Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Все още много встрани от утъпкания път, Албания се превръща във все по-популярна туристическа дестинация благодарение на зашеметяващите си пейзажи, интересни исторически обекти и приветливи хора. Изолирана и откъсната от света за толкова дълго време, Албания излезе от комунистическото управление през 1991 г. В днешно време посетителите неизменно са изненадани от всичко, което може да предложи; красиви плажове, разположени до спиращи дъха планински вериги и блестящи езера.

Благодарение на дългата и интересна история, градовете и живописната провинция на Албания са пълни с невероятни стари замъци, римски руини и джамии и сгради от османската епоха, които правят страната завладяваща за изследване. С живописни градове като Gjirokaster и Berat, на които посетителите могат да се насладят, винаги има нещо ново за разглеждане и правене.

Сега цветната столица Тирана е пълна с паметници и музеи, предлагащи поглед към комунистическото минало на страната. Очарователна страна, сега е моментът да посетите най -добрите места в Албания, тъй като бързо се разпространява информация какво може да предложи този скрит скъпоценен камък.

10. Дерми

https://maps.google.com/?ll=40.150002,19.638889&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Със своите приветливи тюркоазени води и красиви плажове, които се простират в далечината, великолепната природа на Dhermi е мястото, където много млади албанци се отправят през лятото. Той е и дом на пулсиращ нощен живот.

Разположен на планински склон с изглед към морето, градът може да се похвали с някои зашеметяващи залези. Взимането на питие в един от многобройните му барове и ресторанти, докато гледате залеза на слънцето, е прекрасен начин да прекарате една вечер.

Въпреки че там има забавна и празнична атмосфера, с оживени барове край плажа, излъчващи музика, има повече от достатъчно плаж за обикаляне; винаги можете да намерите спокойно място, където просто да се отпуснете и да се насладите на пейзажа на Албанската Ривиера.

9. Дуръс

https://maps.google.com/?ll=41.316666,19.450001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Някога столицата на Албания, Дуръс се намира недалеч от Тирана на брега на страната. Това е много популярна дестинация, което означава, че може да стане малко пренаселено през лятото.

С едно от най-големите пристанища в Адриатическо море, градът е малко задушен и свръхразвит, въпреки че има хубав участък от плаж, на който да се насладят както посетителите, така и местните жители. По крайбрежието има много ресторанти, продаващи вкусни пресни морски дарове.

Воюван в продължение на хилядолетия от българи, гърци, венецианци и османци, между другото, богатството му от исторически обекти примамва също толкова хора, колкото и плажовете му. Грандиозният римски амфитеатър и фантастичният археологически музей са несъмнените акценти.

8. Саранда

https://maps.google.com/?ll=39.875000,20.010000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Със зашеметяващото си местоположение в Йонийско море, Саранда е благословена с целогодишно топло време, пенливи води и спокоен начин на живот.

Докато крайбрежието е малко преразгледано с линията си от жилищни блокове без идентичност, има много хубави части на Саранда, които можете да разхождате, както и множество барове, ресторанти и магазини за сувенири, които се предлагат.

В допълнение към древните руини, открити в града, околностите на Саранда са пълни с исторически забележителности и природна красота, което го прави чудесно място за използване като база за изследване на региона.

7. Шкодра

https://maps.google.com/?ll=42.066666,19.500000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен само на един хвърлей разстояние от огромното Скадарско езеро, което обхваща границата между Черна гора и Албания, Шкодра е много красив град за посещение. Река Буна минава през града и Албанските Алпи се виждат в далечината.

Безспорният акцент е замъкът Розафа. В хода на своята история той е бил управляван от илирите, венецианците и османците, за да назовем само няколко. Великолепните укрепления и руините на замъка са забавни за разглеждане, а гледките към Шкодра са спиращи дъха.

Въпреки че центърът на града наскоро е претърпял обширни ремонти, все още има много прекрасни стари сгради и исторически забележителности, като джамията Ебу Бекер и православната катедрала. Историческият музей представя само част от богатата история и наследство на региона.

С толкова красива природа, заобикаляща Шкодра, която посетителите могат да разгледат, има по нещо, на което всеки да се наслади.

6. Берат

https://maps.google.com/?ll=40.700001,19.950001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Считан за един от най -красивите градове на Балканите, Берат е известен като „Градът на хиляда прозорци“, тъй като толкова много прозорци надничат към вас от предната част на хълмовите му сгради, които са толкова плътно свързани.

Разположени на хълм, има редица джамии от османската епоха и византийски църкви, разпръснати из града. Една от най -хубавите гледки към Берат е от другия бряг на река Осуми, която минава през нея.

Докато просто скитането из Берат е прекрасен начин да прекарате времето, градът разполага и със страхотен замък от 13-ти век на хълм, който си заслужава да бъде посетен заради изключителните гледки. Има и два интересни музея с някои очарователни местни костюми и артефакти на показ и някои прекрасни икони от 16-ти век.

5. Химаре

https://maps.google.com/?ll=40.116669,19.733334&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С красивата си обстановка на Албанската Ривиера, искрящите тюркоазени води на Химаре и ефектната хълмиста брегова ивица го правят чудесно място да се отправите, ако търсите слънце, море и пясък.

Докато плажовете и спокойната крайбрежна алея са това, за което повечето хора идват, историческият стар град е прекрасен за скитане наоколо; атмосферните му таверни са пълни със средиземноморски чар и вкусни местни морски дарове.

На върха на хълм с изглед към стария град е разположен възхитителен замък, който предлага прекрасна гледка към морето. Близките планини също имат някои прекрасни пътеки и гледки, на които посетителите могат да се насладят, докато околността е дом на грандиозни църкви и манастири, като Манастира на Кръста и Аталиотиса.

4. Gjirokaster

https://maps.google.com/?ll=40.066666,20.133333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в южната част на страната, Gjirokaster е удоволствие да посетите. Красивият му стар град е кацнал отстрани на хълм с изглед към долина, а криволичещите му калдъръмени улички са пълни със странни сгради и исторически забележителности.

С над 500 жилища и сгради, защитени и запазени като „паметници на културата“, Gjirokaster е изпълнен с прекрасна архитектура. Често е известен като „Градът на камъка“ поради отличителните местни роудове, които могат да се видят навсякъде, където отидете.

Над живописната Стара чаршия се намира замъкът Gjirokaster, известен като вторият по големина в целия Балкан. Очарователно място за посещение, замъкът има подземен бункер от епохата на Студената война и Музей на въоръжението, на който посетителите могат да се насладят, заедно с впечатляващите си укрепления и руини.

3. Круе

https://maps.google.com/?ll=41.500000,19.799999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен точно на север от Тирана, Kruje - или Kruja, както е известен на английски - е известен с това, че е родният град на албанския национален герой Gjergj Skanderbeg. През 15 -ти век Джердж успява да устои на османците в продължение на 25 години от базата си в Круе.

Известна като „Адриатически балкон“ от местните жители, скалистата планина, която гледа към града, е дом на величествения замък Круе, който някога е бил базата на Скандербег. В днешно време има интересен музей за героя, както и фантастична църква от 15-ти век, разположена в стените му. Панорамната гледка от замъка е просто грандиозна.

Старият базар в центъра на града е също толкова завладяващ за разходка. Сгушени сред атмосферните му улици, ще намерите няколко възхитителни малки кафенета и ресторанти, заедно с изобилието от магазини, продаващи всичко - от сувенири и занаятчийски стоки до антики и кожени изделия.

Живописно и спокойно място, Kruje си заслужава да бъде посетено заради своите исторически забележителности и красива природна обстановка. Околността е също толкова омайваща за изследване с езерата, каньоните и планините.

2. Национален парк Бутринт

https://maps.google.com/?ll=39.747501,20.020279&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Дом на редица разнообразни екосистеми и зашеметяващи археологически обекти, Националният парк Бутринт е популярна туристическа дестинация, до голяма степен поради близостта си до гръцкия остров Корфу. Много хора идват да видят величествената му смесица от история и природа.

Покривайки полуостров, граничещ с огромното езеро Бутринт от едната страна и канала Вивари от другата, естествената красота е великолепна; над 1200 различни вида животни и растения живеят сред живописните влажни зони, хълмове и острови.

Основната атракция обаче е невероятният археологически обект, който обхваща над 2500 години история; това включва древни градски стени, останки от римски театър, византийска базилика и два замъка. Скитането из руините с красивата природа навсякъде около вас е възхитително преживяване. Това несъмнено е един от скритите скъпоценни камъни на това, което Албания може да предложи.

1. Тирана

https://maps.google.com/?ll=41.328888,19.817778&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Веднъж пълна със сиви, нежелани комунистически сгради, Тирана се трансформира значително от началото на 90 -те години. Столицата на Албания сега е забавно, приятелско и празнично място за посещение.

Пълни с живот, сега ярко оцветените пешеходни улици демонстрират някои възхитителни сгради от османската епоха и италианска архитектура, която подчертава богатото минало на страната. Има редица страхотни музеи и художествени галерии, които си струва да разгледате. Особен интерес представлява BUNK’ART, който някога е бил огромен правителствен бункер, но сега е домакин на художествени инсталации.

Въпреки че може да бъде леко хаотично в натоварения с трафик център на града, живописната планина Дайти е само на кратко пътуване с кабинков лифт. С фантастична гледка към града отдолу и великолепна природа наоколо, това е прекрасно място за прекарване на следобед.

С безкрайни барове, кафенета и ресторанти, които могат да бъдат намерени около модерния район Blloku, Тирана има оживена сцена на нощен живот. Посетителите на тази слабо посещавана столица неизменно идват впечатлени от всичко, което градът може да предложи.

Карта на Албания

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: