Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Маите са мощна цивилизация, възникнала в Юкатан около 2600 г. пр.н.е. Някои смятат, че регионът може да е бил дом на повече от 2 милиона маи по време на пика на тяхната династия.

Древните маи са били известни със своите напреднали познания по астрономия и с изграждането на големи градове, съдържащи пирамиди и други структури. За съжаление, тяхната цивилизация стигна до мистериозен край около 900 г. сл. Хр., Но останките от някога величествените руини на маите могат да бъдат намерени разпръснати из Белиз.

10. Ел Пилар

https://maps.google.com/?ll=17.256666,-89.155281&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тези руини на маите в Белиз се намират на границата на Белиз и Гватемала в археологическия резерват Ел Пилар за флората и фауната на маите. Работата на това място все още продължава и всъщност голяма част от Ел Пилар все още остава в ранните етапи на разкопките. Така че този сайт всъщност е отличен пример за това как изглеждат сайтовете на маите, преди да бъдат открити и възстановени.

Неговото предимно неразкопано състояние също ще ви даде представа колко лесно тези руини на маите могат да се слеят с околните джунгли. Друг плюс? Той е доста отдалечен и все още не привлича много туристи. Така че е много вероятно да можете да се насладите на Ел Пилар с много малко други посетители наоколо. Обиколките не винаги са достъпни за този сайт, така че някои пътници ще влязат или ще наемат ATV или 4 × 4, за да могат да го разгледат.

9. Серос

https://maps.google.com/?ll=18.358334,-88.351944&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Cerros, който някога е бил голям търговски център, е единствените руини на маите в Белиз, разположени на брега. Някои от руините на този сайт всъщност са под водата, докато много други все още не са разкопани. За щастие обаче има няколко структури и игрища за топки, които можете да разгледате, ако решите да посетите този малко отдалечен сайт.

Въпреки че Cerros е малък, местоположението му на брега е красиво и спокойно. До Cerros може да се стигне чрез бърза разходка с лодка през залива от град Corozal. До него може да се стигне и с кола през сухия сезон. Но бъдете предупредени, шофирането е с продължителност приблизително три часа по неасфалтиран път.

8. Пещерата Бартън Крийк

https://maps.google.com/?ll=17.112778,-88.928055&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Пещерата Бартън Крийк е едно от най -необичайните места на маите, които можете да посетите, докато сте в Белиз. Това е мокра пещера, която е била използвана от маите още през 200 до 600 г. сл. Хр. За церемониални цели. Археолозите са открили хиляди артефакти, включително много керамични фрагменти, върху первази в пещерата Бартън Крийк, както и останките на най -малко 28 човека.

Въпреки че изследователите не са сигурни, се смята, че поне някои от тези хора може да са били принесени в жертва на бога на дъжда Чак. Пещерата също е изпълнена с красиви сталактити, сталагмити и прилепи. Ако искате да разгледате пещерата Бартън Крийк, пригответе се за гребане. Единственият начин да стигнете до тази пещера и да я разгледате е с кану.

7. Любаантун

https://maps.google.com/?ll=16.281111,-88.964996&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Лубаантун, който е най -голямото място на маите в южния Белиз, е известен с необичайната конструкция на своите сгради. Вместо варовик, който обикновено се използва в региона, сградите в Lubaantun са построени от черен шифер. Освен това между блоковете не е използван хоросан, а ъглите на конструкциите са заоблени.

Лубаантун е известен и с голямата колекция от малки керамични предмети, открити при разкопките му. Има и известен и противоречив кристален череп, за който се твърди, че е открит в Лубаантун, но някои изследователи оспорват, че той всъщност е дошъл от тези руини. В момента Лубаантун не привлича много посетители, така че има голям шанс да разгледате тези руини на маите, придружени само от звуците на околните джунгли.

6. Кахал Печ

https://maps.google.com/?ll=17.145700,-89.074097&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Cahal Pech се намира на върха на стръмен хълм с изглед към река Макал и е само на кратко разстояние от град Сан Игнасио. За първи път е заселен около 1200 г. пр.н.е. и изоставени около 800 до 900 г. сл. Хр. От този сайт археолозите са открили важни факти и информация за най -ранните заселници на маите.

В сравнение с някои от другите по-известни руини на Белиз, Кахал Печ е малък. Но си струва да посетите, особено ако ще бъдете в района на Сан Игнасио. Той съдържа няколко руини, които можете да изкачите или да влезете и да разгледате. Ще намерите и малък, но много информативен музей за историята на маите в Кахал Печ.

5. Actun Tunichil Muknal

https://maps.google.com/?ll=17.118000,-88.865997&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Преходът до този сайт изисква малко приключенски дух, тъй като ще трябва да се разходите пеша, да се разхождате през вода - евентуално да плувате - и да скачате, за да стигнете до отдалеченото му място. Actun Tunichil Muknal - известен също като банкомат - обаче си заслужава усилията, тъй като е един от по -завладяващите обекти на маите в Белиз.

Това е пещера, която съдържа много артефакти на маите и скелетните останки на редица жертви на жертвоприношения. Най-известното от тях беше 18-годишно момиче, наречено Кристалната девойка, чиито кости сега са покрити с блестящ калцит. Местните хора наричали тази пещера Xibalba, която била подземния свят на маите, а някои смятали, че това е входът към ада. Ако искате да посетите тази очарователна пещера, трябва да имате водач или да сте на официална обиколка.

4. Алтун Ха

https://maps.google.com/?ll=17.763950,-88.347061&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че Altun Ha не е голям сайт, той съдържа някои от най -добре възстановените руини на маите в Белиз, което го прави много популярен сред посетителите. Изненадващо, този обект е наскоро „открит“ от археолозите през 1963 г. и за първи път е разкопан между 1965 и 1970 г. Именно по време на първото разкопки е открит един от най -известните артефакти в Белиз - Нефритовата глава. Това е дърворезба на бога на слънцето на маите „Кинич Ахау“ и е най -големият издълбан обект от нефрит от цивилизацията на маите, всеки открит.

Altun Ha също съдържа изкуствена лагуна, която можете да видите и днес. Ако сте любител на животни, не забравяйте да държите очите си отворени за плодотворната дива природа, включително тапири, броненосеци, лисици и птици, които живеят в района.

3. Xunantunich

https://maps.google.com/?ll=17.083889,-89.133888&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Археологическият обект на маите Xunantunich се намира на река Мопан в южния Белиз, много близо до Гватемала. Въпреки че това не е голям обект, Xunantunich съдържа някои интересни руини, включително El Castillo, който на 40 метра (130 фута) е втората най -висока структура в Белиз. Xunantunich, който е бил церемониален център на маите, е на върха си между 600 и 890 г. сл. Хр.

И въпреки че изкопните работи за първи път започнаха през 1800 -те години на това място, изследователите, които изучават обекта, все още правят нови открития. Например през 2016 г. една от най -големите кралски гробници - ако не и най -голямата - в Белиз беше открита в Ксунантунич. Забележително е, че той все още съдържа останки от възрастен мъж, както и множество артефакти.

2. Ламанаи

https://maps.google.com/?ll=17.752567,-88.654472&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Тъй като Lamanai се намира на брега на лагуната New River, някои пътници посещават мястото чрез круиз „в джунглата“ през тропическите гори. Този начин на транспортиране ще ви даде възможност да видите местните диви животни, включително маймуни, крокодили и игуани. Веднъж в Ламанаи ще намерите добре разкопано и красиво място. Ламанаи някога е бил голям град, а също и един от най -дълго заетите градове на маите.

Основните забележителности на това място са три пирамиди, Храмът Ягуар, Високият храм и Храмът на маските. Храмът Ягуар получава името си, защото част от него е построена така, че да прилича на главата на голямата котка. Храмът на маската се гордее с огромни лица, издълбани в структурата. Търсите малко упражнения? След това се изкачете до Високия храм, където можете да се насладите на гледка към околните джунгли.

1. Каракол

https://maps.google.com/?ll=16.764013,-89.119110&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Каракол, който датира от 1200 г. пр.н.е., е най -голямото място на маите в Белиз. Всъщност той е по -голям от град Белиз и е бил дом на приблизително 15 000 души, макар че 115 000 може да са живели в неговите „предградия“. Тъй като Caracol се намира на отдалечено място в горския резерват Чикибул, трябва да се подготвите за дълго, неравномерно шофиране. Но след като стигнете до Каракол, ще намерите сайт, който си струва усилията.

Тук ще намерите Каана, която все още е най-високата изкуствена конструкция в Белиз, висока 43 метра (141 фута). Вътре в Каана има три храма и четири дворца. Каракол съдържа и много други структури, включително резервоари, астрономическа обсерватория и игрища за топки. Важно е обаче да се отбележи, че по -голямата част от това място все още се разкопава и възстановява.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: