Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Mesa Verde, което на испански означава зелена маса, е област, която заема част от платото Колорадо, в западната част на Колорадо. Той е най -известен с многото си археологически обекти, включително 600 скални жилища. На 29 юни 1906 г. президентът Теодор Рузвелт създава Национален парк Меса Верде, за да помогне за опазването на тези и приблизително 5000 други археологически обекта, намерени там.

Родословните пуеблоанци са живели на Меса Верде от около 550 до 1300 г., много преди европейците да изследват Северна Америка. В продължение на близо 600 години те и техните потомци процъфтяват в тази област, като основно живеят на върховете на месата.

Те бяха умели в земеделието без напояване, наричано още земеделие на суша. Те успяха да използват този метод за отглеждане на царевица, която започнаха да отглеждат през 450 г. Изненадващо, едва в края на 1190 -те години те започнаха да строят и живеят в скалните жилища, които са толкова популярни днес.

Обикновено Puebloans построяват тези структури близо до извори и в нишите, които се срещат естествено в скалите. Това им даде защита както от стихиите, така и от натрапници. Сградите варират от едностайни складови помещения до села с повече от 150 стаи.

Дворецът на скалите е най -голямото скално жилище, открито в Северна Америка. Древните пуеблоанци са го конструирали от тухли от пясъчник и хоросан от пепел, глина и вода. Тя обхваща 150 стаи, 76 открити площи и поне 20 киви (церемониални стаи). Двадесет и пет до тридесет от стаите изглежда имат основни жилищни характеристики. Археолозите смятат, че приблизително 100 души са живели в тази една голяма структура.

Интересно е да се отбележи, че в подземните зони, като кивите, температурата обикновено остава постоянна, близо до 50 градуса през цялата година.

Предните пуеблони са използвали цветна мазилка от вътрешната и външната страна на стените си, за да ги озарят. Някои са използвали четки или пръсти за рисуване на дизайни. Те бяха търговци, както и художници. Доказателства за търговия с другите племена включват откриването на артефакти като тюркоаз от Ню Мексико, медни камбани от Мексико и снаряди от Калифорнийския залив.

Климатичните промени и увеличаването на населението поставиха общностите под стрес и към края на 1270 -те години населението на предците Пуеблоан започна да мигрира към днешните Ню Мексико и Аризона, а до 1300 г. тяхната окупация на Меса Верде приключи. Техните потомци днес включват Hopi в Аризона и 19 Rio Grande pueblos в Ню Мексико, включително Taos, Santo Domingo и Zuni.

Когато през 1906 г. президентът Рузвелт създава Национален парк Меса Верде, той го създава, за да „съхранява делата на човека“. Благодарение на него беше възможно да се запазят природните и културни ресурси, открити в Меса Верде, особено местата, построени от предците Пуеблоан. Да се надяваме, че тези интригуващи структури ще продължат да се съхраняват за идните поколения.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: