Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Според някои сведения историята на Франция датира от желязната епоха. През вековете оттогава Франция е била дом на някои от най -историческите и архитектурно значими църкви в света. От готически катедрали до съвременни църкви на съвременни архитекти, голяма част от френската култура може да се намери в нейните религиозни структури. При следващото си пътуване до тази невероятна страна, не забравяйте да разгледате някои от най -известните и най -красивите църкви във Франция.

12. Катедралата в Бурж

https://maps.google.com/?ll=47.081944,2.399444&z=18

(ВИЖ КАРТА)

В началото на 13 век тази римокатолическа катедрала е издигната в Бурж, Франция. Построена във френски готически стил, катедралата Бурж се намира на място с религиозно значение, датиращо поне от третия век. Днес катедралата може да се похвали с триизмерни извисявания, съвременен дизайн с две пътеки и величествена фасада, направена по-зашеметяваща със сложни резби и украшения. Невероятно е, че голяма част от оригиналните витражи са останали, много от тях изобразяват басни и истории от Стария и Новия Завет.

11. Катедралата в Страсбург

https://maps.google.com/?ll=48.581669,7.750833&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Катедралата в Страсбург понякога се нарича розова катедрала, което не е толкова фино позоваване на необичайния й оттенък. Катедралата е построена от пясъчник, който й придава розов цвят и има голям шпиц от едната страна, а не двете, които са проектирани за структурата. Архитектурата е както романска, така и готическа и все още има постоянни католически църковни служби в катедралата, на които можете да присъствате. Наблюдавайте астрономическия часовник в катедралата, който датира от 19 век и е третата итерация за структурата.

10. Монолитна църква Сен Жан

https://maps.google.com/?ll=45.272160,0.171102&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Град Aubeterre-sur-Dronne е малък и живописен, с традиционна архитектура и странни домове. Най-невероятната атракция в Aubeterre-sur-Dronne обаче всъщност е под земята. Монолитната църква Сен Жан е издълбана почти изцяло от варовик. Построена през 7 век и силно разширена през 12 век, църквата има сводест кораб, басейн за кръщене и десетки древни ковчези. Това е далеч от традиционната картина на френска църква, но тази уникална религиозна структура е наистина единствена по рода си.

9. Катедралата в Руан

https://maps.google.com/?ll=49.440201,1.095000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Град Руан понякога се нарича Град на хиляда шпили, защото е дом на толкова много църкви. Един обаче се откроява сред останалите: катедралата в Руан. Тази огромна, извисяваща се катедрала е най -високата във цяла Франция. Слушайте часовите камбани на гигантския карион с 56 камбани, възхищавайте се на невероятното стълбище на книжаря и забележете статуите на светци, изпълващи вътрешните стени на катедралата в Руан.

8. Sacre-Coeur

https://maps.google.com/?ll=48.886696,2.343000&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Базиликата Sacré-Coeur в Париж е една от най-известните църкви във Франция. Като начало той има внушително присъствие, благодарение на местоположението си на хълм, кацнал около модерния, артистичен квартал Монмартър. Проектиран е в романо-византийски стил и е забележително подобен на прочутата катедрала „Света София“ в Истанбул. Една от най-добрите характеристики на Sacré-Coeur е огромната мозайка на Исус и включването на неговото златно сърце.

7. Сен Мишел д’Айгий

https://maps.google.com/?ll=45.049999,3.882500&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Да стигнеш до Сен Мишел д’Агийе е предизвикателство само по себе си. Тази невероятна църква е кацнала на скалиста точка и за да я достигнете, ще трябва да изкачите 268 стръмни стъпала, издълбани право в скалата. Изкачването обаче си заслужава усилията, защото ще имате възможност да видите свещената тухлена и скална сграда, построена в средата на 10 век. Църквата изглежда невероятно отдолу, но достигането до върха също осигурява зашеметяваща гледка към френския пейзаж и град Егийе.

6. Нотр Дам де ла Гард

https://maps.google.com/?ll=43.284027,5.371111&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Пристанищният град Марсилия е дом на невероятната Нотр-Дам де ла Гарде, катедрала, почитаща светеца-покровител на моряците. Римокатолическата катедрала е построена върху руините на древна крепост през 19 век и е създадена във византийския възрожденски стил. Вътре не пропускайте възможността да видите емблематичната статуя на Мадона и дете, изваяна от мед и покрита с блестящо златно листо, както и впечатляващата камбанария и каменните арки.

5. Абатство Мон Сен Мишел

https://maps.google.com/?ll=48.635834,-1.511389&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Част от привлекателността и красотата на абатството Мон Сен Мишел се дължи на местоположението му. Остров Мон Сен Мишел е само на половин миля от брега близо до Нормандия, което прави достъпа ограничен. Приближавайки острова, ще видите как абатството се издига от водата, заемайки голяма част от самия остров. Построено през 15 век и все още дом на бенедиктински монаси, абатството е заобиколено от странни улици, магазини, кафенета и музеи, посветени на острова и неговата история.

4. Катедралата в Реймс

https://maps.google.com/?ll=49.253613,4.034167&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Преди повече от 800 години започва строителството на катедралата в Реймс. Днес катедралата е зашеметяващ пример за готическа архитектура и служи като най -голямата атракция в град Реймс. Именно в тази катедрала много френски крале са имали своите коронации и записи показват, че дори Жана д'Арк е присъствала на една от тези церемонии през 15 век. С множество параклиси и първото използване на алуминиеви барове във Франция отне почти век, за да завърши катедралата в Реймс.

3. Катедралата в Амиен

https://maps.google.com/?ll=49.895000,2.302222&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Само на два часа извън Реймс се намира Амиен, където се намира катедралата на Амиен. Когато катедралата в Реймс беше открита, населението на Амиен искаше нещо подобно. И така, през 13 век е построена френската готическа катедрала в Амиен. Той е само малко по -висок от този в Реймс, умишлена част от процеса на планиране. Впечатляващите конзоли създават висок таван на кораба, което го прави невероятна структура за гледане от интериора. Подробни резби на светци, много от които са сложно рисувани, са само още една причина да разгледате тази красива катедрала във Франция.

2. Нотр Дам де Пари

https://maps.google.com/?ll=48.853001,2.349800&z=18

(ВИЖ КАРТА)

Най -известната катедрала на Франция е Нотр Дам де Пари, която е построена в средата на 12 век. Бижуто на парижката архитектура, Нотр Дам де Пари е безспорно в готически стил и може да се похвали с невероятно голям размер. Летящите му подпори бяха едни от първите в света и много гаргули бяха използвани не само за дизайн, но и за опори на колони и дори водостоци. Вие абсолютно ще искате да обиколите катедралата, но отделете време да видите и обширните крипти под църквата, които са отворени за обществеността.

1. Катедралата в Шартър

https://maps.google.com/?ll=48.447224,1.487778&z=18

(ВИЖ КАРТА)

През 1194 г. започва строителството на катедралата в Шартър. Тази невероятна сграда, построена в готически стил, се смята за една от най -важните архитектурни части във Франция. Цветните витражи са добре запазени, а два различни кули се състезават за внимание на покрива на катедралата. Въпреки че екстериорът е феноменален, не пропускайте произведения на изкуството и реликви, намерени вътре, като роклята, която се твърди, че е носена от Мария, когато тя е родила Исус.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: