Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Заобиколен от страни като Сирия, Саудитска Арабия, Ирак и Израел е нацията на Йордания. Въпреки че очевидно е в сърцето на Близкия изток, Йордания може да се чувства по -либерална, прогресивна и сигурна от някои от своите съседи. В резултат на това той е идеалната дестинация за тези, които искат да опознаят тази част на света.

Пътуване до Йордания предлага възможност да посетите древни градове, да се любувате на великолепни гранитни скали, да видите уединени пустини и дори да плувате в Мъртво море. Преглед на най -добрите места за посещение в Йордания:

10. Мадаба

https://maps.google.com/?ll=31.716667,35.799999&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Южно от столицата се намира Мадаба, малък град, известен със своите религиозни структури и древното си изкуство. Най -вече е известен с картата на Мадаба, мозайка от шести век, която показва карта на Йерусалим и други свещени места. Картата на Мадаба се намира в църквата Свети Георги.

Ако се интересувате от историята на Мадаба, не забравяйте да посетите археологическия парк Мадаба, както и музея на Мадаба. За да видите всички тези атракции и още в един изглед, изкачете се до камбанарията на светилището на Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител, откъдето се открива невероятна гледка.

9. Природен резерват Дана

https://maps.google.com/?ll=30.683332,35.616669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

За природата и възможността да се разходите на открито, природният резерват Dana е несъмнено едно от най -добрите места в Йордания. Вашата база ще бъде село Дана от 15 -ти век, което е останало до голяма степен оригинално и може да се похвали с няколко възможности за настаняване и хранене, ако решите да направите пътуване за една нощ.

Основната причина да посетите природния резерват Дана е да се разходите в резервата, като се катерите нагоре и надолу по каньони и долини. Пейзажът е красив и девствен, позволяващ незабравими гледки и много изключителни възможности за фотография.

8. Акаба

https://maps.google.com/?ll=29.516666,35.000000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Освен Мъртво море, единствената брегова линия в Йордания се намира в Акаба, единственият пристанищен град в страната. Акаба понякога се нарича прозорец към Червено море и отдавна е важна дестинация за страната.

Акаба има уникално съчетание от древно и модерно, което ви позволява да обиколите крепостта Акаба от 14-ти век или да отседнете в луксозни, петзвездни курорти, класирани сред най-добрите в света. Айла е особено забележителна, тъй като това е малко селище от шести век, което е забележително добре запазено. Акаба е също популярно място за инструктажи за гмуркане и гмуркане с водач в Червено море.

7. Ал-Карак

https://maps.google.com/?ll=31.183332,35.700001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако се интересувате от замъци, тогава Ал-Карак определено си заслужава да бъде посетен. Град Ал-Карак, известен още само като Карак или Керак, се намира в Южна Йордания. Той е известен със значителното си християнско население, както и с невероятния си замък. Ал-Карак е дом на Цитаделата на Керак, която някога е била крепост на кръстоносците.

След като бил разграбен, замъкът бил оставен в руини близо 500 години. Извършени са някои възстановителни работи и можете да обиколите замъка, за да видите частите, които са реставрирани. В долната част на замъка се намира археологическият музей Карак, който може да се похвали с впечатляваща колекция, която помага да се обясни повече за историята на региона.

6. Аман

https://maps.google.com/?ll=31.949722,35.932777&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Аман е столицата на Йордания и е най -големият град, културен център и център за търговия. По време на пътуването си до Йордания почти сигурно ще прекарате известно време в Аман. В Аман могат да се намерят много римски руини, като акцентите включват големия римски амфитеатър и Нимфеум.

Цитаделата определено си заслужава да бъде посетена, тъй като е дом на някои важни местни структури като римския храм на Херкулес и големия каменен дворец Умаяд. Ако сте в двореца за призива на молитва за мюезин, можете да чуете и видите невероятно изложение в града под вас.

5. Пустинни замъци

https://maps.google.com/?ll=31.728889,36.462776&z=18

(ВИЖ КАРТА)

В източната пустиня на Йордания, източно от Аман, има колекция от замъци, които могат да бъдат проучени. Тези структури са построени от Омаядите и много от тях са били използвани за отбрана, както и като място за отсядане на калифите. Именно чрез тази мрежа от замъци Омейядите успяха да живеят и да процъфтяват в непримиримия пустинен пейзаж.

Възможно е да видите няколко от тези пустинни замъци за един ден шофиране. Цикълът може да ви отведе до черната скала и мозайките на Каср ал-Халабат, продължаващия археологически обект на Хамам аш-Сара и невероятните стенописи на Каср Амра.

4. Мъртво море

https://maps.google.com/?ll=31.500000,35.500000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Въпреки че по -голямата част от Йордания няма излаз на море, тя споделя едно малко парче крайбрежие с Мъртво море. Мъртво море е най -ниската точка на планетата, 430 метра (1400 фута) под морското равнище, а нивото на соленост е невероятно високо. Мъртво море също има редица исторически и религиозни връзки и това е мястото, където Исус е бил кръстен от Йоан Кръстител.

Това също е невероятно място за отдих, защото водата е пълна с минерали, а високата соленост улеснява плаването по гърба. Най -добрият начин да посетите Мъртво море е да отседнете в един от луксозните курорти в североизточния край на морето. Тук можете да се насладите на спа лечение, да наблюдавате залеза над водата и дори да видите нощните светлини на Йерусалим.

3. Джераш

https://maps.google.com/?ll=32.272282,35.891396&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Когато много хора мислят за римски руини, те си представят дестинации в Европа. Джераш обаче е дом на невероятна колекция от гръко-римски руини. Обиколката на Джераш днес означава да можете да видите забележителности като Арката на Адриан, датираща от втори век, и Хиподрума, който има уникалната класификация, че е един от най -малките римски хиподруми, строени някога.

Чудесно място да започнете времето си в Джераш е в Археологическия музей Джераш, който може да се похвали с невероятна колекция от артефакти и върши невероятна работа да обясни възхода и развитието на селището Джераш в миналото.

2. Вади Рум

https://maps.google.com/?ll=29.576500,35.419930&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В Южна Йордания се намира Вади Рум, пустинна долина, известна със спиращата дъха природа. В този уединен пустинен район няма постоянни селища, но от време на време преминават бедуини и номадски племена. Въпреки че пустините често се представят като дюни, Вади Рум може да се похвали с планини от пясъчник и извисяващи се гранитни скали.

Много от основните атракции във Вади Рум са природни забележителности и скални образувания, както и уникални цветове на пясък или скала. Скалният мост Умм Фрут например е наистина забележителен, за да го видите лично.

Отличителните червеникаво-оранжеви цветове, които придават на района извънземно качество, донесоха няколко научнофантастични филма тук (като Марсианеца), за да възпроизведат Червената планета. Лорънс Арабски също прекарва време във Вади Рум, така че можете да обиколите места като неговата къща и това, което е известно като Извора на Лорънс.

1. Петра

https://maps.google.com/?ll=30.328611,35.441944&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Най -доброто място за посещение в Йордания, а сега едно от новите Седем чудеса на света, е древният град Петра. Известна още като Червения град или Розовия град, Петра някога е била столица на Набатейското кралство, преди да стане част от Римската империя. Селището е изоставено и забравено от векове от западния свят, но е преоткрито през 19 век.

Днес посещението в Петра ви позволява да обиколите древния археологически парк, влизайки през каньона от пясъчник, известен като Siq. След Сик е великолепната хазна, която всъщност не е била съкровищница, а вероятно храм или царска гробница.

Други значителни руини включват Римския театър, Манастира и Улицата на фасадите, огромен каньон, граничещ с фасадите на различни гробници. За най-впечатляващите гледки, поход към планината Аарон, която ви позволява да погледнете отдолу към Петра и нейната невероятна скална архитектура.

Карта на Йордания

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: