Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Точно на юг от Турция и в най -източния ъгъл на Средиземно море се намира остров Кипър. Островът е смесител на култури, който е технически географски разположен в Азия, но има ясни връзки с Европа. Кипър е известен с топлото си време и живописните плажове, но това не е всичко, което островът може да предложи. Ще откриете и странни исторически села, древни руини, невероятни планини и прекрасни, оживени градове. Вижте всичко, като включите възможно най -добрите места за посещение в Кипър в следващия си ваканционен маршрут.

10. Фамагуста

https://maps.google.com/?ll=35.116669,33.950001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В източен Кипър е град Фамагуста, където се намира най -дълбокото пристанище на острова. В резултат на това много от круизните кораби акостират, когато посещават Кипър. В допълнение към процъфтяващото пристанище, Фамагуста е дом на традиционен град със стени, който стои и до днес. Две от най -емблематичните забележителности, които все още остават във Фамагуста, включват джамията Лала Мустафа паша и манастира Свети Варнава. Непосредствено на юг се намира призрачният град Вароша, някога сърцето на туристическата търговия на Фамагуста, сега изолиран от турското нашествие през 1974 г.

9. Полуостров Акамас

https://maps.google.com/?ll=35.040001,32.320000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Западният край на Кипър е област, известна като полуостров Акамас и е една от най-слабо населените части на острова. Ако имате нетърпение да слезете от утъпканата пътека, това е мястото, където трябва да бъде: Буквално няма асфалтирани пътища! В резултат на това той е идеален за туризъм или планинско колоездене. Това също е невероятно място за откриване на диви животни, само някои от които могат да включват морски костенурки, влечуги и местни птици. Можете също така да проучите историята на полуостров Акамас с посещение на Агиос Андроникос, бивша джамия и настояща църква, построена в началото на 16 век.

8. Никозия

https://maps.google.com/?ll=35.166668,33.366669&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Никозия е столицата на Кипър, но не прилича на никоя друга столица. Никозия е разделена между контролирания от Турция Северен Кипър и културната гръцка република Кипър на юг. В Никозия има повече от дузина музеи, като най -добрите са Кипърският музей, Византийският музей и Музеят на обсерваторията Ледра, където можете да се изкачите до 11 -ия етаж и всъщност да видите националната разделителна линия на острова (известна като „The Зелена линия “). Ако сте на пазара за някои кипърски сувенири, се отправете към улица Ледра за по -традиционни артикули или Laiki Geitonia за магазини за сувенири на достъпни цени, обслужващи туристите.

7. Протарас

https://maps.google.com/?ll=35.014999,34.054169&z=13

(ВИЖ КАРТА)

За максимален релакс и достъпни плажове е трудно да победите крайбрежния курорт Протарас. Основният плаж, Fig Leaf Bay, е осеян с шезлонги и шезлонги и можете да изберете дали да се потопите в освежаващите води на Средиземно море или просто да отпиете коктейл на слънце. Близкият нос Греко е защитен природен парк с по-тиха, приятелска атмосфера. Има и близо 10-километрова пешеходна пътека, която ви позволява да се разхождате и да се потопите в гледката към океана и града, а нощният живот в Протарас предлага много забавления до ранните часове на сутринта.

6. Кирения

https://maps.google.com/?ll=35.340279,33.319168&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Северният участък на острова е под турски контрол, а не над културната гръцка република Кипър. Кирения е пристанищен град в турски Кипър, който може да се похвали със зашеметяващ фон, съставен от планината Пентадактилос, архитектура на повече от 1300 години и безкрайни възможности за отдих на открито. Най -добрите музеи в Кирения включват Музея за декоративни изкуства, Византийския замък Кирения от VII век и Музея на корабокрушенията, където някои артефакти датират от 2300 години. Кирения също е мястото, където да забележите костенурки в естествените им местообитания, да се оттеглите на местно голф игрище с оглед на Средиземно море или да се разходите по крайбрежието.

5. Ларнака

https://maps.google.com/?ll=34.916668,33.633331&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Историческите данни показват, че Ларнака е може би най -старият град в Кипър, с история, която датира от повече от 6000 години. Много посетители днес преминават през Ларнака, защото градът е дом на най -голямото международно летище на острова. Въпреки това няма да искате просто да преминете, защото Ларнака има какво да предложи. Любителите на историята трябва да обиколят църквата "Свети Лазар" от девети век или впечатляващата църква Фанеромени. За приключение се отправете към Соленото езеро в Ларнака, за да забележите розови фламинго, или се гмурнете, за да разгледате невероятните останки от Зенобия, основна атракция за водолази в Кипър.

4. Планини Троодос

https://maps.google.com/?ll=34.916668,32.833332&z=13

(ВИЖ КАРТА)

В югозападната част на острова извисяващите се планини Троодос стоят като основна дестинация за отдих на открито в Кипър. Можете да се разходите до приливните води на водопада Каледония, да преминете през средновековния мост Милия или да наемете планински велосипед и да разгледате километрите на пътеки по планините, както и около подножието. В планините Троодос също има много малки, традиционни села и може да пожелаете да посетите очарователни забележителности като византийската църква Тимиос Ставрос в Пелендри или църквата Архангел Михаил в Педулас.

3. Айя Напа

https://maps.google.com/?ll=34.916668,33.633331&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Ако нощният живот е това, което търсите, тогава курортната дестинация Айя Напа е идеалното място за посещение. Площадът е центърът за това, което се случва след залез слънце и там има безброй барове и клубове, които остават отворени до зори. Това е мястото за музика на живо, страхотни напитки и жизнена, младежка атмосфера. През деня не забравяйте да разгледате прекрасните плажове на Айя Напа като плажа Ниси, Грецианския залив и плажа Макронисос. За малко история и местна култура отделете време, за да посетите манастира Айя Напа от 16 -ти век, както и музея Thalassa, който може да се похвали с уникална колекция от експонати, обясняващи значението на морето за развитието на региона.

2. Лимасол

https://maps.google.com/?ll=34.666668,33.033333&z=13

(ВИЖ КАРТА)

След столицата Лимасол е най -голямата градска дестинация на остров Кипър. Това е голямо морско пристанище и през последните няколко десетилетия се превърна в основна туристическа дестинация за тези, които търсят слънце и пясък. Старият град на Лимасол е най -доброто място да започнете времето си в града и няма да искате да пропуснете обиколка на впечатляващия замък Лимасол. Също така в Стария град се намира улица Anexartisias, основно място за пазаруване, и площад Saripolou, който служи като център за нощен живот както за местните жители, така и за посетителите. Не тръгвайте, без да се възхищавате на луксозните яхти, акостирали в яхтеното пристанище в Лимасол, или да се разхождате по пътеката Akti Olympion край брега.

1. Пафос

https://maps.google.com/?ll=34.766666,32.416668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

На югозападния край на острова се намира крайбрежният град Пафос, обикновено наричан родното място на Афродита. Днес Пафос е разделен на две части. Долната част е известна като Като Пафос и тук могат да бъдат намерени много от хотелите и археологическите забележителности. Горната дестинация е търговската зона, където можете да намерите магазини и заведения за хранене. Руините и археологията са основните атракции в Пафос и няма да искате да пропуснете римските руини, наречени Къщата на Дионис и Къщата на Тезей, крепостта Пафос от 16 -ти век, построена от турците, гробниците на царете или Одеон , класически гръцки амфитеатър, където все още се предлагат пиеси и други изпълнения на живо.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: