нанесени от околната среда.

4. Волкан де Колима

https://maps.google.com/?ll=19.512728,-103.617241&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Един от най -буйните и нестабилни вулкани в Мексико, Volcan de Colima е изригвал над 40 пъти от 1576 г., като последното събитие се е случило през 2015 г. Като такъв, той е подходящо известен като „Огнен вулкан“ поради честите потоци лава и колони от дим и пепел, които могат да се видят да бликат от върха му от 3 820 метра.

Поради всичко това, туризмът или изкачването на пушещия вулкан е забранен. Посетителите обикновено се насочват към върха на съседния Невадо де Колима, който е самият спящ вулкан. Оттук се откриват изумителни гледки към стратовулкана. Гледането на дим да се разсейва над безплодните му склонове е невероятно преживяване.

3. Пико де Оризаба

https://maps.google.com/?ll=19.030001,-97.269997&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Извисявайки се до колосалните 5636 метра, Пико де Оризаба е третият по височина връх в Северна Америка след Денали в щатите и планината Логан в Канада. Доминиращ в околностите, снежният му връх се откроява на фона на небето; местните езици го наричат „Бяла планина“ или „Звездна планина“.

Поради високата си височина вулканът може да се похвали с редица разнообразни екосистеми, като предпланините и горите отстъпват място на снежна тундра и ледници, колкото по -високо се изкачвате. Тъй като това е най -високата планина в Мексико, Пико де Орисаба е много популярен сред планинарите, въпреки че навигацията по нейния груб и пресечен терен със сигурност е предизвикателство.

Достигането до върха и надникването в скалистия му кратер е невероятно усещане, с безкрайни панорами, където и да погледнете.

2. Iztaccihuatl

https://maps.google.com/?ll=19.178888,-98.641670&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Значението „бяла жена“ на Нахуатл, Iztaccíhuatl е наречено така, защото четирите му покрити със сняг върхове приличат на спяща жена. Разположена в Националния парк „Изта-Попо Зокипан“, отрупаната планина е дом на алпийски прерии и гори, с много разнообразна фауна и флора. Достигайки 5230 метра височина, горните му райони отстъпват място на сняг и ледници, които могат да се видят чак от Мексико Сити.

Много популярен сред туристи и планинари, спящият вулкан има много различни пътеки и пътеки, които не са чак толкова трудни за изкачване, въпреки че високата му надморска височина понякога може да създаде проблем. На юг Iztaccíhuatl е свързан с високопланинския проход Пасо де Кортес с Попокатепетл - друг от могъщите планински върхове на Мексико.

1. Popocatepetl

https://maps.google.com/?ll=19.022223,-98.627777&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В ацтекската митология и Popocatépetl (яростен воин), и Iztaccíhuatl (неговата любовница) са превърнати в планини и покрити със сняг след трагична история, която много напомня на Ромео и Жулиета. Въпреки че „бялата жена“ лежи спокойно в покой, Попокатепетл - или „Пушещата планина“ - бушуваше от загубата му, редовно изригвайки и изстрелвайки камъни и пепел във въздуха.

За разлика от близкия Iztaccíhuatl, Popocatépetl е с конична форма, с яркобял сняг, покриващ висшите му области. Сега популярна туристическа атракция, активният вулкан се намира на 5426 метра, което го прави вторият по височина връх в Мексико.

Поради ядосания си характер, Popocatépetl не винаги е възможно да се разхождате, въпреки че спиращата дъха природа означава, че винаги прави впечатляваща гледка.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: