Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Скандинавската държава Норвегия е известна с отдалеченото си местоположение, невероятната природа и сюрреалистичните си фиорди. Въпреки че граничи с Русия, Финландия и Швеция, голяма част от норвежкото крайбрежие е точно до Северния ледовит океан, предлагайки студена, но впечатляваща гледка към водата. Норвегия може да се похвали с големи исторически градове, великолепни катедрали, прогресивно население и безкрайни начини да останете активни на открито. Ако имате желание да започнете да планирате скандинавско бягство, ето някои от основните причини да посетите Норвегия.

10. Каране на ски

През зимните месеци много места в Норвегия са идеални както за спускане, така и за бягане. Ако търсите място, което да се конкурира с алпийските писти, не забравяйте да разгледате Хемседал, който е дом на няколко ски курорта от световна класа, десетки писти и повече от 20 ски лифта. Hafjell е друга дестинация за зимни спортове, която може да се похвали с алпийски и крос кънтри писти, както и със семейни забавни зони за шейни и тръби.

9. Рибарски каюти

Друга колекция от острови край северното крайбрежие на Норвегия е архипелагът Лофотен. Счита се, че тези острови са сред най -живописните места в страната, но някои от най -популярните им атракции всъщност са изкуствени. Не забравяйте да не пропуснете традиционните червени рибарски хижи, построени точно по крайбрежието. Някои са построени на кокили и се наричат рорбу, а някои дори са на разположение за обиколка или нощувка. Тези каюти не само са исторически и красиви, те често се намират на отдалечени, уединени и спиращи дъха плажове.

8. Пешеходен туризъм

За да излезете и да видите колкото се може повече природни красоти на Норвегия, туризмът е фантастичен избор. Пешеходният туризъм в Норвегия също е улеснен благодарение на законите за правото на достъп, което улеснява намирането на пешеходни пътеки, както и места за къмпинг. Ако сте изправени пред сериозно предизвикателство, можете да се справите с походи, водещи до върха на Galdhøpiggen, най -високата планина в Норвегия. За нещо далеч по -малко интензивно, но също толкова живописно, тръгнете на преход през националния парк Rondane, където може да забележите северните елени в естествените им местообитания.

7. Дървени църкви

Големите църкви в Европа са направени от камък, но в Норвегия е възможно да се намерят великолепни и сложно проектирани църкви, направени изцяло от дърво. Тези църкви са представителни за дървообработващата индустрия, която отдавна е част от норвежката култура и история. Има много църкви, разположени около Норвегия, но една от най -впечатляващите е църквата Хедал. Хедал е построен през 13 век и е най -голямата от дървените църкви в страната.

6. Водопади

Отчасти благодарение на огромния брой ледници в Норвегия, има и изобилие от водопади. Някои са само струйки в определени сезони, но други са мощни, спиращи дъха атракции през цялата година. Въпреки че най -голямата концентрация на водопади е в западните фиорди и планините, те могат да бъдат намерени разпръснати из цялата страна. Може би един от най-невероятните водопади в Норвегия е Mardalsfossen, който е голям, мощен и целогодишен водопад, където можете да стоите съвсем близо и дори да усетите пръскането на водата.

5. Крайбрежни градове

Норвегия може да се похвали със стотици мили брегова линия, така че няма недостиг на очарователни крайбрежни градове, които си струва да посетите. Тези традиционни крайбрежни градове често са места, където архитектурата е проста, жителите работят в индустрии като риболов, а местните кулинарни продукти включват неща като сушена и осолена треска. Олесунн е фантастичен пример за крайбрежен град, разположен на редица острови, който се гордее със спиращи дъха гледки и невероятни възможности за туризъм. Henningsvær е друг прекрасен крайбрежен град, където ярко оцветените къщи в редица по протежение на водата приличат повече на меденки от приказка, отколкото на реални жилища.

4. Полярни мечки

Непосредствено на север от норвежкия континент се намира архипелаг Свалбард, съвкупност от острови с много малка популация от хора, но голяма популация от невероятна дива природа. Обиколки с екскурзовод са лесно достъпни от населени места като Лонгиърбиен, където можете да потеглите и да забележите полярни мечки в дивата природа. Тези невероятни, величествени създания са невероятни за гледане, но не забравяйте, че те са диви и опасни животни. Жизненоважно е да ги видите с опитен водач в Шпицберген.

3. Впечатляващи фото възможности

Независимо дали сте чест афиш в социалните медии или сериозен фотограф, Норвегия може да се похвали със зашеметяващ набор от грандиозни възможности за снимки. Kjeragbolten например е емблематичен камък, хванат между две скали, в който трябва да видите, за да повярвате. В Pulpit Rock можете да направите селфи на отвесна скална стена, която гледа към девствена синя вода. В Trolltunga направете снимка на скалистите издатини, кацнали на стотици фути над река. Всяка от тези възможности за снимки е уникална и има десетки повече, отколкото можете да заснемете на филм, докато сте в Норвегия.

2. Северно сияние

Полярното сияние, известно още като северното сияние, несъмнено е основна причина да посетите Норвегия. Най -добрият шанс да ги забележите ще бъде през зимата, когато нощите са по -дълги. Колкото по -на север отивате и колкото повече се отдалечавате от градовете, толкова по -добър ще бъде изгледът ви. Много хора смятат Тромсе за най -доброто място в Норвегия, където могат да видят северното сияние, благодарение на северното му разположение и близостта му до Северния полярен кръг. Сухото време и липсата на облаци ще направят условията идеални за забелязване на северното сияние в Тромсе.

1. Фиорди

Фиорд е мястото, където дълъг морски вход се намира между високи скали и обикновено е резултат от потопена ледникова долина. В Норвегия фиордите са едни от най -красивите природни забележителности наоколо и нито едно пътуване до Скандинавия не би било пълно, без да видите някои от тях отблизо. Повечето от норвежките фиорди са по западното крайбрежие, включително Согнефьорден, който е най -дългият фиорд в цяла Европа.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: