Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Нормандия може да изглежда красива и спокойна днес, но тази провинция на западното крайбрежие на Франция не винаги е била такава. От девети век нататък регионът е колонизиран от викингите и приема сегашното си име, Нормандия, страната на северняците. През следващите векове се водят много битки между Англия и Франция, но най -голямата се случва през 1944 г., когато съюзническите сили я отвличат от нацистките окупатори.

Докато обикаляте най -добрите места за посещение в Нормандия, ще се натъкнете на тези исторически бойни полета, както и на великолепни средновековни сгради, великолепни градини и доста хубава храна. Нормандия празнува храната си с фестивали, посветени на ястия като сирене, черен пудинг и скариди.

10. Cherbourg

https://maps.google.com/?ll=49.630001,-1.620000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Поради стратегическото си разположение на френското крайбрежие, Шербур е важен във военно отношение, като Луи XVI и Наполеон го правят на първо място. Днес там се намира арсенал на френския флот. Също така е важно пристанище за риболов и яхтинг. Между ферибот между Шербур и Великобритания се движи междуканалния ферибот. Както може да се очаква в крайбрежен град, много туристически атракции се концентрират около морето. Има Redoubtable, най -голямата подводница в света, която е отворена за обществеността, и La Cité de la Mer със своите 17 аквариума. Отделете време да посетите Музея на освобождението в стария Форт дю Рул и историческия градски площад.

9. Каен

https://maps.google.com/?ll=49.180000,-0.370000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Кан може да изглежда като сравнително нов град, но външният вид може да бъде глупав. Градът е възстановен, след като е бил силно повреден след нахлуването на Нормандия през деня на 1944 г. -Мемориалът де Каен отбелязва това. Независимо от това, той е известен със своите исторически сгради, построени по време на управлението на Уилям Завоевателя. Човекът, завладял Англия през 1066 г., е погребан тук, в Абатството на Хомес. Ключова атракция е Chateau de Caen, една от най -големите средновековни крепости в Европа, построена от Уилям. В него днес се помещават музеи. Уилям също построи две абатства в чест на булката си, Матилда Фландърска.

8. Трувил и Довил

https://maps.google.com/?ll=49.368301,0.082500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Известни като Парижката Ривиера, Трувил и Довил са като две сестри от различни майки. И двамата имат плажове, крайбрежни алеи, казина и вили Belle Époque. Там приликата свършва. Довил, който беше представен във френския филм от 60 -те, „Мъж и жена“, е традиционен, където се провеждат филмови и джаз фестивали, регати и турнири по голф. Най -старият морски курорт във Франция привлича богатите и известните. Trouville, от другата страна на реката, е непринуден, спокоен и повече ориентиран към семейството от сестра си. Ако е детска площадка за средната класа и дом на работещо рибарско пристанище. Можете лесно да изпитате прелестите на всеки град, тъй като те са само на пет минути разходка с лодка.

7. Руан

https://maps.google.com/?ll=49.439999,1.100000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Руан, столицата на Нормандия, е известен с много неща, включително като градът, в който Жана д'Арк е изгорена на клада през 1431 г. Подобно на Кан, тя фигурира на видно място в Стогодишната война и по -късно служи като столица на кралство, което включва Англия и големи части от Франция. Старият град е пълен с исторически изкушения, включително великолепната готическа катедрала Нотр Дам, която е рисувана 30 пъти от Клод Моне и където е погребано сърцето на Ричард Лъвскосърдечен. Спрете до Gros Horloge, градския часовник, датиращ от 14 -ти век.

6. Живерни

https://maps.google.com/?ll=49.076900,1.530000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Френският художник -импресионист Клод Моне обичаше Живерни от момента, в който го видя от прозореца на влака. Той се премести там и създаде красиви градини. След това той създава красиви картини, като неговите известни водни лилии, на своите градини, основната причина пътниците да посещават града днес. След като обиколите къщата и градините му, ще искате да посетите Музея на импресионизма, посветен на този конкретен жанр на изкуството. Моне е погребан в църквата Sainte-Radegonde de Giverny, красива и историческа църква с части, датиращи от 11-ти век.

5. Honfleur

https://maps.google.com/?ll=49.419399,0.232500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Онфлер е живописен пристанищен град на устието на Сена. Известен е с покритите с плочи къщи, които бяха толкова популярни сред художниците-импресионисти от 19-ти и 20-ти век. През Средновековието този 1000-годишен град е бил важен морски търговски център. След като обиколите района на пристанището, ще искате да се отбиете до най -голямата дървена църква във Франция, църквата „Света Екатерина“ от 15 -ти век. Камбанарията разделя двата кораба и е увенчана със скулптура на Екатерина, която държи колело и меч. Музикантите украсяват ренесансовия балкон. Други атракции включват два стари обора, където се съхранява сол за консервиране на риба, и шлюп за раци.

4. Байе

https://maps.google.com/?ll=49.279400,-0.702800&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Байе, основан през първи век пр. Н. Е., Е известен с гоблена Bayeux, 70-метрова (230-футова) дълга бродерия, която представя 75 сцени на Уилям Завоевателя, нахлул в Англия през 1066 г. Той е изложен в музея Bayeux. . Почти 900 години по-късно Байо става първият френски град, освободен от нацистите по време на нашествието на Д-ден. В грижливо поддържаното британско военно гробище можете да видите гробовете на повече от 4000 жертви от битката; повечето са британски войници. Старият град Байо е направен само за скитане, така че не забравяйте да се разходите до готическата катедрала Нотр Дам, която беше осветена през 1077 г.

3. Плажове на D-Day

https://maps.google.com/?ll=49.333332,-0.566667&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Едно от най -големите нашествия на всички времена се е случило на 6 юни 1944 г., когато над 160 000 съюзнически войници са кацнали на пет нормандски плажа: Тяхната мисия: да освободят Франция, а след това и останалата част от Европа от нацистката окупация. Преди кървавата едномесечна битка при Нормандия, над 10 000 войници на съюзниците щяха да загинат на плажовете на Омаха, Юнона, Голд, Меч и Юта; няколко хиляди германци също загинаха в битките на този 80-километров участък от френското крайбрежие. Днес плажовете на D-Day са белязани от военни гробища, паметници и музеи.

2. Етретат

https://maps.google.com/?ll=49.707222,0.207500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Етрета, малък курортен град на Ламанша, е известен със своите скали с бели креда, естествени арки и „иглата“, 80-метрова (262 фута) висока конична формация точно до брега. Две арки могат да се видят от крайбрежната алея на града и неговия бял камъчен плаж. Можете също така да се разходите през арката Falaise Aval при отлив. Хълмът отгоре с параклиса Нотр Дам предлага страхотни гледки. Етрета е известен и като последното място, на което Бялата птица е видяна през 1927 г. Бипланът е пилотиран от двама френски пилоти, които се надяват да бъдат първите, които летят без прекъсване в Атлантическия океан. Те никога повече не бяха видени.

1. Мон Сен-Мишел

https://maps.google.com/?ll=48.636002,-1.511400&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Някъде през 8 -ми век архангел Мишел, ръководител на небесното опълчение, нареди да се построи малка църква на островен хълм, само на метри от брега на Франция. Три века по -късно ще бъде добавено бенедиктинско абатство. Този комплекс става известен като Мон Сен-Мишел, едно от най-уникалните места за посещение в Нормандия. По време на Стогодишната война е добавена стена. Отделете време да се разхождате из странното село, възникнало през Средновековието. Тъй като някои от най -високите и силни приливи и отливи в света могат да бъдат намерени в този залив, достъпът до острова е най -безопасен чрез настилката.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: