Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Създадена като независима държава през 2006 г., малката балканска държава Черна гора бързо се превръща в популярна туристическа дестинация. Великолепните плажове, зелени планини и перфектни исторически градове с пощенски картички привличат все по-голям брой посетители всяка година. Добавете мек средиземноморски климат към сместа, дайте възможност за активни занимания, вариращи от планинско колоездене до рафтинг по бяла вода и не е чудно, че сега туризмът е движещата сила на нарастващата икономика на Черна гора.

Шансът да се насладите на всичко, което Черна гора може да предложи в страна, по -малка от Уелс, прави почивката тук още по -привлекателна. Находчивите пътници ще искат да добавят всички най-добри места за посещение в Черна гора към списъка си с дестинации, които трябва да се видят, преди останалата част от света да открие многото прелести на страната.

10. Улцин

https://maps.google.com/?ll=41.919998,19.200001&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в южния край на Черна гора, близо до албанската граница, Улцин е древно морско пристанище, известно някога като пиратска столица на Адриатическо море. Днес градът е най -известен с многото си красиви плажове, от които пясъчният участък Plazhe e Mahed или Лонг Бийч е един от най -популярните.

Офшорният остров Ад Бояна разполага и с няколко живописни плажа. Минаретите, издигащи се от джамии в този до голяма степен мюсюлмански град, допринасят за уникалната привлекателност на Улцин, а разходката по крайбрежната алея, за да се насладите на вкусен кебап или богата чаша кафе, е само едно от преживяванията, които правят посещението в Улцин толкова незабравимо.

9. Национален парк Биоградска гора

https://maps.google.com/?ll=42.898056,19.601944&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Вклинен между реките Тара и Лим в централна част на Черна гора, Националният парк Биоградска гора разполага с блестящи езера, бързо течащи потоци, буйни зелени ливади и една от малкото останали първобитни гори в Европа.

Въпреки че е един от най-малките национални паркове в Черна гора, Биоградска гора предлага най-голямо разнообразие, що се отнася до флората и фауната, включително 500-годишни дървета. Повечето посетители се отправят към Биоградското езеро, голям ледник, разположен в сърцето на парка. Неотдавнашното развитие на близкия град Колашин го прави популярна база за обиколки на парка.

8. Свети Стефан

https://maps.google.com/?ll=42.255554,18.891111&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Невероятно живописен, Свети Стефан е уникално място по протежение на Будванската ривиера. Той стои на скалист остров, пълен с къщи, покрити с теракота. Тесен провлак го свързва с континента. От 15 -ти век в Свети Стефан се помещава просто риболовна общност. През 50 -те години на миналия век някой е имал идеята да национализира малкото селце.

Жителите бяха изселени и Свети Стефан бе превърнат в луксозен град-хотел. Сред гостите му бяха Мерилин Монро, София Лорен и Кърк Дъглас. Тя падна при разпадането на бившата югославска федерация.

През 2010 г. хотел Свети Стефан отвори отново вратите си като член на курортите Аман. Колкото и красив и уникален да е Стеви Стефан, има един основен недостатък: Всъщност не можете да влезете в селото, освен ако не останете там като гост на хотел. За щастие посетителите и гостите могат да се насладят на двата каменисти плажа от двете страни на провлака.

7. Връх Ловчен

https://maps.google.com/?ll=42.400002,18.816668&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Една от най -забележителните природни дадености в Черна гора, извисяващата се планина Ловчен е покрита от два мамутови върха от гранит. Част от националния парк Mount Loven, планината вдъхнови името на Черна гора и е символ на национална гордост.

Изкачванията до върха на планината Ловчен предлагат панорамни гледки към укрепения град Котор, околните хълмове и Которския залив. Със своята кръгла платформа за гледане близкият мавзолей Негош е дестинация както за туристи, така и за тези, които искат да отдадат почитта си на поета и философа, погребан там. Петър II Петрович-Негош е обичан за написването на „Планинският венец“, националната епична поема на Черна гора.

6. Цетине

https://maps.google.com/?ll=42.380001,18.920000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Основан през 15 век, Цетине е най -известен с многото европейски посолства, построени, когато градът е бил столица на Черна гора. В края на 19 -ти и началото на 20 -ти век местоположението на вътрешната долина на града в края на Османската империя го превръща в стратегическо място за дипломация.

Днес елегантните имения, построени в континентален архитектурен стил, са превърнати в музеи, академии и административни сгради. Други интересни забележителности включват Влашката църква от 15 -ти век с оградата й от османски пушки и Цетинския манастир с колекцията от реликви от ранната християнска епоха.

5. Острожки манастир

https://maps.google.com/?ll=42.674999,19.029167&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен високо в голямата скала на Острошка Греда, Острогският манастир е най -необичайният архитектурен обект в страната и основна християнска дестинация за поклонение. Целият манастир е издълбан от пещера в почти вертикална планинска скала с видима само варосана фасада.

Построен през 17 век като убежище срещу Османската империя, в него се помещават останките на неговия основател Свети Васили, който е светец след смъртта му през 1671 г. Манастирът включва две вътрешни пещерни църкви, украсени със стенописи, някои от които са изрисувани директно по скалните стени.

4. Пераст

https://maps.google.com/?ll=42.486942,18.699167&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен северозападно от Котор и споделящ същия красив залив, наподобяващ фиорди, красивият Пераст е малък град, забележителен със своите каменни вили и исторически църкви. Два от живописните параклиси на града са разположени на малки островчета, Дева Мария от скалите и Свети Георги.

Назад на брега, църквата "Св. Никола" си заслужава да бъде посетена заради приятните гледки, които изкачването до камбанарията предлага на града и залива. Въпреки че в този град на брега на залива няма плаж, каменните кейове по крайбрежието са популярни места за слънчеви бани и релакс.

3. Национален парк Дурмитор

https://maps.google.com/?ll=43.143333,19.087500&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен около планинското село Жабляк, гъсто залесеният национален парк Дурмитор е рай за любителите на природата и любителите на открито. Разположен в Динарските Алпи, паркът включва високопланинските върхове на Дурмиторския масив, 18 ледникови езера и река Тара, дом на второто най-дълбоко дефиле в света.

Карането на ски и сноуборд са основните дейности през зимата, докато рафтингът, къмпингът и туризмът при бяла вода привличат посетители през сезона на топло време. Дивата природа на парка включва 163 вида птици, бозайници, вариращи от глигани до кафяви мечки и най -много разновидности пеперуди, открити навсякъде в Европа.

2. Будва

https://maps.google.com/?ll=42.288055,18.842501&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Разположен в центъра на брега на Черна гора, Будва може да се похвали с живописен Стар град, изобилие от плажове и няколко важни културни институции, включително детския дом на сръбския писател и политик Стефан Митров Любиша.

Това е оживеният нощен живот на града, което прави Будва най -популярното място за посещение в Черна гора. През нощта гуляите се тълпят в многобройните барове, клубове и ресторанти в града и след това прекарват деня релаксирайки на един от 35 -те плажа в региона. Тези, които търсят по -спокойно място на Будванската ривиера, се отправят към близкия Бечичи, който предлага спокойно местоположение и красив пясъчен плаж.

1. Котор

https://maps.google.com/?ll=42.430000,18.770000&z=13

(ВИЖ КАРТА)

Смятан за един от най -добре запазените средновековни градове на Адриатическото крайбрежие, укрепеният град Котор е прибран срещу стръмните планини, обграждащи дълбоките канали на Которския залив. Докато архитектурата на Котор отразява различните империи, управлявали региона, той е най-известен със своя Стар град с вкус на Венеция, който е доминиран от катедралата Свети Трифон от 12-ти век.

Издълбаният каменен олтар на катедралата е изящен пример за каменоделските умения, с които Котор е бил известен през Средновековието. Изкачвайки горните стени на града до крепостта на върха на Котор, възнаграждавате издръжливите туристи с спираща дъха гледка към града и дълбоководния залив.

Карта на Черна гора

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: