Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Тъй като обхваща тихоокеанските и индо-австралийските тектонски плочи, Нова Зеландия е много планинска, с много вулканични върхове, осеяни тук-там. Вулканичната зона Таупо на Северния остров например може да се похвали с един от най -активните супервулкани на Земята. Сред многото му възвишени върхове могат да бъдат шпионирани много изпаряващи се кратери и скалисти калдери.

Дълго почитани от маорите, множество митове и легенди се въртят около епичните вулкани в страната. Като такива, те са известни не само със спиращата дъха красота, но и с историческото и културното си значение.

8. Връх Таухара

https://maps.google.com/?ll=-38.694443,176.162781&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на Северния остров, планината Таухара гледа към блестящите води на езерото Таупо, с приказни гори и полета, разположени в подножието му. От върха си с височина 1087 метра, както планината Руапеху, така и планината Тонгариро - два от най -високите върхове на нацията - могат да бъдат наблюдавани в далечината в ясен ден.

Както при много от вулканите на Нова Зеландия, планината Таухара е обект на различни маорски митове и легенди; името му всъщност означава „сам“. Това е така, защото е разположено на изолирано място в калдерата Таупо и гледа с копнеж през езерото към планината Пиханга, отдавна изгубената си любов. В днешно време спящият купол от лава е популярно място за туризъм за всички прекрасни пейзажи и невероятни панорами от върха му.

7. Планината Пиронгия

https://maps.google.com/?ll=-37.991077,175.089249&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Определящата черта на горския парк Pirongia, едноименният вулкан се издига над околностите му, а изпъкналите му върхове могат да се похвалят с красива гледка. Покрити в зелени гори, нежните склонове на планината Пиронгия изглеждат невероятно отдалеч. Те са удоволствие да изследват, тъй като прекрасни пътеки и пътеки се извиват тук -там.

Поради изобилието от растения и дървета, планината е рай за местните диви животни, с различни видове птици. Първо наречен „ароматната пътека на Каху“ на името на съпругата на местен маори, 959-метровият връх може да бъде намерен на Северния остров, западно от Хамилтън с Тасманово море, искрящо в далечината.

6. Калдера Роторуа

https://maps.google.com/?ll=-38.080002,176.270004&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Образувана преди стотици хиляди години, когато върхът й се срина след бурно изригване, Калдерата Роторуа сега е много живописно и спокойно място. Домът на плитките води на езерото Роторуа, калдерата се простира на 16 километра през, с бълбукащи горещи извори и гейзери, осеяни с брегове.

В центъра на езерото е Мокоя, малък остров с лавови куполи, който е свещен за маорите, тъй като е бил мястото на една от най -известните им легенди. Поради великолепните си пейзажи, Роторуа Калдера е фантастично място за риболов или плуване; много хора наемат каяци или пътуват с лодка, за да изследват приветливите й води.

В допълнение, посетителите могат да се ровят в горещите извори, да се разхождат по живописния бряг или просто да се отпуснат в крайбрежния град Роторуа.

5. Връх Таравера

https://maps.google.com/?ll=-38.216667,176.516663&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Недалеч от Роторуа има рушащи се скали и кратери, които съставляват величествената планина Таравера, която грандиозно изригна през 1886 г., завинаги променяйки пейзажите около нея. Състоящ се от три отделни купола с най -високия достигащ 1111 метра, вулканът е белязан с цветни пропасти и драматични пукнатини.

Те някога са съставлявали прочутите розови и бели тераси, които някога са били една от най-известните природни забележителности на Нова Зеландия. Сега обаче техните разрушени останки са завладяващи за изследване, а меките им нюанси се открояват възхитително на фона на отразяващите води на езерото Таравера отдолу.

4. Връх Тонгариро

https://maps.google.com/?ll=-39.133331,175.641663&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Състоящ се от най-малко 12 различни конуса, планината Тонгариро се намира в сърцето на вулканичната зона Таупо, почти ударена в центъра на Северния остров. Достигайки 1 978 метра, върхът е заобиколен от запустели пейзажи с външен вид, с назъбени скални образувания, разположени до скали и потънали дерета.

Именно тази зрелищна природа е видяла редица сцени от филмите „Властелинът на пръстените“, заснети тук. Често покрит със сняг през зимата, стръмният стратовулкан е популярно място за туризъм, а алпийският прелез Тонгариро е известен по целия свят. В допълнение към това, той също така спортува с очарователните Изумрудени езера.

От върха му можете да видите планината Руахепу и планината Нгаурухое и да се насладите на приказна гледка към националния парк Тонгариро. С толкова много усилия, планината Тонгариро наистина е един от най -невероятните вулкани в Нова Зеландия.

3. Планината Руапеху

https://maps.google.com/?ll=-39.283333,175.566666&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Една от най-впечатляващите забележителности в Нова Зеландия, планината Руапеху се издига властно над пустинята Рангипо, блестящите й ледници блестят на слънце. Най-големият действащ вулкан в страната, Руапеху може да се похвали с три заснежени върха, всеки от които се извисява на повече от 2700 метра височина.

Близо до върха му има възхитително кратерно езеро, което посетителите могат да проверят, както и зашеметяваща гледка към Северния остров, на която да се насладите. Разпръснатите му склонове и възвишените върхове го превръщат във великолепно място за туризъм и алпинизъм, като ски и сноуборд също са популярни занимания.

2. Връх Таранаки

https://maps.google.com/?ll=-39.296391,174.064728&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Доминиращ националния парк Егмонт със своето огромно присъствие, планината Таранаки се намира на западния бряг на Северния остров, с изглед към Тасманово море. Върхът на стратовулкана с височина 2518 метра обикновено е покрит със сняг през зимата и често се сравнява с планината Фуджи в Япония поради почти симетричната му форма.

Поради отразяващите си горни течения, се смята, че името му на маорски означава „блестящ връх“, въпреки че понякога се нарича и планината Егмонт. Разположени на върха на три по-стари вулканични комплекса, голите и безплодни склонове на могъщата планина отстъпват място на великолепните стари гори, с блата, реки и водопади. Тези различни екосистеми създават блестящ туризъм с чудесни пейзажи, където и да погледнете.

1. Планината Нгаурухое

https://maps.google.com/?ll=-39.156834,175.632172&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че не е изригвал близо 50 години, планината Нгаурухое исторически е един от най -активните вулкани в Нова Зеландия. Само през 20 -ти век той изригва 45 пъти. В резултат на това околността изглежда пуста и разрушена, овъглена и белязвана от лава и пепел.

Докато конусът му с височина 2291 метра може да се изкачва, хлабавите скали и изместващите се склонове могат да го направят предизвикателство, а разпадащият се кратер все още отделя много топлина и газ. Въпреки това си заслужава усилията, тъй като върхът му предлага прекрасни гледки към планината Тонгариро на север и планината Руапеху на юг.

Подходящо, зловещо изглеждащият вулкан се появи като Mount Doom във филмите „Властелинът на пръстените“.

Карта на вулкани в Нова Зеландия

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: