Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Лисабон, столицата и най-големият град на Португалия, вече не е туристическа дестинация под радара. Град в Европа, перфектните калдъръмени улички на Лисабон, древни структури, великолепни катедрали, величествен замък, покриви с червени керемиди и неразредена португалска култура го правят красива дестинация за 3-дневно бягство.

Един от най -добрите начини да разгледате града е пеша. Въпреки това, за тези, които планират да използват обществен транспорт, Viva Viagem и Lisboa Card са опции за туристически карти, от които могат да се възползват.

Добре е да се отбележи, че много туристически места в Лисабон позволяват безплатен вход в неделя и най -вероятно ще бъдат затворени в понеделник.

Допълнителен (но много полезен) съвет е да следвате знаците с надпис „Miradouro“, когато ги видите. Miradouro е гледка и в Лисабон има много от тях, предлагащи невероятна панорамна гледка към града и реката му. Теренът на града е предимно хълмист и калдъръмен, така че се препоръчва носенето на удобни плоски обувки.

Този 3 -дневен маршрут в Лисабон обхваща всички бази и ви дава възможност да видите комбинация от всичко, което столицата може да предложи.

Ден 1: Проучване на долния и горния град

Първият ви ден в Лисабон ще включва много разходки, така че се пригответе за натоварен, но възнаграждаващ ден.

Сутрин: Пазаруване, основни площади и Елевадор де Санта Хуста

Няма по -добър начин да започнете първия си ден в Лисабон от закуска в историческия център Бразилейра, в бизнес от 1905 г. Пирувайте с пастел де ната (португалски яйчен тарт) и кафе, докато оценявате голямата фасада на Игрея дос Мартирес, базиликата на Дева Мария на мъчениците.

Защо не продължите началото на пътуването си с малко пазаруване? Тъй като сте в района, не можете да пропуснете разходка из търговските улици на Rua Garrett. Оттук, лека 5-7 минути пеша ще ви отведе Praca do Comercio - главният площад на Лисабон и вашият портал към Долния град, известен още като Baixa. В основата му е статуетката на Дом Хосе - краля на Лисабон по време на опустошителното земетресение от 1755 г. и последвалото възкресение на града. Също така на радара за разглеждане на забележителности е павирана мозайка Praca Municipio - Кметството на Лисабон и една от най -атрактивните структури в града.

След това влезте в района на Baixa през колосалната арка на Arco da Rua Augusta. Отвъд арката е Rua Augusta - главният булевард на Baixa, който предлага повече възможности за пазаруване, ако ви хареса. Разходете се из калдъръмените улици или направете своя път до един от емблематичните асансьори на Лисабон - Елевадор де Санта Хуста. Изкачете се по тясното спирално стълбище за още по -добри гледки, направете няколко снимки и се насладете на питие в кафенето на кулата, преди да се върнете обратно по улиците на Baixa.

Следобед: Черешов ликьор, още квадратчета и спиращи дъха гледки

Започнете следобеда си, като посетите Convento do Carmo - красив готически манастир от 15 век, частично разрушен при земетресението. Оттук можете лесно да стигнете пеша Praca Dom Pedro IV (или Rossio), голям площад в Baxia с огромен фонтан, впечатляващия Национален театър и изобилие от кафенета по периметъра. Това е идеалното място за пиене на кафе или следобедна бира на слънце.

Не можете да напуснете Лисабон, без да опитате известния португалски черешов ликьор. Можете да опитате в някой от местните барове, но наблизо A Ginghina не само се препоръчва, но се счита за забележителност в града. Отиди да опиташ!

Оттук можете да отидете пеша Praca dos Restauradores - площад, осеян с много зашеметяващи исторически структури, кафенета и търговски булеварди.

Вечер: Miradouro de Sao Pedro de Alcantara & Barrio Alto

Приятните 10 минути пеша от Praca dos Restauradores ви отвеждат до подножието на Елевадор да Глория - друг емблематичен асансьор. Асансьорът е построен през 1885 г. и ви отвежда на много стръмен хълм Мирадуро де Сао Педро де Алкантара - зашеметяваща гледка, която предлага живописна гледка към Долния град и замъка му (който ще посетите утре).

Сега сте вътре Байро Алто, най -често срещаното място в града за нощен живот. Насладете се на възхитителна португалска вечеря и чаша португалско пристанищно вино и след това се разходете из тесните улички, докато намерите коктейл бар, който ви харесва. Има какво да избирате!

Ден 2: Исторически трамваи и Старият град Алфама

Днес ще се разходите през най -старата част на града и ще се качите на историческо пътуване с трамвай, което със сигурност не искате да преминете.

Сутрин: Трамвай#28 и замъкът Сао Хорхе

Направете своя път до метро Baixa-Chiado и се качете на историческия Трамвай 28, което трябва да направите, докато сте в Лисабон. Стигнете до гарата възможно най -рано, защото опашката за Трамвай 28 изглежда нараства с минута и всеки трамвай може да побере само 30 пътници. Насладете се на пътуването, докато трамвайът се изкачва по хълмистия терен на Грака със забележителна гледка към града и неговите по -малко известни кътчета.

Качете се на Ларго да Граса и се насочете към Мирадуро да Грака - друга прекрасна гледка с прекрасна гледка към Castelo de Sao Jorge. От Miradouro, тръгнете надолу към примитивното село Santa Cruz - град в град, отделен от останалата част на Лисабон поради надморската си височина и здравите стени, построени от маврите.

Следващата спирка е Замъкът Сао Хорхе - най -посещаваната туристическа забележителност в Лисабон (купете билети предварително, за да пропуснете опашката). Прекарайте един час в комплекса, който предлага по -спиращи дъха гледки към Лисабон.

Следобед: Старият град Алфама

Вземете обяд в едно от многото заведения за хранене, които се простират по улицата от замъка São Jorge до следващата ви дестинация - Мирадуро де Санта Лузия. Разгледайте древната църква до гледката и се насладете на страхотна гледка към Стария град Алфама.

Алфама е мястото, където започва Лисабон и се характеризира с мрежа от очарователни алеи, калдъръмени улички, малки площади и безкрайни стълби. Сякаш е Алфама е замразен във времето. Докато се скитате през лабиринта от алеи, се отправете към Igreja de Sao Miguel - базилика в испански стил, която драматично се откроява сред древните структури на квартал Алфама.

Красивата главна катедрала на Лисабон е наблизо, просто известна като Sé. Sé е свободен за влизане и си заслужава да бъде посетен, за да видите неговия прекрасен интериор.

На няколко минути пеша от катедралата е Pois Café, препоръчително и популярно място за обяд и релакс. Вземете една от многото им изложени книги и се настанете за известно време.

Вечер: Музикална вечеря по Фадо

Струва си да останете в Алфама за вечерта, тъй като районът е още по -красив, след като слънцето залезе и слабо осветените фенери започват да осветяват улиците. Алфама също е чудесна зона за романтична вечеря. Тесните алеи са пълни с уютни ресторанти, приготвящи местни португалски ястия като сардини на скара. Много от тези заведения за хранене предлагат и живи музиканти от Фадо за автентична португалска атмосфера.

Има много малки и скрити ресторанти Фадо, от които да избирате, но за нещо в по -голям мащаб представете се насочете към популярните места на Патео де Алфама или Клубе де Фадо.

Ден 3: Пазари, квартал Белен и Ботаническа градина

За последния ви ден в града, нека направим леко отклонение от центъра на Лисабон към друг исторически квартал - Белен.

Сутрин: Пазар за изчакване и пристигане в Белен

Започнете първата част от последния си ден в Лисабон с лека закуска, защото скоро след това трябва да отидете набързо на видно място Пазар за изчакване (отваря се в 10:00 ч.). Пазарът е чудесно място за закупуване на местни закуски, които можете да хапнете в склада за хранене или да вземете със себе си, за да се насладите по -късно през деня. Пазарът на тайм-аут също е чудесно място да прекарате една вечер, като останете отворени до 2 часа през уикенда.

От другата страна на пазара е жп гара Cais do Sodre, откъдето се качвате на трамвая #15 и се отправяте към историческия крайречен квартал Белен.

Направете своя път към Mosteiro dos Jeronimos, манастир от 16 век, отбелязващ епичното пътешествие на Васко де Гама, а също и последната му почивка. Няколко минути пеша е друга забележителност - Padrao dos Descobrimentos, построена в чест на принц Хенри. Оттук можете да хвърлите и поглед към впечатляващата Ponte de 25 Abril, реплика на моста Golden Gate.

Следобед: Още Белем и Ботаническата градина на Аюда

С настъпването на ранния следобед, разходете се по приятната крайречна зона към Торе де Белем - кула от 16 -ти век, която е действала като крепост и затвор по време на съперничества. За обяд Rua Vieira Portuense има улици, пълни с истински португалски ресторанти. Floresta de Belem е добър и евтин вариант.

След обяд направете 15-минутна разходка нагоре до Jardim Botânico da Ajuda, известен също като Ботаническата градина на Аюда. Създадена през 18 век, в градините се помещават осем безупречно поддържани секции, колекции от дървета от цял свят и множество фонтани и тераси. Градините предлагат чудесен шанс да се отпуснете, преди да се качите на историческия трамвай #18 още веднъж.

Вечер: Miradouro de Santa Catarina и Обратно към Barrio Alto

Слезте от трамвай #18 пред Mercado da Ribeira и поемете по Elevador da Bica до Bairro Alto. Разходете се 5 минути до друга живописна гледка, Мирадуро де Санта Катарина. Прегърнете изключителните вечерни гледки към града, докато се насладите на чаша прясно Sagres (местна бира).

Barrio Alto наистина е най -доброто място за прекарване на вечерите ви, затова препоръчваме да се мотаете отново тук за последната си нощ в Лисабон. Опитайте друг ресторант и бар, които не успяхте да изпитате през първата си нощ и ако сте млади и енергични, се отправете към един от многото нощни клубове. Incógnito и A Capela са две изключително популярни опции.

Или вземете нашата по -ранна препоръка да попиете вечерната атмосфера на Time Out Market (вземете такси). С много барове и заведения за хранене също е чудесно място да прекарате една нощ с местни жители и туристи.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: