Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Много пътешественици са изненадани да научат, че Малайзия не е една голяма суша. Вместо това той се състои от два отделни раздела. Западна Малайзия е на южния край на Малайския полуостров, а Източна Малайзия се намира в северната част на остров Борнео.

И двете части на Малайзия са живописни и културно вълнуващи, но Източна Малайзия често се прескача. Ако искате да сте сред природата и да видите възможно най -много пейзажи и диви животни, тогава Източна Малайзия е най -добрият избор. Освен това този регион е дом на редица очарователни села, градове и градове с отлична малайзийска кухня.

10. Келабитска планина

https://maps.google.com/?ll=4.223814,114.366119&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В малайзийския щат Саравак има планинско плато, наречено Келабитска планина. През региона текат няколко големи реки, което означава, че той е идеален за земеделие. Повечето посетители идват в планината Келабит, за да се разходят и да разгледат някои от по -малките села, много от които са изградени около оризови поля.

Барио-Па Умор е най-популярната туристическа пътека и можете да я покриете за около час. За сериозните туристи, можете да тръгнете на епично многодневно пътуване, преди да изпратите Gunung Murud, най-високият връх в цял Саравак.

9. Национален парк Гунунг Гадинг

https://maps.google.com/?ll=1.690425,109.845779&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Два часа път с кола от Kuching ще ви отведе до националния парк Gunung Gading. Този парк е най -известен с едно невероятно цвете: Рафлезията. Това е най -голямото цвете в света и може да нарасне до един метър (три фута) в диаметър. Той също така излъчва силна миризма за привличане на насекоми и е отличителна черта при посещението на парка.

Времето е от ключово значение, ако искате да видите Рафлезия в разцвет, но националният парк предлага много повече. Можете да се разходите по пътека с ръководена джунгла и дори може да забележите водопад или два по пътя.

8. Природен резерват Semenggoh

https://maps.google.com/?ll=1.381100,110.295135&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Любителите на животните няма да искат да пропуснат невероятния природен резерват Семенго. Тъй като е само на 20 км (12 мили) от Кучинг, това прави едно чудесно еднодневно пътуване. Основната атракция е Центърът за дивата природа Semenggoh, който приема осиротели и ранени животни от дивата природа за рехабилитация.

При посещение ще имате възможност да видите орангутани и всъщност можете да гледате храненето на тези интелигентни животни два пъти дневно. Има и обиколки с природен резерват, където можете да научите повече за местните животни и как се грижат, хранят и въвеждат отново в дивата природа.

7. Кучинг

https://maps.google.com/?ll=1.560000,110.345001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Град Кучинг е основна дестинация в Източна Малайзия и може да предложи много. Архитектурата е изключително разнообразна, което означава, че в рамките на един следобед можете да видите мюсюлманска джамия, китайския храм Туа Пек Конг и британския дворец, наречен Астана. Кучингът е известен също като град на котките по различни причини и посещението на Музея на котките може да бъде забавен начин да се изследва произхода на този прякор.

Големият седмичен пазар на Kuching започва в събота следобед и приключва по обяд в неделя и е чудесно място за закупуване на пресни продукти, местни сладкиши и дори няколко сувенира.

6. Национален парк Бако

https://maps.google.com/?ll=1.716667,110.466667&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Насочете се точно извън Кучинг за пейзажи и диви животни в Национален парк Бако. В рамките на парка ще намерите както гъсти тропически гори, така и красиви плажове. Бако е най -старият национален парк в Малайзия и повечето посетители идват да видят рядката маймуна хобот. Този застрашен примат има необичаен нос и живее в парка заедно с брадати глигани, летящи гущери и макаки.

Пешеходният преход в малайзийското Борнео обикновено се препоръчва само с водач, но пътеките в Бако са добре маркирани. Можете да се разходите по пътеката Паку и да се озовете точно на плажа, а след това можете да се разходите, за да видите маймуните, които се хранят в мангровите блата всяка вечер около залез слънце.

5. Остров Манукан

https://maps.google.com/?ll=5.966667,116.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Остров Манукан се намира в Националния парк Тунку Абдул Рахман, където е вторият по големина от островите. Той е точно до брега на Сабах и повечето хора получават достъп до остров Манукан чрез ферибот от Кота Кинабалу. Манукан е най -развитият остров в морския парк, но основната атракция все още е плажът. Гмуркането с шнорхел е много популярно и можете също така да тръгнете на кратък поход от плажа нагоре в джунглата.

Много посетители идват на еднодневна екскурзия и си организират пикник, но има и популярен барбекю на шведска маса точно на плажа. Има някои места за настаняване, но тези опции трябва да бъдат резервирани предварително.

4. Шипадан

https://maps.google.com/?ll=4.114683,118.628754&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Край бреговете на Сабах се намира остров Сипадан, може би една от най -добрите дестинации за гмуркане в цяла Малайзия. На плажовете ще видите огромни гущери, а пясъчните брегове са наистина зашеметяващи. Основната атракция обаче е под водата. Гмуркането и гмуркането с шнорхел предлагат възможност да видите акули, баракуди, костенурки и цветни риби в огромни коралови рифове.

На остров Сипадан няма места за настаняване, така че повечето сериозни водолази остават на лодки на живо. Те могат да се гмуркат през деня около острова и след това да спят на лодките всяка вечер.

3. Рехабилитационен център „Сепилок”

https://maps.google.com/?ll=5.865010,117.949387&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В горския резерват Кабили-Сепилок се намира Рехабилитационният център Сепилок, невероятна атракция, която е задължителна за любителите на природата и животните. Рехабилитационният център „Сепилок“ спасява изоставени и осиротели малолетни орангутани и ги учи да се справят сами в дивата природа. Това не е зоопарк, но можете да се разходите по крайбрежни алеи и пътеки през зрителни зони, за да видите орангутани и птици в естествената им среда.

За най -добър шанс да видите тези млади орангутани, покажете се за едно или и за двете дневни часове на хранене, когато пресните плодове извличат животните и ви дават чудесен изглед към тях.

2. Национален парк Кинабалу

https://maps.google.com/?ll=6.150000,116.650002&z=13

(ВИЖ КАРТА)

С височина на върха 4 095 метра (13 435 фута), планината Кинабалу е най -високата планина в цяла Югоизточна Азия, е планината Кинабалу. Ако искате да видите този връх за себе си или дори да се разходите по части от него, тогава ще трябва да се отправите към националния парк Кинабалу в Сабах. Пълното изкачване до върха на планината Кинабалу отнема два дни, но има и много по -кратки разходки в джунглата, които предлагат невероятни гледки.

Националният парк също е дом на парк -музей, който е малък, но си заслужава бързо посещение. Може да се интересувате и от Ботаническата градина, която върши отлична работа за представяне на местната флора.

1. Национален парк Гунунг Мулу

https://maps.google.com/?ll=4.132000,114.918999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Националният парк Гунунг Мулу в Саравак е район с невероятно историческо значение. Мястото е било използвано за погребения преди повече от 3000 години, а пейзажът му е бил почитан също толкова дълго. Най -високият връх в парка е планината Мулу, но има много варовикови образувания, които се извисяват над парка. Тези варовикови образувания са също толкова невероятни под земята, където образуват огромна пещерна система.

Ако посетите, ще искате да разгледате Саравашката камара, която е достатъчно голяма, за да побере 40 самолета Boeing 747, а също така ще искате да се разходите до водопада Паку. Докато са възможни по-дълги многодневни преходи, има и много по-къси походи, които са също толкова живописни.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: